[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 349
13 944
113
Atom meghajtású torpit írtam,nem atom töltetűt.
De sebaj.

Ami nuki fej nélkül nem sokat ér, csak egy LR torpedó, annak minden gondjával / célfelderítés, azonosítás nincs megadva hogy történik (datalink más tengó?) / ASW szempontból pedig annyi, mint egy tengó, ami nem tud védekezni...
(annak max úgy van értelme, hogy alulról a CGBt nuki fejjel kettérobbantja)
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Db8BXvdX4AAf5oE.jpg
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kevesebb mint két héttel azelőtt, hogy Trump elnök döntene az iráni atomalku felrúgásáról, Izrael vezetője kiállt a nagy nyilvánosság elé, és újnak mondott bizonyítékokat mutatott be arról, hogy Irán az egyezmény életbelépése után is nukleáris fegyver előállításán dolgozott. A Fehér Ház egy furcsán módosított közleménnyel reagált. Izrael nagyon kavar a háttérben, az oroszok és a kínaiak az alku mellé álltak, Irán pedig kész az urándúsítás megkezdésére, ha Trump tényleg felmondja a megállapodást.
Izrael bedobott egy titkos atomprogramot: mindent bevetnek, hogy meggyőzzék Trumpot
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Jaj ne értetlenkedjél már. India több mint 1 milliárd fő, az ASEAN 600 millió, ehhez jön még hozzá Japán és Korea. Erre te azt válaszolod, hogy Japán és Korea csak 200 millió fő és a kínaiak vannak kb. másfél milliárdan. Add össze a számokat: India + ASEAN + Japán + Korea.

Csak egy probléma van a kijelentéseddel: ezek az országok, amiket te Kína ellen egy csokorba teszel, egymást sokkal jobban gyűlölik, mint Kínát. :)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Zsolti - még azt is előre megmondtam, hogy a Brexit célja, hogy az Egyesült Királyság újraélessze a Brit Nemzetközösséget! Erre mit csinálnak? Pontosan ugyanezt.

Semmiféle céljuk nem volt a Brexittel, nem is akarták azt, csak jól mellélőttek, mert a nép megszavazta. Aztán most meg mindenféle szalmaszálba próbálnak kapaszkodni. Egy ilyen a Nemzetközösség is. Egy letünt kor szelleme az már csak.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Nem. A Brexit célja az volt hogy lerázzák magukról a kötelező migráns áradatot, és az amúgy teljesen agyatlan liberális Brüsszeli béklyót. Ez mellett természetesen saját jól felfogott érdekükből próbálnak minden állammal a lehető legjobb bilaterális megállapodást tető alá hozni. Az hogy Ők szeretnének egy új Brit Nemzetközösséget, marha távol áll attól hogy azt a tagok is szeretnék. A Britek meg is feszülhetnek, akkor sem lesz már olyan hatalmuk a volt gyarmataik felett soha, mint volt. India már most legalább egyenértékű velük mindenhogy, katonailag is, ha össze is jönne egy ilyen szövetség, ott már koránt sem biztos hogy ők lennének az alfa.
Ez egy vad víziód, semmi több.

Nem ráztak le semmiféle migránsáradatot. A belügyminiszterük épp most mondott le, mert ki akarta rakni az országból a naplopó migránsokat. Pakisztáni származású az új belügyminiszter. Szerintem még a brüsszeli kvótával is jobban jártak volna, mint ami ezután jön. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 594
45 724
113
Nem ráztak le semmiféle migránsáradatot. A belügyminiszterük épp most mondott le, mert ki akarta rakni az országból a naplopó migránsokat. Pakisztáni származású az új belügyminiszter. Szerintem még a brüsszeli kvótával is jobban jártak volna, mint ami ezután jön. :)
A szavazók nagy része ezért szavazta meg az biztos, hogy a May kormány mit kezd ezzel, az meg egy másik kérdés. Véleményem szerint a Briteknél ez a Theresa May, Boris Johnson fő nevek által fémjelzett kormány igen alacsony szinten teljesít eddig, többet vártam tőlük megmondom őszintén. Talán lesz még jobb is, ha nem akkor gyanúsan nem fogják őket újraválasztani a szavazók.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Továbbra is fenntartom, hogy Európa be fog állni a kínaiak mögé. Ez az amerikai-európai kapcsolatok elmérgesedése miatt fog bekövetkezni. Az összes többi fejlemény, úgy mint Kína közelgő tengeri blokádja, az alakuló Irán elleni háború, a felforrósodó Közép-Ázsia (lásd legutóbb USA-támaszpontok Kazahsztánban) mind mind Kína és Irán szerepének megtörését szolgálják, amely amerikai, orosz és izraeli érdek. Mindez, és az, hogy az USA háborúba sodorja Kelet-Európát Oroszország ellen (amelyet Oroszország megnyer) azt fogják eredményezni, hogy a világ ismét kétpólusúvá válik: USA és Oroszország (Eurázsiai Unió, SZU 2.0). Kína elbukik. Európa pedig, mivel Oroszország mellé nem akar állni, az USA-t pedig riválisának tekinti, Kína mellé áll és vele együtt bukik el.

Európa és Kína összefogására én is látok esélyt, abban az esetben, ha az USA továbbra is minket szivat.
Orosz-Európai háború, Irán elleni amerikai háború és Kína elleni blokádra semennyi esélyt nem látok. Meg arra sem, hogy Oroszország legyőzi bármilyen téren az EU-t.
Egyébként, ha ma az USA és Oroszország összefog, akkor gazdaságilag pont fele akkorák lesznek, mint Kína és az EU tengely. Ha 10-15 év mulva fognak össze, akkor már harmadannyik lesznek. Szóval meddig vár még az USA a nagy összefogással, amíg már katonailag is lehagyják őket?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Megmondtam már, hogy minden kínai tengeri hajózási útvonal útjában amerikai támaszpont található. Kínának a világtengerekre nagyon kevés számú kijárata van, amelyek közül kivétel nélkül mindegyik blokkolva van az USA és szövetségesei által.
Tehát nem, nem fog a sok milliárd ember kéziharcba bocsátkozni egymással - nem ezt mondtam -, hanem azt, hogy a Kína környékén található országok nem fognak behódolni Kínának, mert mivel ők maguk is többszáz millió fős országok, nincs okuk behódolni. Ezt használja ki az USA, és így az USA minden Kínai hajózási útvonalat blokkolni tud.
Ha ezt meg is teszi, akkor Kína gazdaságilag összeomlik. Ha pedig Kína háborúzni kezd emiatt, akkor még a Kínánál több fős ellentábor is ott van.

Az, hogy USA bázisok veszik körbe Kínát, csak háború esetén ér valamit. Békében semmit nem számít. Attól még nem tudja az USA megakadályozni, hogy a kínai hajók oda menjenek, ahova akarnak. Azt csak azzal akadályoznád meg, ha elsűllyesztenék őket, de az már háborús bűntett és az USA lenne az agresszor.
Vagy amolyan kidobós csatákra gondolsz, amiket most is művelnek szokszor a távolkeleti országok egymás halászhajóival? Halászhajókkal még megy is az ilyen, de egy 400 méteres konténerszállítót már nem nyomsz el anyahajóval sem, mert mindkettő nagyon roncsolódna. Anyahajóból meg kevesebb is van és drágább is, mint a konténerszállító.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Oroszország, ha beszáll a háborúba, akkor azt nem Kína oldalán, hanem az EU ellenében teszi. Éppen ezért mondom, hogy Oroszország az USA eszköze az EU ellen katonailag.
Irán. Nos Irán ellen hamarosan háború lesz. Már korábban megmondtam - jól le is hülyéztek érte - hogy a Közel-Keletet az USA átengedi az oroszoknak.
Miért? Azért, mert az USA Kínára kell, hogy koncentráljon a Csendes-óceáni térségben.
Oroszországnak - mint USA-szövetségesnek - pedig az lesz a feladata, hogy a Közel-Keleten háborúzva olyan állapotokat teremtsen, hogy Kína ne legyen képes szárazföldön kereskedelmet folytatni Európa irányába.

Erre milyen hír jelent meg a napokban?
Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten
https://privatbankar.hu/makro/moszkva-atveszi-a-parancsnoksagot-a-kozel-keleten-318006

Naugye. Mikor is beszéltem róla? Akkor, amikor Zsirinovszkij 1993-as kiadású Utolsó csapás délre c. könyvéről beszéltem, amelyben Zsirinovszkij leírta, hogy Oroszország stratégiai céljának annak kell lennie, hogy behódoltassa a Közel-Keletet (beleértve Iránt és talán Pakisztánt is), hogy kijusson az Indiai-óceánra.

Erre mi történik? Pontosan ugyanez. Az USA folyamatosan rájátszik arra, hogy Oroszország vezető szerephez jusson a Közel-Keleten és megvalósulhasson Zsirinovszkij álma.

Ennek célja pedig, mégegyszer az, hogy Kínát keletről az USA blokkolja keleten, szárazföldön pedig Oroszország blokkolja nyugaton.
Ezért mondom, hogy USA+Oroszország szövetség van.
Erre pedig az EU ráfizet, mert Oroszország Kelet-Közép-Európát fogja ezért kapni cserébe az USA-tól.

Oroszországnak már kb. az 1600-as évek óta célja, hogy kijusson a világtengerekre. Nem mostani ígényük ez.
De ezek szerint Iránt nem is az USA, hanem Oroszország fogja megtámadni? Erre még annyi esélyt sem látok.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Na figyelj mester,

kapsz tőlem egy feladatot:

1. feladat: próbálj kijutni Kína partjaitól a nyílt tengerre/óceánra úgy, hogy nem ütközöl bele egyetlen amerikai (kék) támaszpontba sem!

Kíváncsian várom a megfejtést.

2. feladat: próbálj meg úgy eljutni Kínából (tengeren) a Közel-Keletre, Afrikába vagy Európába, hogy nem ütközöl bele egyetlen indiai (szürke) támaszpontba sem.

Sok szerencsét!


JvRSUnK.png
Most is úgy zajlik a tengeri kereskedelem 99,99%-a, hogy nem ütközik bele a hajó egyetlen támaszpontba sem. Ahol beleütközik, ott nagyon elszúrt valamit a kapitány. :)
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Most is úgy zajlik a tengeri kereskedelem 99,99%-a, hogy nem ütközik bele a hajó egyetlen támaszpontba sem. Ahol beleütközik, ott nagyon elszúrt valamit a kapitány. :)


Azt hiszem nem értettétek, amit "hóbagoly" írt. Nem érinteni kell a támaszpontokat és nemcsak egyszerűen mellettük elhajózni... A támaszpontokon hajók állomásoznak és azoknak van egy hatósugaruk. Úgy kellene hajókázni, hogy ezeket a hatósugár köröket ne érintse a kereskedelmi flotta. Hát egy háborús helyzetben, amikor cél lenne a kereskedelmi flotta is, ez nem egyszerű, majdnem megoldhatatlan feladat lenne még elméletileg is. Gyakorlatilag meg pláne...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Nézd, az egész hosszúra nyúlt vitánk lényege részemről az, hogy ha ránézel arra a térképre, amelyet belinkeltem, akkor láthatod, hogy Kína földrajzi fekvése milyen előnytelen. Gondolok itt a Kínát körbevevő szigetvilágra, amelyeken össszességében véve 600 millió ember él. Továbbá ezen felül ott van még Japán és Korea. Na meg India. Ezek az országok nem akarnak kínai dominanciát. (Lehet, amerikait se.) Tehát bárhogy is fáj, de Kína soha nem tud az USA helyébe lépni, soha nem lesz olyan szuperhatalom, mint az USA. Ennek oka mégegyszer az, hogy az összes Kínából kiinduló hajózási útvonal könnyen blokkolható.

Ezzel szemben ott van Németország, akik tényleg teljesen körbe voltak/vannak véve hozzájuk hasonló erejű országokkal és mégis a világ egyik legnagyobb exportú országa lett, sosem tudták "blokkolni" őket, csak ha világháborút vívtak. Amióta viszont nem világháborúznak, békésen meghódították kis túlzással a "fél" világ piacait.
Na, hozzájuk képest Kína sokkal de sokkal előnyösebb földrajzi pozícióval rendelkezik.
Ha tetszik, ha nem, Kína kereskedelmét az USA csak katonai erővel tudná megbénítani, de az egyet jelentene a világháborúval. Háború nélkül nem tudná.
Még Észak-Koreát is csak úgy tudják blokád alatt tartani, hogy példátlan mértékű nemzetközi összefogás van ellenük. Na Kína ellen a világ nagy része nem állna bele egy blokádba, még akkor sem, ha ezért az USA-val szakadnának a kereskedelmi kapcsolatok.
Meg kell nézni, hogy a világ mely országainak vannak fontosabb kereskedelmi kapcsolatai Kínával, mint az USA-val és jól fog látszani, hogy nagyjából ki hova állna.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and tonyo

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Meg kell nézni, hogy a világ mely országainak vannak fontosabb kereskedelmi kapcsolatai Kínával, mint az USA-val és jól fog látszani, hogy nagyjából ki hova állna.

Ezt még ezzel kiegészíteném egy konkrét példával:
Ausztrália, akit te tolnál rá Kínára, Kínával sokkal gyümölcsözőbb kereskedelmet folytat, mint az USA-val, sőt, még Japánnal is. 2016-ban 31 milliárd dolláros pluszban volt a kereskedelmi mérlege Kínával, míg az USA-val minusz 23 milliárd. Akkor miért is menne neki Kínának, ha a kínai kereskedelmen hatalmas plussza van, míg az USA-val minuszban vannak?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_Australia

Rank Country/District Exports Imports Total Trade Trade Balance
1
23px-Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg.png
China
93.04 62.12 155.16 30.92
2
23px-Flag_of_the_United_States.svg.png
United States
20.657 43.626 64.283 -22.969
3
23px-Flag_of_Japan.svg.png
Japan
38.505 22.534 61.039 15.971
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Azt hiszem nem értettétek, amit "hóbagoly" írt. Nem érinteni kell a támaszpontokat és nemcsak egyszerűen mellettük elhajózni... A támaszpontokon hajók állomásoznak és azoknak van egy hatósugaruk. Úgy kellene hajókázni, hogy ezeket a hatósugár köröket ne érintse a kereskedelmi flotta. Hát egy háborús helyzetben, amikor cél lenne a kereskedelmi flotta is, ez nem egyszerű, majdnem megoldhatatlan feladat lenne még elméletileg is. Gyakorlatilag meg pláne...

Az szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy HÁBORÚS esetben az USA blokkolni tudná a kínai kereskedelmet. A gond ezzel, hogy mindez csak addig tartana, amíg vége nem lenne a világnak a kiteljesedő atomháború miatt. Pont ezért nem robbanhat ki háború nagyhatalmak között, sem kereskedelmi blokád, ami egyenlő a háborúval.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 279
3 768
113
Mivel nincs sem "Balkán" sem "Görögország" fórum...gondoltam ide írok hiszen sok országot érintenek az ottani állapotok.
http://www.investor.hu/news/20180428-gorogorszag-adossag-hitel-europai-unio-imf.html
Jövőre választások lesznek Görögországban...azonban még az idei nyáron döntésnek kell születnie a gazdaság fenntarthatóságáról.
Az álláspontok közelednek, a hitelezők bizakodnak, hogy idén a görög gazdaság kint lehet a mélyvízből.
A számok nem túl pozitívak...A munkanélküliségi ráta 20 százalékon áll, ráadásul a gazdaság tavaly csupán 1,4 százalékkal bővült,szemben az Európai Biztosság 2,7 százalékos korábbi prognózisával.
További problémás kérdés a görög költségvetés. Egyes országok, beleértve a németeket is, azt akarják, hogy Görögország fenntartsa a 3,5 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet 2022-ig, amely elvárás aztán 2 százalékra csökkenne annak érdekében, hogy az ország tudja fizetni az adósságait.
Az IMF-nek azonban kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Görögország tudna tartani középtávon egy 1,5 százalék fölötti többletet,noha Athén az elmúlt években még túl is teljesítette ezt a szintet. Mielőtt azonban bármilyen határozott döntés születne a görög hitelállományról, -ugyanis a nyáron újra a kötvénypiachoz kell fordulnia a tőkebevonásért- az országnak még végre kell hajtania néhány elvárt intézkedést. Ilyen például egyes állami eszközök eladása, illetve az energiaipar reformja.
 
Status
Not open for further replies.