[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Nem 1919 tavaszáról beszélek, amikor már a hazaáruló Linderék leszerelték a teljes hadsereget és átadták az ország kétharmadát az ellenségnek. Akkor már valóban veszett ügyünk volt.
1918 őszéről beszélek, amikor az olaszokkal aláírtuk a fegyverszünetet. Na onnantól kezdve kellett volna hazahozni a katonákat és megszervezni a védelmet. A nemzetiségi katonákat lefegyverezni (nem pedig fegyverrel a kézben hazaengedni, ahogy sok esetben történt) és a magyar katonák egy részét tartani meg.
Az olaszok 1918 végétől már azon dolgoztak, hogy miként tudnának minél inkább keresztbe tenni a kialakuló Szerb-horvát-szlovén királyságnak. Semmi realitása nem volt annak, hogy majd olasz katonák fognak meghalni azért, hogy a szerbeknek több terület jusson. A Duna és a Dráva vonala jól védhető lett volna a szerbek ellen.
A románok soha nem jutottak volna át a Kárpátok hágóin, ha védtük volna azokat.
Az összes szomszédunk közül meg a csehek voltak a leggyengébbek, és ott lett volna a legkeskenyebb védendő front is. Ha nem hagyjuk őket beszivárogni a Felvidékre, akkor a szlovákokat sem fertőzték volna meg a cseszlovák ideológiával. Autonómiával megszereztük volna a szlovákok támogatását.
Már bocs, de ez a '20-as évek propagandaszövege (aminek akkor és ott megvolt a pozitív szerepe, mert segített fenntartani a reményt és a lelkesedést), amin a történelemtudomány kissé túllépett! A "hazaáruló Linder" egy bő hétig volt miniszter, nem ennyi idő alatt züllött szét a hadsereg! Alapból a Padovai fegyverszünetnek megérné utánanézni, olyanok vannak benne mint a hadsereg leszerelése, az ország bármely pontját megszállhatja az antant. A védelmet megszervezni alapból igen egyszerű amikor 4 év lövészárok után a katonák totál rendezetlenül mennek hazafelé, utánanézni az asszonynak meg a gazdaságnak!
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
Háborúzni meg hazát védeni nem ugyanaz.

Bemutatták ezt még a románok is amikor Bukarest elfoglalása után Jászvásár környékén stabil ellenállást mutattak. Addig meg simán futottak.
Magyarország területén nem voltak harcok az 1. vh.-ban, kivéve az 1915-16 -os időszakot a északkeleti Kárpátokban, meg persze a román betörést 1916-ban. Ami nagyon rövid volt. A háborút már rég gyűlölő lakosság és katonaság hozzáállása nagyon más volt akkor mikor magyar területre léptek a hiénák.
A románok csak akkor mertek magyar területre lépni (Erdély), amikor a Mackensen-féle német hadsereg kivonult Romániából. És pontosan úgy haladtak előre 1918 novemberében, ahogy Mackensenék haladtak nyugat felé. Néhány ezreddel - nem egy hadsereggel - meg lehetett volna állítani őket. És ennyi ember lett is volna! Csak szándék nem volt. Ehelyett ingyenes vonatokkal hordták a románságot Gyulafehérvárra.

A Károlyi kormány tevékenysége a politikai alkalmatlanság mintapéldája. Pitiáner, rálátással és látókörrel nem rendelkező senkik voltak hatalmon.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Amúgy jó példa a török függetlenségi háború arra hogy lehetett érdeket érvényesíteni csak kockáztatni kellet. Mondjuk utólag könnyű ezt mondani de a világháború után már a nyugati hatalmak se akartak több áldozatot. Az intenzitása a harcoknak török országban is csak töredéke volt a világháborúsnak, a franciák nem küldtek volna be több százezer saját katonát, a többi győztes nagy pedig inkább a francia elképzelés ellen volt.
Most már mindegy, de a tanulság az az hogy ha megpróbálnak megölni és te eldobod a fegyvert akkor biztos hogy megölnek, de ha harcolsz élhetsz.

A nyugati országok elfogyó harci morálját az is jól mutatta, hogy 1917-ben a francia katonák több mint a fele hosszabb-rövidebb időre megtagadta a parancsot. Több ezer katonát ítéltek ezért halálra. A francia hadvezetés pedig le kellett állítsa a további támadó hadműveleteket.
Én állítom, hogy ha az amerikaiak nem lépnek be 1917-ben, akkor a franciák is kiestek volna már 1918 tavaszán. Az amerikai belépés viszont komoly morálnövekedést okozott az Antant oldalán.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Már bocs, de ez a '20-as évek propagandaszövege (aminek akkor és ott megvolt a pozitív szerepe, mert segített fenntartani a reményt és a lelkesedést), amin a történelemtudomány kissé túllépett! A "hazaáruló Linder" egy bő hétig volt miniszter, nem ennyi idő alatt züllött szét a hadsereg! Alapból a Padovai fegyverszünetnek megérné utánanézni, olyanok vannak benne mint a hadsereg leszerelése, az ország bármely pontját megszállhatja az antant. A védelmet megszervezni alapból igen egyszerű amikor 4 év lövészárok után a katonák totál rendezetlenül mennek hazafelé, utánanézni az asszonynak meg a gazdaságnak!

Én egy szóval sem mondtam, hogy egyszerű lett volna 4 év harc után még védekezni.
De nem lett volna lehetetlen.
Már írtam feljebb. A román hadsereget szétvertük, lefegyvereztük, Romániát megszálltuk, elég jól ki is fosztottuk. Nekik mégis sikerült felállítani a semmiből a hadsereget.
Szerbia dettó. Arányosan senki nem veszített annyi katonát és civilt, mint amennyit a szerbek, mégis nekik is maradt erejük és kedvük a további harcokra.
Csehszlovákia mégcsak nem is létezett, mégis a fegyverszünet után néhány héttel már egymás után foglalták el a cseh légiók a vármegyéinket.
A szomszédaink szinte a semmiből állítottak fel annyi erőt, amivel hódítani tudtak. Ezek után nehogy már azt mondja valaki, hogy pont csak mi voltunk esélytelenek arra, hogy a MEGLÉVŐ több százezres seregünkből nem tudtunk volna kiállítani 50000-nyit a védekezéshez.
Nem emlékszem már pontosan, de úgy rémlik, hogy 6 hadosztályt fenntarthattunk a fegyverszünet előírásai alapján. 1918 végén még ennyi bőven elég is lett volna ha a történelmi határainkon védekezünk.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
Igen, a franciák megszállhattak volna minket, csak nem volt mivel. Katonai szempontok miatt 1 ho.-nál kisebb erővel nem mertek volna bejönni, annyiuk viszont akkor! már nem volt. A bevonulás kétszer is felmerült, Károlyi is szerette volna, de semmi se lett.
Az ő belpolitikai helyzetük ugyancsak hasonlított a magyar vagy német helyzethez. Abszolút háború ellenesség. Jó pár ho.-t le kellett! szerelniük, hisz vége volt a háborúnak, a vezetés világhódító(de legalább is fél Európa) terveit szembeköpték. A franciák ekkor már az orosz bolsevizmus ellen harcoltak odesszai központtal. Oda is kellett volna még 2-3 hadosztály, ehelyett 1919 első felében ki kellett vonulniuk onnan is, belpolitikai okokból.

Nem véletlen az, hogy az 1919 tavaszi felvidéki hadjárat idején is csak fenyegetőztek, meg persze ígérgettek. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy egy gazdasági blokáddal - azt meg tudták volna csinálni - 1 év alatt totál hazavágnak minket.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 145
33 459
113
Sajnos akarmennyire is vedekeztunk volna elobb utobb vesztettunk volna... A trianoni hatarok mar reg meg voltak huzva a teruletek odaigerve... A felvidek erre a legjobb pl. Hiab volt meg a fele megis buktuk. A tiszantult hiaba tartottak a romanok megszallas allatt nem kaptak meg ahogy pecset se a szerbek... Lehetett volna huzni de az orszagnak se volt biztos vezetese voros feher egy kaosz volt meg egymas ellen is harcoltunk...
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
Igen, a vereségünk biztos volt, a határok viszont ekkor még nem voltak meghúzva. Elvek voltak (franciák), hogy a Monarchia nem maradhat és a Habsburgok nem térhetnek vissza.
A konkrét határkijelölő tárgyalások 1919 májusában kezdődtek, oda meg a Proletárdiktatúrát nem hívták meg. A románoknak meg semmire sem volt joga, mivel az antanttal kötött szerződés szerint nem köthettek különbékét, amire viszont a vereség után rákényszerültek. A románok pofátlanságát a francia háttér és a francia fegyverszállítások adták, amiért ott helyben fizetniük kellett a Szovjet-Tanácsköztársaság elleni harccal.
El lehet olvasni Harry Hill Bandholtz: Román megszállás Magyarországon c. könyvét a tárgyban. A cseh képességeket meg elég jól bemutatja Balassagyarmat története. A Legbátrabb város c. film jól összefoglalja (rendező/producer Matúz Gábor)

Károlyiék bűne és felelőssége, hogy a vereségből a legrosszabbat hozták ki, Trianont.

Senki nem tudja mi lett volna, ha... Az viszont nyugodtan kijelenthető: aki meg sem próbálja, meg se érdemli. Ezt köszönhetjük Károlyinak és a Proletárdiktatúrának. Mert addigra már tényleg meghúzták a határokat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 145
33 459
113
A romanok erdely miatt szaltak be a haboruba a monarchia ellen meg volt huzva a hatar mar elorre mit kapnak. /elejen kivartak hatha osszejon nekik a tiszaig./ a felvidek meg a cseheknek lett igerve szinten elorre meghuzott hatarokkal...

Nem 19 be kezdtek huzogatni a hatarokat mar jo elorre tudtak mi lessz a felosztas a haboru vegen ha nyernek.... /nem kompromisszum szuletett elorre eltervezett dolog volt ebbe semmi meglepo nincs az lenne a meglepo ha csak 19 be kezdek volna agyalni hogy hol is huzodjon a hatar./

Azert a torokoktol is hatalmas teruletekwt vettek el. Ok se jartak sokkal jobban mint mi.

Mint ahogy mi is tudtuk a 2 vh ba hogy mit kapunk azert ha beszalunk /nem volt titok./epp ugy elorre megtervezett hatarok voltak...csak vesztettunk./
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113
A romanok erdely miatt szaltak be a haboruba a monarchia ellen meg volt huzva a hatar mar elorre mit kapnak. /elejen kivartak hatha osszejon nekik a tiszaig./ a felvidek meg a cseheknek lett igerve szinten elorre meghuzott hatarokkal...
A történészek nem így tudják és én tőlük tájékozódtam. Például Popély Gyula: Felvidék 1914 - 1920 (aki egyébként felvidéki).

Persze meggyőzhetsz, nevezd meg a forrásokat!
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A romanok erdely miatt szaltak be a haboruba a monarchia ellen meg volt huzva a hatar mar elorre mit kapnak. /elejen kivartak hatha osszejon nekik a tiszaig./ a felvidek meg a cseheknek lett igerve szinten elorre meghuzott hatarokkal...

Nem 19 be kezdtek huzogatni a hatarokat mar jo elorre tudtak mi lessz a felosztas a haboru vegen ha nyernek.... /nem kompromisszum szuletett elorre eltervezett dolog volt ebbe semmi meglepo nincs az lenne a meglepo ha csak 19 be kezdek volna agyalni hogy hol is huzodjon a hatar./

Azert a torokoktol is hatalmas teruletekwt vettek el. Ok se jartak sokkal jobban mint mi.

Mint ahogy mi is tudtuk a 2 vh ba hogy mit kapunk azert ha beszalunk /nem volt titok./epp ugy elorre megtervezett hatarok voltak...csak vesztettunk./

Dehogy voltak meghúzva a határok. Nagyvonalakban volt egy elképzelés, amit folyton módodítgattak, ahogy változtak az események. Pl. a Károlyiék teljes tehetetlensége sokat rontott, hisz ha a magyar kormány önként lemondott a fél országról, akkor majd pont a franciák védjék meg a maradékot, rontva ezzel a viszonyukat a szövetségeseikkel? Egyébként a románokat végül az Antant parancsolta vissza Budapestről, hisz nekik már akkorra olyan lázálmaik lettek, hogy az egész Magyarországot meghódítják.
A vörösök hatalomra kerülése ismét csak rontott a helyzetünkön.
Az igazság az, hogy az Antant sokkal jobb diplomáciát folytatott, mint a Központi hatalmak. Mindenfelé hazudtak, ígérgettek, csak hogy minél több országot bevonjanak az oldalukon.
Pl. a belépésért cserébe Romániának odaígérték a teljes Tiszán-túlt és a Bánátot. De a Bánát már Szerbiának is oda volt ígérve.
Az olaszoknak is sokkal több területet ígértek, mint amennyit kaptak végül. Bármit odaígértek, a lényeg az volt, hogy lépjenek be, ha meg már beléptek akkor meg már úgysem tudtak az ellen tenni semmit az olaszok, ha végül messze nem kaptak annyit, mint amennyit ígértek nekik.
Az eredénye meglett, az elégedetlenség miatt hatalomra kerültek a fasiszták.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A romanok erdely miatt szaltak be a haboruba a monarchia ellen meg volt huzva a hatar mar elorre mit kapnak. /elejen kivartak hatha osszejon nekik a tiszaig./ a felvidek meg a cseheknek lett igerve szinten elorre meghuzott hatarokkal...

Nem 19 be kezdtek huzogatni a hatarokat mar jo elorre tudtak mi lessz a felosztas a haboru vegen ha nyernek.... /nem kompromisszum szuletett elorre eltervezett dolog volt ebbe semmi meglepo nincs az lenne a meglepo ha csak 19 be kezdek volna agyalni hogy hol is huzodjon a hatar./

Azert a torokoktol is hatalmas teruletekwt vettek el. Ok se jartak sokkal jobban mint mi.

Mint ahogy mi is tudtuk a 2 vh ba hogy mit kapunk azert ha beszalunk /nem volt titok./epp ugy elorre megtervezett hatarok voltak...csak vesztettunk./

Igen, a törököktől is vettek el, csakhogy olyan területeket, ahol szinte egy török sem volt. Sőt a megmaradt országuk harmadában is a mai napig is alig van török.
Na mi meg az elveszített területeink felén többségben voltunk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 984
113
https://www.investor.hu/news/20190110-gazdasag-kina-usa-india-gdp.html

Olvasva a cikket, az jutott eszembe hogy azt ugye régóta lehet tudni, hogy Ázsia az új Európa abban az értelemben, hogy ott koncentrálódik a világgazdaság nagy része, és a jövőben ez még jobban így lesz az előrejelzések szerint is. Abban is hasonló a helyzet, hogy több nagy gazdasági potenciállal rendelkező ország van Kína, Oroszország, India, Japán, Korea, Indonézia, akik pont úgy körbe rühellik egymást, mint anno a fénykorát élő Európában volt ez jellemző a Brit korona, Németország, Olaszország, Franciaország, Oroszország kombinációra.


Ha van olyan erő amelynek érdeke volt az hogy az EU legyengüljön, az a jó hír, hogy égetőbb lesz nekik a jövőben lehetőleg Ázsiában kirobbantani valamit, mint nálunk, mert mi vagyunk a súlytalanabb versenytárs.
 
T

Törölt tag 008

Guest
India a top 3 ban 2030-ra? Most ez komoly? Gondolom ránéztek pár paraméterre és ezt benyögték. Beszélgessenek el picit a Dassaultosokkal, hol lesz India :)
Elhiszem, hogy sokan vannak meg nagyok a remények.....de könyörgöm az ország 70%-a a kezével szedi ki a sz..t a s....ből. Olyan szintű problémák vannak ott agyban hogy elképzelhetetlen. Egy indiait igazán csak egy másik indiai tud megszivatni. Saját maguk ellenségei. Ahogy Peters Russel (india származású standupos) fogalmazott: "Terrorists hate america. Indians hates each other."

11 év alatt nem fognak ők ennyit fejlődni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 984
113
India a top 3 ban 2030-ra? Most ez komoly? Gondolom ránéztek pár paraméterre és ezt benyögték. Beszélgessenek el picit a Dassaultosokkal, hol lesz India :)
Elhiszem, hogy sokan vannak meg nagyok a remények.....de könyörgöm az ország 70%-a a kezével szedi ki a sz..t a s....ből. Olyan szintű problémák vannak ott agyban hogy elképzelhetetlen. Egy indiait igazán csak egy másik indiai tud megszivatni. Saját maguk ellenségei. Ahogy Peters Russel (india származású standupos) fogalmazott: "Terrorists hate america. Indians hates each other."

11 év alatt nem fognak ők ennyit fejlődni.
India is nagyon meg fog érkezni, szerintem ez reális hogy ott lesz elöl. Kínában is az ország nagyon nagy része még mindig a kezével szedi ki a szart a seggéből, ne pontozgassunk már, álszent!
Kurva sokan vannak(igen, ez is faktor bizony!), ráadásul abszolút népességben is 1-2 év és lenyomják Kínát, a korfa alapján meg a munkáskéz pláne sokkal több lesz náluk. Kína felkészülhet nem kis külföldi működő tőke kivonásra, amit India fog megkapni. Tádáááám! Kész is van az új Kína! Olcsó munkaerő van szarásig, olcsóbb mint a Kínai, és Kínából amúgy is menni fog nem kevés gyártósor.
India bizony nagyot fog ugrani felfelé, már csak azért is, mert szerintem az USA puhapöcs(szerencsére) ahhoz hogy beleálljon frontálisan Kínába, és van egy olyan érzésem, hogy ahogy ahogy anno a SZU ellen Kínát tolták meg, most India lesz ez a szereplő Kína ellen.

Meglátjuk, de most nem értünk egyet ezek szerint :p.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
https://www.investor.hu/news/20190110-gazdasag-kina-usa-india-gdp.html

Olvasva a cikket, az jutott eszembe hogy azt ugye régóta lehet tudni, hogy Ázsia az új Európa abban az értelemben, hogy ott koncentrálódik a világgazdaság nagy része, és a jövőben ez még jobban így lesz az előrejelzések szerint is. Abban is hasonló a helyzet, hogy több nagy gazdasági potenciállal rendelkező ország van Kína, Oroszország, India, Japán, Korea, Indonézia, akik pont úgy körbe rühellik egymást, mint anno a fénykorát élő Európában volt ez jellemző a Brit korona, Németország, Olaszország, Franciaország, Oroszország kombinációra.


Ha van olyan erő amelynek érdeke volt az hogy az EU legyengüljön, az a jó hír, hogy égetőbb lesz nekik a jövőben lehetőleg Ázsiában kirobbantani valamit, mint nálunk, mert mi vagyunk a súlytalanabb versenytárs.

Bár a mondanivalójával egyetértek, de a Standard Chartered egy nagy bakival indít. Kína vásárlóerő paritáson számolt GDP-je nem 2020-ban előzheti meg az USA-ét, hanem egész pontosan már 2014 óta nagyobb. 2017-ben már jóval nagyobb volt: 23159 milliárd dollár vs 19390 milliárd. És ezt az IMF, a Világban és a CIA factbook mondja.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
India is nagyon meg fog érkezni, szerintem ez reális hogy ott lesz elöl. Kínában is az ország nagyon nagy része még mindig a kezével szedi ki a szart a seggéből, ne pontozgassunk már, álszent!
Kurva sokan vannak(igen, ez is faktor bizony!), ráadásul abszolút népességben is 1-2 év és lenyomják Kínát, a korfa alapján meg a munkáskéz pláne sokkal több lesz náluk. Kína felkészülhet nem kis külföldi működő tőke kivonásra, amit India fog megkapni. Tádáááám! Kész is van az új Kína! Olcsó munkaerő van szarásig, olcsóbb mint a Kínai, és Kínából amúgy is menni fog nem kevés gyártósor.
India bizony nagyot fog ugrani felfelé, már csak azért is, mert szerintem az USA puhapöcs(szerencsére) ahhoz hogy beleálljon frontálisan Kínába, és van egy olyan érzésem, hogy ahogy ahogy anno a SZU ellen Kínát tolták meg, most India lesz ez a szereplő Kína ellen.

Meglátjuk, de most nem értünk egyet ezek szerint :p.
Elég jól ismerem az Indiaiakat, éltem velük sokat. Putribb, lustáb, ostobább, dzsuvásabb embereket nem tudok felsorolni. Arrol nem beszélve hogy olyan szinten megosztott ország sincs még egy. Van vagy 20 hivatalos nyelvük és kb 1600 beszélt nyelvük!!!!!! Hallo 1600!!! :) 4 különböző nagy és vagy tucatnyi kis vallás és nem szeretik egymást. És a kasztrendszer.... na az valami csodálatos ittmaradt ösidejű becsípődés. Mit vársz olyanoktól akik kinyírják a saját lányukat mert az nem azt tette amit a fater mondott?? Meg szabad a nemi erőszak mint büntetési forma sok kasztban??
Lehet qrva sokan vannak, de nem látom miért lehetnének vezető állam.... voltál már Indiában?? Sok helyen kb olyan mintha kimennél a regionális szemétlerakóba.... teljességgel igénytelen banda.... durvák!!!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 984
113
Elég jól ismerem az Indiaiakat, éltem velük sokat. Putribb, lustáb, ostobább, dzsuvásabb embereket nem tudok felsorolni. Arrol nem beszélve hogy olyan szinten megosztott ország sincs még egy. Van vagy 20 hivatalos nyelvük és kb 1600 beszélt nyelvük!!!!!! Hallo 1600!!! :) 4 különböző nagy és vagy tucatnyi kis vallás és nem szeretik egymást. És a kasztrendszer.... na az valami csodálatos ittmaradt ösidejű becsípődés. Mit vársz olyanoktól akik kinyírják a saját lányukat mert az nem azt tette amit a fater mondott?? Meg szabad a nemi erőszak mint büntetési forma sok kasztban??
Lehet qrva sokan vannak, de nem látom miért lehetnének vezető állam.... voltál már Indiában?? Sok helyen kb olyan mintha kimennél a regionális szemétlerakóba.... teljességgel igénytelen banda.... durvák!!!
Nem voltam még Indiában, bevallom. Viszont szerintem a tömegek akik munkaképesek, ha találkoznak az amerikai érdekkel és tőkével hogy jó ellenpólus legyenek házon belül Kínának, csodákra lesznek képesek. Illetve olvastam azért olyat is, hogy bár amit írtok igaz rájuk az ország egy részén, vannak azért elég jó egyetemeik, meg az élvonalba tartozó matematikusaik, programozóik is. Nem az egész ország tök hülye, ezt ne felejtse el senki!

Lehet hogy nincs igazam, meglátjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 008

Guest
....Viszont szerintem a tömegek akik munkaképesek, ha találkoznak az amerikai érdekkel és tőkével hogy jó ellenpólus legyenek házon belül Kínának, csodákra lesznek képesek. ....

GmHAiu7eCq.gif

közel 100 New Yorkban dolgozó indiaival dolgozom. Sem az amcsi pénz sem az amcsi kultúra nem segít rajtuk. Otthonról elhozzák a mentalitást és ugyanúgy gyilkolják egymást.
Csak az USA-ban született nem a szüleivel élők normálisak.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Nem voltam még Indiában, bevallom. Viszont szerintem a tömegek akik munkaképesek, ha találkoznak az amerikai érdekkel és tőkével hogy jó ellenpólus legyenek házon belül Kínának, csodákra lesznek képesek. Illetve olvastam azért olyat is, hogy bár amit írtok igaz rájuk az ország egy részén, vannak azért elég jó egyetemeik, meg az élvonalba tartozó matematikusaik, programozóik is. Nem az egész ország tök hülye, ezt ne felejtse el senki!

Lehet hogy nincs igazam, meglátjuk.
Számok nagy törvénye 1,3 milliárdból csak születik néha egy-egy zseni....
Ne felejts el egyvalamit. A kinaiak szorgalma, önfeláldozása, munkabíró képessége szinte egyedülálló (ez igaz Koreára, Japánra).
Szó szerint meg lehet őket szakítani!!
Ezért vannak ott ahol!!!!!
Na az indiánok ennek pont ellentéte. Nem akarok anti pc. lenni de itthon is akad rá példa, nézz körül a cigó putriban!!! Na az india barátom!!! Közülük is van kivétel, én is ismerek párat, tisztelem őket, de sajnos ők az 5%.... az indiaiak ugyanez!!!!
 
Status
Not open for further replies.