Anno annak idején a sorkatonákat is ki tudták rá képezni akkor egy tartalékost megfelelő aktív létszámmal támogatva ki lehetne képezni rá modulrendszerben a későbbiekben.
Hát, azokat a sorkatonákat, az alapkiképzés után, 4-5 hónap szakkiképzéssel készítették fel adott szakbeosztásukra, napi szinten. Raj pk., irányzó, harcjármű vezető, stb. Ez csak a lövészeknél. Én ezt tudom mert ott voltam. Gondolom, harckocsizó, tüzér, légvédelmi tüzér, meg minden más egyéb fegyvernem is így járt el. Akkor, amikor másfél év volt a sorkatonai szolgálat. Azért 20 nap évi kiképzés, az is elosztva, egész évre, talán hétvégenként, nem ad olyan tudást, amivel érdemben lehetne operálni adott esetben. Rendben hogy modulonként mennek tovább a kiképzéssel, de ilyen kevés idővel a tarsolyukban, sokan el is felejjtik mit tanultak az elején, mire a végére érnek. Lehet elmondanak nekik sok mindent, meg egyszer meg is csinálják, aztán mennek haza mert letelt a kiképzési idő. Nincs elég gyakorlás a tartalékosoknál. Ráadásul életkorban, így gondolom egészségi állapotban is, nagyon heterogén az egész. Rendben hogy vannak, értékelendő az önkéntességük, de ez a tartalék nem arra való, hogy első vonalban harcoljon ha kell. Háborúban mozgósítás van és bizony a 20-35 éves legények mennek katonának. Ez a realitás igazából. Nem kell aggódni, akkor és ott lesz is belőlük használható katona. Amennyiben megvan hova bevonulni, ott megvan a megfelelő ruházat, felszerelés, fegyverzet, kiképzők. Egy behívóparancs, abban a bevezetett jogrendben, nagyon komoly dolog ám. Könnyű most azt mondani, ááááá persze, majd jól lelépek a bevonulás elől és kész.... Nem olyan egyszerű az a valóságban olyankor. Nyílván lenne olyan behívott aki nem vonul be, de a többség megtenné.