[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Teruleti veszteseg mindenkepp lett volna, elvesztettuk a haborut, ez teny.
Az hogy ilyen merteku volt a veszteseg az koszonheto a 18/19 es esemenyeknek, amikor "rankszolt" az antant akkor a romanok visszavonasat igerte es a vorosok belementek, amit ugye a romulanok nem teljesitettek. Amugy normalisan megszerveett nem feloszlatott sereg eseten eszuk agaban sem lett volna elfoglalni teljesen ok is ki voltak merulve es inkabb belementek volna egy kompromisdzumosabb bekebe, pl del erdely delvidek es felvidek egy reszet mag talan itth9n is lenyeltek vona.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Teruleti veszteseg mindenkepp lett volna, elvesztettuk a haborut, ez teny.
Az hogy ilyen merteku volt a veszteseg az koszonheto a 18/19 es esemenyeknek, amikor "rankszolt" az antant akkor a romanok visszavonasat igerte es a vorosok belementek, amit ugye a romulanok nem teljesitettek. Amugy normalisan megszerveett nem feloszlatott sereg eseten eszuk agaban sem lett volna elfoglalni teljesen ok is ki voltak merulve es inkabb belementek volna egy kompromisdzumosabb bekebe, pl del erdely delvidek es felvidek egy reszet mag talan itth9n is lenyeltek vona.

Hát ez már sajnos elúszott, ha bármit is akarunk növekvő népesség elérése az első. Háború vagy összefogás, visszaszerzés vagy beletörődés, semmit se ér hosszú távon, ha egyszerűen elfogyunk. Ha elaknázzuk magunkat idegen népességgel az jelentős kockázat, és semmitse old meg. Ezt bizony házon belül kell orvosolni. Ha lennénk 18-20 millióan, csonkahonban mindjárt más lenne az állás, mert egyszerűen elözönlenénk a határ túloldalán lévő területeket, lényegében átbillenne a nemzetiségi arányok. Mintegy népességi invázióval területfoglalás. És még lőni se kell, nem hal meg senki, nincs szenvedés.
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
DwfQwAmWkAE1XyK.jpg
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
nem lehet
kérdezd meg a lányodat hogy mit gondol arról hogy szüljön neked három-négy unokát
azt fogja mondani hogy elhülyültél papa
ha meg rájön hogy komolyan gondoltad és hogy komoly választ vársz, akkor meg fogja mondani hogy ha ez valamiféle kényszer lenne akkor ő már csomagol is és húz el brüsszeliába
a nőtársadalom egységes abban, hogy a 20. század legnagyobb dobása az hogy nem kell többé háromnégytöbbeket szülni
tehát nem lesz saját népesség, pont, vége, ez nem holmi ösztönzés kérdése, ehhez le kellene zárni a határokat fel kellene számolni a nyugdíjrendszert hogy annak a lánynak az egyetlen esélye az időskori megélhetésre az legyen ha kapkodva amíg még huszonéves megszüli azt a hármat vagy inkább többet
mint a világ nagyobb részén ahol nincs gond a demográfiával, és mint ahogy nálunk se volt amíg fel nem ütötte a fejét a nyugdíjrendszer
ilyesféle politikának az égvilágon semmiféle támogatottsága így esélye sincs
tehát először az aprófalvak tűnnek el, aztán komplett régiók, aztán budapest is elmerül, a végén meg majd brüsszelből felszáll az utolsó gép amin elhúzott az utolsó fehér ember is európából

"tehát először az aprófalvak tűnnek el, aztán komplett régiók, aztán budapest is elmerül, a végén meg majd brüsszelből felszáll az utolsó gép amin elhúzott az utolsó fehér ember is európából"

1. és ez szerinted a nyugdíjrendszer miatt van? nem inkább amiatt, hogy a munkaerő faluról városba, városból meg fővárosba, onnan meg külföldre vándorol a jobb munkalehetőségek miatt?

(gyügyükééknek egyszerűbben: én ugyan nem a nyugdíjrendszer miatt költöztem fel Budapestre...)

2. az hogy "az utolsó fehér ember" Európából húz-e az USA-ba, vagy az USA-ból húz-e Európába, még erősen nyitott kérdés...
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Elmondom én mit látok.
Európai vezető és világuralmi elit országai Fro. Anglia, Németo. Olaszo. Monarchia?? az 1. vh után teljesen elvesztették globális erejüket és hatalmi poziciójukat amiket köszöni szépen az USA vett át és elköteleződött az USA irányában. (véletlen?)
A brit brexit is biztos nem az USA érdeke mi?? Az EU kezdett összeérni, és cseppet sincs rosszban Putyinnal. Miért lenne??? Trumpli mindent megtesz hogy az EU-Orosz viszonyt gyengítse, mert együtt a két pólus hatásosan tudná az USA gazdasági és katonai erőfölényét ellensúlyozni. És akkor Kínáról nem beszéltünk, akik hagyományosan inkább az Orosz oldalra állnának és nem az Usa oldalára. Szarban vannak úgy gondolom, ezért megy a nagy power ranking, eléggé kétségbe esett ügyletekkel....

A Brexit-tel még az USA nagyon meg fogja járni, mert a UK kiszabadulásával egy riválist indított el a világhatalmi porondon...
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
Küszöbön állhatnak az új amerikai szankciók az orosz-német Északi Áramlat 2 gázvezeték megakadályozása érdekében. Varsó szerint a gázvezeték „megölné Ukrajnát”. Bár tavaly ősszel Merkel és Trump háttéralkut kötött gázügyben, ez mára a jelek szerint nem érvényes.
Ázsia legnagyobb gazdaságának döntéshozóit az elmúlt hetek Huawei körüli amerikai hisztériakampánya arról győzte meg, hogy Washington fő politikai célja nem a kereskedelmi deficitjének a csökkentése, hanem Peking műszaki fejlődésének hátráltatása. Európa legnagyobb gazdaságának döntéshozói eközben komoly aggodalommal figyelik, hogy a Fehér Ház egyre nagyobb politikai nyomást fejt ki az orosz-német Északi Áramlat 2 (NS2) gázvezeték megakadályozása érdekében. Az amerikai külügyminisztériumban már javában dolgoznak a szankciós mechanizmuson, az amerikai nagykövet Berlinben pedig minden alkalmat megragad a projekt ellenzésére. Az amerikai kormányzat szerint az utóbbi években Oroszország a korábbi 30 helyett már az EU gázszükségletének 40 százalékát fedezi - ez pedig aggasztó, merthogy az energiabiztonság a nemzetbiztonságot jelenti.
Gázos ügy: Trump keményen nekimegy az orosz-német paktumnak

és a pofátlan oroszok megépítették és üzembe helyezték a saját lng gyártó üzemüket és van pofájuk olcsóbban adni mint az USA.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
A Brexit-tel még az USA nagyon meg fogja járni, mert a UK kiszabadulásával egy riválist indított el a világhatalmi porondon...
Lóf@sz lesz itt nem brexit... egy parádé amit ezek a balfasz angolok csinálnak. Rájöttek hogy jól herénlőtték magukat, most meg kitalálnak mindent hogy lehetne kifarolni ebből és az időt húzzák.... nagyon látszik
 
  • Tetszik
Reactions: kiskrumpli

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Igen volt 300.000 fő Fogságban Olaszországban. Amikor a 180 napos vörös kormány visszaverte a cseheket rájukszóltak az antanthatalmak, hogyha folytatják, az olaszok nyugatról a franciák meg délről (Addigra ott voltak jelentős csapataik) elfoglalják az országot, és semmit se hagynak.
Azért ne hazudjuk már azt, hogy nemzetiségek nélkül is meg tudták volna csinálni, és megtartani 100 év múltán is. Fölös szopatást ne csináljunk magunknak.

Vass Albert mondása rávilágít: 'Hont foglalni alkalmas a kard, s annak védelmezésében hasznos. Megtartani a hont azonban csak kaszával lehet.'
Szóval nem hadakozni kell hanem ahogy hasznos bíbliai mondás is tartja: "Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet."

Ez a legjobb és legbékésebb módja az egésznek. Leszülni mindet és kész. Ha a szomszédokkal kinyírjuk egymást, a röhögő harmadik nyer. Akinek semmit se kell tennie, csak sokan kell legyenek.

Nem 1919 tavaszáról beszélek, amikor már a hazaáruló Linderék leszerelték a teljes hadsereget és átadták az ország kétharmadát az ellenségnek. Akkor már valóban veszett ügyünk volt.
1918 őszéről beszélek, amikor az olaszokkal aláírtuk a fegyverszünetet. Na onnantól kezdve kellett volna hazahozni a katonákat és megszervezni a védelmet. A nemzetiségi katonákat lefegyverezni (nem pedig fegyverrel a kézben hazaengedni, ahogy sok esetben történt) és a magyar katonák egy részét tartani meg.
Az olaszok 1918 végétől már azon dolgoztak, hogy miként tudnának minél inkább keresztbe tenni a kialakuló Szerb-horvát-szlovén királyságnak. Semmi realitása nem volt annak, hogy majd olasz katonák fognak meghalni azért, hogy a szerbeknek több terület jusson. A Duna és a Dráva vonala jól védhető lett volna a szerbek ellen.
A románok soha nem jutottak volna át a Kárpátok hágóin, ha védtük volna azokat.
Az összes szomszédunk közül meg a csehek voltak a leggyengébbek, és ott lett volna a legkeskenyebb védendő front is. Ha nem hagyjuk őket beszivárogni a Felvidékre, akkor a szlovákokat sem fertőzték volna meg a cseszlovák ideológiával. Autonómiával megszereztük volna a szlovákok támogatását.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem 1919 tavaszáról beszélek, amikor már a hazaáruló Linderék leszerelték a teljes hadsereget és átadták az ország kétharmadát az ellenségnek. Akkor már valóban veszett ügyünk volt.
1918 őszéről beszélek, amikor az olaszokkal aláírtuk a fegyverszünetet. Na onnantól kezdve kellett volna hazahozni a katonákat és megszervezni a védelmet. A nemzetiségi katonákat lefegyverezni (nem pedig fegyverrel a kézben hazaengedni, ahogy sok esetben történt) és a magyar katonák egy részét tartani meg.
Az olaszok 1918 végétől már azon dolgoztak, hogy miként tudnának minél inkább keresztbe tenni a kialakuló Szerb-horvát-szlovén királyságnak. Semmi realitása nem volt annak, hogy majd olasz katonák fognak meghalni azért, hogy a szerbeknek több terület jusson. A Duna és a Dráva vonala jól védhető lett volna a szerbek ellen.
A románok soha nem jutottak volna át a Kárpátok hágóin, ha védtük volna azokat.
Az összes szomszédunk közül meg a csehek voltak a leggyengébbek, és ott lett volna a legkeskenyebb védendő front is. Ha nem hagyjuk őket beszivárogni a Felvidékre, akkor a szlovákokat sem fertőzték volna meg a cseszlovák ideológiával. Autonómiával megszereztük volna a szlovákok támogatását.


A képzett osztrák és magyar katonák olasz hadifogságban voltak. A nemzetiségieket különválogatták az olaszok és hazaengedték. Jó kormányokkal valóban valami csekély esélyünk lett volna valamelyik ellen, de nem az összes ellen egyszerre. És nem mellesleg 4 év vérengzés után a npé sem akart több háborút. Az antatnt nem engedte volna meg, hogy sikeresen védekezzünk, mert akkor a német megint megpróbálta volna, és minden folytatódik. 4 ellenségből a háború során 3-at legyőztünk a negyedik már nem ment. 1919-ben a románokat a frissen felállított sereggel megpróbáltuk a tiszánál megállítani, vereség lett. Sajnos az már 1918-ban is veszett ügy volt amikor letettük a fegyvert az olaszoknak, onnan csak akkor engedték haza fegyvertelenül a magyar nemzetiségű katonákat amikor már mindegy volt. Igen mai fejjel, egyszerűbb lett volna otthagyni magára az osztrákot, és hazajönni határt védeni, mert látszott, hogy leszen hiénák, de az egy más kor volt, és naiv volt a vezetés, elhitte, hogy becsületesek lesznek a győztesek. Hát nem voltak azok.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
A képzett osztrák és magyar katonák olasz hadifogságban voltak. A nemzetiségieket különválogatták az olaszok és hazaengedték. Jó kormányokkal valóban valami csekély esélyünk lett volna valamelyik ellen, de nem az összes ellen egyszerre. És nem mellesleg 4 év vérengzés után a npé sem akart több háborút. Az antatnt nem engedte volna meg, hogy sikeresen védekezzünk, mert akkor a német megint megpróbálta volna, és minden folytatódik. 4 ellenségből a háború során 3-at legyőztünk a negyedik már nem ment. 1919-ben a románokat a frissen felállított sereggel megpróbáltuk a tiszánál megállítani, vereség lett. Sajnos az már 1918-ban is veszett ügy volt amikor letettük a fegyvert az olaszoknak, onnan csak akkor engedték haza fegyvertelenül a magyar nemzetiségű katonákat amikor már mindegy volt. Igen mai fejjel, egyszerűbb lett volna otthagyni magára az osztrákot, és hazajönni határt védeni, mert látszott, hogy leszen hiénák, de az egy más kor volt, és naiv volt a vezetés, elhitte, hogy becsületesek lesznek a győztesek. Hát nem voltak azok.


Az olasz frontos dolog is eléggé a saját hülyeség miatt történt. Ugye a tűzszünet kihirdetése... ezért esett több 100.000 katonánk fogságba. Amúgy ez az egyszerre mindenki ellen sem biztos hogy szükség lett volna, korántsem biztos hogy megpróbálják a románokon kívül mások is, de lehet még ők sem, ha van egy normális védekezésre alkalmas hadsereg. A csehek pl szinte biztos vagyok, hogy nem vállaltak volna fel egy komolyabb összecsapást. A függetlenséget is elég nagy győzelemnek adhatták volna el otthon, ehhez nem jött volna jól egy szívósan védekező ellenfél által okozott veszteség. A tiszánál amúgy árulás történt, a ddigra a friss sereg jórésze dezertált aminek a legfőbb oka hogy az északi hadjárat által vérrel visszaszerzett területeket kun béla feladta, mivel az antant azt igérte kivonja arománokat keletről., hát ez nem történt meg.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Azért jó látni, hogy az Economist szerint a rasszista Dél-Afrika demokratikusabb, mint Magyarország.
https://www.economist.com/graphic-d...BGIW4u7DmR134o2iTZ9_a2odOes-16d767zdqmpPmwKYE
Fehéreket kinyírni és aztán állami szinten is megfenyegetni egy fekete vezetésű országnak lehet. Az tök PC és teljesen rendben van. Amúgy sincs olyan, hogy fehérekkel szembeni rasszizmus, az csak puszta kitaláció és alaptalan, légből kapott mende - monda.:rolleyes::rolleyes: Mint tudjuk, rasszista csak a fehér ember lehet. (Irónia ON)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A képzett osztrák és magyar katonák olasz hadifogságban voltak. A nemzetiségieket különválogatták az olaszok és hazaengedték. Jó kormányokkal valóban valami csekély esélyünk lett volna valamelyik ellen, de nem az összes ellen egyszerre. És nem mellesleg 4 év vérengzés után a npé sem akart több háborút. Az antatnt nem engedte volna meg, hogy sikeresen védekezzünk, mert akkor a német megint megpróbálta volna, és minden folytatódik. 4 ellenségből a háború során 3-at legyőztünk a negyedik már nem ment. 1919-ben a románokat a frissen felállított sereggel megpróbáltuk a tiszánál megállítani, vereség lett. Sajnos az már 1918-ban is veszett ügy volt amikor letettük a fegyvert az olaszoknak, onnan csak akkor engedték haza fegyvertelenül a magyar nemzetiségű katonákat amikor már mindegy volt. Igen mai fejjel, egyszerűbb lett volna otthagyni magára az osztrákot, és hazajönni határt védeni, mert látszott, hogy leszen hiénák, de az egy más kor volt, és naiv volt a vezetés, elhitte, hogy becsületesek lesznek a győztesek. Hát nem voltak azok.

Az olaszok 360000 monarchiabeli katonát ejtettek fogjul. Ez messze nem a teljes Monarchia serege volt, továbbá messze nem volt mind magyar katona.
Románia két éven keresztül megszállt ország volt, nagyon kicsi hadsereggel, még kisebb hadiparral. Szerbia 3 évig volt megszállva, szintén nulla hadiparral rendelkezett, bár igaz, hogy serege maradt még. A cseheknek volt hadiparuk, de ők is 0-ról kellett felépítsék a hadsereget. Nekik mindegyiknek sikerült, sokkal rosszabb kiindulási pontból, csak nekünk nem.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Az olasz frontos dolog is eléggé a saját hülyeség miatt történt. Ugye a tűzszünet kihirdetése... ezért esett több 100.000 katonánk fogságba. Amúgy ez az egyszerre mindenki ellen sem biztos hogy szükség lett volna, korántsem biztos hogy megpróbálják a románokon kívül mások is, de lehet még ők sem, ha van egy normális védekezésre alkalmas hadsereg. A csehek pl szinte biztos vagyok, hogy nem vállaltak volna fel egy komolyabb összecsapást. A függetlenséget is elég nagy győzelemnek adhatták volna el otthon, ehhez nem jött volna jól egy szívósan védekező ellenfél által okozott veszteség. A tiszánál amúgy árulás történt, a ddigra a friss sereg jórésze dezertált aminek a legfőbb oka hogy az északi hadjárat által vérrel visszaszerzett területeket kun béla feladta, mivel az antant azt igérte kivonja arománokat keletről., hát ez nem történt meg.

Pontosan, ha lett volna hadsereg, akkor lehet nem is próbálkozik senki a területszerzéssel.
Mivel látták, hogy nem áll velük szembe senki, persze, hogy egyre több terület kellett nekik.
Én ledöbbentem, amikor olvastam, hogy milyen nevetséges erőkkel foglaltak el nagyvárosokat a románok és a csehek is még 1918 decembere és 1919 januárja között a magyar kormány semmilyen erőt nem mutatott fel. Néhány száz fős katonasággal vonultak be a nagyvárosainkba. Mire a kommunisták felállították a hadsereget és védekezésbe kezdtek, már az ország nagy része elesett, vele együtt a jól védhető pozíciókkal.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Amúgy jó példa a török függetlenségi háború arra hogy lehetett érdeket érvényesíteni csak kockáztatni kellet. Mondjuk utólag könnyű ezt mondani de a világháború után már a nyugati hatalmak se akartak több áldozatot. Az intenzitása a harcoknak török országban is csak töredéke volt a világháborúsnak, a franciák nem küldtek volna be több százezer saját katonát, a többi győztes nagy pedig inkább a francia elképzelés ellen volt.
Most már mindegy, de a tanulság az az hogy ha megpróbálnak megölni és te eldobod a fegyvert akkor biztos hogy megölnek, de ha harcolsz élhetsz.
 
Status
Not open for further replies.