T-14 Armata

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Abszolút egyet értek Veled. annyi + a hozzátennivalóm, hogy már vagy 35-40 éve, különösen az USA-ban szembetűnően látható a hadiipari fejlesztési/gyártási kapacitások összegződése. Lásd monndjuk Vietnami háború, s az akkor 9-10 (McDonell, a Lockhead, Douglas, Grunman, Chance Vought, Lingh Temco, Boeing, Sikorsky, Bell, Rockwell (elnézést ha nem pontos a nevek leírása, s lehet hogy még volt cég) nagy rep. gép gyártó cég, ami mostanra 2db-ra nőtt össze. Ez egy részben a piac által is "működtetett" folyamat, ami (sz.tem) javarészt a fejlesztéshez szükségez pénzek irdatlan elszállásából következett (nagy projectet csak nagy tőkeerejű vállalt tud végig vinni). Az Orosz rendszer viszont magától ezt a tőke és tudás koncentrációt eleve képtelen végrehajtani, csak állami beavatkozássl. A leg eklatánsabb példa, a szu rendszer továbbélésére még mindíg az, hogy vannak tervező irodák és vannak gyártó vállalatok, nem mindíg közös érdekek mentén..... Talán a Szuhoj próbálkozott meg ennek a rendszernek a lebontásával, de a gyártó cégek ott sem a ter

Legalább nézz utána. A legnyereségesebb a pénzügy. (onnan lehet lopni, ahol sok van:) Az iparban a gyógyszergyártás. Nem fogod elhinni, de a kezemmel többezer armatára való gyógyszerhatóanyagot hordtam raktárra.

Legalább nézz utána. A legnyereségesebb a pénzügy. (onnan lehet lopni, ahol sok van:) Az iparban a gyógyszergyártás. Nem fogod elhinni, de a kezemmel többezer armatára való gyógyszerhatóanyagot hordtam raktárra.[/QUOTE]

Ebben nagyjából igazad van, de a termelő iparágak között azért nagyon nem az utolsó helyen van egy hadiipar. Tudom, Lockhead és - 2Milliárd $. Itt azért piaci alapon megy az üzlet, és ha balfék a cégvezetés, akkor negatív az eredmény. Ha sokszor balfék a cégvezetés, akkor a részvényesek úgy rugják ki őket hogy a lábuk nem éri a földet (mi épp nemrég éltünk át ilyet, s még nincs vége a történetnek)
Visszatérve az iparágakra. Amcsi tulajdonu anya cég leányánál dolgozok idehaza. Úgy számolják a nyereség rátát (a nyereség termelő képességet), hogy kommersz kereskedelmi és építőipari termék gyártásakor valahol 3-5%, autóipari beszállításkor valahol 10-15%, hadiipari beszállításkor valahol 20% felett. Egyértelmű innentől kezdve hogy mit akarnának gyártatni....[/QUOTE]
A Chinoin tavaly 1240% osztalékot fizetett.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Megmondom őszintén, nekem az az érzésem, hogy azért nem rendszeresítik, csak állítólag kis darabszámban, mert marhára nincs kész. Ugyanúgy mint a Szu-57.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
M

molnibalage

Guest
Megmondom őszintén, nekem az az érzésem, hogy azért nem rendszeresítik, csak állítólag kis darabszámban, mert marhára nincs kész. Ugyanúgy mint a Szu-57.
Igen, ez a helyzet. Csak jobban hangzik az, hogy csak a gyártásra nincs pénz. Kb. annyira van kész, mint az első Osza és az Osza AKM közötti eltérés vagy a 2K22 és a 2K22M. Ezeket majdnem 10 év választotta el és a nagy léptékű sorozatgyártás...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Igen, ez a helyzet. Csak jobban hangzik az, hogy csak a gyártásra nincs pénz. Kb. annyira van kész, mint az első Osza és az Osza AKM közötti eltérés vagy a 2K22 és a 2K22M. Ezeket majdnem 10 év választotta el és a nagy léptékű sorozatgyártás...

Honnan tudod,hogy mennyire van kész?Még annyi infó sincs róla mint a Szuhojról.

A délelőttire visszatérve:

Ott van alapvető tévedésed,hogy úgy tekintesz a szárazföldi csatatérre mint a légire pedig van egy óriási különdség mégpedig a terep.Nem kell lopakodó tank hisz tökéletesen tudod magad álcázni a terepen.Aká azt is megteheted,hogy ha jó helyet választasz,hogy több lövést adsz le mire megtalálnak.Ezen kívül a repülőknek nincs passzív páncélzata ha eltalálod akkor nagy valószínűséggel kuka ellenben egy harckocit marha nehéz kivenni a harcból.Azt meg egyenesen kerülni kell,hogy egy célpontot többen lőjenek hisz akkor lesz olyan célpont amit nem lő senki.
 
M

molnibalage

Guest
Honnan tudod,hogy mennyire van kész?Még annyi infó sincs róla mint a Szuhojról.

A délelőttire visszatérve:

Ott van alapvető tévedésed,hogy úgy tekintesz a szárazföldi csatatérre mint a légire pedig van egy óriási különdség mégpedig a terep.Nem kell lopakodó tank hisz tökéletesen tudod magad álcázni a terepen.Aká azt is megteheted,hogy ha jó helyet választasz,hogy több lövést adsz le mire megtalálnak
Röhögjek? Tüzeléskor melyik IR kereső az, ami előtt rejtve maradsz?
Milyen SAR radar elől bújik el a T-14?

Az F-35 úgy marad stealth, hogy rakétát indít és vezet rá.

.Ezen kívül a repülőknek nincs passzív páncélzata ha eltalálod akkor nagy valószínűséggel kuka ellenben egy harckocit marha nehéz kivenni a harcból.Azt meg egyenesen kerülni kell,hogy egy célpontot többen lőjenek hisz akkor lesz olyan célpont amit nem lő senki.
Ezért nem is hasonlította a harckocsihoz. Te erőlteted ezt az őrültséget...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Röhögjek? Tüzeléskor melyik IR kereső az, ami előtt rejtve maradsz?
Milyen SAR radar elől bújik el a T-14?

Az F-35 úgy marad stealth, hogy rakétát indít és vezet rá.


Ezért nem is hasonlította a harckocsihoz. Te erőlteted ezt az őrültséget...

Nincs automata IR kereső a tankokon egész egyszerűen az van amit a parancsnok optikája lát és nincs az a hülye aki folyton hőkamerázna mert bár nagyon hasznos piszok szar a normál képheppel és az éjjellátóval összehasonlítva.Ami a hőkamera előnye az az,hogy nehezebb elbújni előle(ellenben egy harckocsi lesállásnál ha már látod a torkolattüzet az régen rossz mert marha gyorsan jönni fog utána az áldás is és max pislogni lesz időd),de nem véletlen az,hogy a hőkamerák nem kiváltották az éjjellátókat hanem velük párhuzamosan működnek.Egy modern éjjellátónak összehasonlíthatatlanul jobb képe van mint egy vele egy technológiai színvonalon lévő hőkamerának,csak hogy mást ne említsek te hőkamerával sosem fogsz felismerni egy racot egy éjjellátóval meg gyerekjáték.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and therob
M

molnibalage

Guest
Nincs automata IR kereső a tankokon egész egyszerűen az van amit a parancsnok optikája lát és nincs az a hülye aki folyton hőkamerázna mert bár nagyon hasznos piszok szar a normál képheppel és az éjjellátóval összehasonlítva.Ami a hőkamera előnye az az,hogy nehezebb elbújni előle(ellenben egy harckocsi lesállásnál ha már látod a torkolattüzet az régen rossz mert marha gyorsan jönni fog utána az áldás is és max pislogni lesz időd),de nem véletlen az,hogy a hőkamerák nem kiváltották az éjjellátókat hanem velük párhuzamosan működnek.Egy modern éjjellátónak összehasonlíthatatlanul jobb képe van mint egy vele egy technológiai színvonalon lévő hőkamerának,csak hogy mást ne említsek te hőkamerával sosem fogsz felismerni egy racot egy éjjellátóval meg gyerekjáték.
Dudi, szárazföldi bokorugró létedre a dedikált felderítő járművek létéről fogalmad sincs....? Lehidalok... Az UAV-k se léteznek?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Röhögjek? Tüzeléskor melyik IR kereső az, ami előtt rejtve maradsz?
Milyen SAR radar elől bújik el a T-14?

Az F-35 úgy marad stealth, hogy rakétát indít és vezet rá.


Ezért nem is hasonlította a harckocsihoz. Te erőlteted ezt az őrültséget...

Te azt mondtad,hogy nem akkora előrelépés az Armata mint az F-35 mert "lopakodás"meg ez meg az.Erre írtam,hogy nem kell lopakodni hisz még találat esetén is sanszos a túlélés viszont egy repülőgép csak abban bízhat,hoyg nem találják el és ezért mondom azt,hogy ami a levegőben a stealth az a földön a védettség.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Dudi, szárazföldi bokorugró létedre a dedikált felderítő járművek létéről fogalmad sincs....? Lehidalok... Az UAV-k se léteznek?

Egy modern ellenség ellen az UAV csak céltárgy nem Afganisztánról beszélünk ahol a a turbánosokat kell halomra mészárolni hanem a legmodernebb eszközökkel megvívott konvencionális vagy hibrid háborúról.Egy ilyen harctéren nincs helye UAV-nak mert vagy lelövik vagy zavarással lehetetlenítik el.A felderítő járműpedig jó dolog de nem mindent látó és főleg nem kilőhetetlen.A felderítő járműnek is rejtőzködnie kell mert nagyon sérülékeny,ha felfedezik vége,vagy a tüzérség vagy valami más de azonnal kiszedik,hisz elsőszámú célpont.Ebből az következik,hogy szerencsétlenem sosem a legoptimálisabb helyről fog dolgozni.Ráadásul ma már nem nagyon van radaros felderítő jármű mert az egy mozgó ide lőjetek jel,kizárólag passzív érzékelői vannak azok ellen meg kiválóan el lehet rejtőzni.Pl a világon nincs olyan spektrumű optikai eszköz ami átlát 100 méter közepesen sűrű erdőn.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 049
113
Igen, ez a helyzet. Csak jobban hangzik az, hogy csak a gyártásra nincs pénz.

Vagy! Az van amit én pár évvel ezelőtt leírtam ! Mégpedig azt hogy mire eljut az új technika a sorozatgyártásig nem lesz pénz a nagy db számra csak épp annyira hogy mutatóba legyen.
Azért elég fura hogy gépkarabélynál náluk ugyan ez a helyzet. 2014-ben arról cikkezek hogy már 2016-ban gyártani fogják az ak-12-őt csapatoknak majd ez átkerült 2018-ra és sehol semmi .Majd 2019-et írtak de már nem ak-12 néven.,
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Vagy! Az van amit én pár évvel ezelőtt leírtam ! Mégpedig azt hogy mire eljut az új technika a sorozatgyártásig nem lesz pénz a nagy db számra csak épp annyira hogy mutatóba legyen.
Azért elég fura hogy gépkarabélynál náluk ugyan ez a helyzet. 2014-ben arról cikkezek hogy már 2016-ban gyártani fogják az ak-12-őt csapatoknak majd ez átkerült 2018-ra és sehol semmi .Majd 2019-et írtak de már nem ak-12 néven.,

Ezzel az a baj,hogyha vesznek 300 T-14-et akkor az a világ nagy része ellen marhára nem mutatóban lévő mennyiség.Olyan lenne a 300db T-14 mint a 187db Raptor.
 
M

molnibalage

Guest
Ezzel az a baj,hogyha vesznek 300 T-14-et akkor az a világ nagy része ellen marhára nem mutatóban lévő mennyiség.Olyan lenne a 300db T-14 mint a 187db Raptor.
Ez is rossz példa. Az F-22 tankerral elrepül a világon bárhova. Azt a 300 db T-14-egy mi viszi el és hova?

Dudi, valami elképesztően rossz módon próbálsz folyamatosan analógiát felállítani...
 
M

molnibalage

Guest
Egy modern ellenség ellen az UAV csak céltárgy nem Afganisztánról beszélünk ahol a a turbánosokat kell halomra mészárolni hanem a legmodernebb eszközökkel megvívott konvencionális vagy hibrid háborúról.Egy ilyen harctéren nincs helye UAV-nak mert vagy lelövik vagy zavarással lehetetlenítik el.A felderítő járműpedig jó dolog de nem mindent látó és főleg nem kilőhetetlen.A felderítő járműnek is rejtőzködnie kell mert nagyon sérülékeny,ha felfedezik vége,vagy a tüzérség vagy valami más de azonnal kiszedik,hisz elsőszámú célpont.Ebből az következik,hogy szerencsétlenem sosem a legoptimálisabb helyről fog dolgozni.Ráadásul ma már nem nagyon van radaros felderítő jármű mert az egy mozgó ide lőjetek jel,kizárólag passzív érzékelői vannak azok ellen meg kiválóan el lehet rejtőzni.Pl a világon nincs olyan spektrumű optikai eszköz ami átlát 100 méter közepesen sűrű erdőn.
Ez sem igaz. Jó lenne, ha már elolvasnád az k*baszott összefoglalót, ha megírtuk. Az kis UAV-kkal jelenleg kb. alig tudnak tenni valamit. 532. oldal, ha végre elolvasnád.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 580
77 464
113
Ez sem igaz. Jó lenne, ha már elolvasnád az k*baszott összefoglalót, ha megírtuk. Az kis UAV-kkal jelenleg kb. alig tudnak tenni valamit. 532. oldal, ha végre elolvasnád.

Szerinted aki képes átvenni az irányítást egy RQ-170 fekett az nem tud egy pár 100 kilós szart zavarni?Ne viccelj már azzal semmit nem érsz ha zavarás esetén visszafordul a drón hisz az ellenség elérte a célját:eltűnt a drón.Olyan mint a bombázó vs elfogó.Nem csak akkor nyertek az elfogók ha lelövik a bombázót,hanem akkor is ha meghiúsítják a bombázást.És megnyugtatlak azok a drónok amiket zászlóalj,dandár és hadosztály szinten használnak(tehát azok a drónok aminken a T-14 hajkurászás a feladata) te a büdös életben meg nem mondod,hogy honnan zavarnak így az sem megoldás,hogy a drón adatai alapján szétkapod a zavaró rendszert.a felfegyverzett drón meg messziről világít a radaron a fegyverzete miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and zsolti

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 681
12 498
113
Azért egyszerre 30 mikrodrónhoz sok szerencsét. Nem fogod kiszedni egyszerre az összeset, de ha elkezded lepucolni az eget máris remek célpont lettel.
 
  • Tetszik
Reactions: endre