A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Nem lennék meglepődve ha polonizáció lenne az :) A Leo-2 ek polonizációjával (de hülye szó :D) már ép elég tapasztalatot szereztek. Ráadásul időt is nyernének vele. Egyébként van egy olyan tippem hogy saját célra K-2 PL lesz nekik. Exportra V4 és ide közép európának csinálnak egy kedvezőbb árú K-2/K-1 "hibrid"alapon nyugvó változatot is. Nem lennék meglepődve hogy ez lenne "prototípus". Ha gazdaságosan és darabszámmal terveznek,akkor egy kedvezőbb árú export verziót mindenképp meg kell lépniük. Főként ide a térségbe.Potenciális piac.(Horvátország,szlovénia,csehország,szlovákia,bulgária,magyarország talán még szerbia is.)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
A Hyundai is a polonizációt preferálná.
Nekünk is be kellene szállni, olcsóbb lenne.... És jó.
A lengyeleket ismerve minimum 300-400 db al nyugodtan számolni lehet. Ha erre rájönne a többi ország igényei. Pl 2-3 zl nyi mennyiségekkel. (a kisebbek 1 zl) Simmán meg lenne az a 600-700 db os mennyiség. Ami szerintem már gazdaságos lenne. Plánne még ha beszereznének egy két komolyabb exportot is :) Pl távol kelet.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nekünk is be kellene szállni, olcsóbb lenne.... És jó
Kérdés mivel tudnánk beszállni…
Azt írják hogy a Polonizált gépet már nem biztos hogy a Német MT 833-as hajtaná hanem a koreaiak saját 12 hengeres Doosan Infracore Corporation által gyártott motorja.
….esetleg a Rába beszállhatna?
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
@ms07
De igen, 2+2 gépet írnak, azok a Zlinek. Amúgy a svédeknek is elég pöpec felderítő konténer van a Griffekhez, amivel Líbiában is voltak, már rég vehettünk volna belőle
remek , nagyon kíváncsi vagyok mit hoznak ki egy kiképző gépből , a grifek alá oké a felderítő konténer igaz a grifnek nem pont ez kéne lennie a fő feladatnak


Nagyon nagyon helyes, ismét a lengyeleknek jött meg előbb az eszük, őszintén szólva én abban a tippelős játékban is nagyon preferáltam a K2-t főleg ha a K21 IFV is jönne vele, nagyon remélem hogy megtudjuk lovagolni legalább ezt a dolgot(legalább beszállítani nekik) és 1-2 zl nyi talán ide is jönni fog (az meg már álomszerű lenne ha mondjuk itt szerelnénk legalább össze őket)
Szerintem azért ez nagyon nagy ugrás mondjuk a lengyeleknek is,pedig nekik aztán még leo2 is van , jó az a K2 ,rohadt drága , de nagyon jó véleményeket hallottam róla olyanoktól akik már ültek benne vagy látták hogy mit is tud kint.(ugyanígy a k21-el)
Nagyon nagyon remélem hogy itthon ebből érezhetünk majd valamit.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 196
113
@ms07

remek , nagyon kíváncsi vagyok mit hoznak ki egy kiképző gépből , a grifek alá oké a felderítő konténer igaz a grifnek nem pont ez kéne lennie a fő feladatnak

Zlinek itt vannak kb egy éve, semmi nincs alattuk... Eleinte talán Szittya írta, hogy létezik a Zlinhez kis Flir szerű valami, de a közelebbi képekből kiderült, hogy az sincs rajtuk
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
@ms07

Nagyon nagyon helyes, ismét a lengyeleknek jött meg előbb az eszük, őszintén szólva én abban a tippelős játékban is nagyon preferáltam a K2-t főleg ha a K21 IFV is jönne vele, nagyon remélem hogy megtudjuk lovagolni legalább ezt a dolgot(legalább beszállítani nekik) és 1-2 zl nyi talán ide is jönni fog (az meg már álomszerű lenne ha mondjuk itt szerelnénk legalább össze őket)
.
Ez egy valós, reális, és észszerű koncepció lenne a lengyelektől, amihez ha lenne agyunk mi is csatlakoznánk.... K2 MBT, K21 IFV, és ha már családban gondolkodunk akkor K9 is jöhet, a T72 alvázat tudunk adni hozzá.... a V4-nek erre le kéne csapni, mindenhol téma lenne a váltás. Szép kis mennyiség jönne össze amire már valóban megérné egy komplex gyártást megszervezni DE szigorúan kooperációba, mi ne álljunk neki gengszterkedni egyedül, mert nem vagyunk rá képesek.
Közös alkatrészbázis, karbantartó rendszer és kiképzési rendszer, ennek van jövője semmi másnak!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
És hogy szükség esetén odaadják azt, ami ki lett fizetve...
Vagy esetleg nem.
Midőn kifejezik nem vagytok elég "demokratikusak", vagy erre a célra amit ti szeretnétek nem használhatók fel. Netán.
Brrr.
"A NATO nemcsak az Egyesült Államok európai ügyekre gyakorolt befolyásának fő gépezete, henem a politikai szempontból alapvető fontosságú nyugat-európai amerikai katonai jelenlét központja is." Z.B.
 

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
Sajnos osztanom kell Zsolti véleményét , elkezdödött érezhető fejlesztés a honvédségben, de azért nem korlátlan pénz mennyiség áll rendelkezésre, hogy álomszerü fejlesztéseket hajthassunk végre.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Erről a - TAM 2IP (Argentina) – 2015 - ről még életemben nem hallottam, nem is tudtam, hogy argentína gyártott ilyet.
A németek gyártották, Marder alapon 105 mm-es ágyúval. Az argentinok úgy gondolták/ják, hogy a papmpákon a 60 tonnás MBT-k nem tudnak olyan jól boldogulni, mint ezek a közepesnek nevezett TAM-ok.[/QUOTE]

Pedig nem akár mekkora a project. A Wikin a - tam (tank) - kereséssel rá fogsz találni.... A cucc-ból létezik IFV, az említett tank, van csak géppuskás APC, sorozatvetős verzió, 120mm-es aknavetős verzió, s még én is meglepődtem, hogy van belőle még 155mm-es howitzer is. Majd 5-600 db-os össz gyártás, olyan variációkból, ami a Marder alvázon a Németeknél sem volt rendszeresítve.
A 155-ös önjáró cucc például Marder alváz és olasz Palmaria torony...... Az aknavetős verzió elvben volt tervben a Bundeswehr-nél, az nem tudom hogy ott megvalósult-e, de Argentínéknál van belőle 2 osztály (36db)
Amennyiben komolyan vennénk magunkat, egy ilyen program tökéletesen megfelelne a Magyar hadiipar fellendítésére. Úgy hogy ez alapján hadiipari téren még Dél-Amerika is körökkel előttünk van.... (Braziliáról nem is beszélve)
Az ottani viszonyokra egy 30 tonnás 105mm-es löveges tank az utakra, logisztikai környezetre tökéletesen megfelel, s sem Chilének, sem a Braziloknak nem-nagyon van komolyabb cuccuk. A TAM 2-es pedig Izraeli (talán Elbit) segítséggel készült el, tehát ők komolyan veszik a haditechnikai fejlesztéseket, nem csak szóban mint mi.....
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Ma van a tüzérek védőszentjének napja (Szent Borbála). Igazán emlékezetessé tehetnék valami komoly beszerzés bejelentésével.

Lesz szép szavakkal teli miniszteri, vezérkari főnöki levél, amit felolvasnak a felsorakozott osztály, ütegnyi legénysége előtt.