Jaj... A zöldek hülyeségei, megint, nem is számolom, hogy hányadik. Észbontó. Itt, Augsburg-ban is nagyon büszkék a sok napelemre, hogy hú de jó. Van vízenergia, hú de jó. Van szél, hú de jó. Van biomassza, hú de jó.
Napelem: áprilisban rekord napsütéses óraszám volt, de az elsō 2 hónapban szakadt a hó, a friss rádióhírben csak az áprilisi érték volt.
Víz: ugyanez, április nagyon jó, mert elolvadt a hegyekben egy csomó hó. Ez a hónap jó, a többi nem. A többi hónapban olyan alacsony a vízállás, hogy nem is mérik, de a nappal együtt sikerült pillanatnyilag összehozni egy szép számot...
Szél: ez szívás. Az elsō két hónap relatív szélcsend volt, márciusban jöttek a viharok - akkor meg fékeztek, áprilisban minimális szélmozgás
Biomassza: ezt egyre kevésbé erōltetik, néhány környékbeli faluban van
Ha az ember ránéz a német atomerōműves térképre meg közben eszébe jut néhány cég helyileg, akkor felteheti a kérdést: Mibōl lesz a nafta? Erre senki ad választ, mindig valami homályos technikai fejlōdésrōl beszélnek...
Utolsó napokat töltöm a jelenlegi munkahelyemen, megint volt egy beszélgetés (Podiumsdiskussion) a zōdenergiáról. Milyen jó lesz majd, stb.
Három dolgon akadtam ki, de nagyon:
- kritizálták az atomttörvényt, hogy a München melletti reaktort nem érinti (ez Garching mellett van, egyetemi kutatóreaktor, mind az ITER-hez, mind a Wendelstein 7-hez végeznek itt alapkutatásokat, szóval...), meg az izotópgyárakat sem érinti. Itt volt az elsō beszólás-adagom
- kritikai téma: az Atpmgesetz lehetōvé teszi, hogy külföldrōl vegyenek atomáramot. Ez meg kellene tiltatni. Második beszólás-adagom azt ecsetelte, hogy mennyire lennék durci, ha hazafelé menet leáll az IC, mert nincs áram, vagy emiatt a mostaninál is háromszor drágább villanyszámlát kéne fizetnem a hülyeségeik miatt.
- számítási metódika szélerōműnél és naperōműveknél. Olyan fals számokkal és elhanyagolásokkal számoltak, hogy az eszem megáll. Folyamatosan jelenlévō, stabil áram (full megújulóból, ofkórz), egyre csökkenō áramárak és tisztességes vállalati profil. He!? Amikor tudsz termelni, akkor más is, akkor leesik a promt ár. A cashflow tervezhetetlen - szubvenció nélkül. A szubvenciós zōdáramokat meg összehasonlítani egy konvenciónális erōművel finoman szólva is pontatlan.
Persze ezután kaptam én is fejemre, hogy orbánfanatikusként (ez lennék én..) nemet mondok egy tiszta Európára (sic!), nemet mondok a fejlōdésre (igen, ez is én lennék), nem látom át a műszaki összefüggéseket.. .
Maradtam kajára, annyi lazacot ettem, amennyi belém fért, legalább ez legyen meg