Ez a Stingeres történet nekem kimaradt... Én csak annyit tudok, hogy az amcsik majd' minden kk-európai államnál házaltak azzal, hogy azok vonják ki és semmisítsék meg a meglévő MANDPADS-eiket is, abbéli félelmeik miatt, hogy ha megvannak, akkor akár terroristákhoz is juthatnak. Volt akinél sikerrel jártak (mint nálunk is, sőt nálunk még mintha örült is volna annak az akkor aktuális kormány/HM, hogy az amerikaiakra hivatkozva kivonhatja...), másoknál nem. Így hát az Igláink mentek a levesbe. De arról nem hallottam, hogy akartunk volna beszerezni MANPADS-t és különösen az amcsiktól, akik eleve fáztak attól, hogy errefelé ilyesmi eszközök legyenek. Szóval ha nem akartak adni tech-transzfert, az egyáltalán nem meglepő ennél a fegyverkategóriánál, de szerintem magát a fegyvert sem adták volna el nekünk, csak így jobban kommunikálható volt (amúgy most már lehet, hogy simán eladnák, változott-változik a világ...).
A Javelinnel kapcsolatban viszont fogalmam sincs. Eladni eladnák, de helyi nagyjavítás, meg hasonlók? Ez a Lockheeden és a Raytheonon múlik, velük kell/lehet egyezkedni. Nyilván van az a pénz/megrendelendő mennyiség... De már csak ezért is a G változat lenne a legjobb, mert annak sokkal kisebb (lesz) a karbantartásigénye, mint bármelyik azt megelőző változatnak.
Hát a tenderre jelentkezett a Hughes a Stingerrel....