Ha van rá idő,Ezt irtam.Ha nincs,vagy a harchelyzet,a harcc dinamikája mást követel meg,akkor másképpen kell cselekedni,Elég baj ha szerinted csak kiépített tüzelőállásbol lehet lőni aknavetővel.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha van rá idő,Ezt irtam.Ha nincs,vagy a harchelyzet,a harcc dinamikája mást követel meg,akkor másképpen kell cselekedni,Elég baj ha szerinted csak kiépített tüzelőállásbol lehet lőni aknavetővel.
Ha van rá idő,Ezt irtam.Ha nincs,vagy a harchelyzet,a harcc dinamikája mást követel meg,akkor másképpen kell cselekedni,
Vissza a feladóhoz.Nem értem mi a problémád.Antigonosz keveselte az aknavetők kzötti távot.Én erre irtam,hogy ez egy gyakorlótéri felállás,harchelyzetben a helyzetnek megfelelően települnek,ha van rá idő.Ha nincs,úgy foglalnak tüzelőállást,ahogy tudnak.Miért,nem igy van?Akkor meg nem értem mi a problémád.
Vissza a feladóhoz.Nem értem mi a problémád.Antigonosz keveselte az aknavetők kzötti távot.Én erre irtam,hogy ez egy gyakorlótéri felállás,harchelyzetben a helyzetnek megfelelően települnek,ha van rá idő.Ha nincs,úgy foglalnak tüzelőállást,ahogy tudnak.Miért,nem igy van?
Nekem 3 halott rémlik.Tehát volt több ezer akanavető lövészet amire jutott kettő robbanás(én egy balesetre emlékszem és ott egyértelműen a töltő hibázott és csak ő sérült meg,robbanás meg nem is volt annál az esetnél).Ezt nevezheted nem biztonságosnak csak épp semmi ertelme.
Mikori az a szabályzat? Ki írta, Tolbuhin marsal?Nem települnek jobban szét mert a távolságok szabályzatban vannak meghatározva.És nem véletlen.
Én csak ennek fényében nem értem hogyha már volt rá példa és halálos baleset, akkor miért csinálják ugyanúgy? Megemlékeznek róluk aztán annyi. Akinek meg a gyereke volt az tönkrement bele, vagy akinek a lábát elvitte. Vagy 30.50 méter minimum szükséges volna gyakorlatok során biztonságos távolságnak. Pláne előkészített állás szintén a biztonság végett. Egy háborúban is értelmetlen veszteség ha a közelben levők meghalnak egy hiba miatt.
Ez itt egy aknavető robbanás. Szintén volt halott, 5 fő. Ukránban is volt a nyáron, szintén halottak. Szírben is volt videó ahogy felrobbant a terrorista az aknavető mellett.
Nekem csak egy golyóscsap robbant az arcomba 40 centiről mikor épp melegítettem le róla az ólmot. Valahogy volt még benne víz. Percekig fetrengtem a földön, azt hittem megvakultam, valószinüleg úgy is lett volna mert a szemüveg mehetett a kukába a beleégett fémreszelékek miatt. És ez csak egy picike golyóscsap amiben egy kis víz maradt. Hol van ehhez egy aknavető?
Volt szomszéd aknavető? Arról nem írnak. Azon a képen amit a propaganda újság megosztott szerinted hány méterre vannak egymástól az aknavetők? 5? Ha az aknavető felrobban 3 fő fixen meghal, akkor meg nem volna okosabb ha ezt egy zártabb helyen tennék? Így kevesebb a repeszek szóródása, és kevésbé sérülhet a szomszédság.Ember ne nevettesd már ki magad!Az aknavető kezelőszemélyzete halt meg nem a szomszéd aknavető kezelői!3 ember kezeli az aknavetőt ha az felrobban akkor annak a háromnak valószínűleg kuka.Viszont ha tüzelőállásban van akkor biztos kuka mert az egy zárt tér ami felerősíti a robbanást, ennyit a biztonságról....
Volt szomszéd aknavető? Arról nem írnak. Azon a képen amit a propaganda újság megosztott szerinted hány méterre vannak egymástól az aknavetők? 5? Ha az aknavető felrobban 3 fő fixen meghal, akkor meg nem volna okosabb ha ezt egy zártabb helyen tennék? Így kevesebb a repeszek szóródása, és kevésbé sérülhet a szomszédság.
Akkor összegzem is a fennti lista alapján, hogy mit tudunk/érdemes a V4 együttműködésben beszerezni!
páncélozott járművek és gyalogsági eszközök:
8x8 IFV/APC: Rosomak AMV - Rosomak SA
lánctalpas mobilhíd: PMC Leguan - BUMAR-ŁABĘDY
lánctalpas műszaki jármű: WTZ-4 - BUMAR-ŁABĘDY, BOZENA aknamentesítő - Way Industries
híradó eszközök, elektronikai felderítő és harceszközök: WZU, WZE-SA, PIT-RADWAR, WZŁ2, CTM Gydnia, Ramet, MESIT
tüzérségi eszközök:
SPM lánctalpas: 120mm M120T/W - HSW
SPM 8x8: 120mm RAK 120 SPM 8x8 - Rosomak SA
lánctalpas SPH: 155mm KRAB - HSW
gumikerekes SPH: 155mm KRYL - HSW, 155 mm SpGH ZUZANA 2 - KONŠTRUKTA
rakéta sorozatvető: 122mm RL-40 Langusta - HSW, RM70 Modular - KONŠTRUKTA
nehéz aknavető: 120mm - HSW, 120mm - KONŠTRUKTA
tüzérségi radar: LIWIEC - PIT-RADWAR
gyalogsági és tüzérségi lőszerek:
40mm gránát: DEZAMET
60mm aknavető lőszer: DEZAMET, Explosia, MSM Group
120mm aknavető lőszer: DEZAMET, Explosia, MSM Group, KONŠTRUKTA
122mm rakétasorozatvető lőszer: Mesko, Explosia, MSM Group
155mm tüzérségi lőszer: DEZAMET, Explosia, MSM Group, KONŠTRUKTA
gyalogsági felszerelés:
pisztoly: többféle - CZ
géppisztoly: Scorpion EVO3 - CZ
gépkarabély: 7,62x39 CZ807 - CZ, 7,62x39 GROT MSBS - Fabryka Broni
automata gránátvető: RGP-40 - ZMT Tarnow
ATGM: AAMS SPIKE LR - Mesko
MANPADS: GROM - Mesko
védőmellények: MASKPOL, Argun, W. A. R. Defender
sisak: MASKPOL
fegyverre rögzíthető éjjellátó: PCO, Glomex MS, ZÁHOŘÍ TRADE, MeOpta, PRAMACOM-HT
sisakra rögzíthető éjjellátó: PCO, Glomex MS
repülőgépek:
középszintű gyakorló/kiképző repülőgép: PZL-130 Orlik
könnyű szállítórepülőgép: M28 - PZL Mielec, Alfa - Praga, L410NG - LET
közepes szállítórepülőgép: C295/C235 - EADS PZL Warszawa-Okęcie, KC-390 - AERO Vodochody (mindkét esetben beszállítók)
közepes szállítóhelikopter: AW149 - Leonardo PZL-Świdnik, S-70i BLACK HAWK - PZL Mielec
helikopter fedélzeti fegyverzet:
70mm nem irányított rakéta: WW-15 70mm - Mesko
irányított rakéta: AAMS SPIKE LR - Mesko
repülőgép fedélzeti fegyverzet:
légibomba: PLB-55-50-BU FOBOS (kifutópálya elleni) - KONŠTRUKTA
radarberendezések: többféle mobil - PIT-RADWAR, Vera-NG - OMNIPOL ERA (passzív)
Amit mi is előállítunk, vagy tudunk előállítani:
- mesterlövész fegyverek
- kézigránátok
- lőszerek a gyalogsági fegyverekhez
- különféle aknák
Amit csak V4-es kívülről tudunk beszerezni: USA, német, francia forrás a legalapvetőbb nemzetbiztonsági és szuverenitási okból kerülendő!
- harckocsi
- 120mm-es harckocsilőszer
- irányított tüzérségi lőszer
- lánctalpas IFV/APC
- 4x4-es páncélozott alapjármű
- könnyű szállítóhelikopter
- korszerű sugárhajtású gyakorló/kiképző repülőgép
- nem irányított légibombák
- irányított repülőgépfedélzeti fegyverek
- harci helikopter vagy annak modernizációja
- légi utántöltésre is alkalmas repülőgép
- korszerű csöves és rakétás légvédelmi rendszerek
Vastagon a korszerűsége, vagy még hosszú távon alkalmazhatósága miatt szerintem mindenképp megfontolandó technika!
Lengyelek:
Harckocsi: PT-91 - BUMAR-ŁABĘDY (az európai hadszíntéren igencsak elavult)
lánctalpas IFV/APC: - (tervek és prototípusok vannak, nem oszt, nem szoroz jelenleg, nincs pénzünk kísérletezni!)
8x8 gumikerekes IFV/APC: Rosomak AMV - Rosomak SA
szárazföldi bázisú felderítő, előrejelző, zavaró rendszer: SRPW-13 - WZU, többféle - WZE- SA, többféle - PIT-RADWAR
híradójárművek, vezetési pontok: többféle - WZE- SA, többféle - WZŁ2,
híradóeszközök: többféle - CTM Gydnia
lánctalpas mobilhíd: PMC Leguan - BUMAR-ŁABĘDY
lánctalpas műszaki jármű: WTZ-4 - BUMAR-ŁABĘDY
SPM lánctalpas: 120mm M120T/W lánctalpas - HSW
SPM 8x8: 120mm RAK 120 SPM 8x8 - Rosomak SA
lánctalpas SPH: 155mm KRAB - HSW
gumikerekes SPH: 155mm KRYL - HSW
rakéta sorozatvető: 122mm RL-40 Langusta - HSW
könnyű aknavető: LM-60D/K 60mm - ZMT Tarnow
közepes aknavető: 98mm - HSW
nehéz aknavető: 120mm - HSW
tüzérségi radar: LIWIEC - PIT-RADWAR
gránát: 40mm - DEZAMET
rakétagránát: 73mm - Mesko
harckocsilőszer: 120, 125mm - Mesko
tüzérségi lőszer: 76, 90, 105, 122, 125, 152mm - Mesko, 155mm - DEZAMET
rakétatüzérségi lőszer: NLPR-70 122mm - Mesko
aknagránát: 98mm - Mesko, 60, 81, 98, 120mm - DEZAMET
nem irányított rakéta: WW-15 70mm - Mesko
irányított rakéta: AAMS SPIKE LR - Mesko
pisztoly: többféle - Fabryka Broni,
géppisztoly: PM-06 - Fabryka Broni
gépkarabély: 7,62x39 GROT MSBS - Fabryka Broni
automata gránátvető: ZMT RGP-40 - ZMT Tarnow,
rakétagránátvető: - (a Komar-t hagyjuk, úgyis CG jön)
mesterlövész puska: BOR-7,62, ALEX-338 - ZMT Tarnow
romboló puska: WKW TOR-12,7 - ZMT Tarnow
géppuska: UKM-2000 7,62 - ZMT Tarnow
nehézgéppuska: WKM-Bm 12,7 - ZMT Tarnow
ATGM: AAMS SPIKE LR - Mesko
MANPADS: GROM - Mesko
RCWS: ZSMU-1276 12,7 - ZMT Tarnow
védőmellények: többféle - MASKPOL
fegyverre rögzíthető éjjellátó: többféle - PCO
sisakra rögzíthető éjjellátó: többféle - PCO
kevlársisak: többféle - MASKPOL
alapszintű gyakorló/kiképző repülőgép: van (már döntöttünk a Zlin mellett)
középszintű gyakorló/kiképző repülőgép: PZL-130 Orlik - EADS PZL Warszawa-Okęcie (na ez az, amire nagyon nagy szükségünk lenne, mert ha komolyan gondoljuk a saját bázison történő pilótaképzést, akkor kell egy lépcső az alap és a sugárhajtású közé!)
ultrakönnyű helikopter: SW-4 - Leonardo PZL-Świdnik
könnyű szállítóhelikopter: W-3PL - Leonardo PZL-Świdnik (nem igazán ajánlott, elavult technika, sok panasz van rá!)
közepes szállítóhelikopter: AW149 - Leonardo PZL-Świdnik, S-70i BLACK HAWK - PZL Mielec
könnyű szállítórepülőgép: M28- PZL Mielec
közepes szállítórepülőgép: C295/C235 - EADS PZL Warszawa-Okęcie (komolyabb részegységek beszállítója)
könnyű UAV: SBSP E-310 - WZL2
közepes UAV: - (tervezés alatt van MALE UAV program, de mire abból lesz valami...)
radarberendezések: többféle mobil - PIT-RADWAR
könnyű légvédelmi jármű: POPRAD - PIT-RADWAR (Mistral van nálunk ebben a szerepkörben Unimogon)
Polskiej Grupie Zbrojeniowej
http://en.pgzsa.pl/
Csehek:
Harckocsi: T-72M4CZ - VOP (az európai hadszíntéren igencsak elavult)
lánctalpas és 8x8 IFV/APC: - (ugyanaz mint a lengyeleknél, ne a mi pénzünkön kísérletezzük ki a Zetor projektjeit!)
szárazföldi bázisú felderítő, előrejelző, zavaró rendszer: MRTP - Ramet
híradóeszközök: többféle - MESIT
gumikerekes mobilhíd: LEGUAN - Glomex MS, AM-70 - VOP
lánctalpas műszaki jármű: VT-72M4CZ - VOP
rakétagránát: 90mm - Glomex MS
harckocsilőszer: 125mm - Explosia
tüzérségi lőszer: többféle - Glomex MS, 155mm - Explosia
rakétatüzérségi lőszer: 122mm JROF-RM-70 - Explosia
pisztoly: többféle - CZ
géppisztoly: Scorpion EVO3 - CZ (azért az MP5 még mindig az über szerintem)
gépkarabély: 7,62x39 CZ807 - CZ
rakétagránátvető: 90mm - Glomex MS, RPG-75-M, RTG (thermobaric) - Zeveta
mesterlövész puska: többféle - CZ
RCWS: MGC01 12,7 - VOP
védőmellények: többféle - Argun
fegyverre rögzíthető éjjellátó: többféle - Glomex MS, többféle - ZÁHOŘÍ TRADE, többféle - MeOpta, többféle - PRAMACOM-HT
sisakra rögzíthető éjjellátó: többféle - Glomex MS
alapszintű gyakorló/kiképző repülőgép: többféle - Zlin
felső szintű gyakorló/kiképző repülőgép: L-159 - AERO Vodochody (igazából elavult, az M346 Master a korunk színvonala és itt leginkább a repülési profilokról van szó, az Albatros egy lomha kezesbárány akárcsak a Hawk, amihez képest az új generációs kiképzőgépek, mint Jak-130/M346 már képesek a korszerű vadászgépek repülési profiljait, manővereit is szimulálni)
könnyű szállítórepülőgép: Alfa - Praga, L410NG - LET
közepes szállítórepülőgép: KC-390 - AERO Vodochody (beszállító)
ultrakönnyű UAV: többféle - ESC Aerospace, többféle - Glomex MS, többféle - Robodrone
könnyű UAV: többféle - Glomex MS
radarberendezések: Vera-NG - OMNIPOL ERA
Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky
http://www.aobp.cz
Szlovákok:
4x4-es páncélozott alapjármű: ALIGATOR - KERAMETAL (mennyire számít ez még modernnek?)
gumikerekes mobilhíd: AM 50B - ZTS VVÚ KOŠICE
lánctalpas műszaki jármű: BOZENA aknamentesítő - Way Industries
SPM lánctalpas: 120 mm PRAM – S - KONŠTRUKTA
gumikerekes SPH: 155 mm SpGH ZUZANA 2 - KONŠTRUKTA
rakéta sorozatvető: RM70 Modular - KONŠTRUKTA
könnyű aknavető: 60mm, 60mm UltraLight - MSM Group
közepes aknavető: 98mm - KONŠTRUKTA
nehéz aknavető: 120mm - KONŠTRUKTA
harckocsilőszer: 125mm - KONŠTRUKTA
tüzérségi lőszer: 152, 155mm - MSM Group, 152, 155mm - KONŠTRUKTA
rakétatüzérségi lőszer: 122mm - MSM Group
aknagránát: 60, 81, 98, 120mm - MSM Group, 81, 98, 120mm - KONŠTRUKTA
légibomba: PLB-55-50-BU FOBOS (kifutópálya elleni) - KONŠTRUKTA
pisztoly: P20/21- MSM Group
RCWS: VMT-VK30.1 30mm - VÝVOJ Martin, 30mm TURRA 30, 12,7 GLADIUS 12- EVPU,
védőmellények: többféle - W. A. R. Defender
Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky
http://www.zbop.sk
Ez most nem komoly ugye?
Túljelentkezés van most is a Magyar Honvédségnél... Pár zászlóaljnyi mennyiséget említettetek... Ezt külföldről pótolni?Hogy a magyarság szempontjából megbízható népcsoportok közül toborozzunk a fegyveres erőinkhez idegenlégiósokat? De, ez teljesen komoly. Tényszerűen nincs elegendő kiváló minőségű férfi a magyar populációban, aki hajlandó harcolni a hazáért, az alacsonyabb minőségért, a megélhetési katonáknak meg minek fizessünk! A magyar bérek és életszínvonal egy kirgiznek vagy mongolnak elérhetetlen színvonalt jelentenek, az ottani emberanyag minőségére pedig nem lehet kifogásunk megfelelő válogatás után! Talán még egy zászlóaljnyi bosnyákot is össze tudnánk szedni a dinári hegyek közül! Esetleg még csecsenek, de csak mert a románok kifejezetten őket kérték és meg is érdemlik!
Ha az emberevő pápuák (és nem a dekadens városi pápuák) jobban bírnák a hideget én simán jól tartanám, felfegyverezném, és ráengedném őket is legkedveltebb szomszédainkra!
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..