[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Azt bizonyítja, hogy meg lehet csinálni. Először én sem hittem, de utánanéztem.
Mármint lehetséges vegyi anyagokat katonai célra használni?
Ezt mintha eddig is tudtuk volna.
Csak nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi történt/nem történt Doumában kb. 1 hete.
Ebben a képek nem segítenek eligazodni.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A Wall Street Journal, a globális terjesztésű amerikai pénzügyi-politikai napilap információja szerint Jim Mattis amerikai védelmi miniszter fogta vissza Donald Trump elnököt és csapatát, hogy a szíriai kormánynak tulajdonított „állítólagos vegyi támadásra” válaszként ne csak három szíriai kormányzati célpontot támadjon, hanem a Szíriában lévő orosz és iráni katonai célpontokat is.
 
  • Tetszik
Reactions: zolkas

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Mármint lehetséges vegyi anyagokat katonai célra használni?
Ezt mintha eddig is tudtuk volna.
Csak nem ez a kérdés, hanem az, hogy mi történt/nem történt Doumában kb. 1 hete.
Ebben a képek nem segítenek eligazodni.
Gázpalackkal légibombázni.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
koracel.gif

Köracél
Minőségek: S235 JRG2

Méretek: Átm.: 8 - 25 mm

Szálhossz: 6000 mm

ezt hívjuk parasztosan/lakatosan gömb vasnak

betonacel.gif
betonacel.jpg

Minőségek: B500B

Méretek: Átmérő: 6 - 25 mm

Szálhossz: 6000 mm, 12000 mm

ezt meg beton vasnak:)
betonosan:)
így néznek ki:)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and jani22

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 513
15 749
113
koracel.gif

Köracél
Minőségek: S235 JRG2

Méretek: Átm.: 8 - 25 mm

Szálhossz: 6000 mm

ezt hívjuk parasztosan/lakatosan gömb vasnak

betonacel.gif
betonacel.jpg

Minőségek: B500B

Méretek: Átmérő: 6 - 25 mm

Szálhossz: 6000 mm, 12000 mm

ezt meg beton vasnak:)
betonosan:)
így néznek ki:)
Csak trollkodtam...a gömbvas olyan, mint a tömör cső:) Köracél van...ha már a szakmaiságra figyelünk ;)
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and zolkas

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 916
113
Hozzáfűznék valamit ehhez a dumai ügyhöz, mielőtt még valaki súlyos aránytévesztésbe esne.

Dumat évek óta uralja a szaúdi finanszírozású Jaish Al Islam, avagy Iszlám Hadsereg. Ezen évek alatt mintegy 4 ezer ember tűnt el a börtöneikben.
Most, amikor létrejött a megegyezés a kiürítésről, az első lépések között volt, hogy mindenkit kiengedtek a börtönökből.
Sok ezer ember gyűlt össze, hogy végre találkozhasson rég eltűnt családtagjával.

Kb. 250 ember szabadult ki.

Nem volt több. A többiek eltűntek az évek során. Hiányzik tehát kb. 3700 ember, akikkel nem számoltak el. Nem is fognak.
Mennyit ír erről a hangadó sajtó? Hány cirkáló rakétát indítanak e miatt? És kire?
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
No, akkor először megpróbálom röviden összegezni, hogy jelenleg milyen információk állnak rendelkezésre az esetről. Kicsit le vagyok merülve, ezért előre is elnézést kérek, ha száraz lenne az írás. A képeket/videókat minden esetben spoilerbe fogom tenni, különben beszarna az oldal. A képeket/videókat gyenge lelkűek inkább ne is nyissák meg, mivel felkavaró dolgokat tartalmazhatnak.

Egyelőre ennyit szántam bevezetésnek, ezt csak azért írtam le, hogy mindenki tisztában legyen alapszinten az eset körülményeivel. A következő részben lesznek érdekesebb dolgok, "bombák" és holttestek(lehet, hogy két poszt lesz belőle), ma este, vagy holnap, majd ahogy az időm engedi.

[1/2]

Végül arra jutottam, hogy egy posztba nem lehetne belezsúfolni mindent, úgyhogy most csak a "bombákról" lesz szó.

Először is térjünk vissza egy kicsit az egyik videóra az előző részből, ahol filmező csoport felkeresi a jobb oldali lakást a második emeleten. A lakás első ránézésre elhagyatottnak tűnik, a padlót építési törmelék borítja. Az egyik helyiségbe belépve a kamera észrevesz egy nyílást a plafonon, de nem sokáig tudja venni, mert a csoport valami miatt menekülőre fogja.
hole.png

A világosszürke folt a nyílás közepén valószínűleg egy plafon vagy fal részlete, amit a szobába először belépő gázmaszkos ember világít meg alulról a lámpájával. Bennem először az is felmerült, hogy esetleg az ég egy darabját látjuk(aznap 18:59-kor volt a naplemente), de aztán észrevettem, hogy ugyanezen a videón 01:52-nél a vörös inges úriember semmilyen védőfelszerelést nem visel, ez szinte biztossá teszi, hogy órákkal az esemény után készültek a felvételek.
duma-redshirt.jpg

Összesen két olyan "bombáról" tudni, amiket a lázadók állítása szerint a kormányerők ebben a támadásban vetettek be. Igazából nem is bombák ezek, hanem kereskedelmi forgalomban is kapható klórt tartalmazó tartályok, az egyik esetben némi kiegészítéssel. Feltűnő, hogy ezt a szemlátomást hasznosnak tűnő extra csak az egyik tartályra lett rátéve.
duma-canister-1-1.jpg

duma-canister-2-3.jpg

Az első tartály két videón is látható(1, 2), de egyik sem ad semmilyen támpontot arra vonatkozóan, hogy hol készültek a felvételek. Az élesebb szeműeknek feltűnhet, hogy a második videón látható csíkos pulóveres férfi úgyanaz az egyén, aki az előző részben le akart menni a pincébe.
Mindkét videó nagyjából azonos időben lehetett felvéve(valószínűleg másnap napközben), a kettő között egyetlen lényegi különbség van, a színek eltérnek:
duma-canister-1-1.jpg

duma-canister-1-2.jpg

Erről a szegényes rendelkezésre álló anyag alapján ennyit lehet elmondani. Esetleg még az lehet kérdéses, miért bírta ilyen jól a tartály a gyűrődést, vagy hogy hogyan kötött ki a az ágyban orral a fal felé, ha valakinek van ötlete, megírhatná.

Jelentem, a fórum sikeresen beszart, úgyhogy itt megfelezem a posztot.
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
[1/2]

Jelentem, a fórum sikeresen beszart, úgyhogy itt megfelezem a posztot.

[2/2]

folytatás

A másik tartálynak szerencsére jóval izgalmasabb története van. Április 9-én délután az oroszok megvizsgálták a már bemutatott házat, de állításuk szerint ott semmilyen bombát nem láttak. A White Helmets erre válaszul közzétett egy felvételt, ami állításuk szerint 9-én este 19:02-kor készült, ezen egy tágas lyukba csaknem beleeső tartály látható, emellett a kamera megmutatja a ház környékét is. Ez alapján könnyen beazonosítható a helyszín, ami a már bemutatott három emeletes ház harmadik szintje. Ahogy a műholdképeken is látható, azon a részen hiányzik a tető(vagy nem is volt, esetleg csak valami könnyűszerkezetes).
duma-canister-2-2.jpg
9.jpg

A WH videó elején egy telefon kezdőképernyője látható, rajta az órával, amin arab számjegyekkel(nem a mi arab számjegyeinkkel) szerepel a pontos idő(٧ ٠٢). Ez pont az aznapi napnyugta ideje, a fényviszonyok alapján valószínűleg tényleg abban az időben vették fel a videót(a nap lehet esetleg kérdéses).

Ezen a ponton rá lehetne fogni, hogy csak az oroszok hazudtak, de ennyire nem egyszerű a dolog.

Láttunk már egy nyílást a második emeleti plafonon, most itt vagy egy másik, ami a harmadik szintről lefelé nyílik, kézenfekvő lenne megvizsgálni, hogy ugyanaz-e a kettő. Én megpróbáltam nagyjából felvázolni, hogy a bejárós videó alapján hogyan nézhet ki a második emelet jobb oldali lakás alaprajza, majd alátettem egy (rossz minőségű) műholdképet a házról:
duma-house-sat-fin.png

Nem egy mestermű, de remélem átlátható, hogy mire gondoltam. A piros pöttyök emberek, a szürke pötty a lyuk a plafonon. Pár méternyi pontatlanság biztos van benne, mindenesetre én ki merem jelenteni, hogy ugyanazt a lyukat látjuk mindkét videón.

Így viszont felmerül a kérdés, hogy miért nem azt látjuk az éjszakai videón, amit a WH videó alapján látnunk kéne. Az éjszakai videó esetén bonyolítja a dolgot, hogy a fényforrás, és a kamera nem ugyanott van, illetve a videó alapján a távolságokat is nehéz megbecsülni, de ennek ellenére szerintem annyi megállapítható, hogy a tartálynak nagy részben el kellene takarnia a nyílásnak azt a részét, ami a kamera irányából látható. Ha ott volt a tartály, akkor alulról szerintem egy fekete-szürke-sárga-sötétszürke(erről bővebben majd alább) vegyes dolgot kéne látnunk, ehhez képest egy szinte homogén szürke foltot látható, feketével körülölelve.
Én abba a foltba megvilágított falat(mivel ott tető nincs) láttam bele, de várom az egyéb ötleteteket, ha van valakinek.
hole.png


Még egy dolgot le akartam írni, létezik ugyanis erről a tartályról egy kevésbé ismert kép(pontosabban: képmentés egy videóból) is, ugyanúgy fentről készült, mint a WH videója, azonban nem egészen ugyanazt mutatja.
duma-canister-2-1.jpg

A kép forrása nem más, mint Elliot Higgins, a Bellingcat vezére, aki viszont a publikálás után nem sokkal letörölte a képet, azzal az indokkal, hogy a videóból beazonosíthatóak a rajta szereplők. Azt nem részletezte, hogy a kép letörlésével hogyan védte meg a rajta szereplő férfit(talán egész Dúmában csak neki van ilyen farmerja?). Az internet szerencsére megőrizte a képet is, a képet tartalmazó tweetet is, a kép alapjául szolgáló Youtube videót viszont valószínűleg csak Elliot Higgins látta.
duma-canister-2-tweet-1.jpg

duma-canister-2-tweet-2.jpg

Elliot Higgins tweetje 9-én este 7 előtt lett közzétéve, úgyhogy az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a képeket időrend szerint fogom nevezni, Higgins képe az első, a WH-s a második.
A két kép között szemmel láthatan a különbségek: a második képen a tartály alól hiányzik néhány vasdarab, a lyuk bal széléről letört a beton, és megindult lefelé, a nyílás felett keresztben elfektetett vasdarab is odébb van téve, a bal sarokban megjelent néhány extra vas/valami, és persze a tartály a másik oldalára van forgatva. Jobban megnézve nem is csak elforgatva van, inkább valaki kiemelte, és más helyzetben visszatette.
Az első kép dél körül, valószínűleg 8-án, vagy 9-én az oroszok előtt készülhetett(feltételezem, hogy nem akartak összefutni velük). Kicsit visszautalva az előző eszmefuttatásra arról, hogy mit kellett volna éjszaka alulról látni, az első képen a tartály jól láthatóan a rozsdás/sötét oldalával lefelé helyezkedik el.
Kérdés, hogy ki és miért emelte ki a tartályt, az viszont szerintem még jobb kérdés, hogy utána miért tette vissza.


Ez kicsit hosszabbra sikerült, mint amire előzetesen számítottam, a tartályokról szerintem ennyi egyszerre bőven elég, folytatás remélhetőleg holnap.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Yuri Lyamin‏ @imp_navigator 1 hr1 hour ago


Acc Russian MoD, Syrian air defense launched 112 SA missiles during US missile strike.
Pantsir-S1 - 25 missiles hit 23 targets
Buk-M2E - 29 missiles hit 24 targets
Osa - 11 hit 5
S-125 - 13 hit 5
Strela-10 - 5 hit 3
Kvadrat - 21 hit 11
S-200 - 8 hit 0

a részletes eredmény lista az első forduló után
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Engedtessek meg nekem egy kis szosszenet igy, hogy a tortentek mar leullepedtek. Elorebocsatom, hogy az amerikai fel altal kommunikalt adatokbol indulok ki, azaz:

1.

2. az amerikai hadero altal komunikalt 103 inditas/103 talalat

3. a cirkaloraketak valamivel 5 km alatti magassagban kozeledtek

Az elso ponthoz egy kis trollkodas :D . Igaza volt Trumpnak, az amerikai hadiipar gyongyszemei elertek az "ultimate smart" minoseget. Nincs meg egy ilyen hadsereg a vilagon, aki 103 nagyereju raketatalalattal megsemmisiti a celpontokat ugy, hogy a jelentesek szerint max 3 darab serult volt, ill. hat nem is volt serult *(ez a ket verzio kering). :oops:

Miert a 103 inditas? Az elnoknek erot kellett mutatnia, otthon igy aztan lehet kommunikalni, hogy megsemmisito merteku, peldamutato, sosem latott mennyisegu, stb. csapast mertek a gaz Asszadra. + megrendeles a hadiiparnak a raketak potlasa + munkat adnak az amerikaiaknak.

Viszont nagyon szorult mar a hurok, nem lehetett tovabb huzni a csapast Trump reszerol, mert abbol hatalmas arcvesztes lett volna, attol minden mas csak jobb lehetett. De hiaba voltak intenziv targyalasok, Putyinek csak nem akartak szeparalodni a szir eroktol, sot a szir gepek a hirek szerint a Hmeimi bazisra telepultek at. Az ido fogyott, megegyezes nem volt az oroszokkal viszont lepni kellett. Ezert azt talaltak ki, hogy kivalasztanak 3 db teljesen ures, jelentektelen celpontot, ahol senki sincs, igy meg veletlenul sem talalnak el orosz katonat/szakertot. Plusszban azert a biztonsag kedveert nagy magassagu palyan kuldtek a raketakat, hogy konnyebben lekaphato legyen a raketa, ha valamelyik celpont kozeleben megiscsak veletlenul boklaszna egy orosz katona/szakerto, tudva azt,hogy az oroszok eberen figyelnek es pontosan eszlelik amint sor kerult az inditasokra. Szoval jol kidolgozott, elovigyazatosan tervezett parasztvakitas volt ez. Az oroszok bazmegelnek egyet, mubalhe lesz, kesz. Win-win szitulacio.

Szet lehet szeledni, semmi nem tortent, nincs itt semmi erdekes. Egy jol kivitelezett amerikai "maszkirovkat" lathatott az, aki nyitott szemmel nezte az eloadast... :p
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 868
113
Szet lehet szeledni, semmi nem tortent, nincs itt semmi erdekes. Egy jol kivitelezett amerikai "maszkirovkat" lathatott az, aki nyitott szemmel nezte az eloadast

Így van

A egy évvel ezelőtti is hasonló volt.

Lassan tényleg igaza lesz haubagoi-nak hogy csak paraszt vakítás megy itt az orosz -amerikai ellentétről mert az igazi célpont az EU és Kína a két valóban erős tömb .