Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Igen epp ez az hogy csak fenykepezni tud. Es ha csak ennyit tud valami legballon nagy heliummal toltott zsak egy kis kameraval meg a zsak anyaga fotoelektromos anyaggal burkolva olcsobb egyszerubb lenne erre a feladatra. Vegulis olyan mind1 mit fenykepez hisz az egesz marsrol egyenlore keves az info... Meg legi kepbol sok mimdent olyat nem tud femykepezni ami eszeveszetten fontosabb lenne a bolygo egyik reszen mint a bolygo mas resze.
Lássuk szépen sorban, hogy kijelentéseddel mik a bajok. Van egy pár...
  1. Milyen "valamilyen fotoelektromos" anyagra gonolsz? A napelemek egyik hátránya az, hogy nehezek ahhoz képest, hogy milyen teljesítményt adnak le. A másik bibi, hogy nemigen hajlíthatóak, hogy ballont csinálj belőle.

  2. A hidrosztatikus elven repülő eszközök saját tömegre eső emelőképessége sehol nincs a dinamikushoz képest a Földön, nemhogy a Marson, ahol kedvezőtlenebbek a körülmények. A gravitáció a harmada a földinek, de még mielőtt örömködni kezdene ezen bárki, a légkör sűrűsége átlagosan csak 0,6%-a a földinek. 600 Pa az átlag, a legmagasabb mért érték 1160 Pa (~1%), de a legmagasabb hegyen csak 30 Pa. Viszonyítási alapnak nézd meg Hindenburgot. 10 tonnát tud emelni 200 ezer m3 térfogattal. Egy CH-47 Chinnok képes függőlegesen ekkora terhet emelni minden gond nélkül ugyanazon légköri viszonyok között tengerszinten. A Hindenburg okkal nem emelkedett magasabbra, mert az emelőképesség a magassággal csökken.

  3. 1 + 2 pont = Az a világkerülő eszköz a Földön nem ballon volt, hanem repülőgép napelemennek és nem ballon vagy léghajó napelemekkel. Ezek után remélem dereng, hogy miért.

  4. Az első és második pont önmagában kizárja azt, hogy bármilyen ballon valaha is repüljön. Hogyan kívánod elérni azt, hogy a szerkezet átlagsűrűsége a Mars légkörénél azonos / kisebb legyen...? Hidrosztatika, középiskolában tanítják. Mi a péklapátból készülne a szerkezet és hogyan lenne a ballonon belül annyival ritkább a közeg?

    A Földön úgy lehet ballonozgatni, hogy simán melegíted a levegőt (hőlégballon), aminek a sűrűsége ettől változik, no meg a légkörhöz képest vannak könnyebb gázok és a ballonok alakja változik. (Hidrogénes vásári lufi és meteorológia ballonok, az utóbbi képes alakváltozásra, hogy ne durranjon szét, mint a vásári lufi.)

    Az sem tűnt fel, hogy léghajókkal miért nem repülnek úgy általában magasan?

  5. Hogyan terveznél leszállni vele, ha gáz van...? Utánanéztél, hogy a földi viszonyok között a ballonok és léghajók hogyan működnek...? Nekem úgy tűnik, hogy a léghajók alapvető működését sem érted.

  6. Még, ha képes is lenne felemelkedni, akkor is hogyan kormányoznád? A szél arra fújná, amerre jólesik, mert a felülete nagy lenne, a motor hozzá meg kicsi. Még a kis marsi légsűrűség mellett is a halmas felület szorozva szélsebességegl messze 1W feletti teljesítményt adna ki csak, hogy kormányozd.

  7. A Marsa juttatását hogyan képzelnéd el? Mert fel kéne fújni a helyszínen, mert eredeti méretben nem szállítható, ha feltesszük, hogy készíthetp lenne ballon. Még a rovereket is úgy összecsomagolják, mint állat, hogy kicsi kapszulába téve kis helyen, kisebb rakétán elférjenek és emberi idő alatt odaérjen.
Bocsesz, de ezt nagyon, de nagyon nem gondoltad végig. A legalapvetőbb szinten sem csak bedobtál valamit úgy, hogy középiskolás fizikával nem ellenőrizted. Mikor jutunk már el oda, hogy ezt a kommentelési "színvonalat" meghaladjuk...? Simán leírod azt téveszmét, hogy "olcsóbb és egyszerűbb lenne" az, ami fizikailag lehetetlen.

A NASA nem hülyegyerekekből áll annak ellenére, hogy a média és néha egyesek szeretné alként lefesteni őket. Okkal helivel próbálkoznak és nem léghajóval. Mert az összes kihívás ellenére ez tűnik járhatónak, a másik meg eleve lehetetlen.

ui. Remélem ilyen komment után egyeseknek leesik, hogy miért repül le nálam menetrendszerűen a gépszíj. Ez a komment is csak azért lett ilyen, mert nagyon sokszor számoltam el húszig...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and sirdavegd

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
A fenti heli se lessz hosszabb eletu mimt a ballon lenne.egyebkent ja csak bemyomtam a dolgot. De a nasas helire is ra lehetne szamolni mekkora rotorlapatok kellenenek? Mekkora ero ami meghajtja mi allitana azt elo mibol es mekkora tomeg a meghajtas es az izemanyag? Egy a foldinel joval kissebb legkorbe?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Meg a legkor surusege milyen aramyba is valtozik a magassaggal? Hogy mar par szaz m en erzekelheto a legnyomas elteres a foldihez kepest... Bocsanat mars felszinihez. /0ajahoz./ szerintem ez a kopter epp akkora b.omsag mint az en ballonos otletem... Es itt a gebasz miatti leszallas tenyleg fontos. Egy heliumos lufi eseteben ez mar mas. De ja egyebkent tenyleg nem gondoltam bele./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Xx m² zart ballon felfujasahoz a marson nem kellene sok heliumot atcibalni a fel naprendszeren. Vannak mar hajlithato napelem foliak. Ultra rugalmasak is. Siman lehetne belolle egy helium tarolo ballont kesziteni. Nem a legjobb az energia hasznositasa de eleg nagy felulet eseten egy kamera es kom rendszert elbirna latni. Ugy hogy meg a gaz futesere is maradna nemi folos energia amivel magassagot lehetne nyerni. A lenyeg szerintem az alrendszerek minel inkabbi miniaturizalasan kellene legyen. /a legkor java co2/ tehat a helium sokkal jobban emel mint egy nitros kornyezetben.tehat egy jo nagy bucsus lufi spexi anyagbol belso futoberendezessel es jokivansag cetli helyett egy hengerbe kameraval. Lehetne akar 100 m² es is osszehajtva sulyra igy se sok az alacsony marsi nyomas miatt meg a betaplalt gaz memmyisege is joval kevesebb kell legyen mint a goldon./
 
M

molnibalage

Guest
A fenti heli se lessz hosszabb eletu mimt a ballon lenne.egyebkent ja csak bemyomtam a dolgot. De a nasas helire is ra lehetne szamolni mekkora rotorlapatok kellenenek? Mekkora ero ami meghajtja mi allitana azt elo mibol es mekkora tomeg a meghajtas es az izemanyag? Egy a foldinel joval kissebb legkorbe?
Ezek szerint a linkelt videót meg sem nézted...

Képes repülni, a vákuumkamrában ezt már bizonyította.

Meg a legkor surusege milyen aramyba is valtozik a magassaggal? Hogy mar par szaz m en erzekelheto a legnyomas elteres a foldihez kepest... Bocsanat mars felszinihez. /0ajahoz./ szerintem ez a kopter epp akkora b.omsag mint az en ballonos otletem... Es itt a gebasz miatti leszallas tenyleg fontos. Egy heliumos lufi eseteben ez mar mas. De ja egyebkent tenyleg nem gondoltam bele./
Nem is repülne magasan, hiszen 2 perc a teljes repülési ideje. Ez is ott van a videóban. De már néhány tucat méteres magasság esetén is baromira kitágul a horizont és hatalams távolságokat képes bejárni a roverekez képest, ha működik a dolog.

A kopteres ötlet nem baromság, mert fizikaialg képes repülni az eszköz, a kérdés az, hogy mennyi lenne egy eszköz működési ideje, hogy pár nap vagy pár hónap. A te ötleted azért baromság, mert fizikailag lehetetlen.

Ne haragudj, de amit művelsz...
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd
M

molnibalage

Guest
Xx m² zart ballon felfujasahoz a marson nem kellene sok heliumot atcibalni a fel naprendszeren. Vannak mar hajlithato napelem foliak. Ultra rugalmasak is. Siman lehetne belolle egy helium tarolo ballont kesziteni. Nem a legjobb az energia hasznositasa de eleg nagy felulet eseten egy kamera es kom rendszert elbirna latni. Ugy hogy meg a gaz futesere is maradna nemi folos energia amivel magassagot lehetne nyerni. A lenyeg szerintem az alrendszerek minel inkabbi miniaturizalasan kellene legyen. /a legkor java co2/ tehat a helium sokkal jobban emel mint egy nitros kornyezetben.
Látom az alapproblémát sem sikerül megérteni...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Par meterert es percert akkor nem lenne ertelmesebb a roverek landoloegysegebe egy teleszkopos arbocot epiteni ami kimyullit par m re?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Vagy egy raketat felloni es mint a vilagitogranatok hatalmas ernyot nyit aztan befigyel. Vagy alapbol a roverek /lanfolasakor loni egy csomo kepet./ az uj tervek szerint topp szaz metere landol a leszallitoegyseg a roverektol.
 
M

molnibalage

Guest
Par meterert es percert akkor nem lenne ertelmesebb a roverek landoloegysegebe egy teleszkopos arbocot epiteni ami kimyullit par m re?
A heli előnye az, hogy felmegy mondjuk 50-100 méter magasra és onnan fotóz. A másik az, hogy gyorsan mozog. A teleszkópos árbóc hatása úgymond egyszer, a roverek által megtetett távolságnál alig növelig a fotózott terület méretét a heli meg akár 200-300 métert is repülhet és átugrik olyan akadályokat, amit a Rover leküzdeni sem tud.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and sirdavegd
M

molnibalage

Guest
Vagy egy raketat felloni es mint a vilagitogranatok hatalmas ernyot nyit aztan befigyel. Vagy alapbol a roverek /lanfolasakor loni egy csomo kepet./ az uj tervek szerint topp szaz metere landol a leszallitoegyseg a roverektol.
Ez már tényleg egyszer szittyásabb. Rosszabbnál rosszabb ötletek sorban, mert egyszerűen fizikát derogál alkalmazni.
Már-már topikrombolás amit előadsz...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Meg ha a lamdolast segito egyseg repkedne es kepeket keszitene teljesen ok. Ott azert megis csak raketa meghajtas van... De ez a kopter... Kisteljesitmenyu raketamotorokal ezerszer egyszerubb lenne. A kis legkori nyomas miatt egy nagyobb fujas ereje is viszonylag nagy eronek szamit ott.
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem ez a vakumba repullo helikopter egy oltari nagy ....
Ez valami vicc alapanyaga /vakumab repullo helikopter/
Kijelented, hogy nem gondoltad át, aztán hülyébbnél hülyébb ötleteket írsz ismét csak tojva a fizikára aztán meg ez?
Mi célod van ezzel?

Meg ha a lamdolast segito egyseg repkedne es kepeket keszitene teljesen ok. Ott azert megis csak raketa meghajtas van... De ez a kopter... Kisteljesitmenyu raketamotorokal ezerszer egyszerubb lenne. A kis legkori nyomas miatt egy nagyobb fujas ereje is viszonylag nagy eronek szamit ott.
A rakétamotor hajtóanyaga véges, ennek a lényege az, hogy sokkal tovább maradhatna elvi szinten üzemképes. Az egész koncepció lényege, hogy "végtelen" ideig használható, mert az erőforrást a Nap adja. Tudod, az eredeti két kis rovert is 90 napra tervezték és az egyik még mindig működik...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Az lehet hogy veszejes de a roverk landolasahoz a terveik szerint elengedhetetlen a jovobe. Mert azt a modszert preferaljak. Akkor esszerubb ha 2 az egyben landolast segit... Leengedi a rovert majd elszall. Ez van eddig ra kell rakni kamerakat aztan kessz... maris egyszerubb olcsobb megoldas. En eddig azt se ertettem hogy a roverek landoloegysege miert nem tartalmazott komolyabb felszerelest furashoz elemzeshez hasonlok. Ha maer egyszer ugyis oda kell kuldeni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Vagy az eleregetett fekezoernyok miert nem rantanak ki egy egy kamerta amikor elvalasztjak a landollo egysegtol? Az is lebegne perveket mire leerne.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 186
33 573
113
Ha mar trolkodtam offolok is ... Ha mar itt vagy mert elsosorban neked szol. Az memmyire normalis hogy a c 130 as jobb elso hajtomuve kis magassagon par szaz m en eles kamyarba nyom egy szemmel lathatoan szep menmyisegu fustot. /mimt valami oreg dizel./??? Csak mert par oraja ketto egymas utan is el ment itt a kert allatt es kettevaltak y ba az elso nek kormolt a masodiknak nem.
 
M

molnibalage

Guest
Az lehet hogy veszejes de a roverk landolasahoz a terveik szerint elengedhetetlen a jovobe. Mert azt a modszert preferaljak. Akkor esszerubb ha 2 az egyben landolast segit... Leengedi a rovert majd elszall. Ez van eddig ra kell rakni kamerakat aztan kessz... maris egyszerubb olcsobb megoldas. En eddig azt se ertettem hogy a roverek landoloegysege miert nem tartalmazott komolyabb felszerelest furashoz elemzeshez hasonlok. Ha maer egyszer ugyis oda kell kuldeni.
Mert energia + teljesítmény kell hozzá és plusz tömeg.

Vagy az eleregetett fekezoernyok miert nem rantanak ki egy egy kamerta amikor elvalasztjak a landollo egysegtol? Az is lebegne perveket mire leerne.
Ne lebegne perceket nézzed már meg, hogy mire használtá ernyőket.

Továbbra sem érted azt, hogy a helikoptert azért favorizálják, mert sieker esetén sokezer percet lenen levegőbe. A te egyik megoldásod sem ad perces nagyságrendnél többet.

Ha mar trolkodtam offolok is ... Ha mar itt vagy mert elsosorban neked szol. Az memmyire normalis hogy a c 130 as jobb elso hajtomuve kis magassagon par szaz m en eles kamyarba nyom egy szemmel lathatoan szep menmyisegu fustot. /mimt valami oreg dizel./??? Csak mert par oraja ketto egymas utan is el ment itt a kert allatt es kettevaltak y ba az elso nek kormolt a masodiknak nem.
A C-130-nak meg van saját topikja.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 082
10 243
113
Ha már marsi leszállásokról ötletelünk, miért nem szállnak le az Olimposz tetejére? :)
Szinte kilóg a légkörből, rakétásan le lehet szállni és onnan indulni, sokkal költséghatékonyabban mint ahogy most csinálják!
Onnan meg le lehet menni a felszínre, nem olyan meredek az a hegy. Később Musk-ék építenek egy lanovkát oda!
:)
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and sirdavegd