A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 154
26 854
113
A diplomácia éppen nem így működik ahogy te elképzeled.
Nyomásgyakorlás van és azt éppen nem fogják a kirakatba tenni. Épp egy nagyhatalomtól vársz korrekt magatartást ?
Ezért mondtam, tessék ébredezni.
A szövetséges haderőre külön jogrend vonatkozik, csak szólok.

A NATO SOFA egy dolog. Viszont az 1997. évi XLIX. törvény IV. RÉSZ, 7.1. cikkében foglalt lemondást fel kell mondani és minden esetben érvényesíteni a joghatóságot, ha magyar bázison állandó jelleggel külföldi katona állomásozik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 892
65 755
113
Én meg remélem, inkább ez.

F8tK1rt.jpg
Gumírozott futómű? Háát... szerinte nem túl szerencsés a mi esetünkben, mert itt azért tud csúnya világ is lenni télen. Törökországban lehet megfelel, meg ok hogy vannak mg-i gépek is szép számmal itthon gumis lánctalppal, csak ez egy ifv, más a feladatkör. Emlékszel arra a filmre a csúszkáló sherman tankról a jeges úton? Itt egy hasonló.

 
M

molnibalage

Guest
Az itt a nagy kérdés, hogy mi van leírva a kétoldalú egyezményekben, és abból mi a nyilvános, nem titkos?!! Szóljatok, ha tudtok olyan esetről, ahol amerikai katona külföldön bármi kihágást elkövetve az adott ország saját bírósága elé kerülhetett!! Japánban lányokat megerőszakoló katonák, Olaszországban kötélpályát elszakító harcigép (15-20 halottal!), Németországban lopott harckocsival az utcákon rohangáló és autókat eltaposó GI Joe (fejből így hirtelen ennyi), egyetlen esetre sem emlékszek, mikor az USA kiadta volna az elkövetőket külföldi bíróságnak. Ilyen esetekben ugyanúgy viselkednek mint anno a szovjetek ... ők a nagykutyák, a többi meg a pincsikutya ...
Ült is.
https://www.foxnews.com/us/marine-sgt-andrew-tahmooressi-freed-from-mexican-jail-returns-to-us

És ez biztos nem egyedi eset.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 593
16 210
113

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Oké, egy példa a sok közül. És a többi? Ez ült 214 napot (van ahol a vizsgálati fogság is tovább tart), de azokat akikre több évi sötétség várhatott volna teljes joggal, azokat meg nem adták ki külföldi bíróságnak.
Ja, és mintha itt is bevallottan komoly diplomáciai nyomásgyakorlás történt volna ... na nem Mexikó részéről persze ...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Kétoldalú egyezmények vannak, szövetséges katona sem masirozhat békeidőben csak úgy akárhová. Megnézném Rőzse törzsőrmestert, ahogy bekukkant valamelyik jenki légibázisra és kér egy kávét, mert a "szövi-jogrend" ezt lehetővé teszi...vagy nem...Éles fegyverrel egy Gripen sem repülhet át pl. szövetséges ország légterén keresztül engedély nélkül, stb. szóval a "szövi-jogrend" semmire sem jogosit fel valakit csak úgy. ;)

Elsősorban a felelősség és a joghatóság kérdésére fókuszálnék, annak gyakorlati manifesztálódására.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 154
26 854
113
Ha Magyarországon egy amerikai katona bűncselekményt követne el, márpedig a részben gettónigger, redneck söpredék bűnözőkből toborzott legénységi állomány előbb-utóbb fog, az az amúgy is ingatag, de most még kicsivel pozitívba hajló NATO és már most negatívban lévő USA megítélést a mélybe fogja lökni és utána komoly lakossági ígény lesz a kilépés. Onnantól kezdve, hadgyakorlatot, bázist, bármilyen amerikai jelenlétet fenntartani problémás lesz a lakossági tiltakozások ereje miatt és már a következő választásokon vezető téma lesz a kilépési igény és onnantól a diskurzus állandó része lesz a belpolitikánknak.

A kormányzatnak alapérdeke, hogy az amerikai katona (elsősorban, döntően róluk szól a történet) magyar joghatóság alá tartozzon és a magyar állam bővében legyen a jogérvényesítése lehetőségeinek! Sajnos az amerikai hadsereggel fegyveres söpredék is érkezik Magyarországra és alapérdeke annak, aki mint én, támogatja a NATO tagságot, hogy az ilyen söpredéket mi ítéljük el. Képzeljük el, hogy egy szutykos nigger, egy latínó majom és egy fehér szemét, részegen megerőszakol egy magyar kislányt mondjuk Kecskeméten. És aztán elkezdődik egy hónapokon át tartó huzavona, hogy kiadják e, majd egy amerikai nigger bírónő úgy dönt, hogy nem, mert ez az ő belügyük és mi különben se tudnánk igazságosan ítélni, hozzájuk, a már kétszázötven éves, bölcs és idős amerikai államhoz képest. Mire ennek gyalázatosan magyarellenes és a hulladék untermensek védelmében a magyarokat degradáló módon rasszista huzavonának vége lenne a NATO tagság fenntartása politikai öngyilkosság lenne Magyarországon olyan szintű gyűlölet lenne itt a mocskos szövetséges férgek ellen!

Ugyanezt elképzelhetjük franciaországi arab bűnelkövetővel is!

Nem, a NATO tagság érdekünkben áll és pontosan ennek az érdeknek a védelmében kezünkbe kell vennünk minden eszközt, hogy példásan büntetni tudjuk a bűncselekményt elkövető szövetséges katonát, különös tekintettel az amerikaiakra!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 154
26 854
113
Pápán hány erőszak volt eddig?:rolleyes:

Amúgy a légierős egységes családostul szoktak jönni. Legalábbis pápára direkt családos katonák jönnek az összes országból aki részt vesz a programban.

Eddig szerencsénk volt, de ettől függetlenül a 1997. évi XLIX. törvény IV. RÉSZ, 7.1. cikke nem tartható tovább és a katonai rendészeti feladatokat is nekünk kell ellátni a bázisokon, hogy a bűnelkövetők ele a mi fogdánkba kerüljenek. Jobb előre gondolkodni, ne akkor sírjál, amikor kilépünk a NATO-ból vagy legalábbis igen nehézkessé válik a tagságunk fenntartása egy új belpolitikai helyzetben egy nigger és az amerikai arrogancia miatt!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Pápán hány erőszak volt eddig?:rolleyes:

Amúgy a légierős egységes családostul szoktak jönni. Legalábbis pápára direkt családos katonák jönnek az összes országból aki részt vesz a programban.
Mivel nincsenek különösebben sokan, és mint írod, családostul jönnek, jó, hogy MÉG nem történt ilyen. De ha növekedni fog az itt állomásozó idegen erők létszáma, a nagy számok törvénye alapján előbb utóbb be fog csúszni egy ilyen esemény.
 

Siedonn

Active Member
2016. szeptember 5.
121
112
43
Amúgy már megvan a haderő fejlesztés technikai újításainak nagy része: pár orbán gép. Business jet xD Ami ugye nem kormány gép, de mégis :D Na én max ilyenekre számítok. Vagy ahogy már látható, a Mészáros cégek kezdik megszerezni a NATO beszállítói besorolást, így közbeszerzés nélkül lehet titkosított beszerzésekkel tovább lopni a pénzt. Még számon se lehet kérni senkit sehogy. Majd meglátjuk kinek lesz igaza, péncélosok vs vastalicskán kilopott pénz.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113

Összesítsünk:

-„rámpás”, taktikai szállítógépek beszerzésének előkészítése is megkezdődött
-további négy cseh gyártmányú ZLIN alapkiképző repülőgép beszerzése van folyamatban
-a jövőbeli fejlesztések között szerepel a Gripenekre való továbblépést lehetővé tevő sugárhajtású kiképző repülőgép rendszeresítése is
-a könnyű kategória mellett közepes méretű új helikopterek beszerzését is tervezi a tárca, ezzel párhuzamosan az orosz fél által átadott négy felújított, részben korszerűsített Mi–24-es harci helikopter mellé novemberben újabb négy forgószárnyas érkezik
-a légvédelem fejlesztését szolgálja további kis-, illetve közepes hatótávolságú – a mostani KUB-rendszer képességeit meghaladó – rakétakomplexumok, réskitöltő, mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése, valamint a katonai repülőterek felújítása és korszerűsítése is
-ennek kapcsán a kecskeméti repülőtér kettős, polgári és katonai felhasználását tervezik, elhatárolt civil terminál kialakításával. Az építkezés idejére – a készenléti szolgálat zavartalan ellátása érdekében – a vadászrepülők Pápára települhetnek át
-úgynevezett páncélozott többcélú moduláris harcjárműképesség megteremtése. A harcjárművek kapcsán török fejlesztésű eszközök is szóba jöhetnek, amiről szándéknyilatkozatot is aláírt a két ország, de tényleges szerződés csak akkor várható, ha a magyar nemzetgazdaság érdekeit is szem előtt tartva, minél nagyobb arányban vehetünk részt a gyártásban
-a közel 600 darab, az orosz államadósság terhére 2000-ig leszállított BTR–80-asokat a tárca nem kívánja kivonni, a honvédség jelenlegi páncélozott alapjárművét modernizálni fogják
-a Zrínyi 2026 program keretében megújul a honvédség 2003-ban leépített harckocsiképessége is, nem beszélve a tüzér- és páncéltörő eszközökről, amelyek szintén áldozatul estek a szocialista kormányok haderőreformjainak.

Hát ez azért elég szépen meg fogja dobni a Honvédség erejét.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Szerintem a cikkben a fotó alá írt szöveg még nem perdöntő, de elképzelhető ez is. Viszont akkor ez csak továbbra is egy zászlóalj mennyiséget jelent, mert nekünk több biztos nincs már ezekből. Az meg kevés, úgy gondolom. Majd meglátjuk persze.

Már ne haragudj de én semmilyen új hk beszerzést nem veszek ki a cikkből. Szerintem itt arról van szó hogy a jelenlegi állományt vágják rendbe mind hk lag mind létszámilag. Utánna talán ha lesz cas akkor szerezhetnek be újat.
A páncélozott moduláris technikába mind egy apc vagy ifv beleférhet. A lényeg itt hogy a hozzá adott hazai érték mekkorát fog nyomni a latba.
Egyébként ahonnét indulunk itt már egy korszerűsítés felújítás is már újnak számíthat.

Ezzel az alcímmel kezdődik a cikk:

"MODERN PÁNCÉLOSOKAT IS BESZEREZNEK A ZRÍNYI 2026 KERETÉBEN"

Ha a páncélos szót helyesen használták (valószínűleg helyesen használták, hisz külön említették meg a páncélosokat és a páncélozott többcélú moduláris harcjárműképességet) és tényleg páncélost (közérthetően tank :) ) értettek alatta, akkor modern páncélosokat veszünk. Én biztos vagyok benne, hogy német macskák lesznek azok. A törökökkel meg közösen fogunk gyártani valamilyen páncélozott harcjárművet.
 

Siedonn

Active Member
2016. szeptember 5.
121
112
43
Az eddigi orosz felújítások igencsak leszerepeltek. Egyik heli csak épp 2. döglött be, illetve normális képességfejlesztés is elmaradt - ezeket ti is mondtátok. Terveket már lehetett sokat hallani, nekem is vannak, csak fele se fog megvalósulni. Bocs a szkepticizmust, de sajnos ez a realista tapasztalati kép az eddig ígérgetésekből. Szép és jó lesz minden, ha tényleg így lesz és ha minőségi dolgokat vesznek fejlesztenek, nem szétlopják és kamumegoldásokkal tömik az embereket fejét (ezt is megcsináltuk, látjátok, mi megmondtuk - ja hogy xar, az részletkérdés).
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Amúgy már megvan a haderő fejlesztés technikai újításainak nagy része: pár orbán gép. Business jet xD Ami ugye nem kormány gép, de mégis :D Na én max ilyenekre számítok. Vagy ahogy már látható, a Mészáros cégek kezdik megszerezni a NATO beszállítói besorolást, így közbeszerzés nélkül lehet titkosított beszerzésekkel tovább lopni a pénzt. Még számon se lehet kérni senkit sehogy. Majd meglátjuk kinek lesz igaza, péncélosok vs vastalicskán kilopott pénz.

Hát elkezdődött .....

Amúgy valami más, releváns mondanivaló ?
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Amúgy már megvan a haderő fejlesztés technikai újításainak nagy része: pár orbán gép. Business jet xD Ami ugye nem kormány gép, de mégis :D Na én max ilyenekre számítok. Vagy ahogy már látható, a Mészáros cégek kezdik megszerezni a NATO beszállítói besorolást, így közbeszerzés nélkül lehet titkosított beszerzésekkel tovább lopni a pénzt. Még számon se lehet kérni senkit sehogy. Majd meglátjuk kinek lesz igaza, péncélosok vs vastalicskán kilopott pénz.
Uncsiiii. Ezért muszáj volt ide írnod. Minden felületen ez megy, ide is írták ezt sokan, aztán le lettek állítva mert ökörségeket beszéltek. Valaki felfogta, valaki nem ezt, valaki meg csak trollkodni jön ide, mint te.

Egy kis CZ a no cement kategóriába. Csak hogy én is lökjek egy kis bulvárt ne csak te.
(ha megnyitod, ott is ugyanennyi van)
Szép új CZ P-09 pisztoly, de rendes tok nem jutott mindenkinek? (Készenléti Rendőrség)
http://www.kaliberinfo.hu/nap-kepe/...BN5UDqXP84Ra4ympj1qmS9tosmM58D59A8IwMp-jWjpzM

cz-p09-rossz-tokkal-kr.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Az eddigi orosz felújítások igencsak leszerepeltek. Egyik heli csak épp 2. döglött be, illetve normális képességfejlesztés is elmaradt - ezeket ti is mondtátok. Terveket már lehetett sokat hallani, nekem is vannak, csak fele se fog megvalósulni. Bocs a szkepticizmust, de sajnos ez a realista tapasztalati kép az eddig ígérgetésekből. Szép és jó lesz minden, ha tényleg így lesz és ha minőségi dolgokat vesznek fejlesztenek, nem szétlopják és kamumegoldásokkal tömik az embereket fejét (ezt is megcsináltuk, látjátok, mi megmondtuk - ja hogy xar, az részletkérdés).
Te szoktál is minket olvasni, vagy tényleg csak gondolsz egyet, és ide jössz néha trollkodni? Ezt is leírták már 6x.
Megint más, a CGB-on van cikk a 15M gyakorló polárpulóverről.
https://combatgear.blog.hu/2018/10/18/15m_gyakorlo_polarpulover