Értem amit írsz és teljesen igazad is van, de szerintem összekeverednek a dolgaid. Politikai döntés hogy államilag építünk egy gyárat és licenszet veszünk majd gyártunk, gazdasági döntés hogy az Airbus ide telepit e egy egész gyárat, neki nincsenek politikai érdekei ebben.... egészen más a két dolog. Amúgy egy helikopter gyár miért nemzetbiztonsági kérdés?? Kézifegyver, lőpor,lőszer az más, de ezt nem értem miért húsbavágó.
Errefele politikai döntés az hogy a hadsereg vesz mondjuk 20 pumát. Totál igazad van abban hogy ha gazdaságilag nem éri meg ők nem fognak idehozni semmit. Csak hát ahhoz hogy gazdaságilag megérje nekik ahhoz politikai döntések sorozata kell. Az Airbus érdeke hogy eladjon azt meg hogy el tud-e adni főleg egy hadseregnek politikai döntés is. Az Airbus 15%-os tulajdonosa a Francia állam, a román beruházást is az akkori Franci elnök Francois Hollande jelentette be vagyis 1 politikus miután tárgyatlt a román miniszterekkel nem az Airbus elnöke. Azt hinni hogy a Francia állam ezekbe a dolgokba nem szól bele naivitás. Nyilván az Airbus is be volt vonva a tárgyalásba de alapvetően a politikusok addig tárgyaltak amíg gazdaságilag megérte és mindenki úgy érezte jó egyezséget kötött. Persze hogy van gazdasági érdek csak abba beleszól a politika. Kérdés mi tudunk-e olyat ajánlani hogy nekik ez megérje? Ha igen ne legyenek kétségeid azt a gyártósort ide lehet hozni.