[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 325
4 771
113
Mit mondtak, melyik országgal szemben van hadiállapotban Ukrajna? Vagy ez ilyen egyoldalú, "kis házonbelüli" hadiállapot, háború nélkül? :eek::D:D
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 742
113
Közben kiderültek a részletek is. A hadiállapotott 60 napra vezetnék be és még az ukrán parlamentnek is el kell fogadnia.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Közben kiderültek a részletek is. A hadiállapotott 60 napra vezetnék be és még az ukrán parlamentnek is el kell fogadnia.

Ez gazdaságilag "megéri". Pl. az IMF hitellel mi lesz? Ha jól emlékszem részben a nemzetközi hitelezés miatt nem vezették eddig be.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Kicsit lerugaszkodva épp most vezettek be egy új törvényt a határon. Ez alatt a 60 napos hadiállapot alatt, pl. a tüntetések is be lesznek tiltva? Mert nagyon felhördült az a cirka 1-1.5 millió autós, aki eddig külföldi rendszámú gépkocsin közlekedett eddig Ukrajnában, és szombat éjféltől csak akkor léphet be Ukrajnába, ha letétbe helyezi a regisztrációs díj egyharmadát (ez a kocsi árától függ amit az ukrán állam állapít majd meg (van olyan akinek a 2000 dollárért vett gépjárművénél 7000 dollár az egyharmad a határőr szerint.)). Ha csak autónként 1000 dollárt számolunk már pár IMF hitelnyi pénzről van szó és ha 60 napig nem lehet tiltakozni az emberek java be fogja fizetni a pénzt. Ez is lehet szerintem az egyik forgatókönyv ami a csónakos incidenshez vezetett. Hisz egy újabb ENSZ határozat nem ér meg szerintem 3 hajócskát, de pár millió euró lenyulása igen.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ke8hpL3KD60.jpg

Hát, ha az egy sérülés az Orosz járőrhajón (márpedig úgy fest) , akkor az bizony nem a videón látható ütközésnél keletkezett.
Lehet, hogy volt egy másik ütközés is ? :cool:
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ha mákjuk van, éppen nem lesz vihar kint a tengeren...

"Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre - közölte az ukrán haditengerészet."

De most komolyan. Minek süllyesztetik el a saját operett- haditengerészetüket ? o_O
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nem akarok konteózni, de szerintem is direkt provokáltak az ukránok. Pont erre ment ki a játék, Rada megszavazza, aztán 60 naponta újra szavaztatnak, és kb. örökös Hadiállapot lesz a jövőben egész Ukrajna területén az orosz agresszióra hivatkozva. Rendkívüli törvénykezés, nem lesznek választások, stb.! De majd ma estére tisztábban látunk.
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Plusz Ungváron égnek az autógumik, meg holnapra szerveződnek a tüntetések kb. az összes határátkelőre.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Akár a választásokat is lefújhatják Ukrajnában a kercsi konfliktusba kapaszkodva.
Petro Porosenko ukrán elnök népszerűsége igen alacsony a jövő tavasszal esedékes választások előtti, november közepi felmérés szerint. A korábban ezt a posztot már betöltött Julia Timosenko a szavazáson részt venni szándékozók között 15,1 százalékkal vezeti az államfői tisztségért ringbe szállók listáját. Petro Porosenkora csak 11,4 százalék szavazna, amivel alig előzi meg ebben az összevetésben a 10 százalékos Vologyimir Zelenszkijshowmant. S állítólag egyre feljebb jön, s talán már a második helyen áll a parlamenti Ellenzéki Blokk vezetője, Jurij Bojko. Van olyan közvélemény-kutatás is, amely csupán a negyedik helyre hozza be Porosenkot.
Ennek alapján létezhet tehát olyan forgatókönyv, hogy a jelenlegi államelnök konfliktusok szításával tehetne szert nagyobb népszerűségre. Ez persze nem lesz könnyű, hiszen a lakosság jelentős része fűtési nehézségekkel küzd, jövedelme csökkent az utóbbi években, miközben az árak nőttek. Ukrajnai elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy akár olyan véres eseményeket provokálnak ki a következő hónapokban, amelyekre hivatkozva elhalasztható lehet a tavaszi elnökválasztás. És máris! Alighogy leírtam ezt a mondatot, a számítógépemen landolt a Lenta.rumoszkvai idő szerint, november 26-án, éjszaka 1 óra 43 perckor kiadott közleménye: Porosenko a védelmi tanácsban előterjesztette, hogy a rada elé viszi az ország hadiállapotba** helyezését a Kercsi-szorosban történt események miatt.

Hadiállapottal fenyeget Porosenko
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 546
5 125
113
Na most a híd fontosabb bármilyen diplomáciai bonyodalomnál . Aki ott nem azt csinálja , vagy gyanús, az nem lesz hosszú életű.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 007
1 598
113
Itt a hadiállapotos törvény szövege ukránul. Gyorsan átfutottam, ami érdekes hirtelen, hogy az állam lenyúlhatja az önkormányzatok pénzét is, továbbá betilthat minden gyűlést és megmozdulást. Korlátozhatja a be és kilépést az országba. Részben ez megerősíti számomra amit fentebb írtam. A gyorsan tető alá hozott külföldi autósok törvénnyel ki akarnak préselmi pár milliárdot maguknak, mielőtt lelépnek nyaralni egy kiadatási szerződéssel nem rendelkező országba (és ez még a jobbik esetek egyike).

http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/...DUW-UiQfEpsIs_P2VpSeHrdeyduiWceyXamgCjajSqPEk