A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Igen foleg ha raparazik valaki hogy elsore nem ment vagy ilyesmi. Vagy ahogy irod kuszkodik es bestresszel annal rosszabb lessz./na az ilyen helyzetekbe mutatkozik meg a jo kikepzo./lattam mar ilyet /sot velem is volt hasonlo diszlepesnel /bentmaradt a kikepzo ket orat pluszba foglalkoztatott es masnap mar belejottem./innet is koszonom neki./az alakiassag nagyon nem volt erossegem./
Nálunk egy cigánygyerek nem tudott sem díszmenetet vágni, sem normálisan menetelni, mindig robotozott. Igazából sosem tanulta meg azt rendesen. Utolsó napon ő állt az élen, ő verte az ütemet. Mindenki látta, az is aki nem akarta, hogy az utolsó napunk így együtt odabent... :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 539
113
Nagyon sok szerpkorben en is a dronokba latom a jovot.

Wolfram. Jelenleg is ahhoz hasonlo a helyzet hogy az orszag egy reszet megszaltak. /szinte az osszes szomszedunkal kapcsolatba./
Rpg jo fegyver a mai napog plane az ujabb felyekkel tandem termobar a regiek se rosszag pg7v og7 repesz.
Celozni vele nem egyszeru de ha reerez az ember /viszonylag hamar ra lehet/ mar nincs gond vele.

Tartalekosoknak siman jo lenne. Mh allomanyaba is hagynak parat modernebb fejel.

Cg teljesen mas kategoria.

Ami nekem szimpatikus az az egyszerhasznalatos eldobhato raketavetok. A jelenlegi es kozeljovobeni konfliktusokba /es a multba is egy rajnak 2-3 raketa boven eleg es ha ez a raajon bellul tobb embernel van annal jobb./ na ez most a btr miatti kompromisszumok vegett nem igazan kivitelezheto./ de a jovobe ugy nez ki valtozni fog a helyzet.

Egy rpg 22 nem sokkal dragabb mint egy rpg7 es granat legyen az termobar vagy kumilativ. /rpg 22 ara 150-180 $ nagy tetelbe meg olcsobb is./

Persze az rpg es a cg se rossz. /mondjuk ha belegondol az ember hogy mennyi esely van arra hogy hk ra imdit granatot az ember a cg rajfegyvernek jobb /valami nagy panceltoro kepessegu eldobhatoval kombinalva amibol eleg 2 db jarmuvenkent./ az rpg t enen csak a torzsekbe alkalmaznam hogy legyen ha mar van./ de elsosorban a tartalekosok fegyvereve tennem...

Rpg7-vs rpg22 stilusu egyszerhasznalatos. Az eldobhato tobb helyen ott lehet a mellett hogy egy kaerabelyos nem sokat veszit a manoverkepessegebol. Egy ember is konnyen kezeli rpg 7 el szemben aminek a gyors alkalmazasahoz nem art +1 fo. Elokeszitest karbantartast igenyel ha nedves kornyezetbe osszerelesre kerul egy raketa azt sokaig nem tartogathatja a fegyverkezelo. Vizet kap az inditotoltet es az inditotoltet mehet a levesbe./ stb.

Jo fegyver az rpg 7 de egy cg es eldobhaato panceltoro kombo jobb lenne az allando allomanynak, mig tartalekosoknak tokeletes fegyver lenne tovabbra is... Olcsosaga es raktarkeszlete reven meg plane jo ha van.
Ezek fogyóeszközök, mint a lőszer. Ezernyi, milliónyi darab kell belőle, tehát az ár/érték arány szerintem igenis döntő. Mi a toszt fogunk csinálni 100, vagy 1000 db akármicsoda fegyverrel ha ugyanarra a célra 10000-et kapnánk ugyanannyi pénzért? É nem kell a rinya hogy az nem nato, mert pl bulgárok gyártják, jéé... Két ember a CG? Jéé... Hát mi két emberes még? Vagy három?
Valami xar kell általános feladatra, legyen olcsó, az általános célterület 3-400m amit nagy százalékban eltalál, legyen hozzá repeszes fej, nem csak pct, meg ne legyen nehéz, se az indító se a raketta. Ez mellé kell egy mindent vivő pct fegyver ami mindenen átmegy mint fos a libán. Ebből kevesebb kell, de vigyen messzebbre, az ár másodlagos, éjjel nappal indítható, a mérete - tömege persze itt is fontos , de ez meg harmadlagos.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 133
73 674
113
Nem tudom, hogy van-e jelentősége a sorrendnek vagy hogy milyen ország nagykövetét fogadta Benkő Tibor, de ...


2018. június 21.
A brit nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a külföldi nagykövetek közül elsőként Iain Lindsay-t, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét fogadta június 21-én, csütörtökön, Budapesten.


2018. június 28.
Az új amerikai nagykövetet fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta David Cornstein amerikai nagykövetet, akit az új beosztására Donald Trump amerikai elnök jelölt ki februárban


2018. július 09.
Olaszország nagykövetét fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Udvariassági és egyben bemutatkozó látogatásra érkezett Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez július 9-én, hétfőn, Budapesten.


2018. július 10.
A dél-koreai nagykövettel találkozott a honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta a bemutatkozó látogatásra érkezett Choe Kyoo Sik-et, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetét, július 10-én, kedden.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Érdekes felvetések.
Mindenesetre nem véletlen, hogy valakik Európát nagyon tönkre akarják tenni - és az a nem norma Merkel ebben még partnernek is mutatkozik.
A másik nagy játszma az energiaszektor.
Vegyünk drágát, diverzifikálás címen.

"az amerikai kormányzat azt szeretné, ha Európa többet költene fegyverkezésre, és azokat az Egyesült Államoktól venné meg, mert ezzel egyenlítené ki a 150 milliárdos többletet, amelyet az Európai Unió az amerikaikakkal szembeni kereskedelemben elér."
"Donald Trump amerikai elnök Németországot gazdasági ellenfélnek, Európát pedig olyan területnek tekinti, ahonnan pénzt lehet elvonni."
"Trump abból a pénzből akarja teljesíteni a választási ígéreteit, amelyet az európaiak fizetnének az amerikai fegyverekért, autókért és cseppfolyósított gázért. Utóbbi 30-40 százalékkal drágább, mint például a vezetéken érkező orosz."

http://magyarhirlap.hu/cikk/123063/...rja_hogy_Europa_tobbet_koltson_fegyverkezesre
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
Nem tudom, hogy van-e jelentősége a sorrendnek vagy hogy milyen ország nagykövetét fogadta Benkő Tibor, de ...


2018. június 21.
A brit nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a külföldi nagykövetek közül elsőként Iain Lindsay-t, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét fogadta június 21-én, csütörtökön, Budapesten.


2018. június 28.
Az új amerikai nagykövetet fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta David Cornstein amerikai nagykövetet, akit az új beosztására Donald Trump amerikai elnök jelölt ki februárban


2018. július 09.
Olaszország nagykövetét fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Udvariassági és egyben bemutatkozó látogatásra érkezett Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez július 9-én, hétfőn, Budapesten.


2018. július 10.
A dél-koreai nagykövettel találkozott a honvédelmi miniszter
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta a bemutatkozó látogatásra érkezett Choe Kyoo Sik-et, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetét, július 10-én, kedden.

Mennyire megszokott hogy védelmi miniszter ennyi nagykövetet fogad, ilyen gyorsan ? Egyáltalán miért tesz látogatást egy nagykövet, egy adott ország bármelyik miniszterénél is ? Kivéve mondjuk, ha külügyminiszter az illető.
 
  • Tetszik
Reactions: Sulaco

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 133
73 674
113
Mennyire megszokott hogy védelmi miniszter ennyi nagykövetet fogad, ilyen gyorsan ? Egyáltalán miért tesz látogatást egy nagykövet, egy adott ország bármelyik miniszterénél is ? Kivéve mondjuk, ha külügyminiszter az illető.

Lehet azt magyarázzuk, hogy miért nem tőlük vettünk helikoptert :rolleyes:
Vagy azt, hogy azért tőlük is fogunk venni valamit, nyugodjanak le. :D
Vagy tényleg csak udvariassági látogatás.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 107
113
https://magyaridok.hu/kulfold/noveli-vedelmi-koltsegeit-a-nato-3288857/

"A találkozót követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, 2024-ig Magyarország is biztosan teljesíti a kétszázalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog – jelentette ki. A következő hónapokban a viták súlypontja azon lesz, hogyan lehet a védelmi kiadások 2024-ig szóló határidejét előbbre hozni – tette hozzá Szijjártó. "

Na urak úgytűnik rálépünk a gázpedálra.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 282
120 107
113

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
https://magyaridok.hu/kulfold/noveli-vedelmi-koltsegeit-a-nato-3288857/

"A találkozót követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, 2024-ig Magyarország is biztosan teljesíti a kétszázalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog – jelentette ki. A következő hónapokban a viták súlypontja azon lesz, hogyan lehet a védelmi kiadások 2024-ig szóló határidejét előbbre hozni – tette hozzá Szijjártó. "

Na urak úgytűnik rálépünk a gázpedálra.

A miniszter, feltehetően már új nehézfegyverek beszérzésének politikai segítéséről tárgyalt a nagykövetekkel.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
https://magyaridok.hu/kulfold/noveli-vedelmi-koltsegeit-a-nato-3288857/

"A találkozót követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelezte, 2024-ig Magyarország is biztosan teljesíti a kétszázalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog – jelentette ki. A következő hónapokban a viták súlypontja azon lesz, hogyan lehet a védelmi kiadások 2024-ig szóló határidejét előbbre hozni – tette hozzá Szijjártó. "

Na urak úgytűnik rálépünk a gázpedálra.

Nem, most még csak elgondolkoznak rajta, hogy rálépjenek-e.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Határ, Gyakorlatok, munkába járós buszok környező településekre (500 éves szétroható ikarusokat kell lecserélni)
Hódmezőn 5-6 tele busz hozza az embereket dolgozni, Szegedről meg Szentesről. Koszovóba busszal szoktak menni stb. stb. stb.
Tavaly Szentendrén is ezeréves piros-fehér Ikarussal buszoztatták a külföldi katonákat. Nem kicsit volt ciki.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Tavaly Szentendrén is ezeréves piros-fehér Ikarussal buszoztatták a külföldi katonákat. Nem kicsit volt ciki.

Azzal hogy a buszcsere folyamatban van, azzal semmi gond. Kell...... DE! Amennyiben még emlékszik valaki, arról volt szó hogy Magyar buszgyártás és egyébb parasztvakítás. Én már akkor is írtam, hogy nem lesz szó gyártásról, mert itt Fehérváron ennek nyoma sincs. S lőn, Az új buszok Volvó gyártásúak, aminek a belterébe a Currus legózott ilyen-olyan + lehetőséget. Tehát busz jöhet, a parasztvakítást meg jó lenne már elhagyni. Ja és ebből is kiderül, nem hogy Magyar hadiipar nincs, de kézzel fogható buszgyártás sem. (lásd Evo-pro csődjét).....
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
159
161
43
Azzal hogy a buszcsere folyamatban van, azzal semmi gond. Kell...... DE! Amennyiben még emlékszik valaki, arról volt szó hogy Magyar buszgyártás és egyébb parasztvakítás. Én már akkor is írtam, hogy nem lesz szó gyártásról, mert itt Fehérváron ennek nyoma sincs. S lőn, Az új buszok Volvó gyártásúak, aminek a belterébe a Currus legózott ilyen-olyan + lehetőséget. Tehát busz jöhet, a parasztvakítást meg jó lenne már elhagyni. Ja és ebből is kiderül, nem hogy Magyar hadiipar nincs, de kézzel fogható buszgyártás sem. (lásd Evo-pro csődjét).....

Hát nem tudom, melyik operatőr ment ki a Svédekhez leforgatni ezeket, de biztos vitt magával mindent ami kell a maszkirovkához... Az hogy nem Ikarus logo van a buszok elején, az mindenképpen sajnálatos, de örülni kell annak ami van..... Hozzáteszem, hogy a Credo rendőrbuszok sem tökéletesek, de ott is látnád, hogy miket cseréltek le velük..... :O

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Hát nem tudom, melyik operatőr ment ki a Svédekhez leforgatni ezeket, de biztos vitt magával mindent ami kell a maszkirovkához... Az hogy nem Ikarus logo van a buszok elején, az mindenképpen sajnálatos, de örülni kell annak ami van..... Hozzáteszem, hogy a Credo rendőrbuszok sem tökéletesek, de ott is látnád, hogy miket cseréltek le velük..... :O



A székesfehérvári Ikarus Járműtechnikai Kft-t ne keverd össze a valószínűleg valamilyen FIDESZ-es hátszelű Ikarusz Egyedi Kft-vel amitől pl a BKV is rendelt buszt mert a két cégnek semmi köze egymáshoz.