[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Ár-érték arányban jobbak az amerikai tipusok.F16V,F35 érik meg legjobban a énzüket.Én titkon reménykedem egy T-X alappú "olcsó" könnyűvadász,amolan F5 utód megjelenésében,de nem úgy nézz ki,hogy lesz.Legvalószinübb a lizinghosszabbitás,vagy a maradványértéken megvétel-sajna valószin botrányossan magas áron.Esetleg használt C/D Gripenek,vagy talán használt F16,ha jöhet melléjük.
kinai JF17 nég egy érdekes tipus.Nekünk elég lenne,de igazábol nemtudni,mennyibe is kerül,és megéri e az árát?És olitikailag is érdekes lépés lenne.
Kfir block60 is egy olyan lehetőség,amit számba lehet venni.Márha elég olcsón adják.
Igazábol nem látom azt a komoly hadseregfejlesztési vonalat kibontakozni.Nemlátom azokat az egymásraépülő átgondolt beszerzési rendszert,ami egy átgondolt hadseregfejlesztést jellemezne.

Szerinted a jelen helyzetben tovább bővíteni a légierőt az átgondolt beszerzés lenne? o_O:eek::confused:
Páncélosok, személyi felszerelés, kézifegyverek, tüzérség, légvédelem, logisztika, drónok, kommunikáció.
Ezek mind sokkal fontosabbak, mint az amúgy régiós tekintetben annyira nem rossz állapotú légierőnkre további jelentős összegeket fordítani.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
A svéd AESA lokátor fejlesztés érdekes lenne C/D-nél, hiszen egyrészt a E-nél nem volt megoldható a "hazai" fejlesztés ezért is a Raven ES-05 lesz a Griff orrészében és nem Svéd radar. A Gripen szemináriumon stb. nekünk az ide is belinkelt PS-05Mk4 az újdonság, amely nemhivatalos forrásból összehozva nálunk is komoly képességnövekedést okozott. (az MS20 szoftver mellett nem írtak HW változtatást az első fázisban, a másodikban pedig az orrész minimális átépítésével (szerintem hűtéssel függ össze) lehet további upgrade. Az Raven ASEA nem fér a gép orrába, de hát több más (olasz, izraeli) AESA belefér, tehát akár a svédek is készíthetnek ilyet).
További C/D gyártást viszont nem feltételezek, különösen azért, mert nincs két gyártósor, és jelenleg ninc Gripen C/D építés, csak az E protok gyártása. Amig az nincs sorozatgyártásra előkészítve, addig még van lehetőség C/D-re aztán már valószínűleg nem lesz.
A C/D modernizálásban viszont sok ráció van, hiszen a gépekben jelentős üzemidő tartalék van, és lehetőség akár a lokátor, akár az avionika, akár a elektronikai harcrendszer modernizálására. Utóbbiak elsősorban az E-hez fejlesztett berendezésekkel, rendszerekkel lehetséges, de pld. van önvédelmi konténer is. A fegyverintegráció is bővülhet, hiszen robotrepülőgépeket és radarelhárító rakétákat is integrálnak a E-hez (svéd védelmi miniszétriumban program szinten fut a dolog) és ezeket valószínűleg az C/D-hez is lehet majd használni.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
768
1 909
93
Ha + gépeket akarnánk, én megnézném a Dél-afrikakiakat is.
Szerintem teljesen felesleges. Amikor majd a svédek elkezdenek átállni az E-re, lesz egy rakás használt C, megbízható üzemeltetési környezetből.

De egyébként ettől függetlenül, mint már 100x ki lett tárgyalva, majd ha rendben a szárazföld, utána lehet gondolni egy 2. századra.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 848
113
Szerintem teljesen felesleges. Amikor majd a svédek elkezdenek átállni az E-re, lesz egy rakás használt C, megbízható üzemeltetési környezetből.

De egyébként ettől függetlenül, mint már 100x ki lett tárgyalva, majd ha rendben a szárazföld, utána lehet gondolni egy 2. századra.

Tudom, én is írtam, hogy előbb a szárazföld, de nem erről volt most szó.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
768
1 909
93
Tudom, én is írtam, hogy előbb a szárazföld, de nem erről volt most szó.
Nem neked szántam, azért írtam hogy a hozzászólásodtól függetlenül. Csak azért írtam, hogy nehogy valaki nekem kezdje el írni, hogy ne akarjak 2. századot a jelenlegi helyzetben. :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
  • Az F-16V esetén remeg a léc orosz szintű csapatlégvédelem ellen, sőt, még annál kevesebb ellen is.
  • Az F-35A USAF-nak ajánlott darabáron elmenne, de nézd meg a szlovák ajánlatot, még a minimál csomaggal sem lett annyira olcsó az F-16.
  • A könnyű vadászgép mániádról képtelen vagy leszokni, mint valami drog. Nem tűnik fel, hogy ezzel pontosan ellentétesek a fejlesztési trendek? Ha lenne, akkor sem lenne erre szükségünk.
  • Vegyük már észre, hogy még a hozzánk képest kőgazdag Hollandia vagy Belgium is egytípusos légierők lesznek az F-16-->F-35 váltás után, ahogy a svédeknél is az C/D --> E/F átmenetet követően.
  • Tehát mi a fenének akarsz F-16-ot Gripen mellé? Az egyetlen reális húzás azonos típus mennyiségének növelése. Számomra elképesztő, hogy mi a frászkarikáért akarsz állandóan új típusokat rendszeresíteni...
  • Kfir Block 60...?:confused::eek: Dél-Amerikába elég az, mert ott nincs fegyverkezési verseny, de azért ne az legyen már a cél, hogy hosszútávra cirka 50 éves gépeket állítsunk hadrendbe, amik aerodinamikailag 2 generációnyival korábbiak, mert lehidalok. Már, ha egyáltalán van még erre elég gép.
  • Érdekes, hogy hiányolod az egymásra épülést, amikor nálad sem jelenik meg és ötletszerű, felesleges dolgokról fantáziálsz folyamatosan. Mert, hogy a te javaslataid nincsenek átgondolva, az ziher...:confused:
Lehetőséghalmazt vázoltam fel.Elején a Gripen szerepel.De minden attol függ,hogy pénzügyhatékonyság,hosszabb távon milen.
Gripen is könnyűvadász a mai szinten.Csak rohadt drága,a teljesitményéhez képest.
Bolgároknak és az argentinoknak ajánlották fel a Kfir 60ast.Árfüggő,hogy érdemes e vele foglalkozni.Elektronikailag ott van a szeren,valószinüleg bármien NATO fegyverzetet integrálható hozzá,amit fizikálissan el tud vinni.Dogfithben már avitt,de mint elfogóvadász meg jobb a mai gépeknél.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Szerinted a jelen helyzetben tovább bővíteni a légierőt az átgondolt beszerzés lenne? o_O:eek::confused:
Páncélosok, személyi felszerelés, kézifegyverek, tüzérség, légvédelem, logisztika, drónok, kommunikáció.
Ezek mind sokkal fontosabbak, mint az amúgy régiós tekintetben annyira nem rossz állapotú légierőnkre további jelentős összegeket fordítani.
A lizingszerződés lejártakor mit lehet csinálni,volt a kérdés.
Gyakorlatilag a honvédelmi képességünk egéssze törődést,pénzt,igényelne.Légierőt sem látom annyira hűdejó helyzetünek.1század,egy bázison,kérdéses realizálható képességgel.Mai világban pedig súlyponti kérdés a légi uralom.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem tudom volt-e már téma, de szerintetek mekkora realitása volna magyar viszonylatban a szerződés lejárta után Gripenről átnyargalni F-35-re? Nem a jelnlegi politikai lehetőségekről meg az esetleges felmerülő függőségről beszélek, hanem hogy ki tudná-e gazdálkodni az ország a beszerzésüket ill. a fenntartásukat? thx
Inkább ne.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Rövid indoklás?
Kell az a pénz máshova. Majd ha a balgák pénzügyi szintjén leszünk. A Kárpát-medencében így is overkill vagyunk. Mondjuk a Gripenek üzemeltetésében és a vezetés képességeiben egyáltalán nem vagyok biztos. Főkatonáink síkhülye papírevők.
 
M

molnibalage

Guest
Több ezer F404-es repked vagy még csak ezután fog repkedni a világban, különféle egyéb típusnevek alatt, különféle gépekben. F/A-18A/B/C/D; T-50; HAL Tejas; Gripen; Boeing T-X. Az F414-es egy csomó alkatrésze pedig a 404-essel azonos.
Ez az állítás viszont nem igaz tudtommal a Kfirre. Ha kikopnak az utolsó F-4-esek, akkor kakukk...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Celebra akar 2025 után, Griffek helyett/mellett Kfir Block 60-at...
Naaa.Én F35t akarok:hadonaszos::hadonaszos:
Ha nemlesz se Gripen C/D,se F16 használtan elérhető,és üj gépre nem lesz pénz,akkor lehet megoldás a Kfir block60.Mert tegnap még arrol volt szó,hogy lehet nem lesz egyik sem elérhető a használtpiacon.különben van egy olyan sanda gyanum,hogy a Gripen E/F olyan drága lesz,hogy ahelyett inkább már érdemesebb az F35öst venni.