Az áldozatokat személy szerint sajnálom. Viszont tény, hogy az iszlám eszmerendszer nagyon gyenge lábakon áll szervezettség terén. Mohamed vagy leszármazottai nagyon elszúrták a dolgot és főleg a síita szunnita szembenállás óta szemernyi esély sincs rá, hogy kialakuljon egy egységes egyházi rendszer mint a kereszténységnél. Sok esetben a lokális vallási vezetők arra használják fel a Koránt, hogy magyarázataikkal hatalmaz szerezzenek (hisz a vallási törvények felette állnak minden állam törvénye felett). Tulajdonképpen nagy egyszerűsítésekkel két fő forrása van a fanatikusoknak (persze eleve nem nehéz a "békés iszlámot" radikalizálni) szerintem: a műveletlen bozótakók, ahol a tehetségesebbje a vallással szerzi meg a vezetői és ezzel járó hatalmi szerepet és a művelt de a világi dolgokban csalódott (mert a kapitalizmus sajna csak a pénz hajszolja, abba meg bele lehet keseredni) és a vallásban találja meg az újjászületését.
A másik baj a jelenleg dúló politikailag korrekt kultúra. Én úgy tudom akkor tudok megoldani egy problémát, hogy ne jöjjön újra előjön, ha tudom mi okozza. Viszont, ha ezt nem lehet vizsgálni akkor csak a hatásokat tompíthatom egy ideig. Pl. a radikális hitszónokokat rég dutyiba vágtam volna, ehelyett évekig vígan hirdethették a tanaikat, mert demokrácia, aztán csodálkoznak a merényleteken, meg mennyien csatlakoznak az ISIS-hez. Olyan az egész mint egy túlfújt kerék. Egy ideig gurul, néha ereszt, de ha egyszer kidurran az nagyot fog szólni.