A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 923
22 510
113
"Az Egyesült Államok hadi készleteiből nem a legkedvezőbb feltételekkel beszerzett bombák ugyan beérkeztek 2015 őszén, ám különböző bürokratikus és technikai akadályok (egyes alkatrészek hiánya) miatt nem sikerült elérni, hogy azokat az előírásos módon a gépekre lehessen függeszteni, illetve eredményes és biztonságos bombavetést lehessen végrehajtani. A V4 EUBG 2016. január 1-i készültségi szolgálatba állásához 2015 végén már gyakorló bombázásokat kellett volna végrehajtani, de erre nem került sor. Ráadásul, ha a képességfejlesztési ügyetlenkedés – melyből forrásaink szerint nemcsak a magyar, hanem a svéd és amerikai partnerek is kivették a részüket – nem lett volna elég, a magyar Gripenek 2015 május–júniusi balesetei és más leterheltségek sem könnyítették meg a haladást."

Vagy melyik romániai repülőnapon akartunk így részt venni?

Bocsi, a Saber Guardian hadgyakorlatról volt szó...ezt máshol is olvastam:

"A felkészülést továbbra is hátráltatták a korábban említett műszaki és bürokratikus problémák (például: a bakonyi lőtéren ledobhatóak-e a 227 kilogrammos GBU-12-es bombák?). Állítólag a honvédség készleteiért felelős logisztikusok sem könnyítették meg a munkát. Egyik forrásunk szerint ösztönösen úgy viselkednek, mint valami téli álomra készülő rágcsáló: ha begyűjtöttek valamit, attól semmiképpen sem akarnak megválni. Ami a raktáraikba került bombák esetében annyit tesz, hogy minden okot megtalálnak, hogy ott - és vaskos nyilvántartásaikban - tartsák a „portékát”. A baj persze nem jár egyedül: időközben állítólag a román szövetségesek is elbizonytalanodtak, miért is lenne jó nekik, ha a náluk zajló hadgyakorlaton a magyarok domborítanának."



forrás: https://mno.hu/belfold/simicsko-hamarosan-lesz-bombavetes-a-gripenekkel-2418923
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 209
11 004
113
Valami úgy rémlik hogy 10-12 db ról volt szó annak idején. Legalábbis ilyen infokat lehetett olvasni a neten. Szerintem a közben fellépő ár miatt (állapotok miatt) maradt ez a 8 db.Ha ezek is 2000 üzemórát kapnak és még egy lehetséges üzemidő hosszabítást?? plusz legalább egy alap modernizálást akkor ez is már valami haladás. Ne feledjük hogy milyen mostoha körülmények között bántak velük. Inkább jó esélyes az hogy annyira le amortizálódtak hogy egyáltalán nem éri meg őket felújítani.

8 ment ki, 4 meg opciós elvileg.
Én úgy tudom, hogy kapnak még kb. 4 évet a gépek és finito. Benkő 2023-ról beszél, addig van üzemidejük.
Nem vagyok ennyire otthon a típusban, hogy mennyi a maximum, mire van technológia, stb. A MiG-23-nak pl. 17 év volt és kész.

A hazai reszleges vagy teljes gepvesztesek utan az ujabb gepek beszerzese sem volt ingyen. Volt penz grifekre. Arra is lett koltve. :rolleyes:
(Megjegyzem lehetsegesnek tartom, hogy az elso gep elvesztesenek valos okait nem is tudjak az illetekes politikusok. Siman elofordulhat.)

Csak egy gépet kellett venni, a másik nem a mi hibánk volt.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 823
2 543
113
Erre való a diákhitel... Nem kell 5 évre meg szopatni senkit... Meg röghözkötni... Ezen felül nem csak középiskolából kilépők mennek felsőoktatásba. Te hogyan képzeled el pl. egy 30 éves akár családos embernél azt, hogy 5 évre bezupál...?

Ezen felül megint érdekes kérdés az is, hogy aki szolgálat alatt alkalmatlanná válik fizikailag - mert az is lehet - akkor annál mi van? Szoglálattal arányos lesz a támogatás? Tehát akkor diszkirimálod azért, mert alkalmatlanná válik...?

Egyébként meg nem tűnik fel, hogy mennyire diszkriminatív ötlet az egész? Aki nem felsőoktatásba megy, az egyből kilép a munkaerőpiacra és nem kell szolgálnia. Miért? Mert csak...? Meg nem egyenértékű a képzés? Egy orvost nem, de mérnököt külön veszel? Milyen alapon...?
Szerintem Dudi úgy gondolja, hogy ez is lehet egy plusz alternatíva, nem eltörölve az állami támogatásr, diákhitelt.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Hozod a formád, nem is vártam mást...
Tudom, es ezt nem elem meg negativan.
Termett nagyhirtelen pénz arra, hogy egy 50 mrd-ba sem tervezett esemény 100 mrd legyen. Néhány bombazár szerinted mennyibe fáj?
Vagyis szamodra is nyilvanvalo, nem azon a kis penzen mulhatott a dolog, de azert stadionozol egy jot... Logikus.
Tehát gyorsan döntöttek és gyorsan lett pénz is. Tehát cirkuszra van temérdek pénz, de filléres kiadás olyan vállaláshoz, amit narancsosok tettek, arra nincs
Na most akkor a penzen mult a dolog vagy nem?
A jenki erre mondja azt, hogy ne csinálj segget a szádből...
Ha mar masra nem hallgatsz, akkor legalabb a jenkik bolcsesseget megfontolhatnad.
Valahol vicces, hogy a narancsosok fő agitátoraként dobálózól itt a propaganda szóval...
A stadionozas momentumos migranssimogatokent sokkal vallalhatobb egy gripenes malor eseteben. Rendben.
Szóval a logikus az, hogy néhány millió USD-s kiadással járó vállalást elbliccelnek, de sportrendezvényre költségnövekedésének fedezésére volt kb. 90 millió USD-nyi HUF. Hallod, ehhez mennyire kell vastag arbőr...?
Most akkor penzen mult vagy sem. Gondolom mindegy csak lehessen tolni az agyatlan ellenzeki dumat.
Ja, meg persze mutogatás megint vissza 2/3 és a nyudíjpénzek ellopása utána...
Egyetlen hozzaszolast sem birtal ki, hogy ne hozd fel ezt a buta mantradat. Ez rekord.
Áh... Legyintenék rád már, ha nem tolnád nyájasan pofátlanul azt, amit...
A nyajas jelzot nem erre hasznaljuk.
tehát megint az van, hogy ha elveszik egy gép, azt gyorsan lereagálják, de annak töredéke nincs másra.
Nagyon erolkodsz, hogy ezt rahuzd a politikusokra, de ha a sajatodon kivul a masok altal belinkelt cikkeket is elolvasnad, akkor azt is lathatnad, hogy ez most nem rajtuk mult. Annyi mindennel lehetne szivatni oket, de pont egy olyan ugyben akarod rajuk huzni a lepedot amihez nyilvan nem sok kozuk van. Sok sikert!
Akkor megint miről beszélünk? Koncepciótlanság a köbön, ötletszerű beszerzések, stb.
Esetleg nem lehet, hogy a politikusokon kivul mas korulmeny is belejatszok a dolgok ilyetten alakulasaba? Tenyleg nem? Es en tolok agitpropot? :rolleyes:
Nem változott itt kb. semmi....
A, ez tul magas labda.
 
M

molnibalage

Guest
Vagyis szamodra is nyilvanvalo, nem azon a kis penzen mulhatott a dolog, de azert stadionozol egy jot... Logikus.
Vagy de... Tudod, ez a tipikus fillérbaszó mentalitás... A vizes VB-ből meg könnyebb lehetett lopni... Meg az összedobált szar eredménye már elrodhad...

Ha mar masra nem hallgatsz, akkor legalabb a jenkik bolcsesseget megfontolhatnad.
Mondja az, aki arra az egyszerű kérdésre nem válaszolt, hogy hol van a beígért egyéni nyugdíjszámlám? Megtennéd végre azt a szívességet, hogy ha derogált válaszolni kérdésekre, akkor csendben maradsz észosztás helyett...?

A stadionozas momentumos migranssimogatokent sokkal vallalhatobb egy gripenes malor eseteben. Rendben.
Nem simogatok migranst sehol, fel sem hoztam a témát. Lásd fent. Inkbáb maradtál volna csendben..

Egyetlen hozzaszolast sem birtal ki, hogy ne hozd fel ezt a buta mantradat. Ez rekord.
Szeintem listázzad ki a HSZ-emit. Itt simán hazudsz.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Mondja az, aki arra az egyszerű kérdésre nem válaszolt, hogy hol van a beígért egyéni nyugdíjszámlám? Megtennéd végre azt a szívességet, hogy ha derogált válaszolni kérdésekre, akkor csendben maradsz észosztás helyett...?
Ha nagyon erdekel akkor atviszem ezt a temat egy masik topikba, de en ugy emlekszem, hogy mar kaptal valaszt erre a kerdesedre. (Ha eljon az ideje akkor mindenkinek kiszamoljak a sajat jarandossagat szemelyre szoloan, illetve a feloszto-kirovo rendszerben nincs ertelme egy virtualis befizetesi szamlat fenntartani. Ennyi az egesz.)
Nem simogatok migranst sehol, fel sem hoztam a témát. Lásd fent. Inkbáb maradtál volna csendben..
A jelzoidre valaszul most en hoztam fel a temat... pusztan jelzokent. (Utalva a temaban tett korabbi hozzaszolasaidra, de ez is egy masik tipokba tartozik.)
Szeintem listázzad ki a HSZ-emit. Itt simán hazudsz.
Nyugi, vicceltem, csak elcelodtem rajtad. Mar amugy sem tudom komolyan venni ezt a manyupos dramat.
 
  • Tetszik
Reactions: vata

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 923
22 510
113
...a beígért egyéni nyugdíjszámlám...

Ez nálunk akkora átb.szás lett mint a huzat, az elvezetésednek egyszámjegyű százalékát vezethetted el, amit persze a köv. kormány mindjárt megvágott, mivel hiányzott az összeg a büdzséből. Annyira ellehetetlenitették, hogy nekem is érdemes volt kiszállni belőle, mert nem spróroltam volna meg többet, mint az előirányzott összegek. Először az volt, hogy megörökölhető volt, azután kiderült, hogy nem minden esetben, nagyon gyorsan átszállt az államra ha nem figyeltek oda.
Szóval amit a malacba dobol otthon, abból hamarabb lesz nyugdijad, mint a beigért nyugdijszámládról...(feltételezve, hogy ha úgy csinálják mint nálunk, és ciklusonként hozzányúlnak). Csak úgy margóra...;)
 
M

molnibalage

Guest
Ez nálunk akkora átb.szás lett mint a huzat, az elvezetésednek egyszámjegyű százalékát vezethetted el, amit persze a köv. kormány mindjárt megvágott, mivel hiányzott az összeg a büdzséből. Annyira ellehetetlenitették, hogy nekem is érdemes volt kiszállni belőle, mert nem spróroltam volna meg többet, mint az előirányzott összegek. Először az volt, hogy megörökölhető volt, azután kiderült, hogy nem minden esetben, nagyon gyorsan átszállt az államra ha nem figyeltek oda.
Szóval amit a malacba dobol otthon, abból hamarabb lesz nyugdijad, mint a beigért nyugdijszámládról...(feltételezve, hogy ha úgy csinálják mint nálunk, és ciklusonként hozzányúlnak). Csak úgy margóra...;)
Továbbra is vonják le azt a részt, ami abba a perselybe ment. Sőt, most már átnevezeték és arra költik, amire akarják. Erről is volt szó...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 923
22 510
113
Továbbra is vonják le azt a részt, ami abba a perselybe ment. Sőt, most már átnevezeték és arra költik, amire akarják. Erről is volt szó...

Én csak a szlovák példát mondtam, a nyers valóságot.
Egy az egyben meg lehetne csinálni ezt az egészség biztositással is, saját számla a kártyádhoz. Bizonyos rész a közösbe a rendszer fenntartására (kórházak, mentők, stb.), a maradékból pedig Te döntöd el, milyen egészségügyi szolg. veszel igénybe - vagy téritesz magadnak, esetleg drágább gyógyszerre stb. Ha egészségesen élsz, akkor meg ugyanúgy megspóroltad az öregkori nyavajáidra vagy ép az unokáidnak...persze ez is csak utópia :(
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 074
113
"Az Egyesült Államok hadi készleteiből nem a legkedvezőbb feltételekkel beszerzett bombák ugyan beérkeztek 2015 őszén, ám különböző bürokratikus és technikai akadályok (egyes alkatrészek hiánya) miatt nem sikerült elérni, hogy azokat az előírásos módon a gépekre lehessen függeszteni, illetve eredményes és biztonságos bombavetést lehessen végrehajtani. A V4 EUBG 2016. január 1-i készültségi szolgálatba állásához 2015 végén már gyakorló bombázásokat kellett volna végrehajtani, de erre nem került sor. Ráadásul, ha a képességfejlesztési ügyetlenkedés – melyből forrásaink szerint nemcsak a magyar, hanem a svéd és amerikai partnerek is kivették a részüket – nem lett volna elég, a magyar Gripenek 2015 május–júniusi balesetei és más leterheltségek sem könnyítették meg a haladást."



Bocsi, a Saber Guardian hadgyakorlatról volt szó...ezt máshol is olvastam:

"A felkészülést továbbra is hátráltatták a korábban említett műszaki és bürokratikus problémák (például: a bakonyi lőtéren ledobhatóak-e a 227 kilogrammos GBU-12-es bombák?). Állítólag a honvédség készleteiért felelős logisztikusok sem könnyítették meg a munkát. Egyik forrásunk szerint ösztönösen úgy viselkednek, mint valami téli álomra készülő rágcsáló: ha begyűjtöttek valamit, attól semmiképpen sem akarnak megválni. Ami a raktáraikba került bombák esetében annyit tesz, hogy minden okot megtalálnak, hogy ott - és vaskos nyilvántartásaikban - tartsák a „portékát”. A baj persze nem jár egyedül: időközben állítólag a román szövetségesek is elbizonytalanodtak, miért is lenne jó nekik, ha a náluk zajló hadgyakorlaton a magyarok domborítanának."



forrás: https://mno.hu/belfold/simicsko-hamarosan-lesz-bombavetes-a-gripenekkel-2418923

Ezek szerint összesen 2.8 milliárd forintot szántak arra, hogy tudjunk bombázni. Jé, ebből egy pár bombára futotta csak, de a használatukhoz szükséges alkatrészekre már nem. A rohadt jenkik jól kicsesztek velünk, hogy így megbonyolították a használatukat! Mennyivel olcsóbb lenne, ha csak úgy kidobálhatnánk a Zlinekből, hát nem? o_O
Itt is látszik, hogy mennyire csak propaganda a Zrínyi2026! Csak látszatintézkedések történnek, valódi képességfejlesztések nélkül, mert azokra már nem elég 2-3 milliárd forint! Nem is csodálom, hogy ilyen előzmények után nekünk már sci-fi kategóriába esik akármilyen beszerzés! És itt most a fegyverbeszerzések hiányára gondolok, mert migránsriogatásban már lassan jók leszünk legalább!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 819
78 007
113
Ezek szerint összesen 2.8 milliárd forintot szántak arra, hogy tudjunk bombázni. Jé, ebből egy pár bombára futotta csak, de a használatukhoz szükséges alkatrészekre már nem. A rohadt jenkik jól kicsesztek velünk, hogy így megbonyolították a használatukat! Mennyivel olcsóbb lenne, ha csak úgy kidobálhatnánk a Zlinekből, hát nem? o_O
Itt is látszik, hogy mennyire csak propaganda a Zrínyi2026! Csak látszatintézkedések történnek, valódi képességfejlesztések nélkül, mert azokra már nem elég 2-3 milliárd forint! Nem is csodálom, hogy ilyen előzmények után nekünk már sci-fi kategóriába esik akármilyen beszerzés! És itt most a fegyverbeszerzések hiányára gondolok, mert migránsriogatásban már lassan jók leszünk legalább!


Hadi készletből vásároltunk bombát,persze hogy drága volt...Ezen kívül nem amerikai bombatartókat használunk így ez ügyben még is miről tehetnek az amerikaiak?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
8 ment ki, 4 meg opciós elvileg.
Én úgy tudom, hogy kapnak még kb. 4 évet a gépek és finito. Benkő 2023-ról beszél, addig van üzemidejük
Ez a tervezett üzemidő sokkal inkább a natonak szól. Nyugi gyerekek "csak" pár évre tervezünk vele. A terv a valóságban inkább a 2* re lesz. 4 (6) évre alig éri meg egy hajózó állományt kiképezni. Sőt nem is lehetne 100% an a típusra kiképezni. Mert azért jó pár évi tapasztalatszerzésnek is el kellene tennie az adott típusra. .
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 923
22 510
113
Ezek szerint összesen 2.8 milliárd forintot szántak arra, hogy tudjunk bombázni. Jé, ebből egy pár bombára futotta csak, de a használatukhoz szükséges alkatrészekre már nem. A rohadt jenkik jól kicsesztek velünk, hogy így megbonyolították a használatukat!

Nem is csodálom, hogy ilyen előzmények után nekünk már sci-fi kategóriába esik akármilyen beszerzés! És itt most a fegyverbeszerzések hiányára gondolok, mert migránsriogatásban már lassan jók leszünk legalább!

Ezek szerint nem tudsz olvasni...

vagy ha tudsz, a szövegértéssel vannak gondok.

Vagy megértetted, de kell egy balos böfögés, csipőből...

Magyar-jenki-svéd bénázás + kevés pénzből hirtelen kellett (volna) főzni valamit, olcsón, időre, ...az se jött össze. Senki sem mondta hogy ez igy jó, de ez van. Sajna.

Migráns-simogatásban hál Istennek sosem lesz jó a magyar. De ha akarsz, fogadj örökbe párat. Ha nagyon akarod, biztosan el lehet intézni. Benne leszel a tv-be.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 074
113
Hadi készletből vásároltunk bombát,persze hogy drága volt...Ezen kívül nem amerikai bombatartókat használunk így ez ügyben még is miről tehetnek az amerikaiak?
Iróniának szántam a dolgot! Természetesen nem a bombák árát sokallom, hanem ezt a kicsinyességet, a másikra mutogatást útálom! Ha szánunk rá pénzt, akkor lesz fegyver, ha nem, akkor meg nem lesz! Trump az anyját eladná néhány millió dollárért!
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 092
4 074
113
Ezek szerint nem tudsz olvasni...

vagy ha tudsz, a szövegértéssel vannak gondok.

Vagy megértetted, de kell egy balos böfögés, csipőből...

Magyar-jenki-svéd bénázás + kevés pénzből hirtelen kellett (volna) főzni valamit, olcsón, időre, ...az se jött össze. Senki sem mondta hogy ez igy jó, de ez van. Sajna.

Migráns-simogatásban hál Istennek sosem lesz jó a magyar. De ha akarsz, fogadj örökbe párat. Ha nagyon akarod, biztosan el lehet intézni. Benne leszel a tv-be.
Ha már a főzésnél tartunk, hallottál már arról, hogy "olcsó húsnak híg a leve"? Na ezt tapasztaltuk meg itt is! Ha nem érted ezt is elmagyarázom!
A szövegértésnél neked vannak komoly problémáid, mert egyértelműen leírtam, hogy migránsriogatásban legalább már lassan jók leszünk! És ezt nem iróniának szántam, hanem ez az egy dolog talán az, ami nem haladja meg a honvédség képességeit!
Egyébként bírom ezt a stílust, hogy aki nem ért egyet az álláspontoddal, az már csak balos, meg migránssimogató lehet!