[HUN] Pzh 2000 HU

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Voltam valamikor. Sajnos nem ismerem a részleteket és a lövegről is csak az interneten fellelhető adatokból tájékozódom. Azért igyekszem figyelemmel kísérni a fegyvernem fejlődését. Nem bánnám, ha még lenne a Pzh-hoz is szerencsém...

Szerintem ez jó részt rajtad múlik most már. ;)

Úgy érzem félre tetszik érteni a Nemzeti Park fogalmát. Most képzeld magad elé azt, hogy a Yellowstone NP. bármelyik részéből lőteret csinálna az USA.
Csak azért, mert egyesek számára kevésbé látványos a hazai táj, ettől a funkció azonos. Ennél nem is tudom milyenebb ötletet keveset hallottam.

Vadaiágnesebb? :D

Ezek a területek olyannak maradtak meg mint amilyenek voltak a katonai használatbavétel előtt(Táborfalva vagy 150 éve katonai gyakorló és lőtér).Ez a nagy dolog nem pedig a föld termőérteke.Nem azért értékesek mert jó minőségűek hanem azért mert háborítatlanok már nagyon régóta.

Az alacsony aranykorona érték azt jelenti, hogy alacsony a termőértéke. Ettől függetlenül lehet, hogy intenzív gazdálkodásba fogják, akkor alaposan tönkre is teszik.
Megjegyzem, van, ahol környezetvédelmi céllal legeltetnek, hogy ne erdősödjön vissza, megmaradjon a gyep.
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Szerintem ez jó részt rajtad múlik most már. ;)



Vadaiágnesebb? :D



Az alacsony aranykorona érték azt jelenti, hogy alacsony a termőértéke. Ettől függetlenül lehet, hogy intenzív gazdálkodásba fogják, akkor alaposan tönkre is teszik.
Megjegyzem, van, ahol környezetvédelmi céllal legeltetnek, hogy ne erdősödjön vissza, megmaradjon a gyep.

Tudom erre írtam,hogy ezeknek a területeknek az értéke más jellegű nem aranykoronában kifejezve értékesek.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Magyarországon csak a Kiskunságon és a Hortobágyon, a nemzeti parkok területeit -ideiglenesen- felhasználva lehetne megfelelő tüzérségi és légierős lőteret rögtönözni.
Volt arrafelé több is, kérdés mennyi maradt. Az egyiken annak idején megfordultam, Csornapusztán. De az se volt szerintem olyan nagy, igaz akkor azt se tudtuk hol lehet a vége, de szabad szemmel láttam a célokat amire lőttek. Nagy fehér kockák voltak a távolban, de már nem tudom milyen messze lehetett. Táborfalva sem túl nagy valami. A terület egy dolog, de vannak lőirányok, meg kiépített célok, lőállások.stb. Pláne ha esetleg meg kell osztani mondjuk a légierővel akik bombát dobnak x területen a lőtér x részén.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Azt kell megérteni, hogy az élővilág szempontjából a katonai tevékenység olyan mint az extrém időjárás. Egészen rövid időtávban okozhat kisebb károkat, de hosszú távon mintha nem is létezne, mert annyira időszakos volt még a néphadsereg csúcsán is a legtöbb ilyen helyen. Pontosan azért lehettek az egykori hatalmas szovjet és magyar lőterekből részben nemzeti parkok, szinte teljesen a Natura hálózat részei, mert a katonai tevékenység helyreállította ezeknek a területeknek a természetes állapotát.
Távoltartja a természetvédőket :)
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Haditechnika 1997/1ben van egy rövid ismertető róla.
A német 155 mm-es PzH2000 (Panzerhaubitze 2000) típusjelzésű önjáró tarack kifejlesztésének eló'zményei 1986-ig nyúlnak vissza. Az akkori NSZK kormány 186 millió márkát különített el egy új önjáró tarack kifejlesztésére, amely a közel harminc évvel korábban rendszeresített M-709-esek felváltását célozta meg. A tűzeszköz kifejlesztésének jogáért a német kormány pályázatot hirdetett meg. Az első fázisban a vetélkedő cégek - a hadsereg felső katonai vezetése által megfogalmazott elvárások figyelembevételével - megépítettek egy-egy kísérleti minta- példányt. Az átfogó elemzések után végül az önjáró löveg kifejlesztésének jogát - egy 1990-ben meghozott döntés alapján a Wegmann, a MÁK és a Rheinmetall vállalatok nyerték el. A Wegmann cég - a fővállalkozó - az önjáró löveg teljes megépítésének jogát szerezte meg. Valamint a páncéltorony és az automata töltőberendezés kifejlesztését kellett elvégeznie. A MÁK a hordozójármű, míg a Rheinmmetall cég a 155 mm-es űrméretű lövegcső kifejlesztője és egyben szállítója lett. Az önjáró tarack prototípusa 1993-ban készült el és ezt követően intenzív csapatpróbán vett részt észak-amerikai gyakorlótereken. A tudósítások szerint a vezetési gyakorlatokon közel 20 ezer kilométert tettek meg, a kísérleti lövészetek keretében pedig 8 ezer lövedéket lőttek ki vele. A kedvező tapasztalatok hatására végül a katonai vezetés a prototípus szolgálatba állítása mellett döntött. A Bundeswehr korábban 1254 darab önjáró tarackot tervezett rendszerbe állítani, ám a kelet-nyugati enyhülésnek köszönhetően a megrendelést - a cégek „szívfájdalmára” - 284 darabra csökkentette. Ismereteink szerint a 155 mm-es PzH2000 típusjelzésű önjáró tarackok 1998 és 2002 között jelennek meg a csapatoknál.
Az önjáró tarack felépítése
A lánctalpas alvázra helyezett páncéltestet különböző vastagságú páncéllemezekből hegesztették össze. A lánctalp futógörgőinek felfüggesztése torziós rúd típusú, a meghajtó lánckerék elöl, a vezetőkerék pedig hátul helyezkedik el. A motorteret a páncéltest elején bal oldalt alakították ki, mellette a vezetőteret helyezték el. Ennek belső kiképzése az ergonómiai követelmények messzemenő figyelembevételéről tanúskodik. A harcjármű kormányzása - eltérően a más lánctalpas járműveknél megszokottaktól - kormánykerék segítségével történik. Érdemes megemlíteni, hogy a szokatlanul nagyméretű búvónyíláson három periszkópot helyeztek el, amely közül az egyik passzív éjszakaira kicserélhető. Az alváz hátsó részén két nagyméretű páncélajtó található a lőszer bemálházására, illetve vészhelyzetben a kezelők küzdőtérből való kiszállása céljából. A félhenger alakú páncéltorony az alváz hátsó részén helyezkedik el. A rendkívül erős páncélzat a gyalogsági fegyverek füzével szemben, sőt tüzérségi lövedékek közvetlen találata esetén is képes védelmet nyújtani a kezelőknek. A lövegtoronyra 7,62 mm-es géppuskát és 16 db ködvetőt is fel lehet szerelni.
A torony vízszintes mozgatása és a lövegcső emelése elektromos úton történik. Az elektromos meghajtás meghibásodása esetén lehetséges a kézi mozgatás is. A Rheinmetall cég a lövegcsőhöz ékzárat és többkamrás csőszájféket alkalmazott. (Az ékzár használatát elsősorban az indokolja, hogy a csavarzárakat nehezen lehet automata töltőberendezéssel összekapcsolni.) Az automata töltőberendezéssel meglepően nagy - 8 lövés percenként - tűzgyorsaság érhető el. A berendezés - hasonló-
an a korszerű harckocsikhoz - a gránát kiválasztásán kívül számon tartja a meglévő lőszerkészletet is.
További érdekesség, hogy a töltőberendezés olyan töltőlánccal is összekapcsolható, melyre 30 db lőszer helyezhető. Ennek köszönhetően tartós tűztevékenység esetén 20 db lövedéket 3 perc alatt lehet kilőni, míg a teljes, 60 darabos lőszerkészlet kilövéséhez csupán 20 perc szükséges! A német konstruktőrök az önjáró löveghez olyan osztott lőszert is kifejlesztettek, melynek maximális lőtávolsága 30 km, rakétapóthajtás esetében pedig eléri a 40 km-t. Nem árt megjegyezni, hogy a lövegcső valamennyi - a NATO-tagállamok hadseregeiben rendszeresített - 155 mm-es űrméretű lövedék kilövésére alkalmas. A löveg tűzvezető rendszerét a konstruktőrök már a második évezred utáni elvárásoknak megfelelően alakították ki. Ennek főbb elemei a lézeres célzókészülék, a ballisztikai lőelemképző és navigációs berendezés. A megosztott irányzású tűzfeladatok végrehajtásakor a löveg az üteg tűzvezető központjához csatlakozhat. Ebben az esetben a tüzeléshez szükséges adatok a lövegindikátor-er- nyőn jelennek meg. Ismereteink szerint lehetséges olyan megoldás is, hogy az önjáró löveg helyzetét a navigációs berendezés, a lőelemeket pedig ballisztikai számítógép állapítja meg. Ebben az esetben az önjáró löveg a tűzvezető központtól függetlenül képes tűzfeladatokat megoldani, így - a számítógépes szimulációs kísérletek szerint - túlélőképessége megnövekszik. A lézeres célzókészüléket passzív éjjellátó és hőképes berendezéssel szerelték fel és alapvetően közvetlen irányzással pusztítandó célok esetében alkalmazzák. A katonai szakértők véleménye szerint az elkövetkezőkben a német PzH2000 típusjelzésű önjáró tarack a nemzetközi fegyverpiacon méltó versenytársa lesz az amerikai Ml09 A6 és a brit As-90 önjáró lövegeknek.
Takács Tamás őrnagy
Harcászati-műszaki adatok
155 mm-es tarack
Főfegyverek
Maximális lőtávolsága:
30 km
- pályagyorsító lövedékkel:
40 km
A kilőhető gránátok típusai:
repesz-romboló; növelt hatóerejű repesz-romboló; távak- násító (gyalogság ellen); világító; köd
Irányzási határok:
360°
- vízszintesen:
-2,5°-tól +65°-ig
Tűzgyorsaság:
3 lövés/1 s 8 lövés/1 min.
20 lövés/3 min.
60 lövés/20 min.
120 lövés/60 min.
Lőszerjavadalmazás:
60 db lövedék és 67 db töltet
Kisegítő fegyverzet:
7,62 mm-es légvédelmi géppuska
Max. lőtávolsága:
2 km
Lőszerjavadalmazás:
1000 db
Hordozójármű
Típusa:
páncélozott lánctalpas harcjármű
Hajtómű:
dízelmotor
- teljesítménye:
1000 LE (736 kW)
Hatótávolság:
420 km
Max. sebesség:
60 km/h
Harci tömeg:
551
Hossza lövegcsővel:
12,0 m
Szélessége:
3,48 m
Magassága:
3,12 m
Kezelők száma:
5 fő
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Ráditávírász voltam, a tábori nehézvezetékes Uralnak 100lityi/100 km terepen volt, még kérdés?-:)XDDDDDDDDD
Nem pontos. Az alapnorma volt 56 liter/100km. Erre jöttek szorzók. Sorállományú vezető helyből 1,1. Volt szorzó utánfutóra, terepre, városi közlekedésre, stb.
Már nem sokra emlékszem, de a városi szorzó 1,35 volt.
Nehéz terep pedig 2,4! Tehát ha jól könyveltél, 100 liternél jóval többet tankolhattál 100km után. És az Ural a Zilekkel szemben már azt a benzint (92 oktán) használta mint a személykocsik akkoriban.
A környékbeli autósok nem kis örömére! :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
'"A 101. Tüzérosztály katonái megtekinthették a német PzH 2000 osztály egyik tűzszakaszának éleslövészetét Grafenwöhr-ben. Az önjáró lövegek – lánccsikorgás és az ezer lóerős motor fülsiketítő hangjának kíséretében – gördültek be tüzelőállásaikba, aztán a (hallásvédőket viselő) magyar tüzérek is beleremegtek, amikor a 155 mm-es űrméretű lövegek több mint 10 kilométeres útjukra bocsátották a majd 50 kilogrammos repeszgránátokat.

Szöveg: Kézi Rudolf őrnagy és Kapás Viktor István hadnagy Kép: 101. Tüzérosztály"



53717370_2193921553984921_5992892349145939968_o.jpg


53320723_2193921530651590_3118241051119190016_n.jpg


53184590_2189061574470919_1143438783752962048_o.jpg
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 122
113
Egyébként kaphatna valami normális magyar nevet a Pzh helyett pl. Bölény, Botond (az elődje is sikeres volt) vagy Árpád.

Ez a hozzáállás csak nekem fura és mű? Itt a környéken ez főleg lengyelekre jellemző - Homar, Rosomak stb. Közepes légvédelemnek is adtak már valami nevet oszt még ki sincs választva konkrét típus.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 824
4 748
113
Ez a hozzáállás csak nekem fura és mű? Itt a környéken ez főleg lengyelekre jellemző - Homar, Rosomak stb. Közepes légvédelemnek is adtak már valami nevet oszt még ki sincs választva konkrét típus.
Nagyon úgy tűnik, hogy ki van választva, tekintve, hogy a szerződést is aláírtuk már. És miért is volna probléma ha lenne egy magyar neve? Vagy neked tetszik a Pzh "név"? Egyébként nem lengyel sajátosság a névadás elég ha csak a Leopárdra, Pumára, Lynx (Hiúz), de mondhatnék jenki példákat is pl. Patriot, Javelin sőt az oroszok is legtöbb fegyvernek nevet adnak pl. Bulava mi miért ne adhatnánk neki?
 
  • Tetszik
Reactions: jimkirk

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Ez a hozzáállás csak nekem fura és mű? Itt a környéken ez főleg lengyelekre jellemző - Homar, Rosomak stb. Közepes légvédelemnek is adtak már valami nevet oszt még ki sincs választva konkrét típus.

Egyebbkent elore nem is olyan jo elnevezni ilyen eszkozoket.A napi hasznalat ugyis elohozza majd mi is lesz a megfelelo nev. Alltalaban ugy szokott lenni szerintem :p Ha pedig volt elore nev valasztva, akkor van egy nemhivatalos becenev utana.

Van erre egyebbkent valamilyen lista, marmint a honvedsegi eszkozpark osszegyujtott akar nemhivatalos megnevezesei?

Mihu, minyo, csirkecomb, ancsa megnevezesekkel gyakrabban talalkoztam a forumon de gondolom a tobbi cuccnak is lett valami neve, vagy nem jellemzo?
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Egyebbkent elore nem is olyan jo elnevezni ilyen eszkozoket.A napi hasznalat ugyis elohozza majd mi is lesz a megfelelo nev. Alltalaban ugy szokott lenni szerintem :p Ha pedig volt elore nev valasztva, akkor van egy nemhivatalos becenev utana.

Van erre egyebbkent valamilyen lista, marmint a honvedsegi eszkozpark osszegyujtott akar nemhivatalos megnevezesei?

Mihu, minyo, csirkecomb, ancsa megnevezesekkel gyakrabban talalkoztam a forumon de gondolom a tobbi cuccnak is lett valami neve, vagy nem jellemzo?

A csirkecomb az mi?

Egyébként ötvenöcsi, nyuszibusz ami még eszembe jutott.