A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 930
113
Esélyes, hogy mellélövők, de azt hiszem, sem a szlovákok, sem a románok, se senki nem számít, aki körülöttünk van. Mint ahogy az USA-ban sem egymás ellen készülnek az államok, mi sem az EU tagokkal való konfliktustra hegyezzük ki a beszerzéseket.

A mostanában vásárolt eszközök szépen beillenek egy összeurópai haderőbe, amely európai csúcstechnikát alkalmaz.
Csak azok számítanak igazán, akik körülöttünk vannak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 930
113
Nem szartak rá, pénz nem volt rá. Most van. Szerintem örüljünk. :)
Azért lássuk be, szartak is rá. Most viszont tényleg nincs itt az ideje a fanyalgásnak. Történelmi pillanatok ezek, most kezd el feléledni a 30 éves kómából az MH. Ami most végre a szárazföldi beszerzéseket illeti, le fogjuk lépni az eddigi kirakat légierőt. S ez jó.
Légvédelem kell még, és még is van egy stabil alap, nincs más hátra mint előre a végtelenbe s tovább!!!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 930
113
  • Jött az első Airbus könnyű-helikopter beszerzés, annak örömére újra beregisztráltam; aztán jött egy újabb Airbus közepes heli beszerzés, majd a kézifegyverek, és most a fa alá jöttek Leo2-k a Pzh2000-esekkel.
  • Egyrészről nagyon örülök, hogy végre magas technikai színvonalan álló, nyugat-európai tervezésű és gyártású eszközök által megkezdődött a Honvédség újrafegyverzése, mert ez is azt jelzi, hogy bár a kormány 8 évig vacilált és csavargatta a bajszát az EU-nak, de végül elkötelezte magát, másrészről hosszú ideje fennálló tarthatatlan állapotot orvosolnak.
  • Ugyanakkor nehezményezem, hogy miért csak most, már az első ciklusnál el lehetett volna kezdeni az első beszerzést például. Aztán dudinak is igaza van abban, hogy ez már nagyon nagy valószínűséggel a Leo2-nek az utolsó vagy utolsó előtti iterációja, és valószínűleg hamarosan egy új jármű fogja átvenni a Leo2-k helyét, feltehetően a Leo3.. majd valamikor. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy egy Mo kategóriájú országnak Leo2-7+-ra van szüksége, ahogy teljesen egyetértettem a Gripen beszerzéssel, ami a mi pénztárcánkra szabott választás volt. Senki ne értsen félre, tudom, hogy milyen jó - talán a legjobb - a Leo2-7+, de ahogy nem Rolls Áder szolgáltai gk-ja, úgy ez is lehetséges, hogy túllövés a mi igényeinken, mert akármilyen büszke is vagyok a beszerzésre, arra is kell gondolni, hogy egy korlátozott gazdasági potenciálú ország vagyunk.
  • Sokszor felmerült, talán molnitól, hogy mindez gyönyörű, de vajon a nyugati üzemeltetési kultúrát is adoptálni fogjuk-e (itt a régebbi nyugatira gondolt, nem a mostanában jellemzőre, amikor pl a Kriegsmarine egyetlen legmodernebb osztályú tengeralattjárója sem volt bevethető, mert költségtakarékosságból nem rendeltek meg bizonyos rendszeresen elkopó alkatrészcsomagokat). Szóval kérdés, hogy a legénység munkamorálja és képzése megfelelő lesz-e, aztán fentebb hajlandóak lesznek-e ennek az árát erre acélra fordítani - betervezni a költségvetésbe. Ehhez viszonyítási pontként meg lehetne nézni a rendszerváltás óta rendszeresített újabb technikák hadrafoghatósági állapotát, és elgondolkodni, hogy hogyan javítsunk a helyzeten mert hiába vesszük vagonszámra a jó új cuccot, ha nincs megfelelően üzemeltetve és karbantartva, a legénység kiképezve és felkészítve.
  • Aki a fentebb belinkelt rezsiszilárdvideót nem nézte meg, most scrollozzon vissza és nézze meg, főleg a 8. perctől, nagyon... khmmm vicces ?
  • Végül az eset margójára egy kis megjegyzés: Emlékszünk még hogyan élcelődtünk azon, hogy a nyugati demokráciák hogyan nézték el a stiklijeit kis viszonylag jelentéktelen diktátoroknak, mert hát a vásárlót nem kritizáljuk - ők is pénzből élnek -, és hadiipari megrendelést azt adtak le vastagon. Nem tudom ez miért jutott eszembe... meg az, hogy épp most készült elszakadni a cérna az EU-ban a hazai jogállam állapotával kapcsolatosan, és hogy mindez vajon mit fog megváltoztatni. (A RealPolitik igenis létezik.)
  • A sötét felhőket elkergetve amúgy tényleg örömteli pillanat, mert az eddig szinte csak Gripenekből álló magyar haderőre rászakadt (illetve belátható időn belül rá fog szakadni) egy halom korszerű játékszer, ami legyünk őszinték, már sokkal előbb meg kellettek volna érkezzenek. Pusztán katonai oldalról nehéz megmagyarázni, hogy miért pont most és most egyszerre miért ilyen sok, amikor eddig szinte semmi, de nem biztos, hogy katonai-műszaki-pénzügyi oldalon lelnénk meg a magyarázatot. (bizonyos területeken két kézzel szórta a pénzt a kormányzat de szinte semmi új honvédségi beszerzés sem volt az utóbbi időig)
  • Akárhogyan is, most már legalább nekiláttak leküzdeni a lemaradást...
Ha neked katonapolitikai okokból nehéz megérteni, hogy miért MOST volt már tarthatatlan a beszerzési hullámunk elodázása, akkor nem figyelsz eléggé. Románok ATACMS Patriot, Himars, F16 beszerzéséről, Ukránok jófejségéről sztem picit lemaradtál!
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 572
16 146
113
Ha neked katonapolitikai okokból nehéz megérteni, hogy miért MOST volt már tarthatatlan a beszerzési hullámunk elodázása, akkor nem figyelsz eléggé. Románok ATACMS Patriot, Himars, F16 beszerzéséről, Ukránok jófejségéről sztem picit lemaradtál!
Meg ugye 2x4 évnyi mszp-szdsz "sikerkormányzás" után volt mit rendbe rakni (nem emlékszem, h a világon bárki mert volna statisztikai jelentést hamisítani...kivéve ugye...).
Kíváncsi leszek, h az esetleges puma beszerzés után, lesz e olyan, aminek részeit -vagy egészét- gyártjuk majd. Bmp-vel már volt ilyen, értelmes húzás lenne. És ha már döntéshozó közeli olvasgat itt...kérek még mlrs-t, atgm-et, drónt (akár a denevér alapján) :)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
Ha neked katonapolitikai okokból nehéz megérteni, hogy miért MOST volt már tarthatatlan a beszerzési hullámunk elodázása, akkor nem figyelsz eléggé. Románok ATACMS Patriot, Himars, F16 beszerzéséről, Ukránok jófejségéről sztem picit lemaradtál!
Azért tegyük hozzá azt is hogy közös európai hadseregben gondolkodnak. És ahogy látom ezzel a beszerzéssel méginkább megtették a lépést e felé. A gond ott lesz hogy várhatóan lesznek olyan országok akik különcködni akarnak. Ne feledjük. A németeknél se rózsás a helyzet. Valahol nekik is el kell majd indulni. Igaz ők nem lentről fogják kezdeni.
Visszatérve:
-francia (német) vonal letudva az új helikkel
-német vonal az új láncos eszközökkel folyamatban
-Szerintem a törököket se hadjuk ki. Elvileg valami együttműködésröl lehetett itt is halani.
-oroszok kipipálva
-svédek
Van még valami? Ja az usa kimaradt.
Ja off a helyesírásért.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
de azt hiszem, sem a szlovákok, sem a románok, se senki nem számít, aki körülöttünk van.
hát szerintem előbb tájékozódj a tárgyban, hogy a román szolgálatok (kit) kiket tartanak folyamatosan "célkeresztben" ?
Meg fogsz lepődni, de ugye rá fogsz jönni mely ország(ok) ezek ? (zárójelben: ha logikusan és magyar szemszögből nézed, el kell felejteni ezt az eu-komform dumát)

Mint ahogy az USA-ban sem egymás ellen készülnek az államok,
Az USA egy konföderáció, amelynek működése, alkotmányos berendezkedése köszönő viszonyban sincs az EU szisztémájával.

A mostanában vásárolt eszközök szépen beillenek egy összeurópai haderőbe,
Remélem ilyen soha a büdös életben nem lesz.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Énszerintem a visegrádiak jönnek most majd. A légvédelmet és a levegő-föld fegyvereket leszámítva letudtuk azokat a vásárlásokat, ahol a V-országok semmit se tudtak volna ajánlani (lásd az összeállításaim a V4 hadiiparról!). Jönnek az érdekszövetségeseink, 8x8, kerekes önjárók, stb.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 396
113
Azért tegyük hozzá azt is hogy közös európai hadseregben gondolkodnak. És ahogy látom ezzel a beszerzéssel méginkább megtették a lépést e felé. A gond ott lesz hogy várhatóan lesznek olyan országok akik különcködni akarnak. Ne feledjük. A németeknél se rózsás a helyzet. Valahol nekik is el kell majd indulni. Igaz ők nem lentről fogják kezdeni.
Visszatérve:
-francia (német) vonal letudva az új helikkel
-német vonal az új láncos eszközökkel folyamatban
-Szerintem a törököket se hadjuk ki. Elvileg valami együttműködésröl lehetett itt is halani.
-oroszok kipipálva
-svédek
Van még valami? Ja az usa kimaradt.
Ja off a helyesírásért.

Na azért van még mit pótolni. Lesz ott USA beszerzés is valami, ebben biztos vagyok.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Na azért van még mit pótolni. Lesz ott USA beszerzés is valami, ebben biztos vagyok.

Ezt, tudjuk miért!

stinger.jpg
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Meg ugye 2x4 évnyi mszp-szdsz "sikerkormányzás" után volt mit rendbe rakni (nem emlékszem, h a világon bárki mert volna statisztikai jelentést hamisítani...kivéve ugye...).
Kíváncsi leszek, h az esetleges puma beszerzés után, lesz e olyan, aminek részeit -vagy egészét- gyártjuk majd. Bmp-vel már volt ilyen, értelmes húzás lenne. És ha már döntéshozó közeli olvasgat itt...kérek még mlrs-t, atgm-et, drónt (akár a denevér alapján) :)
Politikai szálat felesleges belehúzni. Fidesz 4+8 éve volt de ott sem volt rá hajlandóság. Sáros ebbe mindenki úgy érzem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Az egy század Leo 2A4-hez: hány nehézharckocsival biztosítottuk az Árpád vonalat teljes sikerrel?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
KMW termék, sanszos. Eddig inkább a Boxerre (szintén KMW) tippeltem, de a képet elnézve.....
Egy biztos, a német haditechnikai irányvonalat nem látni naivitás, még az új rendőrkocsik fényhidja is "német mintán alapul"...,és mivel a BTR-ek jóideig maradnak, láncosban megvan a tititipp...
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Az egy század Leo 2A4-hez: hány nehézharckocsival biztosítottuk az Árpád vonalat teljes sikerrel?

A kárpátok vonalához sok nem kell. egy kb. 100-120 elég az egészhez, de élőerő viszont sok kell, gyalogság a hegyekben hasznosabb, a harckocsi csak az átkelőpontokhoz kell. Tüzérség a hegy túloldalának belövése miatt több 100-as nagyságrendben kellene 4-500 amivel átlősz a hegy túloldalára legalább. Vagy 1000-1500 felderítő/célsegítő, és legalább 50.000 fő élőerő aki tapasztalt hegyi harcban, nagyon sok gépágyú állás, mégtöbb fedezék, és persze a légvédelem a hegy innenső oldalán ami megfelelően átlát a túloldal mélységében. Szóval jelenleg még mindig nagyon messze vagyunk de legalább már közeledünk felé.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Egy biztos, a német haditechnikai irányvonalat nem látni naivitás, még az új rendőrkocsik fényhidja is "német mintán alapul"...,és mivel a BTR-ek jóideig maradnak, láncosban megvan a tititipp...
Nekem is ez a véleményem. Láncos IFV lesz Puma, ez is szinte tuti. A Btrekkel elleszünk kerekes vonalon. Jónak tartom ezt az irányt és azt hogy mindent egy helyről szerzünk be. Így a kiképzett műszakiak minden láncos KWM géphez hozzá tudnak szagolni. Meg nem mellesleg a világ legjobb nehéz technikáiról beszélünk.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Nekem is ez a véleményem. Láncos IFV lesz Puma, ez is szinte tuti. A Btrekkel elleszünk kerekes vonalon. Jónak tartom ezt az irányt és azt hogy mindent egy helyről szerzünk be. Így a kiképzett műszakiak minden láncos KWM géphez hozzá tudnak szagolni. Meg nem mellesleg a világ legjobb nehéz technikáiról beszélünk.

Korábban meg mertem volna esküdni, hogy kerekes és láncos technika egyszerre nem lesz a jövőben (mármint APC és IFV vonalon) anyagi okokból, bár akkor még semmi bejelentés nem volt. Ámen, legyen Puma de leginkább legyen elég darabszámú belőle,ahogy később Leo is. Már a helikopterbeszerzésnél a fejemben volt, hogy irdatlan mennyiségű pénzről beszélünk, hát még most a páncélos bejelentés után (részletben fizetve sem lesz szerintem kevés).
A katonák bérét remélem rendezik és emellett úgy gondolom,hogy ennél nagyobb reklám, mint amiket bejelentettek nem kell a Honvédségnek. Én is örömmel ülnék bele egy csúcskategóriás hk-ba (nem mintha ez így működne,de jó elképzelni).
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 396
113
Korábban meg mertem volna esküdni, hogy kerekes és láncos technika egyszerre nem lesz a jövőben (mármint APC és IFV vonalon) anyagi okokból, bár akkor még semmi bejelentés nem volt. Ámen, legyen Puma de leginkább legyen elég darabszámú belőle,ahogy később Leo is. Már a helikopterbeszerzésnél a fejemben volt, hogy irdatlan mennyiségű pénzről beszélünk, hát még most a páncélos bejelentés után (részletben fizetve sem lesz szerintem kevés).
A katonák bérét remélem rendezik és emellett úgy gondolom,hogy ennél nagyobb reklám, mint amiket bejelentettek nem kell a Honvédségnek. Én is örömmel ülnék bele egy csúcskategóriás hk-ba (nem mintha ez így működne,de jó elképzelni).

Növelni fogja a Honvédségbe jelentkezők számát, az új felszerelések, fegyverek megjelenése. Kérdés, a fizetések lépést fognak e tartani a követelményekkel. Ami a többit illet, szerintem ez nem a beszerzések vége, inkább a kezdete, szárazföldieknél. Lesz itt még meglepetés számunkra, ebben biztos vagyok. Az se lepne meg, ha még mára is maradna valami. :)