A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Azért mert fingunk nincs milyen védelmi rendszer/ek lesznek hozzá csatolva. Ez így magában jó, de még kihasználatlan lehetőség kategória. Kiváncsi vagyok amúgy én is milyen rakétarendszerek jönnek, milyen mennyiségben, milyen lokációval stb.... nem lesz filléres dolog, lehet erre költjük a legtöbbet amúgy....

Ja, elég megfoghatatlan a dolog. Viszont valószínű, hogy ebből az irányból jön majd a rakéta és a kapcsolódó miskulanciák, mert mégis mit reszelnének hozzá?

Amúgy hogy gondolod? Ha leszerel egy rajnyi ember akkora harcjárművüket kivonják? Megsemmisítik? A 80 apc közelebb van az 1 zászlóaljhoz . Ha szakmai döntés születik. De számolj utána és rájössz te is.

Te komolyan meglepődnél az elmúlt 30 év tapasztalatával, ha így lenne? :D
 

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
Biztos lesz közepes, de szerintem a T72 az megy ÖMTbe, akkora tartalékoserőt terveznek, hogyha nem dobnak ki semmit, akkor az a sok D20 meg egyéb VSZ vas kerülni fog valahova!

Gondolom az ÖTT-re gondoltál. Az ÖMT-sek főleg a nyugdíjasok, azokat békehiányos helyre hívják be. Az ÖTT-sek évi 20 nappal biztos nagyon jól kiképzett harckocsizók lesznek (Főleg a kormányhivatali Hölgyek.). Tudtommal az ÖTT alegységeket és egységeket könnyű (nagyon-nagyon könnyű) lövésznek tervezik! D-20 talán van még 20-30 darab, lőszer ki tudja, hogy van e még, sok VSZ vas meg egyáltalán nincs!
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 076
13 706
113
Te komolyan meglepődnél az elmúlt 30 év tapasztalatával, ha így lenne? :D[/QUOTE]

Hát most hogy kérdezed. Sajna nem:D:(
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
@Telak2 @Ratamahata
Egy csőcsere meg egy kis dezodor és simán lehet használni, amúgy , szittya nem mond hülyeséget, anno nagyon sok D-20at kellett szétszedni,ami aztán raktárakba került és ezek még tuti megvannak mert (anno legalább is) nagyon sok sok tonna extra alkatrész volt a D20-akhoz szóval nem hiszem hogy a szétszedett technikákat használták fel hogy a mostani 6-ot rendbe tartsák.Ha akarták volna nagyon simán rendszerbe lehetett volna tartani 2x12db-ot (de akár többet) is csak hát , akarat nem volt nagyon rá mert " minek az nekünk ". Én még a mai napig azt mondom hogy kell a vontatott , sőt , az önkénteseknek meg a területvédelmiseknek is adnék 6-12db-ot bár lehet nem sülne el jól. Ami meg az elmúlt 30 év tapasztalatát illeti :D hát , hagyjuk inkább
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
@Telak2 @Ratamahata
Egy csőcsere meg egy kis dezodor és simán lehet használni, amúgy , szittya nem mond hülyeséget, anno nagyon sok D-20at kellett szétszedni,ami aztán raktárakba került és ezek még tuti megvannak mert (anno legalább is) nagyon sok sok tonna extra alkatrész volt a D20-akhoz szóval nem hiszem hogy a szétszedett technikákat használták fel hogy a mostani 6-ot rendbe tartsák.Ha akarták volna nagyon simán rendszerbe lehetett volna tartani 2x12db-ot (de akár többet) is csak hát , akarat nem volt nagyon rá mert " minek az nekünk ". Én még a mai napig azt mondom hogy kell a vontatott , sőt , az önkénteseknek meg a területvédelmiseknek is adnék 6-12db-ot bár lehet nem sülne el jól. Ami meg az elmúlt 30 év tapasztalatát illeti :D hát , hagyjuk inkább
Nem akarok trollkodni,de mi a fenére használnánk szegény öreg kiérdemesült D20at?Alappkiképzésen kivül a tüzérakadémián.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 617
113
Van róla valami jó cikked? Szívesen elolvasnám mert bevallom őszintén nem találtam róla igazán jó leírást.
Egyébként olvasgattam pár dolgot a SAMP/T-ről ti tudtátok hogy a gyártó MBDA 37,5%-os tulajdonosa az Airbus? Valamint hogy azt az állítólag hiper szuper francia atgm-et az MMP-t szintén ők gyártják? Nem lepődnék meg ha ezekből vennénk. Beszéltük már hogy CG4-et olyan 15 milliárdért vettünk pedig a jóváhagyott keret a vállról indiható rakétákra 20 milliárd. Lehet azért nem jelentették be hivatalosan a CG4-et mert még nem zárult le a maradék 5 milliárdért az MMP beszerzése? Adhattak volna neki jobb nevet mert ez a Missile Moyenne Portée azért nem a legfaszább ;) Ennél még a MILAN2 is jobb lett volan sztem...
Egyébként mikor a románok patriotot vettek akkor a franciák versenyben voltak a SAMP/T-el. Légvédelem topickba linkeltek erről 1 jó videót:

Fel lett nekik ajánlva:
- rakéta gyártósor;
- egyéb (szélesebb) hadiipari együttműködés
:hadonaszos::hadonaszos:
Azta erről az mmp-ről eddig nem is tudtam, elég tetszetős cucc, 5km és ~1000 mm rha tud papíron.
 

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
SAMOC

Erre a légi irányítási rendszerre rá tud dolgozni az összes levegőben lévő Gripen , vagy minden más repülőeszköz radarja , az összes földi radar , bárhol is legyen , és a magyar polgári légiforgalom is.

Szerintem a haderő parancsnokságnak az ilyen rendszerek adják a legtöbb segítséget , mégis Ők mozgatnak mindent . !!!!

Airbus Home Newsroom Airbus to provide Surface-to-Air Missile Operations Center to Hungarian Air Force
20
December 2018
en
Defence
Airbus to provide Surface-to-Air Missile Operations Center to Hungarian Air Force



Budapest, 20 December 2018 – Airbus Defence and Space has been awarded a contract to provide Hungary Air Force with a Surface-to-Air Missile Operations Center (SAMOC). This complete infrastructure will allow country-wide coordination, at a strategic level, of all Ground Based Air Defence (GBAD) assets.

SAMOC guarantees common situational awareness on attached units, using synchronization and distribution of the relevant data via the operational Mission Data Base, and the delivery of consistent information on subordinated levels. The solution covers mission planning and analysis, mission preparation, execution and monitoring as well as training. It enables the whole Battle Management Command, Control, Communications, Computers and Intelligence (BMC4I) cycle for a Ground Based Air Defence cluster in a sole system.

“This contract is the materialization of a trustful professional relationship that has been developed with Hungarian Air Force following in depth discussions between Airbus and highly experienced Hungarian military operational experts throughout the last 2 years, supported by life demonstration of the system in use by German Air Force” says Harald Mannheim, Head of Defence Solutions of the Intelligence Business at Airbus Defrom a successfully fielded and combat proven Air Defence Management System, which has already demonstrated its performance in several NATO exercises”.

SAMOC is already used in several countries, and provides full NATO interoperability based on tactical data links and military message handling. The system is open for integration of any legacy or future systems, and represents an essential first building block of the upcoming Hungarian GBADence and Space. “With SAMOC, they will benefit f.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 795
75 855
113
Nem akarok trollkodni,de mi a fenére használnánk szegény öreg kiérdemesült D20at?Alappkiképzésen kivül a tüzérakadémián.

Az nem egy szar eszköz bár kétségtelen,hogy elavult viszont új gránátokkal és rendes tűzvezető rendszerrel kiegészíthetik a PzH-2000-eket ha nem veszünk új vontatott löveget vagy még PzH-2000-et mert az amennyit veszünk nem elég.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 648
6 360
113
@Celebra
Pont arra :D kiképzésre, arra még mindig tökéletesek + ha jönnek majd az újak esetleg akkor legalább már úgy lehet őket átképezni hogy láttak előtte tüzérségi eszközt.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Az nem egy szar eszköz bár kétségtelen,hogy elavult viszont új gránátokkal és rendes tűzvezető rendszerrel kiegészíthetik a PzH-2000-eket ha nem veszünk új vontatott löveget vagy még PzH-2000-et mert az amennyit veszünk nem elég.
Szerintem felejtsük el a vontatott lövegeket.Kicsi haderőnk lesz.Mozgékonysággal és tüzerővel kell potolni a létszámot.
@Celebra
Pont arra :D kiképzésre, arra még mindig tökéletesek + ha jönnek majd az újak esetleg akkor legalább már úgy lehet őket átképezni hogy láttak előtte tüzérségi eszközt.
Alapkiképzésre elég ami van.