Értem amit írsz és teljesen igazad is van, de szerintem összekeverednek a dolgaid. Politikai döntés hogy államilag építünk egy gyárat és licenszet veszünk majd gyártunk, gazdasági döntés hogy az Airbus ide telepit e egy egész gyárat, neki nincsenek politikai érdekei ebben.... egészen más a két dolog. Amúgy egy helikopter gyár miért nemzetbiztonsági kérdés?? Kézifegyver, lőpor,lőszer az más, de ezt nem értem miért húsbavágó.
Azt elfelejtettem leírni hogy miért lenne ez jó nekünk.
Először is lenne lehetőség ezeken az alapokon kialakítani magunknak a saját karbantartás lehetőségét. Olyan 40 db helikopterről beszélt a Honvédség nem mind1 hogy azt romániába hordod karbantartani vagy idehaza meg tudjuk csinálni magunknak. Ez stratégiai kérdés.
A válasz másik fele benne van a linkelt cikkben:
"With this assembly line, Romania would have entered the small circle of countries that master the manufacture of a helicopter (France, United States, Russia, China, Italy, India and UK)."
Vagyis bekerülhetünk vele 1 olyan klubba amiben nem sokan vannak. Máshogy néznek azokra az országokra a világban ahol van ilyen képesség.