Sz-200 Angara,Vega,Dubna / S-200 / SA-5 Gammon (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Nem, ezt hívják véletlennek. Éppen ott volt a műhold és utólag, sokkal később jó volt az általa begyűjtött adat.
Ez orbitális difi ahhoz képest, hogy egyesek online 0/24 órás felügyeletet képzelnek el. Persze utólagos értékléshez ilyen mázli lehetne ebben az esetben is, csak ha mondjuk pl. autók mozgását követték és nappal, az nem M4 sebebességgel hasító rakéta éjszaka...

Ez mondjuk már OFF-ba hajlik, de vajon ha az 1960-as vagy 70-es években valaki azt mondja, hogy az US NAVY nagy érzékenységű telepített érzékelőkkel több ezer kilométerre lévő tengeralattjárókat követhet, vajon mennyire tartotta volna hihetőnek? ;)

Nekem is vannak kétségeim, de az is tény, hogy jelenleg civil 3U méretű CubeSat-ok tudnak olyan felbontású, digitálisan továbbított felvételeket készíteni, mint az amerikai és szovjet kémműholdak az 1960-as években...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Nem, ezt hívják véletlennek. Éppen ott volt a műhold és utólag, sokkal később jó volt az általa begyűjtött adat.
Ez orbitális difi ahhoz képest, hogy egyesek online 0/24 órás felügyeletet képzelnek el. Persze utólagos értékléshez ilyen mázli lehetne ebben az esetben is, csak ha mondjuk pl. autók mozgását követték és nappal, az nem M4 sebebességgel hasító rakéta éjszaka...

Persze persze, csak érdekességképpen emlitettem meg itt...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Még jó, hogy te egy forum hsz alapján hazugnak minősíthetsz. Igazi emberi nagyság... azt amit írtam meg se szeretnéd érteni...de jogod.
Én nem minősitelek, mert nem ismerlek. Biztos vannak jó tetteid, rosszak...emberek vagyunk. Majd egyszer megérted.
Biztos a való életben is így lehazugozol bárkit...face to face...bátor és igazságos lehetsz. ;-)

Nem minősítettelek hazugnak. Itt ebben az esetben egyértelműen hazudtál az viszont nem kérdés.
Jellemzően a való életben is ami a szívemen az a számon.
 
M

molnibalage

Guest
Ez mondjuk már OFF-ba hajlik, de vajon ha az 1960-as vagy 70-es években valaki azt mondja, hogy az US NAVY nagy érzékenységű telepített érzékelőkkel több ezer kilométerre lévő tengeralattjárókat követhet, vajon mennyire tartotta volna hihetőnek? ;)
Aki ismeri a fizikát, az elhitte volna.
A műholdak esetén vad adott darabszám és rálátási szög. Nincs lopakodó műhold... Ez elég egyszerű.

Nekem is vannak kétségeim, de az is tény, hogy jelenleg civil 3U méretű CubeSat-ok tudnak olyan felbontású, digitálisan továbbított felvételeket készíteni, mint az amerikai és szovjet kémműholdak az 1960-as években..
Ez tök jó, csak még mindig nem világos, hogy azzal a szinttel hogyan lennének alkalmasok arra, hogy, hogy M4 sebességű rakétát éjszaka kövessenek, aminek a hajtóműve adott esetben már nem is működött. Egy repülőgépet meg végképp.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
  1. Határozott állítások voltak, mely szerint Izrael részéről "nincs tiltakozás az ügyben" és hasonlóak.
  2. Megcáfoltam őket.
  3. Erre jött még az, hogy "mindenki elfogadta az orosz verziót".
  4. Amire válaszoltam.
Hogy a hangvétel smirglis, azt aláírom. De kijelentésekre adtam válaszokat, linkekkel alátámasztva, melyek cáfolják a kijelentéseket.
A problémát megoldottam, bat77 ignorálva lett.

Ulippo lájkolására való megjegyzést végképpen nem értem. Leírt valamit, amivel egyet tudok érteni. Ebben van valami furcsa? :rolleyes:

Az Ulippóst, hagyjuk már, mert a bejegyzéseinek 99,9%-ka csúsztatás, hangulatkeltés, dezinformáció. Ha fennmaradó %-kal kedveltetni akarod a trolt, legyen a szíved ügye, ez a lényege nekije, amikor igazat ír, meghatódjanak érte. Lelked rajta. Vagy te tudod, miért csinálod. :)

Ugye azt kérdeztem, hogy:

"akkor miért is rohangásztak hirtelen elhatározásukból Moszkvába?"

Erre több pontos felsorolás jött. Tulajdonképpen maszlag az egész, semmi pontos adatok nem állnak a rendelkezésre, és az egész nem erről szól, de ez fájhat neked, mert így reagálsz, hisz, csak

1 1*rű kérdést tettem fel.

Nem kellene ebbe ennyire bele bonyolódni.

:)

És akkor még a támadás eseményeiről nem is beszéltetek, honnan, hová és miért, jó ez egy légvedelmis oldal, de ez így 1 picike szegmens!

:)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Izraeli verzió bővebben: 4 F-16 szállt fel IAF bázisról, Ciprustól keletre nagy magasságon indították a lőszert latakiai célpontokra. Erről 9:38-kor értesítették az oroszokat, 9:42-kor lőttek, 9:50-kor találták el a célpontokat. Amikor tüzeltek az IL 200 km-re keletre volt az izraeli gépektől és nyugati irányba tartott, 9:52-kor a szír légvédelem bevadult és kilőtt 27 rakétát, 10:05-kor eltalálták az orosz gépet, az izraeli gépek ekkor már Haifa közelében készültek leszállni, különböző területen és különböző magasságon voltak, különböző sebességgel haladtak. Az oroszoknak tudniuk kellett hol vannak az izraeli gépek, Izrael szerint a bemutatott radarkép fabrikált, izraeli gép nem használta fedezéknek az Iljusint.

Ők úgy értelmezik Oroszországot kínosan érintette, hogy Idlibben kompromisszumra kényszerült Törökországgal, a rossz hangulatot pedig betetézte, hogy újabb repülőt vesztettek, ezúttal a szövetségesük által. Ez egy hisztériaroham ami alaptalan vádaskodásba torkollott. Oroszország arra használja ezt a mesét, hogy egy kicsit fenyegetőzhessen és keménykedéssel kompenzálja a kellemetlen fejleményeket.
https://www.haaretz.com/israel-news...hen-came-an-israeli-strike-on-syria-1.6513182
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
T

Törölt tag 1526

Guest
Az Ulippóst, hagyjuk már, mert a bejegyzéseinek 99,9%-ka csúsztatás, hangulatkeltés, dezinformáció.
Felőlem gondolhatod, hogy én dezinformálok, de ez a tényen nem változtat, hogy már megint ti dezinformáltok, nem én. A célba vett F-16 ami az IL fedezékébe bújik és átirányítja rá a rakétát, hát valaki tényleg dezinformál itt, de az megint nem én vagyok.

A diliszektorban már ott tartanak, hogy máris Szíriában van több S-300 és érkezik még mellé 20 Buk, 36 Pancir és 25 Tor, az izraeli bocsánatkérő küldöttség még mindig ott térdepel Putyin szobája előtt és az egész világ elfogadta az orosz verziót. Tombol a dezinfo te meg idebújsz közülük és engem vádolsz dezinfóval, az alaptalan rágalmazás az nagyon megy felétek, az igazat már el se tudnátok hinni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Azért rohanhattak a zsidók Moszkvába, mert sejthették, hogy a felelősök ahogy Sojgut átverték, átverhetik Putyint is. Mire odaértek, addigra a helyzet már tisztázódott.
Aztán meg próbálták Putyint lebeszélni arról, hogy Szíriát telerakja potens légvédelemmel.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
T

Törölt tag 1526

Guest
Azok kezébe adnak potens légvédelmet akik épp most lőtték le egy gépüket? Tényleg azokat fogják beleültetni akik még az S-200-at sem tudták rendesen kezelni? Ha pedig oroszok ülnek bele akkor tényleg elkezdenek izraeli repülőket lelőni? Izraelnek nem csak egy kitelepült reptere van a térségben hanem az egész flottája, ha elkezdik lelőni egymás repülőit, akkor nem az izraeli gépek fognak hamarabb elfogyni.

Valójában Oroszország sem akar konfrontálódni Izraellel és Izrael sem Oroszországgal. Ez csak egy abszurd műbalhé, ugyanazok találták ezt ki, akik szerint békés toronyóra rajongó vitaminkereskedők voltak azok, akiknek a hotelszobájában novicsok maradványokat talált a brit rendőrség.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Azok kezébe adnak potens légvédelmet akik épp most lőtték le egy gépüket? Tényleg azokat fogják beleültetni akik még az S-200-at sem tudták rendesen kezelni? Ha pedig oroszok ülnek bele akkor tényleg elkezdenek izraeli repülőket lelőni? Izraelnek nem csak egy kitelepült reptere van a térségben hanem az egész flottája, ha elkezdik lelőni egymás repülőit, akkor nem az izraeli gépek fognak hamarabb elfogyni.

Egyébként az egész Sz-300 témakörnél pont az a legérthetetlenebb, hogy mégis mi fog változni, ha Sz-200 helyett Sz-300 lesz? o_O
Itt is aligha ezen múlt, hogy Izraeli gép helyett Oroszt lőttek le...
 
M

molnibalage

Guest
Az Ulippóst, hagyjuk már, mert a bejegyzéseinek 99,9%-ka csúsztatás, hangulatkeltés, dezinformáció. Ha fennmaradó %-kal kedveltetni akarod a trolt, legyen a szíved ügye, ez a lényege nekije, amikor igazat ír, meghatódjanak érte. Lelked rajta. Vagy te tudod, miért csinálod. :)
Azért néha nézz tükörbe is úgy, hogy olvasod kommetjeidet.

Erre több pontos felsorolás jött. Tulajdonképpen maszlag az egész, semmi pontos adatok nem állnak a rendelkezésre, és az egész nem erről szól, de ez fájhat neked, mert így reagálsz, hisz, csak
???
 
M

molnibalage

Guest
Egyébként az egész Sz-300 témakörnél pont az a legérthetetlenebb, hogy mégis mi fog változni, ha Sz-200 helyett Sz-300 lesz? o_O
Itt is aligha ezen múlt, hogy Izraeli gép helyett Oroszt lőttek le...
Nem mindegy, hogy melyik Sz-300. Egyébként az, hogy egészen másfajta módon szolgálja ki infóval a rendszer a gépeket, direkt AVR kapcsolat orosz Sz-400-zal stb. Mintha két PC-t kötnél össze és nem egy C64 előtti gépet akarná valahogy egy mai PC-vel linkbe tenni béna hasonlattal. Azért könnyebb használni sok tekintetben egy korszerű SAM-et már csak a display és kezelőfelület miatt is.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Egyébként az egész Sz-300 témakörnél pont az a legérthetetlenebb, hogy mégis mi fog változni, ha Sz-200 helyett Sz-300 lesz? o_O
Itt is aligha ezen múlt, hogy Izraeli gép helyett Oroszt lőttek le...
Az Sz-300 csak a szíriai kontingens költségvetését emelné, az se túl hihető, hogy ezt most ajándékba adják. Orosz kezelők az Sz-200-al sem lőttek volna le orosz gépet, a szír kezelők csak még közveszélyesebbek lesznek az Sz-300-al. Lehet, hogy az Sz-300 része sem igaz a történetnek. Lehet ez a kezdőlicit a tárgyalásukon Izraellel, van miről tárgyalniuk mert a koordináció elég gyenge volt köztük, nem ártana javítani a kommunikációjukon, a szíreket meg sürgősen ellátni barát/ellenség azonosítóval.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Azok kezébe adnak potens légvédelmet akik épp most lőtték le egy gépüket? Tényleg azokat fogják beleültetni akik még az S-200-at sem tudták rendesen kezelni? Ha pedig oroszok ülnek bele akkor tényleg elkezdenek izraeli repülőket lelőni? Izraelnek nem csak egy kitelepült reptere van a térségben hanem az egész flottája, ha elkezdik lelőni egymás repülőit, akkor nem az izraeli gépek fognak hamarabb elfogyni.

Valójában Oroszország sem akar konfrontálódni Izraellel és Izrael sem Oroszországgal. Ez csak egy abszurd műbalhé, ugyanazok találták ezt ki, akik szerint békés toronyóra rajongó vitaminkereskedők voltak azok, akiknek a hotelszobájában novicsok maradványokat talált a brit rendőrség.
Ha pedig oroszok ülnek bele akkor tényleg elkezdenek izraeli repülőket lelőni?
Igen. Volt már rá példa. Volt már ott NDKs és é-koreai pilóta is. Érdekes, hogy a sokat tapasztalt arab pilóták jobbak voltak a szovjeteknél. Abban mindenesetben, hogy mikor tanácsos eltünni a légtérből. Az oroszok felvették a harcot, oszt meg is murdeltek.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Egyébként az egész Sz-300 témakörnél pont az a legérthetetlenebb, hogy mégis mi fog változni, ha Sz-200 helyett Sz-300 lesz? o_O
Itt is aligha ezen múlt, hogy Izraeli gép helyett Oroszt lőttek le...
Ez bosszú Izraelen, bár nem tudjuk pontosan, miért is. Ők biztosan tudják. Az, meg hogy miért jó az oroszoknak, ha az ő pénzükön, az ő hátuk mögött Irán felvonul az izraeli határra, az előttem teljes talány.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az Sz-300 csak a szíriai kontingens költségvetését emelné, az se túl hihető, hogy ezt most ajándékba adják. Orosz kezelők az Sz-200-al sem lőttek volna le orosz gépet, a szír kezelők csak még közveszélyesebbek lesznek az Sz-300-al. Lehet, hogy az Sz-300 része sem igaz a történetnek. Lehet ez a kezdőlicit a tárgyalásukon Izraellel, van miről tárgyalniuk mert a koordináció elég gyenge volt köztük, nem ártana javítani a kommunikációjukon, a szíreket meg sürgősen ellátni barát/ellenség azonosítóval.
"közös" parancsnokság lessz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Felőlem gondolhatod, hogy én dezinformálok, de ez a tényen nem változtat, hogy már megint ti dezinformáltok, nem én. A célba vett F-16 ami az IL fedezékébe bújik és átirányítja rá a rakétát, hát valaki tényleg dezinformál itt, de az megint nem én vagyok.

A diliszektorban már ott tartanak, hogy máris Szíriában van több S-300 és érkezik még mellé 20 Buk, 36 Pancir és 25 Tor, az izraeli bocsánatkérő küldöttség még mindig ott térdepel Putyin szobája előtt és az egész világ elfogadta az orosz verziót. Tombol a dezinfo te meg idebújsz közülük és engem vádolsz dezinfóval, az alaptalan rágalmazás az nagyon megy felétek, az igazat már el se tudnátok hinni.
Ahoj Kimklin! Az hogy hogyan történt a lelövés és mit mondanak az oroszok nem lényeges. Kellett egy indok az S-300 és a többi majd 80 egyéb Tor, Pancír, Buk bevitelére szírbe. Izrael elbaxta, adott egy indokot a macinak hogy bevigye a cuccot. Nem az Il-20 volt az oka, de sikeresen rá lehetett húzni. Ennyi. Sakk.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Ahoj Kimklin! Az hogy hogyan történt a lelövés és mit mondanak az oroszok nem lényeges. Kellett egy indok az S-300 és a többi majd 80 egyéb Tor, Pancír, Buk bevitelére szírbe. Izrael elbaxta, adott egy indokot a macinak hogy bevigye a cuccot. Nem az Il-20 volt az oka, de sikeresen rá lehetett húzni. Ennyi. Sakk.

Félek, hogy ez nem ennyire egyszerű. Számít plusz egy, vagy akár tíz Sz-300? Számít 80db Tor, Pancír, Buk? Nem hinném.

Az IAF előre jelezte, hogy folytatni fogja a hadjáratát a Szíria területén lévő, számára veszélyes csoportok ellen.
Oroszország hiába visz oda akármennyi érzékeny technikát, abba orosz kezelőket tud csak ültetni. Szíreket aligha.

Ha igaz az Sz-400 rendszer radarja által készült videó, akkor az a probléma, hogy az is tüzelhetett volna. Nem tüzelt, mert az oroszok sem akarnak az IAF-re lőni. Akkor ha Sz-300 lesz ott, mi fog történni? Legrosszabb esetben nem F-16I-k fognak siklóbombákat dobni, hanem robotrepülőgépeket indítanak.