[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Helló mindenki,

most vagyok, meg hazafelé az úton volt időm végiggondolni a választ.

- adott az elvándorlás miatti munkaerőhiány -> emiatt munkabér-emelés ->további emelés->ennek a dinamikája alább fog hagyni, mert vagy árat emelsz (romlik a versenyképességed) vagy ki fognak szervezni más országba munkát / vagy tovább gépesít ->emiatt leépítések lesznek, vagyis csökken a bérnyomás bizonyos szektorokban. (pl. a német gazdaság ugyanezt csinálja. Az a melót, amihez 6 ember kellene, négyen csináljuk...). Ez előbb-utóbb megtöri a bérek növekedését, vagyis lehet, hogy tovább nyomják az árak emelkedését, a bérek növekedése hosszú távon le fog maradni százalékos arányban. Tegnap jelentették be az aktuális inflációs értéket. Aztán arról sem szól a fáma (illetve nem szokás figyelembe venni), hogy a munkaerő-hiány a szolgáltatási szektorban milyen drágulást hoz.

- infláció: Számszakilag szép az x%-os béremelés, de ha a havi szokásos kiadásod ugyanazokat a termékeket figyelembe véve n-nel nőtt és n>x*fizetés, akkor bizony rosszabbul jössz ki a pénzedből. Én írom a kiadásokat. Havi szinten mire, mennyit. A nagy többség nem. Aztán amikor észreveszed, hogy béremelés után valahogy idővel kevesebb marad a hónap végén, akkor ki jön a matek. (nekem mindig is ez volt a saját inflációs módszerem, mivel rendszerint mindig ugyanazokat a termékeket veszem. Az egyszeri tételeket kiveszem, ha arra vagyok kíváncsi, hogy mi mennyit drágult.)

- ingatlanlufi: Az ingatlanlufit nem a régiós összevetésben látom, hanem a magyar vásárlóerőben. Vidék elnéptelenedik (kivéve az autóipari gócpontokat), miközben mindenki a nagyvárosokban akar lakni. Szép érvelés, hogy a vidéki ingatlan olcsóbb. Yep. Ingatlan-oldalról nézve lehet, de ha úgy nézed, hogy emiatt autót veszel és tartasz fent, akkor ez némileg árnyalja a képet. Ezt számszerűsítve más érték jöhet ki. A gond az, hogy a saját ingatlan minimum 20 éves történet. Egy fizetésből nehéz. Kettő fizetés is kétesélyes. Mi van akkor, ha gyesen van a párod, neked meg felmondanak... A magyar fizetésekhez képest szerintem igenis lufi van. Az egy nagyon elcsépelt szöveg, hogy van 100 Airnb-s meg 400 kínai vesz lakást Budapesten, akkor ennek kell így felnyomni az árakat. Igény van lakásra, csak pénz nem nagyon. Albérletárak dettó. Látom Face-n, Szigetszentmiklóson, 45nm, 120ezer+rezsi és 3 havi kaució. Aha, úgy indítasz, hogy rakjál le majd fél misit az asztalra. A jelentős massza számára ez igenis megfizethetetlen. Az szöveg megint indokolatlan, hogy "nem kell akkkó ilyenbe mennni". Nem nagyon van más. (azt meg nem is említem, hogy kibaszott irodaházakat kell felhúzni a belvárosban, ahol már most alig van építési terület, de még egy iroda, az nagyon kell oda. Nem baj, legyen még több autó a városban, elvégre az autók laknak ott, nem igaz!?). A másik, meg felmérésekből kijön, hogy egy nagyobb kiadásra nincsenek a háztartások felkészülve. Miből lesz tartalékod? A gond nem akkor van, amikor minden terv szerint halad, hanem akkor, amikor beüt a szar (betegség, munkaképtelenség, baleset, stb..). Nincs tartalék.

- szteroidos építőipar. Ezt szintén fenntartom. Nem egészséges méretű növekedésen vannak túl. A hirtelen expanzió általában nem szokott szerencsés lenni

pangás. Szerintem ez lesz az igazi gond. Ha felidézem magam előtt a grafikon sorát, akkor mindig az jut eszembe, hogy az elmúlt 20 év gazdasági növekedése alacsony volt. 2000 környékén persze feltaláltuk a spanyolviaszt, jó bevásárolt az ország meg a lakosság is a devizahitellel. Lett is mindjárt olyan 5%-os növekedés évente,meg kiadós méretű államadósság is, aztán seggre huppanás. 2010-től megint elindult felénk a sok-sok della, lett megint 4%-os emelkedés. A kettő között annyi szerintem a különbség, hogy most nem kell (?) ezt a pénz visszacsengetni... Strukturálisan változott valami!? Semmi. Ugyanúgy lenyúlás, ahogy az elmúlt 20 évben. Ez a sok pénz létrehozott valamit, ami válságálló, esetleg egyedülálló lenne és hosszútávon támaszt adhat!? Szerintem nem...

Ezt a kellemes - és jól hangzó 4%-os növekedést az EU-s pénzek meg a fogyasztás felpörgése generálta. A fogyasztás felpörgése meg az elején leírt munkaerőhiány generálta bérnövekedés lett + adókedvezmények (már akiknek járt). Ezt persze sokan meglovagolták. Jött a Jobbik a bérunióval, mások meg a bérkonvergenciával. Lassan olyan bérek vannak odahaza, mint az olaszoknál, vagy friss példa, a spanyoloknál. Mondom, amíg van a bérnyomás, addig lesz fogyasztás azoknál, akiknek marad. Akiknek nem (és azért ők tényleg sokan vannak), azok még jobban le fognak szakadni. (lásd olaszok a szakszervezeti bérunióval)

Bevallom, olyan belesek abba a hibába, hogy az EU-s pénzt égi mannának nézem és csak azt látom, hogy mit építettek belőle. Ha objektíven nézem, akkor ezzel a pénzzel azért mást is csináltak. Szidom az orbánt és bandáját, de ebből a devizabőségből komoly devizaadósságot építettek le. Ez a pénz egy bizonyos társadalmi rétegnél megtakarítássá is vált (mondjuk az elmúlt 8 évben főleg, de hangsúlyozom, EGY BIZONY társadalmi rétegben, illetve kereset felett). Ez a megtakarítás meg megtalálta az útját a fogyasztás és igen, a lakáspiac felé is. A másik meg az, hogy a leépülő adósság miatt a magyar CDS felár csökken, olcsóbb re.finanszírozni az államadósságot. Emiatt kisebb az államháztartási-deficit is, ebből lehetett mondjuk SZJA-csökkentést csinálni, (illetve választási költségvetést), ami meg a fogyasztási oldalon fejtett ki pozitív hatást, ami meg emiatt a növekedéshez járult hozzá. (emiatt jár a piros pont mindenképpen. Az egy dolog, hogy alacsony a kamatkörnyezet, a hülye is megtudja csinálni. A helyzet az, hogy nem. Lásd törökök...)

Amit főként zavar, az az, hogy az EU-s pénzek el fognak apadni (illetve folyamatosan ezzel megy a revolverezés). Aztán kérdés az, hogy ez az egyre kevesebb EU-s pénz viszonylatban a kedvező folyamatok mikor tűnnek el? Persze, a lendület viszi, de szerintem ez maximum elmegy 2 évig. Vagy addig sem, ha a Trump-Kína balhé tovább fajul, vagy lesz egy hard-Brexit, vagy a törökök tojnak bele a ventilátorba, vagy az olaszok rázzák meg a pofonfát. Az igazat megvallva, nem látom azt a pluszt, ami a kieső lendület helyére kerül. Lett létrehozva válságálló gazdasági struktúra? Felszámolták a haveri rendszert (gyk. NER)!? Ami eddig az összeszerelőüzem-modellt segítette, az az olcsó deviza, olcsó munkaerő meg az adókedvezmények. Ennek hozadéka az lett, hogy a magyar ipar teljesen egyírányúsitott lett. Adókedvezményt bárhol lehet kapni. Olcsó deviza + olcsó munkaerő vs. olcsó deviza vs. drága munkaerő viszonyban pedig az olcsó munkaerő magasan veri az olcsó devizát. Évekkel ezelőtt erre lett minden feltéve. Most még fut a szekér.

Ezek a közeljövő kérdései - hosszabb időhorizont, mint a többség lakáshitele. (jah, alapvetően pesszimista vagyok, hajlamos vagyok hinni a rosszabb végkifejletben, mint a pozitívban. Ennek megfelelően mindig erre tervezek)
Mi a véleményed az MTA-tól való forrás elvonásnak mi lehet az oka? 1, Amennyire hallottam ismerősöktől sajnos az MTA is elég belterjes és haveri társaság sok sok pénznyelővel.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Mi a véleményed az MTA-tól való forrás elvonásnak mi lehet az oka? 1, Amennyire hallottam ismerősöktől sajnos az MTA is elég belterjes és haveri társaság sok sok pénznyelővel.
az MTA mindig is belterjes volt. A Pálinkás-csapat dettó. Ahol pályázati pénzek vannak, ott lenyúlások is vannak/voltak.
Gondolj bele, akadémiai tagként alsó hangon kapsz nettó 600000Ft-t. Akadémiai tagként biztos helyed van bármelyik egyetemen, mellette saját "mérnöki céged", ami persze beszámláz az egyetemnek, vagy a kutatóhelynek. Atom belterjes az egész. Prof felesége nevén lévő cég veszi a laborberendezéseket, stb. Műszaki szakértések csak rajtuk keresztül. Szóval mehet az irtás, csak a gond az, hogy nem rózsaültetvény lesz a helyen, hanem egy újabb gyomnövény-lerakat...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 737
113
az MTA mindig is belterjes volt. A Pálinkás-csapat dettó. Ahol pályázati pénzek vannak, ott lenyúlások is vannak/voltak.
Gondolj bele, akadémiai tagként alsó hangon kapsz nettó 600000Ft-t. Akadémiai tagként biztos helyed van bármelyik egyetemen, mellette saját "mérnöki céged", ami persze beszámláz az egyetemnek, vagy a kutatóhelynek. Atom belterjes az egész. Prof felesége nevén lévő cég veszi a laborberendezéseket, stb. Műszaki szakértések csak rajtuk keresztül. Szóval mehet az irtás, csak a gond az, hogy nem rózsaültetvény lesz a helyen, hanem egy újabb gyomnövény-lerakat...
Egyetemek dettó...egyik prof 2 egyetem mellett saját céggel atomerőmű szakért...mielőtt jön vki, h "merafidesz", közlöm: echte moszkovita (kint végzett, szédítő karrier, zsebtömés a köbön) és full balos atyafi.
A panel lakások tényleg irreálisan drágák...4 év alatt felénk több mint duplája lett...röhej.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Hát a lakások már Pécsett is röhejes árban vannak! Az asszonynak van egy kis 38 m2-es lakása Uránvárosban, alsó hangon nyóc milka! Igaz az itteni(dél-anglia) árak mellet a fasorban sincsenek még! :D
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113

Ez egyszerű kereslet - kínálat. Túlkereslet van és minden azt hajta míg a kínálat (lakásállomány) nagyjából ugyanaz. Ha nekem van egy lakásom, amit el akarok adni, és 3 an vannak vevők, naná hogy a lehető legdrágábban adom el és versenyeztetem a vevőket, ki ajánl többet.

Ha jön a kínai - izraeli - orosz stb. befektető, aki tele van dellával, ránéz az ingatlanár térképre és azt látja, aha, Prága - Varsó - Budapest viszonylatban az utóbbiban a legolcsóbb az ingatlan, most még épül egy csomó új is, airbnb, albérlet árak mellett jó befektetés - és ő bizony ha excel táblából azt olvassa ki, hogy itt 0,2 % magasabb a megtérülés, akkor rád fog ígéreni 2 milliót (kápéban, holnapi fizetéssel, nincs banki szarakodás meg bizonytalanság) simán és annyiért megy el a lakás.

Teszem azt, megveszi azt a bizonyos lakást 35 millióért (csilivili egy - másfélszobás kiadható újépítésú), kiadja havi 150 000-ért vagy még többért. Ha Airbnb, 2-3x annyi is bejöhet. Az alsó hangon is 5-10%-os kamat a befektetésére, azt maximum a nagyon jó befektetési alapok tudják (mellesleg full bizonytalan). Lakás ára ezen felül pár éven belül emelkedik még 10-20%-ot.

Magyarán iszonyat pénzeket nyer rajta, ez hajtja az ingatlanpiacot mialatt szépen átalakul az egész egy bérleti piaccá, és mindez addig fog menni, amíg az Excel kiadja hogy Bp jobb mint Varsó vagy más KKE város. Nyugat Európánál meg pláne jobb lesz, mert ott 2-3xosa az ingatlan ára megvételkor.

Másrészt a válság alatti baromi alacsony árszínvonalhoz képest nem érdemes nézni (a lakosság nagy része épp a devizahiteleit nyögte, nemhogy lakást vett, ez a béka segge alá verte le az árakat). Az egy nonszensz alacsony ár volt hogy kettő meg háromszázer forint per négyzetméter mentek lakások.

Nincsen semmilyen olyan hatás, ami az ingatlanárakat lehúzza. Az újakat megveszik a befektetők, még mielőtt egy téglát leraknának, vagy akinek épp van pénze. A kedvezményes ÁFA jövőre ki fog fújni, utána nem hogy kevesebb lesz az ár, hanem még rárakódik vagy 20%.

Jah és egy hétren belül olcsó hitelt se fogsz kapni, mert október 15-től (ha jól emlékszem) életbe lép az MNB 30%-os fizu / törlesztő szabálya, hacsak nem (jelenleg drágább) fix kamatozású, lakosságbarát hitelt veszel fel - elkerülendő az adósságcsapdákat, hiszen a kamatok emelkedni fognak ahogy a jegybank is emelni fog a mostani közel 0%-ról.

Ez az ingatlan árak, havi törlesztők (ált. 20 éves max periodúsú) és a havi fizu arányában azt jelenti majd sokaknak, hogy egyszerűen törvényi korlátok miatt nem kapnak majd elég hitelt ahhoz, hogy az ingatlan árát kifizethessék. Az ingatlan árakat ez sem fogja megállítani, mert egyszerűen csak az történik (környezetemből is ezt látom), hogy Bp-en egyre inkább a külváros, agglomeráció irányába megy a kereslet (és emiatt ott is növekszenek az árak nagyon szépen, pár év alatt 30-50% növekedtek), hosszú távon pedig egyre többenn kacsintanak a nagyobb vidéki városok felé.

Én azt látom, hogy nem a fizikai felhúzás ára az, amitől drága, hanem az időbeli hirtelen igény miatt. Olcsóbb a gázolaj, mint régen, kisebbek (állítólag...) az adók a szerint, a munkaerő lett drágább, de nem annyival, hogy lakás árak 5 év alatt kb. 2-szeresére nőttek. A lufi az, hogy a lakások értékéhez képest áron felül épülnek a piac árfelhajtó hisztije + CSOK miatt. A plusz állami pénzt simán lenyúlta az ipar...

Az a baj, hogy te ezt valamilyen energiaegyenletben nézed, hogy mennyi anyag meg energia felhúzni egy új kecót. Ez viszont színtszta közgáz. Mindaddig emelkedik egy dolognak az ára, amíg lesz aki azt megfizeti

Az új kecók viszont nem határozzák meg önmagukban az árszintet, mert a lakásvásárlási ügyletek döntő része (az állomány aránya miatt is) használt lakás. Maximum annyiban, hogy ha az újépítésű is drága (részben az anyag- és munkaerő hiány miatt), akkor az a használt piacot is felfelé húzz.

Azoknak az ára is ugyanúgy emelkedik az egekbe, nincs olyan egetrengetően nagy különbség a használt (de pl. felújított) lakásárak és az újépítésűek között, azt inkább az elhelyezkedés (telekár) befolyásolja. A használtak árát núsem az határozza meg, hogy teszem azt a századelőn vagy a nyolcvanas években mennyiért húzták fel, hanem színtisztán az, hogy piaci szinten mennyit ér.

Ha jól értem, akkor ezt érthetik egyesek lufi alatt, ha elmúlik majd a kereslet, akkor a vége az lesz, hogy bezuhan az ár és megint nem lesz pariban a fizikai építési költség és azzal, hogy mennyit adnak egy lakásért.

Miért múlna el a kereslet? Fiataloknak folyamatosan kell kecó. Ha megnézel egy újépítésű lakótelep honlapot, már most látod hogy 70-80% el van adva, úgy hogy az alapkő sincs lerakva. Rengeteg per lesz belőle amikor nem fogják tudni határidőre átadni. Amit meg most drágán építettek nagyobb projektet, nem fogják bukóval eladni, max. kell pár év amíg megjelenik a vevő a kevésbé kívánatos lakásokra (a jobbak szinte azonnal elkelnek). Budapesten nagyjából elfogytak az értelmes, könnyen fejleszthető telkek. Nem leszz 5%-os faja ÁFa, helyette 27%-os lesz, hacsak valami más ösztönzőt nem ad a kormány.

Ja, persze nyugati pénzzel. És az átlag (mediánnal) is nézett magyar reálbér mellett?

A magyar keresethez képest baromi drága egy lakás, kb. 17 év meló megvenni a cikk szerint. Ezen nincs is vita, egyszerűen abszolút értéken kurva drága, már már megfizethetlen. Viszont ha úgy nézed, ugyanez a helyzet Prágában, Varsóban vagy Bukerestben, azt látod hogy kb. ugyanannyit, sőt külföldön még egy kicsit többet is kell dolgozni érte a helyi béreken. Nyugati pénzen meg persze hihetetlenül olcsónak tűnik még mindig.

Sajnos a realitás nem ez. A lakhatás ára kilőtt az egekbe a fizetés meg semennyire vagy több éves késéssel követi le. Nekem úgy 3 évvel, bár a cégnek éppen rosszul ment és már morogta, hogy ezt mégis hogyan...? De még komolyabb emelés után is inkább tűrhető, mint fasza lett a helyzet.

Lehet hogy késéssel, de le fogja követni. Bértárgyalásokon ez már folyamatosan megjelenik, megmondják kerek perec, hogy ennyi alatt egyszerűen nem lehet kijönni Budapesten, de vidéken is egyre kevésbé, ott is emelkednek az albérlet árak, csak lasabban. Max. a vállalkozás kénytelen lesz árakat emelni.

Összességében szerintem ez jó lesz. Az egész kelet európai lét rákfenéje, hogy minden gombokért volt eddig. Gombokért dolgoztál, gombokat adtál másoknak is, akik neked dolgoztak. A végén maradt egy negyed gombod, amivel sose mehettél semmire, annyira kevés volt abszolút értéken.

Nettó 250-nel 30 nm-es lakásban sem jössz már ki nagyon, hacsak nem remete életet élsz, nincs váratlan kiadásod és nem utazol.

Yup, minimál szinten lehet csak, 130-at elvisz mondjuk a bérlet, jófej leszek és csak 30-40-et a rezsi (lakhatás, telefon, egyéb bizbasz), 40-ért kaját veszel mondjuk. Marad 40 ezer minden egyébre - abból mondjuk néhány naponta pont be lehet baszni.

Viszont az a másik véglet, amikor pár éve átlag 50-60 ezer volt egy albi, és cserébe meg az emberek nagy része keresett mondjuk 120-130-at, esetleg többet havonta. Költségek viszont ugyanazok, a rezsi kb. ugyanaz, kaja valamivel kevesebb volt. Hó végén meg egy fillér se.

Száz szónak is egy a vége, többől több marad, még ha a lakhatási költségek abszolút értéken nagyobb szeletet is hasítanak ki a tortából.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
Folyt. mert túl hosszú volt.


2,5 éve akartak félig bútorozott 38 nm-es 1,5 szobás (nem volt fizikailag leválasztva a szoba, egy kisebb üvegfal mögött volt a háló) kiadni az Allé közelében 120k + rezsiért légkondi nélkül úgy, hogy pincelakás volt. Eredetileg 100 volt, mentem volna aláírni és a nő közölte, hogy akkor inkább 120k. Köszi...

Manapság a 5-10 éves korú 30 nm-es lakást adják 120-130k+rezsi táján, 70-80k-ért esetleg szobát kapni, de néha az is szutyok magas belterű posztoci hangulatú és berendezésű lakásban. És nem, nem Nagykörúton belül, a Hungárián kívül is már lassan ez a tipikus ár, nemhogy azon belül. 2,5 éve én egyszerűen nem találtam kivehető lakást 1,5 hónap alatt, mindenre lőttem és mindent elvittek előlem. Szerencsém volt, hogy ismerősön keresztül sikerült találni.

Yup, ilyen az ingatlan és bérleti piac. Lassan huszan állnak sorba egy normálisabb albérletért, a tulaj meg saját érdekét nézve nyugodtan versenyeztetheti őket, vagy srófolhatja az árat addig, amig az a 2-3 ember / pár marad, aki még ki tudja fizetni, és közülük válogat.

A nem annyira jól kereső 30-asokat a lakásokból szobabérlés felé tolta a piac. Nagyon "buli" lehet 30+ felett mással együtt élni kényszerből...
A reális az, hogy az ország egyik legjobban fizető régiójában nem lehet szinte már lakást bérelni...? Pislogok, erősen.

Ez személyes szinten én teljesen belátom hogy egy szar helyzet, viszont azt is látom benne hogy hova fog vezetni.

Baromi egészségtelen, hogy az általad is emlegetett 30-asok mind Budapestre tódulnak, vidéken meg kihal minden ennek következtében. Emelett ha Budapesten ilyen kegyetlen drága az élet (relatíve), annak muszáj a bérekre is kihatnia előbb utóbb, amiből megint az következik, hogy a vidéki városokban a cégek olcsóbbak tudnak lenni, és versenyképesebbek.

Ha ezt a folyamatot katalizálja az, hogy átalakulunk albérleti piaccá, és a fizetéseknek is meg kell haladnia azt a közvélelmet, hogy mindenki otthon szülőkkel / saját kecóban csövezik alacsony lakhatási költségekkel, és ezért majd biztos megelégszik gombokkal is, akkor részemről hajrá, hadd szóljon. Reményeim szerint oda vezet majd, hogy megindul az elköltözés Budapestről és életre kellnek a vidéki városok is, mert oda költözik a munkaerő, aztán a cégek is. Ez kellene az országnak nagyon, nem az hogy mindenki egy városba tóduljon, a többi meg élhetetlenül döglődjön mindenféle munka és szolgáltatási lehetőség nélkül.

4-500 ezres fizukból majd mindenki szívesebben kiköhög majd 200-at, 250-etlakhatásra, és játszik a maradékkal hó végéig (amiből akár valami értelmes dolgot is vehet, vagy félretehet), mint a 150-ből mondjuk egy 100-ast ami megmarad utána az meg semmire nem elég.

Egyébként csak Magyarországon és K-Európában fura, itt van a lakástulajdonnak viszonylag nagy hagyománya és van belőle elvárás is, hogy mindenki a sajátjában. Külföldön nem, gondolj bele a Jó barátok sorozat alavetésére - ott is egy rakat 30-as csövezik egy lakásban. Német, angol, francia területen szinte mindenki bérel tudtommal.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
Ez meg miféle kincstári optimizmus?
Az nem úgy van, hogy kénytelenek fizetni, tehát innentől varázsütésre fizetni is fognak. Mégis miből tudnának fizetni?
Az van, hogy a cégeknek ugyanúgy nincs pénzük a bértömeget kigazdálkodni, plusz működést fenntartani, csak míg 5-6 évvel ezelőttig a munkavállalók álltak sorba a munkáért, addig mostanra a munkáltató kuncsorog a munkaerőért, de az meg ugye lelépett külföldre.
Attól, hogy óriási munkaerőhiány van, az nem jelenti azt, hogy bért is tudnak fizetni.

Ez nem kincstári optimizmus, mindenütt azt látom, olvasom, hogy súlyos százezreket fizetnének már, csak menjenek már dolgozni. olyan kezdő pozikban is, ahol eddig majdhogynem minimálbérrel kínáltak meg. A kamu szöveg az, hogy szegény munkáltató nem tud fizetni. Jajj dehogynem, csak eddig nem volt rákényszerülve, most pedig a folyamat végén találta magát.

A dolog ugyanis fordítva működik - ha nincs munkaerő, aki elvégezze a munkát, hiába van megrendelésed, bevételed - teljesítés híján - nem lesz belőle. Ahogyan a megrendelőnek sem lesz áruja, és ki fogja fizetni a te magasabb bérköltség miatt növelt áradat. Persze ha olyan a szektor, viszont lassan már minden szektorban hiány van.

A többi teljesen jó meglátás, egyetértek vele.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A megnövekedett munkaerőköltség kikényszeríti a modernizálást is, ami a hozzáadott érték növekedésével fog járni. Így inkább megvesznek végre modernebb szerszámokat, gépeket, mint egy biorobottal csináltassák a munkát, és a biorobotból is próbálnak töbert kihozni, a gépekre képesítik, továbbképzik, ha már többet kell fizetni neki. Ez számára is motiváló lehet.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
A megnövekedett munkaerőköltség kikényszeríti a modernizálást is, ami a hozzáadott érték növekedésével fog járni. Így inkább megvesznek végre modernebb szerszámokat, gépeket, mint egy biorobottal csináltassák a munkát, és a biorobotból is próbálnak töbert kihozni, a gépekre képesítik, továbbképzik, ha már többet kell fizetni neki. Ez számára is motiváló lehet.

Ezzel egy nagy baj van ! Oktatási rendszer és fordított evolúció( hülyéknek több gyereke van) Komolyabb gépek= szakképzett folyamatosan fejlődni tudó szakembereket igényelnek ! Ha nincs akkor nagy a baj !
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Egy laboratóriumba tudod mi a valódi különbség egy laboráns(jó formán betanított munkás) és vegyész( diplomás között) Az hogy ha probléma van a laboráns felteszi a kezét, a vegyész meg megoldja ! Amíg a műszer hibátlan addig vegyészre csak adatok elemzésére van szükség!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ezzel egy nagy baj van ! Oktatási rendszer és fordított evolúció( hülyéknek több gyereke van) Komolyabb gépek= szakképzett folyamatosan fejlődni tudó szakembereket igényelnek ! Ha nincs akkor nagy a baj !

Fikázták is a családi adókedvezményt, hogy kirekeszti a rosszul keresőket (hülyéket, képzetleneket). Szerintem mivel az alanyi jogon járó családtámogatási rendszer átalakul, ezért ez egyre kevésbé aktuális.

És igen, szakemberek kellenek, egy kőművesnek is meg kell szoknia az életen at tartó tanulást, nem csak nekem (szoftver, vannak dolgok amik 1-3 évente elavulnak). Van hegesztő ismerősöm, folyamatosan tanul, képesítéseket szerez, és joggal büszke magára, pedig "csak egy melós". Jelenleg tenger alatt dolgozik olajfúró tornyokon. Már búvár képesítése is van. 15 éve egy punk kölyök volt a térről, de benőtt a feje lágya, és rájött, hogy maga kell tegyen a sorsáért.

Ezt kell a normává tenni a társadalomban, és aki ezt nem tudja elsajátítani az le fog morzsolodni. Édesanyám 50+ évesen szerzett diplomát egy korábbi területétől különböző témában. Más is képes rá (és nem a diploma a lényeg, a tanulás)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ja, még valami. Ha valaszthatnék 20% béremelés és a 6 órás munkaidő közül a 6 órát választanám. Még csak kevesebb munka sem készülne el, képtelenség 8 órában olyan intenzíven dolgozni (főleg ha 10 az a 8), és még az egészségemre, családomra sincs elég időm... Ezt is észre kell venni majd, hogy egy szint felett a pénz már nem az elsődleges szempont. Nem kellene az egész társadalmat belebetegíteni a növekedési őrületbe. Majd ha jönnek a robotok, és munkaerő felesleg lesz, nem hiány, akkor talán...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Sok jó meglátás, de már csak egy hiányzik. A magas hozzáadott értékű ipar és úgy általában gazdaság. A vég összeszerelői futószalagmeló és az azt kiszolgáló exceltáblatologató gyártástámogató műszaki értelmiség a nyugati tulaj szemében nem az az érték amire engedi a magyar földi helytartójának a magasabb juttatást.
9 éve vagyok a cégnél és ezalatt láttam, hogy a pökhendi "megszoksz, vagy megszöksz"-ből sikeresen eljutottunk oda, hogy hetente mond fel valaki és kezdi meg fél éves rotációját a Knorr-Bosch-GE-Siemens négyszögben. Ezek a bő másfél évtizede felfutott ipari multik egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a munkaerő elvándorlással, miközben állandóan napirenden van az ázsiába költöztetésük, bezárásuk, leépítésük. Kinek mi.
Az a baj, hogy a profitmaximalizálás miatt, ha egy ország, vagy régió akárcsak egyszer is bekerült a gombokért mindent elvállalók ligájába, nem nagyon lesz tere kikecmeregni onnan.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Erre a saját példám a kontra; gyerek nélkül alig tudtunk venni egy másfélszobás panelt, meg még fele hitel volt. Gyerekeink lettek, és sokkal könnyebb az élet (nincs hitel, házunk van, 2 kocsi, stb), mert van értelme több munkát vállalni, nem adózol annyit.

És hogy?

gyerek születése elött 1hó táppénz. 200kiesés.
korház, nőgyógyász legyen hármas, kvartet teszt.... legyen ingyen. (Nagyon nem az.)
első 5hónapot (tgyás) nem tekintve úgy indul, hogy nem 430 a netto. Hanem 128. Adjunk hozzá családi adókedvezményt.... mindent legyen 150.
Havi 280 kiesés. 5hónapos kortól 24hónapos korig. 5.3millió ft össz.
Bölcsi nem volt. 27.000Ft 430.000Fthez képest. Családi adókedvezménnyel... havi kiesés 380.000Ft. 12hónapon keresztül. 4.5millió Ft össz.

Kellett nagyobb albérlet. Mert +1 fő, mert mamák rendszeresen jöttek segíteni. +50.000Ft/hó. Első három évre 1.8millió Ft.
Élelmezés, pelus, öltöztetés legyen nagyon olcsón megoldva megint havi 40.000Ft/hó 0.6mFt.
egyszeri tételeket, gyerekágy, pelenkázó, cumik, bicikli, pár játékot ne számoljuk.

Szóval ha rakás tételt kihúzunk belölle kijön -12millió Ft. Valójában jóval több.

És itt nagyon nem érintettem azt a vonalat, hogy esélyem sincs plusz munkát vállalni. Nincs már fusim. Az arra lévő napi 2-3ht bölcsibe menéssel, játszótéren, Bob mester, fürdetéssel, altatással töltöm. Nehéz kalkulálni de 3év alatt 3-4misi.

Világ legjobb dolga. De, hogy ettől neked nem lesz két autód az tuti. Ellenben -15millió ft.

A táppénzeket kihagytam. Gyerek táppénz ugye maximalizálva van 60%, nem 70%. De ez a kissebb kiesés. Nagyobb, hogy ha 3 hetet táppénzen vagy nem lesz se fizu emelés, se előre lépés, se semmi.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Ja, még valami. Ha valaszthatnék 20% béremelés és a 6 órás munkaidő közül a 6 órát választanám. Még csak kevesebb munka sem készülne el, képtelenség 8 órában olyan intenzíven dolgozni (főleg ha 10 az a 8), és még az egészségemre, családomra sincs elég időm... Ezt is észre kell venni majd, hogy egy szint felett a pénz már nem az elsődleges szempont. Nem kellene az egész társadalmat belebetegíteni a növekedési őrületbe. Majd ha jönnek a robotok, és munkaerő felesleg lesz, nem hiány, akkor talán...

Összeszerelő üzem volt a cél. Meglett. Munkaidő kerettel. Meglett. Egészség, meg család... kucc kucc.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Sok jó meglátás, de már csak egy hiányzik. A magas hozzáadott értékű ipar és úgy általában gazdaság. A vég összeszerelői futószalagmeló és az azt kiszolgáló exceltáblatologató gyártástámogató műszaki értelmiség a nyugati tulaj szemében nem az az érték amire engedi a magyar földi helytartójának a magasabb juttatást.
9 éve vagyok a cégnél és ezalatt láttam, hogy a pökhendi "megszoksz, vagy megszöksz"-ből sikeresen eljutottunk oda, hogy hetente mond fel valaki és kezdi meg fél éves rotációját a Knorr-Bosch-GE-Siemens négyszögben. Ezek a bő másfél évtizede felfutott ipari multik egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a munkaerő elvándorlással, miközben állandóan napirenden van az ázsiába költöztetésük, bezárásuk, leépítésük. Kinek mi.
Az a baj, hogy a profitmaximalizálás miatt, ha egy ország, vagy régió akárcsak egyszer is bekerült a gombokért mindent elvállalók ligájába, nem nagyon lesz tere kikecmeregni onnan.
Ezt írtam tegnap. Nem ad sok okot a bizakodásra, hogy ilyen a helyzet.

Nálunk is ugyanez volt Mo-n. A fizikai dolgozó a Siemens/MOL/Közgép/külföld vonalon ment, ha tele lett a töke.

A mérnöki vonal meg a Knorr-GE-Siemens-Bosch-autóipar-külföld. Általában azok léptek le, akikkel lehetett volna valamit kezdeni, így maradt mindig a régi garnitúta a régi beidegzōdéssel, aztán nem értik, miért nem megy a bolt...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Összeszerelő üzem volt a cél. Meglett. Munkaidő kerettel. Meglett. Egészség, meg család... kucc kucc.

Jah, szerelem össze a szoftvert, vezetem a csapatom, tolom a salest szöveget, vagy ha kell a mérnöki szintű infókat a termékről a vevőknek angolul. Tiszta összeszerelő üzem... Kicsit sokallom amunkát, mert fárasztó, és jobb lenne kicsit lazábban.

Amúgy magyar cég, nemzetközi és magyar vevőkör, és világszínvonalú termék, hatalmas hozzáadott értékkel...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 737
113
És hogy?

gyerek születése elött 1hó táppénz. 200kiesés.
korház, nőgyógyász legyen hármas, kvartet teszt.... legyen ingyen. (Nagyon nem az.)
első 5hónapot (tgyás) nem tekintve úgy indul, hogy nem 430 a netto. Hanem 128. Adjunk hozzá családi adókedvezményt.... mindent legyen 150.
Havi 280 kiesés. 5hónapos kortól 24hónapos korig. 5.3millió ft össz.
Bölcsi nem volt. 27.000Ft 430.000Fthez képest. Családi adókedvezménnyel... havi kiesés 380.000Ft. 12hónapon keresztül. 4.5millió Ft össz.

Kellett nagyobb albérlet. Mert +1 fő, mert mamák rendszeresen jöttek segíteni. +50.000Ft/hó. Első három évre 1.8millió Ft.
Élelmezés, pelus, öltöztetés legyen nagyon olcsón megoldva megint havi 40.000Ft/hó 0.6mFt.
egyszeri tételeket, gyerekágy, pelenkázó, cumik, bicikli, pár játékot ne számoljuk.

Szóval ha rakás tételt kihúzunk belölle kijön -12millió Ft. Valójában jóval több.

És itt nagyon nem érintettem azt a vonalat, hogy esélyem sincs plusz munkát vállalni. Nincs már fusim. Az arra lévő napi 2-3ht bölcsibe menéssel, játszótéren, Bob mester, fürdetéssel, altatással töltöm. Nehéz kalkulálni de 3év alatt 3-4misi.

Világ legjobb dolga. De, hogy ettől neked nem lesz két autód az tuti. Ellenben -15millió ft.

A táppénzeket kihagytam. Gyerek táppénz ugye maximalizálva van 60%, nem 70%. De ez a kissebb kiesés. Nagyobb, hogy ha 3 hetet táppénzen vagy nem lesz se fizu emelés, se előre lépés, se semmi.
Nézd, nem vagyok nő, így egy csomó nem érintett. Költséget nem vezettem. De életmódban és szintben óriási a változás...akkor a fő gond az volt, h miből javítom a 20 éves roncsom, most meg h nincs megfelelő színű a kinézett játszósautók között.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
A megnövekedett munkaerőköltség kikényszeríti a modernizálást is, ami a hozzáadott érték növekedésével fog járni. Így inkább megvesznek végre modernebb szerszámokat, gépeket, mint egy biorobottal csináltassák a munkát, és a biorobotból is próbálnak töbert kihozni, a gépekre képesítik, továbbképzik, ha már többet kell fizetni neki. Ez számára is motiváló lehet.
Az a baj, hogy ez így nem igaz. Attól, hogy kényszer van, még nem fog automatikusan emelkedni a hozzáadott érték. Legfeljebb kis mértékben. Ugyanis ahhoz egy csomó más feltételnek is teljesülnie kell!
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Az a baj, hogy ez így nem igaz. Attól, hogy kényszer van, még nem fog automatikusan emelkedni a hozzáadott érték. Legfeljebb kis mértékben. Ugyanis ahhoz egy csomó más feltételnek is teljesülnie kell!

Szerintem automatikusan emelkedni fog, ugyanis akik nem tudják emelni automatikusan csődbe fognak menni.
 
Status
Not open for further replies.