Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
Úgy, hogy a termelés is leáll. A szép ellenben fúj, a Nap meg süt a PV cellára. A szélerőműnél sem hallottam még olyat, hogy szétkapcsolható lenne a genetáror és a lapátozás, fék van rajtuk. A Napsütéssel viszont tényleg semmit nem tudsz csinálni. Szerinted viccből van kötelező átvétel...?
Kell a napelem elé egy reluxa és mikor nincs igény a túltermelésre, akkor besötétítesz... vagy dobsz rá egy lapát fődet. :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 530
113
Kell a napelem elé egy reluxa és mikor nincs igény a túltermelésre, akkor besötétítesz... vagy dobsz rá egy lapát fődet. :D
Tavaly említettem hogy felhuztak itt a szomszédban egy napelem farmot egy jó nagy szántóföldön. Na az átadás közben megvolt, üzemel is. Ellát kb egy nagyobb falut ha minden faxa. Viszont az átadás után pár nappal a security levonulását követően valakik pofán verték az 50 db tartalék napelemet. Jó nagy táblák ám ezek, saccra 6-8 négyzetméteresek. Valami olasz gyártmányok, Magyarországon nincs is forgalomban, máshol sincs beépítve itthon. Ahogy mondják szurkuletben is jól termelnek, meg ha rájuk esik a hó. Mindben bele van öntve az üveg részbe egy chip, ami egy wifi antennan küld jeleket adatokat a napelemrol. Szóval ezek nem azok a házra szerelhető típusok. Mondjuk szerintem ez nem járható út, elég nagy területet foglal el a farm, ha minden település mellé ilyet építenének éhen halnank gyorsan. Pláne egy megyeszékhely vagy BP köré! Na és ugye hol vannak még az ipari felhasználók. A többi problémát meg megírták itt már sokan, pl molni szóval nem ragozom.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113

Jaj... A zöldek hülyeségei, megint, nem is számolom, hogy hányadik. Észbontó. Itt, Augsburg-ban is nagyon büszkék a sok napelemre, hogy hú de jó. Van vízenergia, hú de jó. Van szél, hú de jó. Van biomassza, hú de jó.

Napelem: áprilisban rekord napsütéses óraszám volt, de az elsō 2 hónapban szakadt a hó, a friss rádióhírben csak az áprilisi érték volt.

Víz: ugyanez, április nagyon jó, mert elolvadt a hegyekben egy csomó hó. Ez a hónap jó, a többi nem. A többi hónapban olyan alacsony a vízállás, hogy nem is mérik, de a nappal együtt sikerült pillanatnyilag összehozni egy szép számot...

Szél: ez szívás. Az elsō két hónap relatív szélcsend volt, márciusban jöttek a viharok - akkor meg fékeztek, áprilisban minimális szélmozgás

Biomassza: ezt egyre kevésbé erōltetik, néhány környékbeli faluban van

Ha az ember ránéz a német atomerōműves térképre meg közben eszébe jut néhány cég helyileg, akkor felteheti a kérdést: Mibōl lesz a nafta? Erre senki ad választ, mindig valami homályos technikai fejlōdésrōl beszélnek...

Utolsó napokat töltöm a jelenlegi munkahelyemen, megint volt egy beszélgetés (Podiumsdiskussion) a zōdenergiáról. Milyen jó lesz majd, stb.

Három dolgon akadtam ki, de nagyon:
- kritizálták az atomttörvényt, hogy a München melletti reaktort nem érinti (ez Garching mellett van, egyetemi kutatóreaktor, mind az ITER-hez, mind a Wendelstein 7-hez végeznek itt alapkutatásokat, szóval...), meg az izotópgyárakat sem érinti. Itt volt az elsō beszólás-adagom

- kritikai téma: az Atpmgesetz lehetōvé teszi, hogy külföldrōl vegyenek atomáramot. Ez meg kellene tiltatni. Második beszólás-adagom azt ecsetelte, hogy mennyire lennék durci, ha hazafelé menet leáll az IC, mert nincs áram, vagy emiatt a mostaninál is háromszor drágább villanyszámlát kéne fizetnem a hülyeségeik miatt.

- számítási metódika szélerōműnél és naperōműveknél. Olyan fals számokkal és elhanyagolásokkal számoltak, hogy az eszem megáll. Folyamatosan jelenlévō, stabil áram (full megújulóból, ofkórz), egyre csökkenō áramárak és tisztességes vállalati profil. He!? Amikor tudsz termelni, akkor más is, akkor leesik a promt ár. A cashflow tervezhetetlen - szubvenció nélkül. A szubvenciós zōdáramokat meg összehasonlítani egy konvenciónális erōművel finoman szólva is pontatlan.

Persze ezután kaptam én is fejemre, hogy orbánfanatikusként (ez lennék én..) nemet mondok egy tiszta Európára (sic!), nemet mondok a fejlōdésre (igen, ez is én lennék), nem látom át a műszaki összefüggéseket.. .

Maradtam kajára, annyi lazacot ettem, amennyi belém fért, legalább ez legyen meg :)
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
J

Maradtam kajára, annyi lazacot ettem, amennyi belém fért, legalább ez legyen meg :)


Tudom a két dolog nem függ össze, csupán asszociatíve beugrott egy emlékem...A magyarok régen is buktak a lazacos szendvicsre. Emlékszem, még 1994-96-b-n, MOL-os főosztályvezető arra oktatott bennünket, egy külföldi konferencián, hogy előadásra mindenképpen diplomatatáskával járjunk. Mert a szállodában kapunk reggelit, az az étkezés kilőve. A svédasztalról meg be lehet így spájzolni annyi kaját, ami egész napra elég lesz. És akkor megspórolható a teljes napidíj. Hát azért a külföldi szakemberek elég nagyot néztek, amikor ez az úriember telepakolta a táskáját lazacos szendviccsel...Mi meg égtünk helyette is...
 
M

molnibalage

Guest
JPersze ezután kaptam én is fejemre, hogy orbánfanatikusként (ez lennék én..) nemet mondok egy tiszta Európára (sic!), nemet mondok a fejlōdésre (igen, ez is én lennék), nem látom át a műszaki összefüggéseket.. .
Azt nem kérdezted meg, hogy az import francia atomáram és osztrák vízierőmű áram ellenére, akkor hogyis van, hogy a német termelés kevésbé CO2 mentes, mint volt 1990-ben? Mindenzt kb. 3-szoros áramár és istentudja hány száz mrd EUR eltapsolása után?
Képtelen vagyok felfogni, hogy mérnökök (?) hogyan lehetnek ennyire ostobák...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 017
113
Azt nem kérdezted meg, hogy az import francia atomáram és osztrák vízierőmű áram ellenére, akkor hogyis van, hogy a német termelés kevésbé CO2 mentes, mint volt 1990-ben? Mindenzt kb. 3-szoros áramár és istentudja hány száz mrd EUR eltapsolása után?
Képtelen vagyok felfogni, hogy mérnökök (?) hogyan lehetnek ennyire ostobák...
Irányítottan. Ez az elvárás.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Tudom a két dolog nem függ össze, csupán asszociatíve beugrott egy emlékem...A magyarok régen is buktak a lazacos szendvicsre. Emlékszem, még 1994-96-b-n, MOL-os főosztályvezető arra oktatott bennünket, egy külföldi konferencián, hogy előadásra mindenképpen diplomatatáskával járjunk. Mert a szállodában kapunk reggelit, az az étkezés kilőve. A svédasztalról meg be lehet így spájzolni annyi kaját, ami egész napra elég lesz. És akkor megspórolható a teljes napidíj. Hát azért a külföldi szakemberek elég nagyot néztek, amikor ez az úriember telepakolta a táskáját lazacos szendviccsel...Mi meg égtünk helyette is...
Itt már elég sokan vegák, szóval nem volt semmi "pakolom a táskába a maradékot elviszem a disznóknak" effektus :), csak szolidan.

Fōként náluk látom ezt a pofátlanságot. Amikor kilépsz a munkahelyrōl, akkor szokás meghívni a többieket. Mivel a céget nagyon jól vezetik, mi egy négyes kilépōbulit tartottunk. Leadtuk a rendelést (Leberkäse, perec, sör, egyebek), majd az ebéd napján megjött a sáskahad. Nem úgy kajálnak, hogy jusson a másiknak, a faszt. 2-3 perec, 2 Leberkäse aztán spuri ki. Akinek nem jutott, az szentségelt, hogy mehet megint kajálni az ebédlōbe 5 euróért... Na, errōl ennyit.

Fōnököm nem mondott beszédet (szokás), megvárta, míg mi mondunk valamit, majd elōrefurakodott, tele tányér, 2 sör majd fel az irodába. Azt se mondta, hogy fapapucs. Műszaki vitáink voltak mindig, ezt úgy oldotta meg, hogy alig mehettem gyártási ellenōrzésre (ellenben a többi részleg kikölcsönzött vagy nyomástartót átvenni, vagy programozni), de ezért csak alapbért kaptam. A tavalyi prémium áprilisban került kifizetésre, de persze elōtte teljesítmény-értékelés van. Nincsenek definiált számok, csak a seggnyalási index. Nálam ez mínusz 600 eurót eredményezett - pont költözés elōtt...

Annyit mondtam neki búcsúzóul, hogy mint volt vezetō egy mostani vezetōnek:

Egy munkahelyrōl kettō dolgot vihetsz magaddal: a tudásod és a gerinced. A tudásod valószínűleg nem lesz elég máshol arra, hogy vezetō legyél, ezért vagy maradsz, vagy beosztott leszel újra. A gerincedrōl sem tudok sok jót mondani, mert mutatja, hogyan bántál a beosztottakkal. Mivel olyan sok embert csináltál ki, nagy az esély, hogy ebben a szűk szakmában az utak találkoznak. Mivel ezt tudod, ezért arra kényszerülsz, hogy a székedben maradj. Minden egyes nappal amit itt töltesz, a negatív pontjaidat gyűjtöd. Amíg a gazdasági helyzet jó, ez senkit nem érdekel. De ez sem fog örökké tartani...
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Itt már elég sokan vegák, szóval nem volt semmi "pakolom a táskába a maradékot elviszem a disznóknak" effektus :), csak szolidan.

Fōként náluk látom ezt a pofátlanságot. Amikor kilépsz a munkahelyrōl, akkor szokás meghívni a többieket. Mivel a céget nagyon jól vezetik, mi egy négyes kilépōbulit tartottunk. Leadtuk a rendelést (Leberkäse, perec, sör, egyebek), majd az ebéd napján megjött a sáskahad. Nem úgy kajálnak, hogy jusson a másiknak, a faszt. 2-3 perec, 2 Leberkäse aztán spuri ki. Akinek nem jutott, az szentségelt, hogy mehet megint kajálni az ebédlōbe 5 euróért... Na, errōl ennyit.

Fōnököm nem mondott beszédet (szokás), megvárta, míg mi mondunk valamit, majd elōrefurakodott, tele tányér, 2 sör majd fel az irodába. Azt se mondta, hogy fapapucs. Műszaki vitáink voltak mindig, ezt úgy oldotta meg, hogy alig mehettem gyártási ellenōrzésre (ellenben a többi részleg kikölcsönzött vagy nyomástartót átvenni, vagy programozni), de ezért csak alapbért kaptam. A tavalyi prémium áprilisban került kifizetésre, de persze elōtte teljesítmény-értékelés van. Nincsenek definiált számok, csak a seggnyalási index. Nálam ez mínusz 600 eurót eredményezett - pont költözés elōtt...

Annyit mondtam neki búcsúzóul, hogy mint volt vezetō egy mostani vezetōnek:

Egy munkahelyrōl kettō dolgot vihetsz magaddal: a tudásod és a gerinced. A tudásod valószínűleg nem lesz elég máshol arra, hogy vezetō legyél, ezért vagy maradsz, vagy beosztott leszel újra. A gerincedrōl sem tudok sok jót mondani, mert mutatja, hogyan bántál a beosztottakkal. Mivel olyan sok embert csináltál ki, nagy az esély, hogy ebben a szűk szakmában az utak találkoznak. Mivel ezt tudod, ezért arra kényszerülsz, hogy a székedben maradj. Minden egyes nappal amit itt töltesz, a negatív pontjaidat gyűjtöd. Amíg a gazdasági helyzet jó, ez senkit nem érdekel. De ez sem fog örökké tartani...


Akkor azóta (90-es évek) ott is változott a világ...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Azt nem kérdezted meg, hogy az import francia atomáram és osztrák vízierőmű áram ellenére, akkor hogyis van, hogy a német termelés kevésbé CO2 mentes, mint volt 1990-ben? Mindenzt kb. 3-szoros áramár és istentudja hány száz mrd EUR eltapsolása után?
Képtelen vagyok felfogni, hogy mérnökök (?) hogyan lehetnek ennyire ostobák...

Be kell simulni a vállalati masszába.

Gyűjtenek a migránsoknak, adsz? Nem. Miért nem!? Nekem ki ad!? Hopp, már lejelentik.

Jössz céges futóversenyre? Nem. Miért nem!? Mert nem futok. Jah, persze, jársz edzeni, akkor miért nem jössz!? Mert 114 kilóval nem futok. Helyette evezek, bunyózok, korizok, bringázok.

Jössz céges kirándulásra - szombaton. Este 10-re visszaérünk. Nem, mert nincs csatlakozásom, csak reggel 6-kor. Bérelhetek autót? Nem, mert ez kötelezō program. Akkor nem.

Dress-kód. Tibor, még nem hagyták jóvá a rövidnadrágot. Stefan, 30 fok van, nincs klíma az irodában, a vonaton meg lehet dögleni. Izzadok, amúgy meg nem vagyok fizikális kontaktban vevōvel...

Our identity: Tibor, miért nem viselsz céges ruházatot a hétköznapokban!? Miért, kell? Igazából ez mutatja az elkötelezōdést a cég irányában. Igazából ez mutatja a puhapöcsséget. A munkaszerzōdésben arról van szó, hogy az ébren töltött idōm felét egy általatok még elfogadónak (általam kevésnek tartott) áron nektek adom, de ebben egy szó sincs az identitásomról...

Vagyis, amíg az atom volt a nyerō, addig csak az atom. Mára a zōdbaromság, akkor azt istenítik, ugyanazok. Ha nem ezt szajkózod, akkor sajnos nem illesz bele a céges kultúrába. Ellenvélemény nincs.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Azt nem kérdezted meg, hogy az import francia atomáram és osztrák vízierőmű áram ellenére, akkor hogyis van, hogy a német termelés kevésbé CO2 mentes, mint volt 1990-ben? Mindenzt kb. 3-szoros áramár és istentudja hány száz mrd EUR eltapsolása után?
Képtelen vagyok felfogni, hogy mérnökök (?) hogyan lehetnek ennyire ostobák...

Be kell simulni a vállalati masszába.

Gyűjtenek a migránsoknak, adsz? Nem. Miért nem!? Nekem ki ad!? Hopp, már lejelentik.

Jössz céges futóversenyre? Nem. Miért nem!? Mert nem futok. Jah, persze, jársz edzeni, akkor miért nem jössz!? Mert 114 kilóval nem futok. Helyette evezek, bunyózok, korizok, bringázok.

Jössz céges kirándulásra - szombaton. Este 10-re visszaérünk. Nem, mert nincs csatlakozásom, csak reggel 6-kor. Bérelhetek autót? Nem, mert ez kötelezō program. Akkor nem.

Dress-kód. Tibor, még nem hagyták jóvá a rövidnadrágot. Stefan, 30 fok van, nincs klíma az irodában, a vonaton meg lehet dögleni. Izzadok, amúgy meg nem vagyok fizikális kontaktban vevōvel...

Our identity: Tibor, miért nem viselsz céges ruházatot a hétköznapokban!? Miért, kell? Igazából ez mutatja az elkötelezōdést a cég irányában. Igazából ez mutatja a puhapöcsséget. A munkaszerzōdésben arról van szó, hogy az ébren töltött idōm felét egy általatok még elfogadónak (általam kevésnek tartott) áron nektek adom, de ebben egy szó sincs az identitásomról...

Vagyis, amíg az atom volt a nyerō, addig csak az atom. Mára a zōdbaromság, akkor azt istenítik, ugyanazok. Ha nem ezt szajkózod, akkor sajnos nem illesz bele a céges kultúrába. Ellenvélemény nincs.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Be kell simulni a vállalati masszába.

Gyűjtenek a migránsoknak, adsz? Nem. Miért nem!? Nekem ki ad!? Hopp, már lejelentik.

Jössz céges futóversenyre? Nem. Miért nem!? Mert nem futok. Jah, persze, jársz edzeni, akkor miért nem jössz!? Mert 114 kilóval nem futok. Helyette evezek, bunyózok, korizok, bringázok.

Jössz céges kirándulásra - szombaton. Este 10-re visszaérünk. Nem, mert nincs csatlakozásom, csak reggel 6-kor. Bérelhetek autót? Nem, mert ez kötelezō program. Akkor nem.

Dress-kód. Tibor, még nem hagyták jóvá a rövidnadrágot. Stefan, 30 fok van, nincs klíma az irodában, a vonaton meg lehet dögleni. Izzadok, amúgy meg nem vagyok fizikális kontaktban vevōvel...

Our identity: Tibor, miért nem viselsz céges ruházatot a hétköznapokban!? Miért, kell? Igazából ez mutatja az elkötelezōdést a cég irányában. Igazából ez mutatja a puhapöcsséget. A munkaszerzōdésben arról van szó, hogy az ébren töltött idōm felét egy általatok még elfogadónak (általam kevésnek tartott) áron nektek adom, de ebben egy szó sincs az identitásomról...

Vagyis, amíg az atom volt a nyerō, addig csak az atom. Mára a zōdbaromság, akkor azt istenítik, ugyanazok. Ha nem ezt szajkózod, akkor sajnos nem illesz bele a céges kultúrába. Ellenvélemény nincs.


Ez sajna tömény faszság... Mármint nem amit írtál, hanem amit láttatni kívántál...
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Ez sajna tömény faszság... Mármint nem amit írtál, hanem amit láttatni kívántál...
Ez van, sajna. Ide jutottak az elviselhetetlenül könnyűvé vált életükkel. Ha már nagyapád meg nagyanyád rádhagyta a házat, apád meg anyád vett még hármat hitelre és kiadogatja albérletbe, onnatól fogva már nincs mind idegeskedni, lehet nyaralni. Náluk nulla motiváció, mert megvan minden.

Ellenben ha te úgy jössz ki, hogy hajtani akarsz, az pech. Ha le tudnak nyomni, akkor kedélyesen elvigyorognak rajtad, ha meg nem, akkor beindul a fasztekerōsdi.

Magyaroszágon az láttam, hogy a kohézió a közös lopás, hogy együtt vagyunk sárosak, akkor mindenki tarja a száját. Itt nincs közös lopás, itt más van. Itt klikkek lopnak klikkektōl. Ha benne vagy a pikszisben, akkor hétvégén utazhatsz repülōn mondjuk Hong Kong-ba business class-on. A hétvégi utak dupla túlórásak, ücsörögsz oda-vissza 28 órát, de mivel a klikk tagja vagy, mindig magas a teljesítmény-értékelésed. Így 1500 euróval magasabb nettód lehet, mint úgy. Cserébe totális hűség... Nálam a hűség kétirányú, oda-vissza játék.

Nem offolok tovább
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Három dolgon akadtam ki, de nagyon:
- kritizálták az atomttörvényt, hogy a München melletti reaktort nem érinti (ez Garching mellett van, egyetemi kutatóreaktor, mind az ITER-hez, mind a Wendelstein 7-hez végeznek itt alapkutatásokat, szóval...), meg az izotópgyárakat sem érinti. Itt volt az elsō beszólás-adagom

Ne már. Még a tudományokat is betiltják lassan?
De azt hiszem értem a logikájukat. Most még csak az atomkutatásokal tiltanák be. Aztán majd a többit is. Azután meg már tényleg nem lesz szükség az áramra, a sötét középkorban is megvoltak nélküle az emberek.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 350
10 739
113
Tudom a két dolog nem függ össze, csupán asszociatíve beugrott egy emlékem...A magyarok régen is buktak a lazacos szendvicsre. Emlékszem, még 1994-96-b-n, MOL-os főosztályvezető arra oktatott bennünket, egy külföldi konferencián, hogy előadásra mindenképpen diplomatatáskával járjunk. Mert a szállodában kapunk reggelit, az az étkezés kilőve. A svédasztalról meg be lehet így spájzolni annyi kaját, ami egész napra elég lesz. És akkor megspórolható a teljes napidíj. Hát azért a külföldi szakemberek elég nagyot néztek, amikor ez az úriember telepakolta a táskáját lazacos szendviccsel...Mi meg égtünk helyette is...
Ugyanebben az időszakban: Osztályvezető főorvos hasast ugrott a svédasztal közepén levő gyümölcskompozíció ananászára ( diszkréten székekkel védték, de ez nem jelentett neki akadályt), egyéb orvosok szendvicseket ajándékszatyorba, banánokat öltönyzsebbe...
Mi - műszaki dolgozók - szégyelltük magunkat helyettük, s zavartan csak annyit vettünk a tányérunkra, amitől még éhesek maradtunk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 017
113
Ugyanebben az időszakban: Osztályvezető főorvos hasast ugrott a svédasztal közepén levő gyümölcskompozíció ananászára ( diszkréten székekkel védték, de ez nem jelentett neki akadályt), egyéb orvosok szendvicseket ajándékszatyorba, banánokat öltönyzsebbe...
Mi - műszaki dolgozók - szégyelltük magunkat helyettük, s zavartan csak annyit vettünk a tányérunkra, amitől még éhesek maradtunk.
Az emberséget/tisztességet/önmérsékletet nem tanítják egyetlen egyetemen sem. Azt a családtól kéne megtanulni.