Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Pontosan ezt mondtam én is. Ezért állítottam, hogy a kereszténység, mint álllamvallás, az maga a nonszensz.
És pontosan ebből következik hogy az említett mondatot nem Jézus mondta, hanem pl. Nagy Konstantin vagy valamelyik tanácsadója ötlete volt.
Egyébként az evangéliumokból sem következik ez az egyházasadi.
Sőt, a világ vallásainak túlnyomó része remekül megvan mindeféle egyház nélkül, Jézus meg akár zsidó volt, akár párthus herceg, nem nagyon látszik, hogy miért akart volna egyházat kreálni.
Természetesen nincs bizonyítékom. Mint ahogy másnak se.
A vita ily módon parttalan, de a dolgok valószínűség mindig érdemes eltöprengeni.
A keresztenyseg epp ezert idealis allamvallas mivel nem tamadja az allamot. Elel pl. Kinaban is, nem hiv harcra az allam ellen. Az altalad nonszensznek minositett rend jol mukodott 1700 even keresztul, mikor is kitort a nagy francia forradalom, egyhaz es allam szetvalasztva, lett helyette liberalizmus, kommunizmus, nacizmus mindenhol. Most igy sokkal jobb... nonszensz...

Természetesen nincs bizonyítékom. Mint ahogy másnak se.
Azert masnak van bizonyitka, pl. a Biblia ami kb. 2000 eve valtozatlan. (Nem, nem torzult minden egyes masolaskor, ezt jol bizonyitjak a Holt tengeri tekercsek, vagy az osszes tobbi kodex amit evszazadokon keresztul masoltak Europa minden orszagaban a szerzetesrendek). Egyre tobb korabban csak a Bibliabol ismert esetrol derul ki, hogy tenyleg megtortent, pl: Jeriko ostromanak nyomait csak par eve fedeztek fel archeologusok.

Jezus megalapitotta az egyhazat es kesz. Ha erdekel miert, kerdezz meg egy papot.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Pontosan ezt mondtam én is. Ezért állítottam, hogy a kereszténység, mint álllamvallás, az maga a nonszensz.
És pontosan ebből következik hogy az említett mondatot nem Jézus mondta, hanem pl. Nagy Konstantin vagy valamelyik tanácsadója ötlete volt.
Egyébként az evangéliumokból sem következik ez az egyházasadi.
Sőt, a világ vallásainak túlnyomó része remekül megvan mindeféle egyház nélkül, Jézus meg akár zsidó volt, akár párthus herceg, nem nagyon látszik, hogy miért akart volna egyházat kreálni.
Természetesen nincs bizonyítékom. Mint ahogy másnak se.
A vita ily módon parttalan, de a dolgok valószínűség mindig érdemes eltöprengeni.

Az a helyzet, hogy attól, hogy Neked van egyfajta felületes és esetlegesen hibás ismeretanyagod, attól még igen sokan, igen mélyrehatóan foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, tudod, ez egy komplex tudomány, ami nem parttalanabb, mint a legtöbb tudomány kérdései.
Azt meg jó lenne megértened, hogy egyházasdi így, leírva és gyakorlatában egy modern kreáció, régebben nem is egyháznak, egyházközségnek, hanem pl.: ekklézsiának (gyülekezet, közösség értelemben) nevezték, aminek tömör tartalmát lásd fent, ebben az értelemben meg igenis Jézusi kijelentés van mögötte. A világ vallásainak túlnyomó része valamiféle rendszerben/hierarchiában működik, tehát nem "mindenféle egyház nélkül".
Az ilyen kinek milyen ötlete volt dolgok meg értékelendők de elég légbőlkapottak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal
R

rejsz felügyelő

Guest
Gazdag István
Tudományos felfedezések a migránskérdés tükrében

A tudomány csodákra képes. Kutatási eredményei megvilágítanak számunkra sok olyan jelenséget, amelyet a saját kolibrieszünkből nem tudnánk értelmezni. A nyugati tudomány legújabb felfedezéseinek némelyikét a mindennapi életünkben, adott esetben a migránskérdéshez való hozzáállásunkban is eredményesen hasznosíthatjuk.

Éreztek már heveny émelygést vagy akár hányingert bizonyos embercsoportok puszta látványa, testi közelsége vagy a velük való bármiféle fizikai kontaktus hatására?

Amikor antifa csőcseléket látnak tombolni a tévéhíradóban, gondoltak már arra, hogy ezeknek a kreatúráknak bizony égető szükségük lenne egy alapos hidroterápiára?

Az utóbbi két hétben használtak már vizet a testükre azzal a kifejezett szándékkal, hogy az tisztább legyen?

Ha az előbbi kérdések legalább egyikére „igen” a válasz, akkor nagy az esélye annak, hogy autoriter késztetéseik vannak. Egy svéd tanulmány szerint ugyanis minél inkább undorít valakit a testszag, a vizelet és a széklet bűze, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az illető jobboldali és a nemzeti határok biztosításának híve. A Stockholmi Egyetem dr. Jonas Olofsson vezette kutatócsoportja immár tudományosan is bizonyította azt az empirikus tényt, hogy a baloldaliakat kevésbé taszítja a személyi higiénia hiánya, amelyről a pszichológusok úgy vélekednek, hogy egy mélyen gyökerező „védelmi mechanizmust” képvisel a ragályos betegségek ellen. Valójában ugyanis az undor „azért fejlődött ki, hogy ösztönözze a fertőzések elkerülését”. Olofsson doktor szerint „minél jobban undorítanak valakit a szagok, annál jobban vágyik egy diktátorszerű vezetőre, aki elfojtja a radikális tiltakozó mozgalmakat, és biztosítja, hogy a különböző csoportok a saját helyükön maradjanak. Ez a fajta társadalom korlátozza a különböző csoportok közötti kapcsolatot, és legalábbis elvileg csökkenti a megbetegedés esélyét.” (Body odour disgust sensitivity predicts authoritarian attitudes, royalsocietypublishing.org, 2018. február 28.)

Első hallásra talán inkább sci-finek tűnik, de az evolúciós pszichológia egyik népszerű teóriája szerint az élősködőktől való irtózás autokrata kormányzásokat eredményezhet. Az úgynevezett parazita-stresszelmélet azzal érvel, hogy az élősködők és betegségek, amelyekkel az emberek találkoztak, idővel kialakították a viselkedési immunrendszerünket, vagyis pszichológiai mechanizmusok egy egész sorozatát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy érzékeljük és elkerüljük a patogén organizmusokat. Azok, akik paraziták által fertőzött környezetben élnek, nagyobb valószínűséggel gondolkodnak és viselkednek úgy, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát, vagyis kevésbé nyitottak az idegenek iránt. Egy amerikai tanulmány szerint, amely a parazitagyakoriság és az egyes országokban lévő autoritarizmus közötti kapcsolatot vizsgálta, „mivel sok kórokozó élősködő láthatatlan, és a hatásuk titokzatos, a betegségkontroll történelmileg alapjában véve azokhoz a ritualizált viselkedési szokásokhoz való csatlakozástól függött, amelyek csökkentették a fertőzés kockázatát. Azok tehát, akik nyíltan eltérnek ezektől a viselkedési hagyományoktól, egészségügyi fenyegetést jelentenek önmagukra és másokra nézve egyaránt.”

Az egyénekben meglévő autoriter tendenciák valójában önvédelmi funkcióként szolgálnak, és ideiglenesen növekedhetnek, amikor a fenyegetések pszichológiailag szembetűnővé válnak. Reakcióképpen az emberek zárkózottabbak lesznek az idegenekkel szemben. Az eredmény egy olyan szociokulturális rendszer, amely kevéssé nyitott és kevéssé toleráns az úgynevezett haladó értékekkel szemben. (Pathogens and Politics: Further Evidence That Parasite Prevalence Predicts Authoritarianism, plos.org, 2013. május 1.)

Azoknak, akik tisztában vannak az IQ-statisztikákkal, óhatatlanul is feltűnik, hogy a feketék átlagos intelligenciaszintje valamivel alacsonyabb, mint a fehéreké és a kelet-ázsiaiaké. A nyugati liberális „tudomány” legújabb kutatási eredményei azonban nyilvánvalóvá tették, hogy a feketék mentális problémái távolról sem genetikai eredetűek, hanem a fehérek rasszizmusának és az általa okozott szegénységnek a következményei. Valójában ugyanis a kutatásokból kiderült, hogy a rasszizmus olyan súlyosan érinti a feketéket, hogy akár szó szerint is beleőrülhetnek. Az Alzheimer-kórban szenvedők közötti faji különbségekkel foglalkozó amerikai tanulmányok szerint a társadalmi körülmények, köztük a szegénység és a rasszizmus okozta stressz jelentősen növelik a demencia kockázatát a feketék körében. Igen figyelemreméltó, hogy a hátrányos lakókörnyezetük, adott esetben a gettólét – tehát egymás szomszédságának a kényszerű elviselése – összefügg a kognitív funkciójuk (vagyis a felfogóképességük) későbbi hanyatlásával. (Stress of poverty, racism raise risk of Alzheimer’s for African Americans, new research suggests, washingtonpost.com, 2017. július 16.)

Ezek a kutatások tehát segítenek megmagyarázni, hogy a különösképpen találékony fekete faj, amely egykor olyan nagyszerű civilizációkat hozott létre, mint például az ókori Egyiptom (ámbár a korabeli falképeken még véletlenül sem láthatók feketék – a szerk.), és olyan lángelméket adott a világnak, mint Szókratész vagy Beethoven – igen, bármennyire is prüszkölnek a tudatlan fehér rasszisták, az amerikai egyetemeken tanított fekete tanulmányok (Black Studies) szerint ezek igenis cáfolhatatlan tudományos tények –, tulajdonképpen miért rekedt meg a fejlődés útján, amint a barbár fehérek agresszíven beleavatkoztak idillikus életébe. Elvégre senkinek sem lenne kedve űrhajót építeni, ha puskával kényszerítenék gyapotszedésre. Ez teljesen nyilvánvaló. A lényeg az, hogy a rasszizmus tapasztalása stresszes és megalázó: elveszi a feketék önbecsülését, lerontja a munkamoráljukat, elbátortalanítja őket tényleges intellektuális kapacitásuk kifejtésétől, és idővel olyan szinten károsítja az agyukat, hogy végül még a kereket is elfelejtik feltalálni.

Most már csak az nem világos, hogy akkor mégis miért özönlenek tömegesen egy számukra olyannyira kontraproduktív és represszív környezetbe, mint amilyen Európa. A modern nyugati tudomány azonban előbb-utóbb bizonyára ezt a rejtélyt is megoldja.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ha csak ennyi baj lenne vele......:D
Nem csak ennyi... az is baj vele, hogy a kereszteny kultura elturi az ilyen okoskodo kotozkodeseket. Mennyivel jobb a liberalis ateizmus vagy az iszlam, ugye? Ott mar nem gunyolodhatnal ilyen szabadon, szoval legyen inkabb az?
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Nem csak ennyi... az is baj vele, hogy a kereszteny kultura elturi az ilyen okoskodo kotozkodeseket. Mennyivel jobb a liberalis ateizmus vagy az iszlam, ugye? Ott mar nem gunyolodhatnal ilyen szabadon, szoval legyen inkabb az?
Miért is nem lehet a liberális ateizmusban gúnyolódni?
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
A világ vallásainak túlnyomó része valamiféle rendszerben/hierarchiában működik,
A rendszer és a hierarchia nem ugyanaz.
Remélem, ez ügyben nem kell érvelnem, annyira evidens.
A világ vallásainak túlnyomó többsége (ha nem az összes a katolikus egyházon túl)
NEM hierarchikus intézmény keretében működik.
Soha nem is volt ilyen.
Pl. zsidó egyház sincs, meg nem is volt soha.
Ez egy tipikusan római (esetleg etruszk) találmány.
(Bár az aztékoknál talán, de ezt nem tudom. Meg szerintem más se, hiszen mire kiderülhetett volna, vége is lett.)
Szegény Jézus pont ebbe futott bele.
És mégcsak meg se tudta, mi lett.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
A keresztenyseg epp ezert idealis allamvallas mivel nem tamadja az allamot. Elel pl. Kinaban is, nem hiv harcra az allam ellen. Az altalad nonszensznek minositett rend jol mukodott 1700 even keresztul, mikor is kitort a nagy francia forradalom, egyhaz es allam szetvalasztva, lett helyette liberalizmus, kommunizmus, nacizmus mindenhol. Most igy sokkal jobb... nonszensz...


Azert masnak van bizonyitka, pl. a Biblia ami kb. 2000 eve valtozatlan. (Nem, nem torzult minden egyes masolaskor, ezt jol bizonyitjak a Holt tengeri tekercsek, vagy az osszes tobbi kodex amit evszazadokon keresztul masoltak Europa minden orszagaban a szerzetesrendek). Egyre tobb korabban csak a Bibliabol ismert esetrol derul ki, hogy tenyleg megtortent, pl: Jeriko ostromanak nyomait csak par eve fedeztek fel archeologusok.

Jezus megalapitotta az egyhazat es kesz. Ha erdekel miert, kerdezz meg egy papot.
"Azért ideális államvallás, mert nem támadja az államot?"
Ennek a mondatnak szerinted mi az értelme?

Én nem minősítettem nonszensznek ezt a "rendet", és ha valamit igazán gyűlölök, az a felvilágosodás(elsötétülés).
Meg a szálláscsinálója, a reformáció, ami relativizálta az isteni rendet, amire minden normális társadalom épül.
Igazad van, minden sokkal rosszabb lett, de engem érdekel, hogy mi a fasz történt?
Mert azt ne mondd, hogy a kereszténységnek meg a rómaiaknak ehhez az elromláshoz semmi köze.

Nem vitattam a Bibliában leírtak történelmi hitelességét. Egy szóval nem állítottam ilyesmit.
Én egy konkrét mondatot vitattam, amit szerintem utólag adtak Jézus szájába. Mármint Nagy Konstantin konkrétan.
A kettőnek semmi köze egymáshoz.

Ebből számomra az következik, hogy Jézus nem alapított semmiféle egyházat.

Nem hiszem, hogy bármelyik pap ebben a kérdésben válaszolni tudna, hiszen ő nem Jézus, és ott sem volt.
Amit ma egy pap erről tudhat, azt bárki tudhatja.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Gazdag István
Tudományos felfedezések a migránskérdés tükrében

A tudomány csodákra képes. Kutatási eredményei megvilágítanak számunkra sok olyan jelenséget, amelyet a saját kolibrieszünkből nem tudnánk értelmezni. A nyugati tudomány legújabb felfedezéseinek némelyikét a mindennapi életünkben, adott esetben a migránskérdéshez való hozzáállásunkban is eredményesen hasznosíthatjuk.

Éreztek már heveny émelygést vagy akár hányingert bizonyos embercsoportok puszta látványa, testi közelsége vagy a velük való bármiféle fizikai kontaktus hatására?

Amikor antifa csőcseléket látnak tombolni a tévéhíradóban, gondoltak már arra, hogy ezeknek a kreatúráknak bizony égető szükségük lenne egy alapos hidroterápiára?

Az utóbbi két hétben használtak már vizet a testükre azzal a kifejezett szándékkal, hogy az tisztább legyen?

Ha az előbbi kérdések legalább egyikére „igen” a válasz, akkor nagy az esélye annak, hogy autoriter késztetéseik vannak. Egy svéd tanulmány szerint ugyanis minél inkább undorít valakit a testszag, a vizelet és a széklet bűze, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az illető jobboldali és a nemzeti határok biztosításának híve. A Stockholmi Egyetem dr. Jonas Olofsson vezette kutatócsoportja immár tudományosan is bizonyította azt az empirikus tényt, hogy a baloldaliakat kevésbé taszítja a személyi higiénia hiánya, amelyről a pszichológusok úgy vélekednek, hogy egy mélyen gyökerező „védelmi mechanizmust” képvisel a ragályos betegségek ellen. Valójában ugyanis az undor „azért fejlődött ki, hogy ösztönözze a fertőzések elkerülését”. Olofsson doktor szerint „minél jobban undorítanak valakit a szagok, annál jobban vágyik egy diktátorszerű vezetőre, aki elfojtja a radikális tiltakozó mozgalmakat, és biztosítja, hogy a különböző csoportok a saját helyükön maradjanak. Ez a fajta társadalom korlátozza a különböző csoportok közötti kapcsolatot, és legalábbis elvileg csökkenti a megbetegedés esélyét.” (Body odour disgust sensitivity predicts authoritarian attitudes, royalsocietypublishing.org, 2018. február 28.)

Első hallásra talán inkább sci-finek tűnik, de az evolúciós pszichológia egyik népszerű teóriája szerint az élősködőktől való irtózás autokrata kormányzásokat eredményezhet. Az úgynevezett parazita-stresszelmélet azzal érvel, hogy az élősködők és betegségek, amelyekkel az emberek találkoztak, idővel kialakították a viselkedési immunrendszerünket, vagyis pszichológiai mechanizmusok egy egész sorozatát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy érzékeljük és elkerüljük a patogén organizmusokat. Azok, akik paraziták által fertőzött környezetben élnek, nagyobb valószínűséggel gondolkodnak és viselkednek úgy, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát, vagyis kevésbé nyitottak az idegenek iránt. Egy amerikai tanulmány szerint, amely a parazitagyakoriság és az egyes országokban lévő autoritarizmus közötti kapcsolatot vizsgálta, „mivel sok kórokozó élősködő láthatatlan, és a hatásuk titokzatos, a betegségkontroll történelmileg alapjában véve azokhoz a ritualizált viselkedési szokásokhoz való csatlakozástól függött, amelyek csökkentették a fertőzés kockázatát. Azok tehát, akik nyíltan eltérnek ezektől a viselkedési hagyományoktól, egészségügyi fenyegetést jelentenek önmagukra és másokra nézve egyaránt.”

Az egyénekben meglévő autoriter tendenciák valójában önvédelmi funkcióként szolgálnak, és ideiglenesen növekedhetnek, amikor a fenyegetések pszichológiailag szembetűnővé válnak. Reakcióképpen az emberek zárkózottabbak lesznek az idegenekkel szemben. Az eredmény egy olyan szociokulturális rendszer, amely kevéssé nyitott és kevéssé toleráns az úgynevezett haladó értékekkel szemben. (Pathogens and Politics: Further Evidence That Parasite Prevalence Predicts Authoritarianism, plos.org, 2013. május 1.)

Azoknak, akik tisztában vannak az IQ-statisztikákkal, óhatatlanul is feltűnik, hogy a feketék átlagos intelligenciaszintje valamivel alacsonyabb, mint a fehéreké és a kelet-ázsiaiaké. A nyugati liberális „tudomány” legújabb kutatási eredményei azonban nyilvánvalóvá tették, hogy a feketék mentális problémái távolról sem genetikai eredetűek, hanem a fehérek rasszizmusának és az általa okozott szegénységnek a következményei. Valójában ugyanis a kutatásokból kiderült, hogy a rasszizmus olyan súlyosan érinti a feketéket, hogy akár szó szerint is beleőrülhetnek. Az Alzheimer-kórban szenvedők közötti faji különbségekkel foglalkozó amerikai tanulmányok szerint a társadalmi körülmények, köztük a szegénység és a rasszizmus okozta stressz jelentősen növelik a demencia kockázatát a feketék körében. Igen figyelemreméltó, hogy a hátrányos lakókörnyezetük, adott esetben a gettólét – tehát egymás szomszédságának a kényszerű elviselése – összefügg a kognitív funkciójuk (vagyis a felfogóképességük) későbbi hanyatlásával. (Stress of poverty, racism raise risk of Alzheimer’s for African Americans, new research suggests, washingtonpost.com, 2017. július 16.)

Ezek a kutatások tehát segítenek megmagyarázni, hogy a különösképpen találékony fekete faj, amely egykor olyan nagyszerű civilizációkat hozott létre, mint például az ókori Egyiptom (ámbár a korabeli falképeken még véletlenül sem láthatók feketék – a szerk.), és olyan lángelméket adott a világnak, mint Szókratész vagy Beethoven – igen, bármennyire is prüszkölnek a tudatlan fehér rasszisták, az amerikai egyetemeken tanított fekete tanulmányok (Black Studies) szerint ezek igenis cáfolhatatlan tudományos tények –, tulajdonképpen miért rekedt meg a fejlődés útján, amint a barbár fehérek agresszíven beleavatkoztak idillikus életébe. Elvégre senkinek sem lenne kedve űrhajót építeni, ha puskával kényszerítenék gyapotszedésre. Ez teljesen nyilvánvaló. A lényeg az, hogy a rasszizmus tapasztalása stresszes és megalázó: elveszi a feketék önbecsülését, lerontja a munkamoráljukat, elbátortalanítja őket tényleges intellektuális kapacitásuk kifejtésétől, és idővel olyan szinten károsítja az agyukat, hogy végül még a kereket is elfelejtik feltalálni.

Most már csak az nem világos, hogy akkor mégis miért özönlenek tömegesen egy számukra olyannyira kontraproduktív és represszív környezetbe, mint amilyen Európa. A modern nyugati tudomány azonban előbb-utóbb bizonyára ezt a rejtélyt is megoldja.

Ezek ilyenkor mi a fenét szívtak???
Mivel a gonosz Nyugat-Európaiak anno Ázsiát is gyarmatosították, USA-ban a vasutat a kínai rabszolgák építették. Mégis 100 év iga után a világ legfejlettebb államai a jelen és közel jövő vezető reál gazdaságai!
Szemben a feketékkel és arabokkal aki a reál gazdasághoz és tudományos fejlődéshez ne tettek hozzá szinte semmit!
De hát liberálizmus a fehér ember gyűlölő eszmeiség ! Pedig Dél-Afrika és Libéria is mennyire remekül prosperáló ország! Ja nagyon nem ! A Burokat megölik Dél-Afrikába és mennek a levesbe Libéria már régen ott van!
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Nem csak ennyi... az is baj vele, hogy a kereszteny kultura elturi az ilyen okoskodo kotozkodeseket. Mennyivel jobb a liberalis ateizmus vagy az iszlam, ugye? Ott mar nem gunyolodhatnal ilyen szabadon, szoval legyen inkabb az?
Azt azért nem értem, hogy a kritika és a dolgok mikéntjén való elgondolkozás miért jelent számodra automatikusan gúnyolódást, kötözködést, ill. ellentétes világnézetet.

Mert akkor most gyorsan rövidre zárnám ezt a kérdést.

1. Nem hiszem, hogy az Univerzum csak úgy magától lett.

2. Nem tudom, hogy van e teremtő Isten, vagy nincs.

3. Szerintem a biológiai embert az Istenről való tudás tette mai értelemben vett emberré.

4. Nem tudom, hogy az ember konkrétan hogyan került ennek a tudásnak a birtokába.
(Mondjuk van rá elméletem, de ezt most hagyjuk.)

5. Az ember nem lehet önnmaga mértéke, ezért közös erkölcsi mérce csak valami fölöttünk álló entitástól származhat.
Ezt az entitást hívjuk Istennek.

6. Azon gondolkozni, hogy Isten ténylegesen létezik e vagy sem, ostobaság, elvesztegetett idő.
(Ezt egyébként Buddha is megmondta.)

7. A történelem számomra világosan megmutatta, hogy emberi közösség hosszú távon, fenntarthatóan, boldogan, megfelelő jólétben csak valamiféle vallásos szervezőelv mentén képes létezni.

8. A Felvilágosodás pontosan azért Elsötétülés szerintem, mert az Ember figyelmét a fontos kérdésekről az értelmetlen, sehova nem vezető viták és fikciók felé irányította.
(Ennek a gondolkodásnak a legutolsó "csúcsa" (vagy inkább gödre) Carl Popper nyitott társadalom baromsága.

Na, most hogy megvilágítottam világnézetem sarokpontjait , esetleg túlléphetnénk a napi görcsökön, meg a napi sajtó ostoba és hamis ellentétpárjain, és gondolkozhatnánk is egy kicsit. :)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Most már csak az nem világos, hogy akkor mégis miért özönlenek tömegesen egy számukra olyannyira kontraproduktív és represszív környezetbe, mint amilyen Európa.
Mert elüldözték őket a földjükről. Ott már nem maradhatnak, tehát valahova menniük kell. Az Antarktiszra nem mehetnek. Ennyi.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
A rendszer és a hierarchia nem ugyanaz.
Remélem, ez ügyben nem kell érvelnem, annyira evidens.
A világ vallásainak túlnyomó többsége (ha nem az összes a katolikus egyházon túl)
NEM hierarchikus intézmény keretében működik.
Soha nem is volt ilyen.
Pl. zsidó egyház sincs, meg nem is volt soha.
Ez egy tipikusan római (esetleg etruszk) találmány.
(Bár az aztékoknál talán, de ezt nem tudom. Meg szerintem más se, hiszen mire kiderülhetett volna, vége is lett.)
Szegény Jézus pont ebbe futott bele.
És mégcsak meg se tudta, mi lett.

Minden rendszerben van hierarchia, olyan nincs, hogy mindenki totál egyenlő, az nem rendszer.
De, szerintem nagyrészt meg abban. Ha pl. a sámáni vallást vesszük, az is hierarchikus, max nem bürokratikus. Van nagyobb tudású és van kisebb tudású sámán; a buddhizmus full hierarchikus, sőt a zsidó vallás (nem egyház, olyan nincs) is teljes mértékben hierarchikus, attól, hogy több féle "felekezet van". Abban persze lehet eltérés, hogy mi alapján épül fel a hierarchikus rendszer egyes vallásokban, de ez már totál nem erre a fórumra tartozik.

Na látod, ez a "meg se tudta milyen lett" kifejezés sok mindent elárul keresztyén ismereteidről. A "történelmi Jézus" személyének történelemben megjelent alakján túl Jézus (mint a Szentháromság tagja) téren és időn túli, nem abba behatárolható.

Én egy konkrét mondatot vitattam, amit szerintem utólag adtak Jézus szájába. Mármint Nagy Konstantin konkrétan.
Konkrétan úgy vitatod, hogy magát a mondatot sem teljes mértékben idézni, sem pedig értelmezni nem tudod. segítek, vö: Mt 18,15-20 És mint írtam a Bibliának csak a magyar fordításaiban szerepel az egyház, egyébként "valamiféle" közösség, tehát ha behelyettesíted az egyházat a közösséggel, mint ahogy kell, úgy meg tök logikátlan a konstantini (vagy valami spanja) által való betoldás. Amúgy is, nem Konstantin alatt jöttek létre sem a Szentírásbeli könyvek, se pedig a keresztyén közösségek.

Meg a szálláscsinálója, a reformáció, ami relativizálta az isteni rendet, amire minden normális társadalom épül.
A reformáció semmit nem relativizált, csak azokkal élt kifogással, ami nem Biblikus, ha pedig nem bibliai eredetű, hanem pl. megszokásból eredő, akkor nem lehet a szentírásbeli kijelentések elé tenni. (Bár kicsit hülyén fogalmaztam meg, de igyekeztem tömören.)
Azért érdekes, hogy pont a katolikus Franciaországban, ahol lényegében évszázadokkal korábban teljesen felszámolták a protestáns törekvéseket tört ki a nagy szabadelvű ribillió és nem mondjuk valamelyik protestáns német tartományban. :)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
Nem csak ennyi... az is baj vele, hogy a kereszteny kultura elturi az ilyen okoskodo kotozkodeseket. Mennyivel jobb a liberalis ateizmus vagy az iszlam, ugye? Ott mar nem gunyolodhatnal ilyen szabadon, szoval legyen inkabb az?



Sziporkázol ismét :rolleyes: :D,mesélj,mi az, hogy kereszténység,mit jelent kereszténynek lenni?
Legyen inkább tudás,bármilyen vallás helyett,hagyjuk ezt a hazugság halmazt .;)
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
"Azért ideális államvallás, mert nem támadja az államot?"
Ennek a mondatnak szerinted mi az értelme?
Akkor megegyszer, tomoren: allamferfi vagy, mondjuk te vagy a kiraly vagy a miniszterelnok. Tegyuk fel, hogy te dontheted el, hogy mi legyen a vallas. Valaszthatsz:
1. liberalizmus-ateizmus, ami par generacio alatt fel fogja bomlasztani a tarsadalmat, az allamot.
2. iszlam, ami par perc alatt lemeszarol teged es atveszi a hatalmat, lasd mondjuk Iran
3. keresztenyseg, ami azt tanitja hogy fizess adot az allamnak.
SZERINTED?
Amit ma egy pap erről tudhat, azt bárki tudhatja.
Oke, itt hagyjuk abba, ha szerinted egy pap aki minimum 6 even at csak ezt tanulta az nyilvan annyit tud mint barki. Oke.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Azt azért nem értem, hogy a kritika és a dolgok mikéntjén való elgondolkozás miért jelent számodra automatikusan gúnyolódást, kötözködést, ill. ellentétes világnézetet.

Mert akkor most gyorsan rövidre zárnám ezt a kérdést.

1. Nem hiszem, hogy az Univerzum csak úgy magától lett.

2. Nem tudom, hogy van e teremtő Isten, vagy nincs.

3. Szerintem a biológiai embert az Istenről való tudás tette mai értelemben vett emberré.

4. Nem tudom, hogy az ember konkrétan hogyan került ennek a tudásnak a birtokába.
(Mondjuk van rá elméletem, de ezt most hagyjuk.)

5. Az ember nem lehet önnmaga mértéke, ezért közös erkölcsi mérce csak valami fölöttünk álló entitástól származhat.
Ezt az entitást hívjuk Istennek.

6. Azon gondolkozni, hogy Isten ténylegesen létezik e vagy sem, ostobaság, elvesztegetett idő.
(Ezt egyébként Buddha is megmondta.)

7. A történelem számomra világosan megmutatta, hogy emberi közösség hosszú távon, fenntarthatóan, boldogan, megfelelő jólétben csak valamiféle vallásos szervezőelv mentén képes létezni.

8. A Felvilágosodás pontosan azért Elsötétülés szerintem, mert az Ember figyelmét a fontos kérdésekről az értelmetlen, sehova nem vezető viták és fikciók felé irányította.
(Ennek a gondolkodásnak a legutolsó "csúcsa" (vagy inkább gödre) Carl Popper nyitott társadalom baromsága.

Na, most hogy megvilágítottam világnézetem sarokpontjait , esetleg túlléphetnénk a napi görcsökön, meg a napi sajtó ostoba és hamis ellentétpárjain, és gondolkozhatnánk is egy kicsit. :)
Oke, te az egyik legalapabb, legklasszikusabb kategoriaba tartozol a keresztenyek szotoraban: "kereso". Olyan ember aki nem erti, nem tudja mi van, de latja, hogy valami van, keresi az Istent, de meg nem talalta meg. En egy forumon keresztul ebben nem tudok segiteni, ezert mondtam, hogy beszelj egy pappal (pappal, ne valami szektas lelkesszel...). Szep napot. (Amugy nem veszithetsz semmit.)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
1. liberalizmus-ateizmus, ami par generacio alatt fel fogja bomlasztani a tarsadalmat, az allamot.
2. iszlam, ami par perc alatt lemeszarol teged es atveszi a hatalmat, lasd mondjuk Iran
3. keresztenyseg, ami azt tanitja hogy fizess adot az allamnak.
SZERINTED?
Ezeket mar ismerjuk. Nem kell bemutatni egyiket sem... o_O
Mivel most muszlim invazio van, ezert felerosodtek a vallasos (zsido es kereszteny) hangok. Szvsz. ez durva visszalepes.
Szerintem van mas opcio is. Pl.:
4. Postkereszteny/vallastalan konzervativizmus.
5. ...
6. ...
En egy forumon keresztul ebben nem tudok segiteni, ezert mondtam, hogy beszelj egy pappal (pappal, ne valami szektas lelkesszel...).
Kezdodik... :p
(Amugy nem veszithetsz semmit.)
Csak az idodet, aminel ertekesebbet en nem tudok.
De persze az idohoz valo hozzaallasa mas a kulonbozo vilagnezetu/vallasu embereknek... :rolleyes:
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 809
113
Ezek ilyenkor mi a fenét szívtak???
Mivel a gonosz Nyugat-Európaiak anno Ázsiát is gyarmatosították, USA-ban a vasutat a kínai rabszolgák építették. Mégis 100 év iga után a világ legfejlettebb államai a jelen és közel jövő vezető reál gazdaságai!
Szemben a feketékkel és arabokkal aki a reál gazdasághoz és tudományos fejlődéshez ne tettek hozzá szinte semmit!
De hát liberálizmus a fehér ember gyűlölő eszmeiség ! Pedig Dél-Afrika és Libéria is mennyire remekül prosperáló ország! Ja nagyon nem ! A Burokat megölik Dél-Afrikába és mennek a levesbe Libéria már régen ott van!
Na és akkor említsük meg azt az ici - pici tényt, hogy az USA-ban a polgárháború előtt és még utána is konkrétan gyűlölték és lenézték az íreket. Nem vicc! https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Irish_sentiment Érdekes, de valahogy az íreknek ez mégsem okozott kulturális és szellemi akadályt, hogy beilleszkedjenek az amerikai társadalomba. Egyébként meg a svédek átmentek mazochista, önpusztító és önfeladó társadalomba. Akik pedig ennyire képesek önmagukat feladni, azok meg is érdemlik "a tarkón lövést".
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Sziporkázol ismét :rolleyes: :D,mesélj,mi az, hogy kereszténység,mit jelent kereszténynek lenni?
Legyen inkább tudás,bármilyen vallás helyett,hagyjuk ezt a hazugság halmazt .;)
Latom nem tanultal meg erton olvasni, gondolom elvbol, hiszen az osszes iskolat a keresztenyseg hozta letre Europaban, szoval segitek neked es szoveg helyett legyen itt par video, hatha konnyebben megerted:
1. Ahol nincs keresztenyseg:
2. Ahol van keresztenyseg, elso fazis:
3. Ahol van keresztenyseg, masodik fazis:

Ezeken erdemes elgondolkozni a gyulolkodes helyett, de a te dontesed, hogy tokonszurod magad vagy sem, hajra. :rolleyes:
 
Status
Not open for further replies.