A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
Teljesen értelmetlen pénzkidobás ez a Puma-Lynx párhuzamos fejlesztés.
Vajon mire gondolhattak a németek?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Van rá pénz, számít??? :) A K21 még drágább is lenne talán??
Azt már megtanultam ha a mostani rezsim valamire azt mondja hogy kell kategória, akkor az meg lesz véve. Nem számít mennyi az annyi.... ezt kivánja meg az Európai Néppártban maradás, ennek bizony komoly ára van. De mi örülünk, mert jó technika érkezik. Mindenki boldog!

Jujj. Az, rezsim... :D
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Már temetik a BTR t. Hol van az még.
Még utódrol sincs info. Legalább 4-5 évbe is beletelik mire szállingoznának az első ifv/apc.
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
A leokat kifejezetten olcsón kaptuk. Ahogy számolom kb. 8 millió euróra jön ki darabja.
Ha a Pumát is így lealkudnák, akkor jó lenne. Szerintem az IFV vételnél inkább az fog dönteni, hogy ki hoz ide minél több gyártást. Ebben szerintem a németek és a törökök között fog eldölni a verseny.
Én is ebben bízok, hogy ezt is jó áron kapjuk, ha már egyszer így bevásárlunk tőlük. Modularitás szempontjából szerintem is jobb lenne a lynx.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Nem arról volt szó, hogy a BTR egy darabig még marad ? Mert ugye van belőle egy pár (száz). Függetlenül hogy milyen állapotban vannak.

Lehet, hogy volt róla szó, és egy jó darabig még biztos marad is, azonban pont az Bocskai új Dandárparancsnoka írja (Szloszjár Balázs: Honvédségi Szemle 2017/5. szám, A dandárképesség jövője - mennyiség vagy minőség):
"A közepes dandár alapja továbbra is a rendszeresített BTR harcjárműcsalád maradna, amelynek a fenntartása az árak és a beszerzés nehézségei miatt jelenleg vetekednek egy nehéz alegységével (pl. a BTR-hez egy gumi 1 millió forintba kerül). [...] A mi viszonyaink között a nemzeti érdekeknek megfelelően egy úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon, a V4 közös gyártásában. Fontos kérdés persze az is, hogyan lehetne egy ilyen típusú dandárfejlesztés esetén a NATO-igényeket és a nemzeti lehetőségeket harmonizálni. [...] Új platform beszerzésénél a legfontosabb alapvetés a beszerzés ára mellett a fenntarthatóság: a környékünkön melyik eszköz a legelterjedtebb, a legkönnyebben fejleszthető és fenntartható, akár a nemzeti hadiipar fejlesztésével, akár többnemzeti relációban. Ha reálisak akarunk lenni, akkor vagy valamelyik nagyobb ország régebbi típusú eszközeinek a megvásárlásával (német, olasz, svéd, finn), vagy kisebb országok összefogásával (például V4/Lengyelország) tudunk előrelépni. A platform meghatározza például azt is, hogy adott esetben szükséges-e külön páncéltörő és légvédelmi képességeket kialakítani, hiszen vannak olyan a platformok, amelyek rendelkeznek ilyen képességekkel. Nem biztos, hogy a költségvetésünk megengedi egy 20. századi platform rendszeresítését, ezért célszerű megvizsgálni modern, de nem a legújabb generációs eszközök esetleges beszerzését. Mivel egyelőre úgy tűnik, hogy a BTR továbbra is a Magyar Honvédség alapvető eszköze marad, ezért ezeknek az eszközöknek a rendszerben tartása mellett javasolt további képességek fejlesztése/kialakítása. [...] ...a BTR-platform a különböző békefenntartó műveletekben sem volt sikeres: Irakban és Afganisztánban a páncélvédettség gyengesége, a Balkánon pedig a manőverezőképesség korlátai miatt. Az ukrajnai válság egy újabb ellenargumentumot hozott: a BTR-platform azért is nehezen fenntartható, mert az alkatrészek ára megtízszereződött." (Kiemelés tőlem)

Érdekes az egész írás, javaslom elolvasni.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ez egy érdekes rész:
úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon

Tudtommal se a Lynx sem a Puma nem úszóképes. Vagy itt láncos alatt nem ifv-re kell gondolni? Lehet itt fog bejátszani a török cucc? Akkor viszont több féle ifv lesz hadrendben? kb hogy kéne elképzelni ennek a felépítését segítsetek pls?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Passz? Ami biztosnak tűnik hogy a nehézdandárba biztosan lesz technika.
Hát a maradékba? Ha lesz? Most már tényleg kérdéses ha a btr egyre nehezebben lesz fenntartható. Nem tudom? Mondjuk egy török/v4 es vonal ide befigyelhet. Ha tényleg fontos az ússzóképesség és az ár. Akkor valami 8*8 as platformot tudnék elképzelni. Rosomak/Otokar vonalon.
Az is megeshet ha tényleg újítanak fel T-72 et akkor azok mennek egy darabig a közepesbe. Ha lesz közepes akkor azt hová szánhatják?
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
" A mi viszonyaink között a nemzeti érdekeknek megfelelően egy úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon, a V4 közös gyártásában."
Ez a V4 együttműködés szerintem egy túltolt fantazmagória. Egyes esetekben egyes országokkal lehet együttműködés (pl. BREN). Ha belegondoltok, a lengyelek Rosomakot gyártanak (Patria), a szlovákok Patria AMV nemzeti verziót fejlesztenek, a csehek a Pumát vagy a Lynxet nézegetik (és szerintem mi is). Hol lesz itt V4 együttműködés IFV fronton?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ez egy érdekes rész:
úszóképes, közepes dandár felelne meg vegyes (lánctalpas/kerekes) platformon

Tudtommal se a Lynx sem a Puma nem úszóképes. Vagy itt láncos alatt nem ifv-re kell gondolni? Lehet itt fog bejátszani a török cucc? Akkor viszont több féle ifv lesz hadrendben? kb hogy kéne elképzelni ennek a felépítését segítsetek pls?

Ez egy, a földrajzi adottságokból következtetett igény, Ebből se konkrét típust, se a tutibiztos ilyen jellegű beszerzést következtetni nem szabad.

Ez a V4 együttműködés szerintem egy túltolt fantazmagória.

Erre is az igaz, hogy jó lenne, meg értelme is lenne, hisz több földrajzi, gazdasági, méretbeli, szövetségbeli és más hasonlóság van a tagországok között, mint pl. Izraeli, Török és Magyarország között. Persze ez is egyfajta lehetőség felvázolás, semmi több.
 
  • Tetszik
Reactions: Shadow