Ha neked katonapolitikai okokból nehéz megérteni, hogy miért MOST volt már tarthatatlan a beszerzési hullámunk elodázása, akkor nem figyelsz eléggé. Románok ATACMS Patriot, Himars, F16 beszerzéséről, Ukránok jófejségéről sztem picit lemaradtál!
- Jött az első Airbus könnyű-helikopter beszerzés, annak örömére újra beregisztráltam; aztán jött egy újabb Airbus közepes heli beszerzés, majd a kézifegyverek, és most a fa alá jöttek Leo2-k a Pzh2000-esekkel.
- Egyrészről nagyon örülök, hogy végre magas technikai színvonalan álló, nyugat-európai tervezésű és gyártású eszközök által megkezdődött a Honvédség újrafegyverzése, mert ez is azt jelzi, hogy bár a kormány 8 évig vacilált és csavargatta a bajszát az EU-nak, de végül elkötelezte magát, másrészről hosszú ideje fennálló tarthatatlan állapotot orvosolnak.
- Ugyanakkor nehezményezem, hogy miért csak most, már az első ciklusnál el lehetett volna kezdeni az első beszerzést például. Aztán dudinak is igaza van abban, hogy ez már nagyon nagy valószínűséggel a Leo2-nek az utolsó vagy utolsó előtti iterációja, és valószínűleg hamarosan egy új jármű fogja átvenni a Leo2-k helyét, feltehetően a Leo3.. majd valamikor. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy egy Mo kategóriájú országnak Leo2-7+-ra van szüksége, ahogy teljesen egyetértettem a Gripen beszerzéssel, ami a mi pénztárcánkra szabott választás volt. Senki ne értsen félre, tudom, hogy milyen jó - talán a legjobb - a Leo2-7+, de ahogy nem Rolls Áder szolgáltai gk-ja, úgy ez is lehetséges, hogy túllövés a mi igényeinken, mert akármilyen büszke is vagyok a beszerzésre, arra is kell gondolni, hogy egy korlátozott gazdasági potenciálú ország vagyunk.
- Sokszor felmerült, talán molnitól, hogy mindez gyönyörű, de vajon a nyugati üzemeltetési kultúrát is adoptálni fogjuk-e (itt a régebbi nyugatira gondolt, nem a mostanában jellemzőre, amikor pl a Kriegsmarine egyetlen legmodernebb osztályú tengeralattjárója sem volt bevethető, mert költségtakarékosságból nem rendeltek meg bizonyos rendszeresen elkopó alkatrészcsomagokat). Szóval kérdés, hogy a legénység munkamorálja és képzése megfelelő lesz-e, aztán fentebb hajlandóak lesznek-e ennek az árát erre acélra fordítani - betervezni a költségvetésbe. Ehhez viszonyítási pontként meg lehetne nézni a rendszerváltás óta rendszeresített újabb technikák hadrafoghatósági állapotát, és elgondolkodni, hogy hogyan javítsunk a helyzeten mert hiába vesszük vagonszámra a jó új cuccot, ha nincs megfelelően üzemeltetve és karbantartva, a legénység kiképezve és felkészítve.
- Aki a fentebb belinkelt rezsiszilárdvideót nem nézte meg, most scrollozzon vissza és nézze meg, főleg a 8. perctől, nagyon... khmmm vicces ?
- Végül az eset margójára egy kis megjegyzés: Emlékszünk még hogyan élcelődtünk azon, hogy a nyugati demokráciák hogyan nézték el a stiklijeit kis viszonylag jelentéktelen diktátoroknak, mert hát a vásárlót nem kritizáljuk - ők is pénzből élnek -, és hadiipari megrendelést azt adtak le vastagon. Nem tudom ez miért jutott eszembe... meg az, hogy épp most készült elszakadni a cérna az EU-ban a hazai jogállam állapotával kapcsolatosan, és hogy mindez vajon mit fog megváltoztatni. (A RealPolitik igenis létezik.)
- A sötét felhőket elkergetve amúgy tényleg örömteli pillanat, mert az eddig szinte csak Gripenekből álló magyar haderőre rászakadt (illetve belátható időn belül rá fog szakadni) egy halom korszerű játékszer, ami legyünk őszinték, már sokkal előbb meg kellettek volna érkezzenek. Pusztán katonai oldalról nehéz megmagyarázni, hogy miért pont most és most egyszerre miért ilyen sok, amikor eddig szinte semmi, de nem biztos, hogy katonai-műszaki-pénzügyi oldalon lelnénk meg a magyarázatot. (bizonyos területeken két kézzel szórta a pénzt a kormányzat de szinte semmi új honvédségi beszerzés sem volt az utóbbi időig)
- Akárhogyan is, most már legalább nekiláttak leküzdeni a lemaradást...