A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
629
2 650
93
Legyen igazad! Erre irtam, hogy lehet, hogy a nemet kozeledes csak egy trukk.
Szerintem túl sokat látsz bele egy-egy ilyen találkozóba. Tavaly kétszer járt itt Putyin, addig az oroszok mellett álltunk, pedig közte egyszer itt járt Bibi Netanjahu. Novemberben a kínaiakkal tárgyaltunk, akkor hirtelen kínai szövetségesek lettünk. Tavasszal Moszkvában volt a külügyminiszterünk. Amikor Szijjártó Washingtonban volt, akkor ismét amerikai szövetséges. Most Orbán Berlinben járt, akkor a németek mellé álltunk. Júliusban Netanjahuhoz megy Viktor, akkor megint USA-Izrael vonal lesz?
Ja meg közben minden héten V4 és V4+ találkozók vannak.
Mindegyikükkel fenntartjuk az intenzív (kétoldalú) kapcsolatokat, ennyi.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Szerintem túl sokat látsz bele egy-egy ilyen találkozóba. Tavaly kétszer járt itt Putyin, addig az oroszok mellett álltunk, pedig közte egyszer itt járt Bibi Netanjahu. Novemberben a kínaiakkal tárgyaltunk, akkor hirtelen kínai szövetségesek lettünk. Amikor Szijjártó Washingtonban volt, akkor ismét amerikai szövetséges. Most Orbán Berlinben járt, akkor a németek mellé álltunk. Júliusban Netanyahuhoz megy Viktor, akkor megint USA-Izrael vonal lesz?
Mindegyikükkel fenntartjuk az intenzív (kétoldalú) kapcsolatokat, ennyi.
Igen, ez igaz. De pl. a Netanjahu latogatas nem all ellenben a Putyin latogatassal. Es egy csomo egyuttmukodes van ami nem jelenti, hogy automatikusan elvagva a masik vonal, ez igaz. De ha Mo a PESCO -ra tesz akkor No-ra tesz es ez nem csak egy latogatas, ez komolyabb dolog. Egy Paks belefer, sot kellhet. De ha a tankokat (IFV-t) es helikoptereket No-tol veszed az mar mas dimenzio, igy egyertelmuen deklaralod, hogy USA ellen vagy. De persze az is lehet, hogy meg epp egy milimeteren bar, de Orban nem lepi at a Rubicont. En csak remelem, hogy jol talalja meg az az egy milimetert... eddig altalaban jol talalta meg. Meglatjuk mi lesz, en kivancsi vagyok de nem tudom, hogy hany darab helinel, tanknal van a Rubicon pontosan... ez attol fugg, hogy a nagyhatalmaknak mikor hol fogy el a turelmuk, remeljuk majd idoben jelzik, csak az a gond, hogy ezeket a jelzeseket Mo nem szokta jol kezelni, legalabbis az utobbi par szaz evben, de ugye Orban tehetsegesebb mint sok elodje...
 
  • Tetszik
Reactions: szpg9

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 392
7 919
113
Legyen igazad! Erre irtam, hogy lehet, hogy a nemet kozeledes csak egy trukk.
A Bajor CSU párt fidesz testvérpártja nagyon jó viszonyt ápolnak. Ellenben Merkelékkel.
Mivel a német had ipar jelentős része Bajor tartományban van így érthető hogy az elképzelések és a jó baráti viszonyok egymásra találnak.
A közös eu hadsereg meg nem új keletű Legalább már 10-12 éve szóba került. De a bürokraták telibe sz...... az egészet. Meg a legkisebb dolog volt hogy a hadi kiadásokra költsenek.
Nos jött úgye Trump és a migráns válság. Más szellek fújnak. Trump veri az asztalt a 2 % ért. A németek és pár ország nem akarja vagy nem fogja tudni elérni azt a védelmi pénz százalékot.
A németeket se kell féltenni. A 2% ot ők semmikép nem akarják. Egyrészt a hadseregük legatyásodott, másrészt a migránsbuli és egyebek elviszik a pénzt.
Na itt jövűnk a képbe. Megtettük az első lépést a leendő "közös" eu hadsereg felé. Még a nato szó benne van. De szerintem pár év és lehamvad belöle.
Europai hadi ipar ismételi feltámasztása. Viszont ez szabványosítással és sztenderizálással fog jàrni. Tehát a kicsi cégek vagy kihulnak vagy be fognak olvadni.
A lényeg hogy végre álljunk talpra és azt a pénzt (védelmi) ne az usákok zsebébe költsül el hanem itt jóval kedvezőbb feltételekkel. Belső piac erősitése. Erről is szól az eu.
Ma és holnap tárgyal Orbán Szófiában a Kínai miniszterelnőkel és a Bank of China képviselőivel. Kína számára fontosabb kke országok meg lettek híva.
Lehet a következtetni????
A lényeg hogy most már tényleg komolyan gondolják a haderő fejlesztést. És az irányok már érezhetőek.
Közös alapok lefektetése ( a rendelkezésre álló eus had ipar ból)
A saját hadsereg fejlesztése a hazai/szomszédos iparral. lásd Breen.
Azok Boxerek ha lesznek jó esélyel a leendő közös dandár/dandárok alapjaiba fognak kerülni. Magyar katonákkal.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 974
18 535
113
Éppen ma hallottam dohányzóban, hogy boxert veszünk :D

Kiderül majd gondolom hamarosan. Amennyiben úgy lesz, arra kíváncsi leszek, megoldunk vele mindent, vagy lesznek láncos technikák is vajon ? Nem harckocsira gondolok most, mert az más kategória. Hanem IFV, aknavetős, csapatlégvédelmi, stb., kialakítások, amire szükség lenne.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
Kiderül majd gondolom hamarosan. Amennyiben úgy lesz, arra kíváncsi leszek, megoldunk vele mindent, vagy lesznek láncos technikák is vajon ? Nem harckocsira gondolok most, mert az más kategória. Hanem IFV, aknavetős, csapatlégvédelmi, stb., kialakítások, amire szükség lenne.
IFV-t emlegették.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 392
34 234
113
Igazabol amekkora arres van a modern apc k es ifv k kozott nem is igen erdemes apc t venni /ha csak nem egy kissebb menyiseg akinek fontos a folyami atkeles...de nyugati apc kre ez se jellemzo./ is ugye ott a fegyverzet... 30 as ala szerintem nem akarjak adni ithon...mert ugye lehet ezen vitatkozni de a vegeredmeny az lessz ugyis hogy a 25 os a 30 ashoz kepest visszalepes./
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 392
7 919
113
Számunkra elég lenne egy könyebb 6*6 os is folyami átkeléshez. Egy 20-25 millisel. Szerintem a btr ek helyet is jóval ideálisabb lenne egy ilyen 6*6 os apc. Felderítésre, páncélvadász atgm hordozására, mistral cipelésére. Folyami átkeléshez (főként felderítés) tűzérségi megfigyelésre, dron hurcolására. 120 aknavető vagy sorozatlövő 30-40 es gránátvetőhöz. 6 lövész cipelésére stb.....
Olcsó is lenne továbbá sokoldalú.
Licenszbe itthon is tudnánk gyártani szerintem. Ennek jóbban örülnének párran itthon mint a komondornak.
A 8*8 as apc helyett meg tényleg ideálisabb egy ifv. Főként télre a dagonyába :)
Az ifv ek meg ott lennének a nagyobb feladatokra. Egységes moduláris alvázzon.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
Számunkra elég lenne egy könyebb 6*6 os is folyami átkeléshez. Egy 20-25 millisel. Szerintem a btr ek helyet is jóval ideálisabb lenne egy ilyen 6*6 os apc. Felderítésre, páncélvadász atgm hordozására, mistral cipelésére. Folyami átkeléshez (főként felderítés) tűzérségi megfigyelésre, dron hurcolására. 120 aknavető vagy sorozatlövő 30-40 es gránátvetőhöz. 6 lövész cipelésére stb.....
Olcsó is lenne továbbá sokoldalú.
Licenszbe itthon is tudnánk gyártani szerintem. Ennek jóbban örülnének párran itthon mint a komondornak.
A 8*8 as apc helyett meg tényleg ideálisabb egy ifv. Főként télre a dagonyába :)
Az ifv ek meg ott lennének a nagyobb feladatokra. Egységes moduláris alvázzon.
Azzal, hogy 6 lövész ki is mondtad miért hülyeség az egész ;)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 425
120 708
113
Egyébként magával a koncepcióval nincs gond, én inkább egy 8x8-as ACP 6X6-os felderítő változatát tudom így elképzelni, hogy úszóképes , drónt hordoz, továbbá a felderítő csoportot cipeli. Amúgy az úszóképesség számomra egy nagy kérdőjel jelen esetben. Mire felkészíted a gépet, felhúzol egy pontont, viszont azt védeni kell, viszont a pontonon átkelni gyorsabb, de az átúszó gépeket is védeni kell. Ezért én max a felderítő járművektől várnék el úszóképességet.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 392
34 234
113
Igen az uszokepesseg nem a nagyszabasu muveletekhez valo.
Jobban mondva oda is lehet alkalmazni de nem onmagaba. A ponton epitesenek biztositasara.

Elsonek a rocsosok aztan az uszokepes apc k a naszadok tamogatasaval majd a ponton epitese.

Onmagaba alkalmazva meg felderito es taktikai rajtautesekre alkalmas. /nem is maga a jarmu felkeszitese a necces /nem egyszeru de gykorlassal rutinnal es megfelelo anyagokkal nem akkora mutatvany./ inkabb az a problemasabb hogy olyan helyet talaljanak ahol be es ki is tud jonni.../mert nagy lutri./ ha meg nem keresnek ilyen helyet hanem elokeszitenek mar meg is van a lebukas es a veszteseg./
 
  • Tetszik
Reactions: honved and tonyo

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 392
34 234
113
Amikor en voltam folyami atkelesen meg a grippenek is rankcsapast imitaltak /ellenero voltam/

Duck tape elengedhetetlen a folyami atkeleshez is. Legalabbis btr nel...

Egyebkent duck tapet nyugodtan oszthatnak mint a szappant... /vagy gyarthatnanak ithon koppintast hadiipari cegek../
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 392
7 919
113
Egyébként magával a koncepcióval nincs gond, én inkább egy 8x8-as ACP 6X6-os felderítő változatát tudom így elképzelni, hogy úszóképes , drónt hordoz, továbbá a felderítő csoportot cipeli. Amúgy az úszóképesség számomra egy nagy kérdőjel jelen esetben. Mire felkészíted a gépet, felhúzol egy pontont, viszont azt védeni kell, viszont a pontonon átkelni gyorsabb, de az átúszó gépeket is védeni kell. Ezért én max a felderítő járművektől várnék el úszóképességet.
Azért is irtam hogy felderítésre meg támógató szerepkörbe ideális. Én sem az első vonalba képzeltem el.Arra a fegyverzete kevés. De ha már van pl egy elképzelés akkor abból a lehető legtöbbet érdemes lenne kihozni. Pl moduláris alváz. Így ezáltal is a lehető legtöbb támógatást lehetne nyújtani velük.
A btr el az a baj hogy túlságosan "egy feladatkörhöz" tervezték. Ahhoz hogy több feladat kört lássának el ahhoz már nem igazán alkalmasak. Kivéve felderítés,úszóképesség. És ahogy megjegyezted a páncélozottság szavatósága is le fog jàrni idővel.
Ezért is filoztam rajta hogy a btr et ki lehetne e váltani egy modernebb, modulárisabb támogató 6*6 al.
Valamint közepes/könnyű "dandárok" igényeit is jobban le lehetne velük fedni.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 203
11 013
113
Miben tud többet a Boxer, mint a Rozsomák?

Igen az uszokepesseg nem a nagyszabasu muveletekhez valo.
Jobban mondva oda is lehet alkalmazni de nem onmagaba. A ponton epitesenek biztositasara.

Elsonek a rocsosok aztan az uszokepes apc k a naszadok tamogatasaval majd a ponton epitese.

Onmagaba alkalmazva meg felderito es taktikai rajtautesekre alkalmas. /nem is maga a jarmu felkeszitese a necces /nem egyszeru de gykorlassal rutinnal es megfelelo anyagokkal nem akkora mutatvany./ inkabb az a problemasabb hogy olyan helyet talaljanak ahol be es ki is tud jonni.../mert nagy lutri./ ha meg nem keresnek ilyen helyet hanem elokeszitenek mar meg is van a lebukas es a veszteseg./

Elvileg az utászoknak pontosan tudniuk kéne, hogy hol milyen átkelést lehet megvalósítani.
Tián Józsi bácsitól hallottam, hogy a 90-es években valami aktakukac kitalálta, hogy kevesebb járművel gyakorolják a dunai átkelést, mert akkor kevesebb ponton kell. Csak úgy eszembe jutott.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 974
18 535
113
IFV-t emlegették.

Értem és köszönöm a választ. Akkor elvileg, a Boxer a közepes és könnyű dandárokhoz kerülhet, gondolom. Na itt jönne kélpbe a Komondor feljlesztő társaság, ha lenne annyi eszük, ami lehet van, de lehet nincs. A bázisjárművön kifejleszteni ,a csapatlégvédelmis, aknavetős, stb., verziókat. Ami elengedhetetlenül kell majd, ha komolyan gondoljuk a dolgot. Van már vagy 6 prototípusuk, de egyik sem az ami igazán kellene. Mehetne a Boxerek mellé. A nehéz dandár meg tényleg legyen nehéz.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 974
18 535
113
Igen az uszokepesseg nem a nagyszabasu muveletekhez valo.
Jobban mondva oda is lehet alkalmazni de nem onmagaba. A ponton epitesenek biztositasara.

Elsonek a rocsosok aztan az uszokepes apc k a naszadok tamogatasaval majd a ponton epitese.

Onmagaba alkalmazva meg felderito es taktikai rajtautesekre alkalmas. /nem is maga a jarmu felkeszitese a necces /nem egyszeru de gykorlassal rutinnal es megfelelo anyagokkal nem akkora mutatvany./ inkabb az a problemasabb hogy olyan helyet talaljanak ahol be es ki is tud jonni.../mert nagy lutri./ ha meg nem keresnek ilyen helyet hanem elokeszitenek mar meg is van a lebukas es a veszteseg./

off.: láttam vizi vezetést Győrnél. 1 napos előkészület volt a BMP-harcjárműveken mire bele mentek a Duna holt ágába és átkeltek úszva. Western filmekben megy hogy vágtatva, beleugranak lovon a Rio Grandéba és átúsznak Mexikóba. :) Harcjárművekkel ez bonyolúltabb dolog. Felderítő feladat végrahajtásában viszont jó lenne egy úszóképes, ez igaz. Sima lövész harcjárműnek nem biztos hogy kell tudnia ilyesmit.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Pal

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 196
8 042
113
Ki az a hulye ma mar aki bevezetne az eurot? Olyan orszagok lepnek ki vagy jelentik be hogy ki akarnak lepni mint UK vagy Olaszo... belepni ma meg mar csak ukrajna szintu orszagok akarnak...
Csak a történelmi hűség kedvéért: az Egyesült Királyságban az angol fontot használnak fizetőeszközként, az olaszok meg nem akarnak kilépni a zónából.