Hangárban vannak.
Milyen hangárban?Összesen van egy amiben javítanak és annyi.Szolnokon csillaghangárból van egy halom....
Hangárban vannak.
Na akkor le vagyok maradvaMilyen hangárban?Összesen van egy amiben javítanak és annyi.Szolnokon csillaghangárból van egy halom....
Te vagy a helyi. Az baj, ellenkezik a Honvédség hagyományaival. ki kell vinni a jó levegőre, napozzon egy kicsit. A hangárt meg be kell zárni és csak akkor kinyitni ha valami főmufti jön. Így mindig tiszta marad és az állaga se romlik belülről.Na akkor le vagyok maradvaTe vagy a helyi.
Pápán pl hangárban a helikopter.
Van valami hozzávetőleges infónk,hogy akkoriban mennyit költöttünk a seregre,gdp arányosan,amikor a legerősebb volt a MN?
Amennyire emlékszem,süldő koromban,olyan 100 000 sorkatona volt állandóan a laktanyákban,nekik mindnek volt egyéni felszerelés,szállító jármű,fegyverzet,ellátmány,az akkori sorkatonák akik eltávot kaptak,pl eskükor,nem panaszkodtak,hogy szar a kaja,vagy nincs kerozin,gázolaj,lőszer,70's legvége,80's közepéig.
Egyenruhában hazajöttek az idősebb szomszéd srácok,félistenek voltak,csináltak bent pár képet magukról fegyverrel a kézben,vagy harci szekéren pózolva,az anyukák ott zokogtak a vállukon,hogy micsoda vitéz lett a gyerekből,apukák onnantól kezdve férfiként tekintettek a kisfiukra,már nem a csattogós lepkét tologató,pelyhes képű "ebből a gyerekből úgysem lesz semmi" kis srác volt a szemében.
Bár akkoriban már,91 körül,mikor soros lettem volna,már sikk volt kimanőverezni a szolgálatot,és akkor már fikázták az ellátást,meg a felszerelést is a sorkatonák,sajnos én akkor szenvedtem motor balesetet,pár héttel a sorozás előtt,még járni is alig tudtam,ketten támogattak fel a lépcsőn,ahogy felmankóztam,megmutattam a kórházi papírokat,annyi törés,meg súlyos belső sérülés láttán azonnal végleg kiszuperáltak a dokik,akkor nem bántam,de most már utólag inkább végig csináltam volna(főleg a zakó helyett).
Valamikor, a jelzés alapján 1. hadtest, az megmondhatatlan melyik alakulat így.
![]()

A műbőr tártáskáról "kellemes" emlékem, hogy mivel csúszós felülete volt, a derékszíjon a derekam körül körbejárt. A bakancsomnak meg tükör volt a talpa, a lövészároknak meg agyagos volt a széle. A mozdulat meg rossz volt. Léptem, hanyattvágódtam, a tártáska beperdült a derekam alá, én meg jól ráestem. Azóta is fáj, bár a sok üldögélés is rásegített. Sok tornával, gerincnyújtópaddal, úszással már feledtethető...
Azóta is fáj.A műbőr tártáskáról "kellemes" emlékem, hogy mivel csúszós felülete volt, a derékszíjon a derekam körül körbejárt. A bakancsomnak meg tükör volt a talpa, a lövészároknak meg agyagos volt a széle. A mozdulat meg rossz volt. Léptem, hanyattvágódtam, a tártáska beperdült a derekam alá, én meg jól ráestem. Azóta is fáj, bár a sok üldögélés is rásegített. Sok tornával, gerincnyújtópaddal, úszással már feledtethető...
Ez tetszett. Az én surranóm is tükörtalpú volt. Na most képzeld el hogy ebben lépsz egyszerre a jéggé taposott havon.Nem úgy volt nekik, hogy volt egy nadrágszíj, plussz a zubbonyon/kabáton kívül volt mégegy szíj, és abba kellett belefűzni?Szabálytalanul viselted a tártáskát!Úgy kellett volna befűzni derékszílyba,hogy a két búlytatója közt befűzöd a derékszílyat a nadrág oldalt lévő búlytatójába is.
Ettol függetlenül persze egy rakat szar meg letépi a nadrág búlytatóját ha 5 teli tár van benne.
De, egy vékonyabb ment a gatyara, a rendes borszij meg a mikadora. Pc mikadonal nem kellett csak a normalnal. Azon ha jól emlékszem négy bujtato volt, kettő elől kettő hátul. Ha jól rémlik, mert vagy 20 éve nem volt rajtam ilyen.Nem úgy volt nekik, hogy volt egy nadrágszíj, plussz a zubbonyon/kabáton kívül volt mégegy szíj, és abba kellett belefűzni?
De, egy vékonyabb ment a gatyara, a rendes borszij meg a mikadora. Pc mikadonal nem kellett csak a normalnal. Azon ha jól emlékszem négy bujtato volt, kettő elől kettő hátul. Ha jól rémlik, mert vagy 20 éve nem volt rajtam ilyen.

Jah, csúszkált hát. Lafogott minden. A vb cucc nekem már a seggemnel volt a derekszijon. A többi meg úgy ahogy írod. Pontosan úgy.A vékony derékszíj a kimenőruházat része volt. De viseltük téli időszakban a gyakorlóhoz is, hisz a derékszíj, a mikádóra ment, kívül. A tártáska súlyát nem a derékszíjra kellett helyezni, hanem a tártáska horhevederére, amit a váll tartott. A derékszíjba történő befűzés, a fix rögzítést volt hivatott szolgálni. Ami persze csak elmélet volt, mert lehetetlen volt fixen rögzíteni. Nekem laposkúszáskor, "harchoz" parancsnál, mindíg a hasanra, előre csúszott a tártáska. A gázálarctáska nemkülönben, bár azt is rögzítettem a saját kötőjével, a derekemra. Ami megmaradt fixen, a gyalogsági ásó volt, hátul és a kulacs a jobb oldalon, a tártáska mögött. Külön történet a vv felszerelés, amit a nyakunkon hordtunk ,a fej mögött, összehajtva. Veges volt ez már 87-88-ban, mert ekkoriban már jöttek be az új vv felszerelések. Volt akinek már ilyen volt, az nem a váll fölött, a nyakán rögzítette, hanem az is oldalt volt, ha jól emlékezem. Plusz fejen a Mofém acélsisak, ami több órás viselésekor kikészítette a nyaki izmokat. A gázálarc táskára ment még a vv felszerelés papucsa, ami még nehezebbé tette a "harcjárműre, harcjárműről," parancsok végrehajtását. 11 másodperc volt a normaidő a BMP-1 harcjárműveknél erre, komplett raj esetében. A 88 tavaszi miniszteri szemlén vért izzadtunk, amikor egy minisztériumi, élre vasalt gyakorlós, ránc nélküli bakancsos, feltehetően íróasztal főokos budapesti fhgy., értékelte ezt a műveletünket. Addig gyakoroltatta, ameddig ment 11 mp alatt. Akkor mindent szabályosan kellett végrehajtanunk. Én a rajparancsnoki búvónyíláson közlekedtem ,amire oldalról kellett, a futógörgőre fellépve, egy ugrással fent lenni és bemászni. Kifelé, egy lendületes ugrással le. Hát, minden egyes alkalommal, vagy a tártáska, vagy a gázálarctáska, vagy a vv felszerelés, persze elakadt a búvónyílásba, mondanom sem kell. A végére csak összejött a 11 mp a rajnak és meg volt mindenki elégedve, kivéve minket, a komplett rajt.![]()
Az a hídépítés a végén nem semmi produkció volt. A sebesült szállító vonat is megért egy misét.Csemege 1985-ből. Tranzit 85 gyakorlat....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..