Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Az az egy szál zsilipmodul tökéletesen mutatja a súlyukat a személyszállító monopóliumuk megszűnése után.

Én konkrétan vak voltam, és nem vettem észre azt, azt hittem abszolute kimaradtak a Gateway építéséből.
Ezzel kívültt a Nauka kanosszajárása után kíváncsi leszek, hogy itt mit művelnek...
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Jupiter belső - feltételezett - magja. Fémes hidrogén.
Ez fizikailag lehetseges volna? Elvileg nem a minel nehezebb elemeknek kellene a gravitacios kozponthoz kozel lennie? Mert ugye a folyekony es szilard hidrogen is csak hetven par kg m3 enkent azthiszem. Ha meg a nyomastol szetesik valahogy protonra es neutronra akkor az megint csak nem hidrogen. Nem vitazni akarok csak nem ertem. A masik hogyha a mag is hidrogen akkor hogy tudott a hidrogen olyan tomegbe osszealni hogy ne szoklyon az alkoto hidrogen mert nagyobb surusegu bolygok eseteben is szokes a vege. Szerintem biztos hogy valami neutroncsillagbol szarmazo vasnal nehezebb elem a jupiter magja./
A kötéstávolságok és az elektronok pályája lecsökken, ezért lesz fémes tulajdonságú (elektronfelhő) a hidrogén is. Ha nincs sok nehezebb elem, marad ez, mint mag. Amúgy érdekességképpen; ha a földön élö 7 milliárd ember összes atomjának nulla lenne a kötéstávolsága, elférnénk egy kockacukorban.
Kapcsolódik a témához.

"A tudósok azt észlelték,hogy a Jupiter különösen erős mágneses mezővel rendelkezik, ami elég erős ahhoz, hogy elérje és befolyásolja az óriásbolygó holdjait. Azt is kimutatták, hogy az Európa felszín alatti óceánja - a földi óceánokhoz hasonlóan - sós vizű. A sós tengervíz mágneses mező hatására vezetheti az áramot, és ez a hatás futóáramlatokat hozhat létre az óceánban."
"A tudósok szerint az Európa futóáramlatai a Golf-áramlathoz hasonlatosak, amely a Földön az élet számára kiemelt fontosságú vegyülékeket szállít. Ha az Európán van élet, az áramlatok ugyanezt a célt szolgálhatják."

A franc menne oda horgászni, még jól megrázna az elektromos Marcsa. :)
20180514europa.jpg


https://www.origo.hu/tudomany/20190313-a-jupiter-magneses-mezeje-igen-eros.html?utm_source=hirkereso
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 301
113
Az oke hogy lecsokken a kotes tavolsag. De ehhez hatalmas tomegu hidrogen kellene hogy a legkonnyebb elembol ammyi jojjon ossze hogy ekkora nyomas osszealjon. De a hidrogen olyan konnyu hogy a napfeny fotonjai elsodorjak... Tehat onmagatol ossze se tudna csomosodni surusodni. Tehat kell egy magnak lennie ami akkora tomeggel rendelkezik hogy nagyobb erovel legyen kepes vonzani a hidrogent mint annak a szokesi hajlandosaga. Tehat nagy tomegnek kell lenni nagy suruseggel... Plusz ha a mag csupan hidrogenbol alna az azt jelentene hogy se egy meteor se semmivel nem talalkozhatott volna a jupiter csak es kizarolag hidrogenbol allo "egitestel" a gravitacio elve miatt a jupiter legkore se tartalmazhatna semmit csak hidrogent vagy annal konnyebb reszecskeket.... Mert a nehezebb gazok lesulyednenek a magba ahova a gravitacio vonza. Meg a jupiter se kepes meghagni a gravitaciot /plane ekkora tomeggel./
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
"Látványos képeket küldött a Marsról az orosz-európai űrszonda

A Marsról készült felvételekkel mutatta meg kamerájának képességeit az ExoMars orosz-európai űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája, melyeken részletesen látható a bolygó felszíne, és a NASA InSight nevű Mars-szondája is feltűnik – írja honlapján az Európai Űrügynökség.


A képeket az űrszonda CaSSIS névre hallgató képalkotó rendszere készítette, az egyik felvételen pedig a NASA InSight szondája is szerepel, ami azt jelenti, hogy most először ismert fel leszállóegységet a Marson egy európai űrjármű. A kép egyébként március 2-án készült, akkor, mikor az InSight éppen a bolygó talajába fúrt egy érzékelőt.

Ez egyébként azért különösen érdekes, mert a TGO többek közt az InSight által összegyűjtött adatok Föld felé történő továbbításában is közreműködik. Emiatt egészen eddig nem fordíthatták a NASA járműve felé a kamerát, meg kellett várniuk, hogy az űrszonda elhaladjon fölötte.

A CaSSIS a jövőben is segíteni fogja majd az InSightot, többek közt azzal, hogy vizsgálja körülötte a Mars felszínét: ha a szonda szeizmométere jelez, könnyen lehet, hogy egy meteorit csapódott be a helyszínen, ennek megkeresésében pedig nagy segítséget nyújthat az űrszonda. Emellett egyébként azért is fontos lehet a kép, mert bizonyítja, hogy a Rosalind Franklinnek keresztelteurópai marsjáróról is tudnak majd felvételeket készíteni."

26963645_ad78b035d8cc7bfc9c56e529ac7d51aa_wm.jpg


Több kép is van:

https://index.hu/techtud/2019/03/14/mars-kutatas-esa-tgo-kepek/
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ez az első olyan oroszokhoz (is) köthető Mars-szonda, ami nem zuhant le se a bolygóra, se vissza az Indiai óceánba.
Ha nem csal az emlékezetem, idáig minden egyes orosz Mars és Fobosz szonda kudarcot vallott.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Ez az első olyan oroszokhoz (is) köthető Mars-szonda, ami nem zuhant le se a bolygóra, se vissza az Indiai óceánba.
Ha nem csal az emlékezetem, idáig minden egyes orosz Mars és Fobosz szonda kudarcot vallott.
:)

Én is úgy emlékszem - bár ez nem jelent semmit - . Nincs megállapodás ezek szerint az ottaniakkal, más a .... :D

Az első Fobosz pedig nagyot ütött volna! :)

Hirtelen ezt találtam :

A Fobosz-program keretében két szovjet űrszonda indult a Mars felé, hogy tanulmányozza a bolygót és legnagyobb holdját, a Phobost. A szondák 1988 júliusában indultak Bajkonurból, a Mars közelében megszakadt velük a kapcsolat. Leszálló egységeket juttattak volna a Phobosz felszínére. https://hu.wikipedia.org/wiki/Fobosz-program

Ezek az UFO holdak nagyon kreatívak. :D

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Mars_holdjai

https://hu.wikipedia.org/wiki/Phobosz_(hold)

Ez megint megtörtént:

https://www.origo.hu/tudomany/20120112-hetvegen-zuhanhat-le-a-foboszgrunturszonda.html

Egy kép, a kilőtt objektumról :D

536px-Phobos-viking1.jpg



 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 391
113
Őszintén, ha meg is valósul, egységnyi teher szállítása ilyen messzire lényegesen drágább mint a nemzetközi űrállomásra. Az amerikai és az európai űrügynökségen kívül akik komoly forrással rendelkeznek, nem hiszem hogy a többi feltüntetett állam hajlandó lesz az űrhajósait erre befizetni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ez az első olyan oroszokhoz (is) köthető Mars-szonda, ami nem zuhant le se a bolygóra, se vissza az Indiai óceánba.
Ha nem csal az emlékezetem, idáig minden egyes orosz Mars és Fobosz szonda kudarcot vallott.
A Marsz-3 és a Marsz-6 is leszállt. A hármas utána egy kicsit működött is. A hatos keringő egysége jól működött.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
:)

Én is úgy emlékszem - bár ez nem jelent semmit - . Nincs megállapodás ezek szerint az ottaniakkal, más a .... :D

Az első Fobosz pedig nagyot ütött volna! :)

Hirtelen ezt találtam :

A Fobosz-program keretében két szovjet űrszonda indult a Mars felé, hogy tanulmányozza a bolygót és legnagyobb holdját, a Phobost. A szondák 1988 júliusában indultak Bajkonurból, a Mars közelében megszakadt velük a kapcsolat. Leszálló egységeket juttattak volna a Phobosz felszínére. https://hu.wikipedia.org/wiki/Fobosz-program

Ezek az UFO holdak nagyon kreatívak. :D

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Mars_holdjai

https://hu.wikipedia.org/wiki/Phobosz_(hold)

Ez megint megtörtént:

https://www.origo.hu/tudomany/20120112-hetvegen-zuhanhat-le-a-foboszgrunturszonda.html

Egy kép, a kilőtt objektumról :D

536px-Phobos-viking1.jpg



A fregatt fokozat számítógépe adta be a kulcsot. Nem volt az oroszoknak eléggé sugárzásálló csipjük. Addig minden számítógépük egy 200 kilós dobozban volt.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Őszintén, ha meg is valósul, egységnyi teher szállítása ilyen messzire lényegesen drágább mint a nemzetközi űrállomásra. Az amerikai és az európai űrügynökségen kívül akik komoly forrással rendelkeznek, nem hiszem hogy a többi feltüntetett állam hajlandó lesz az űrhajósait erre befizetni.
Hát az oroszok mindjárt három alkalmas rakéta közül is választhatnak. Azt hiszem a Szajúz-5 direkt erre van tervezve.