A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 555
4 801
113
Nos ha újból kezdjük a hadiipart , vannak annak jó oldalai is , vegyük az egyik legalapvetőbb anyagát a lőszert , ezen belül is a lőport.
2004-ben Szolnokon felépült az egyik legkorszerűbb kénsavgyár a legjobb minőségű 98% tisztaságú évi 150 ezer tonna kénsavra.
2017-ben Fűzfőn felépült Közép-Európa legkorszerűbb salétromgyártó üzeme (thyssenkrupp solutions) segítségével több mint 300 ezer tonna kapacitással .(Bige érdekeltségek)
2012-ben Dunaújvárosban 20 ezer tonna új cellulóz üzemet avattak.(Dunacell)
Ez a 3 három kell az NC-hez , a korszerű lőporhoz , és a fenti mennyiségek embertelen nagy számok , ha csak 20 % mennyiségből Fűzfőn állami lőporgyárban izraeli technológiával kiváló minőségű lőport állítanak elő , és eladják "éhes barátainknak" a hadiipar tovább fejlesztésének folyamatos anyagi bázisa megteremtődött .(Kiváló minőség , és kiváló ár , mert a legújabb)
Ha van pénz , lehet álmodozni ilyen - olyan IFV-ről , APC-ről .

Nagyon is igazad van. Pl a II.Vh-ban is az alapanyag és nyersanyaghiány volt az ipar fő hiányossága. Ide jöhetne még némi technológia hiányosság is, de valójában a legtöbb program az alapanyagon bukott el. Nem a 70+ évvel ezelőtti események elemzését akarom visszalopni, de párhuzamokat badarság nem észrevenni.
Mindenki (bevallom én is) a gyártóüzemben szeretném látni a felvételeket, ahogy szerelik össze az APC-inket. De ha gyártani akarunk és nem csak összeszerelni, akkor valóban szükség lehet az alapoktól kezdeni el az építkezést.

• Tetszik
Reactions: Loken

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 288
90 121
113
Btr ek kozil az evek ota felreallitott is aksi betetele utan indithato... /motorikusan ebbol a szempontbol nincs veluk gond./uzemkepesseg szempontjabol nincs veluk gond..../aki mast mond hazudik... A problemak a pancelzattal es a kialakitassal vannak.../nem tudom hogy csinaltak de egyebkent az eggyik leguzembiztosabb jarmu.../

A nagy büdös lófaszt!

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Akkor hazudok ezek szerint.
Ha azt allitod hogy motorikusan szar a btr konstrukcio uzemkepesseg teren. Akkor igen...
Lehet szidni a btrt a pancelzat miatt lehet az ergonomia miatt lehet az allulmuszerezetseg miatt lehet hogy a motorba nincs le tartalek sok minden miatt lehet szidni... De amikor 4-5 eve leallitott csillaghangarba tarolt vasakhoz oda megy az ember kapasbol 10 et kivalaszt berakjak az aksikat es 10-10 a random kivalasztott vasakbol a sajat laban atmegy a telephejre majd ra ket napra a gyakorloterren lenyom 2 napot... Az minden csak nem rossz uzemkepesseg tekintetebe. /es ez az igaz a btr re ezt te is tudod.../ se a fekekkel se a motorral /uzemkepesseg teren/ se az elektronikajaval nincs gond ahogy a valtoval se... Btr nem nagyon volt meg bevontatva nem csak tatan mashol se a gyakterrol /es ezt nem en allitom./ nem a szivem csuvske a btr rengeteg hianyossaga van de az uzemkepesseg pont nem tartouzik a hatranyokhoz... /a motor a valto mind mind olyan elem ami teherautobol szarmazik amik 1000x nagsobb elettartamra lettek tervezve uzemorara mint amit a mi btr jeink a mai napig elertek.../

• Tetszik
Reactions: antigonosz

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 087
141 051
113
Ha azt allitod hogy motorikusan szar a btr konstrukcio uzemkepesseg teren. Akkor igen...
Lehet szidni a btrt a pancelzat miatt lehet az ergonomia miatt lehet az allulmuszerezetseg miatt lehet hogy a motorba nincs le tartalek sok minden miatt lehet szidni... De amikor 4-5 eve leallitott csillaghangarba tarolt vasakhoz oda megy az ember kapasbol 10 et kivalaszt berakjak az aksikat es 10-10 a random kivalasztott vasakbol a sajat laban atmegy a telephejre majd ra ket napra a gyakorloterren lenyom 2 napot... Az minden csak nem rossz uzemkepesseg tekintetebe. /es ez az igaz a btr re ezt te is tudod.../ se a fekekkel se a motorral /uzemkepesseg teren/ se az elektronikajaval nincs gond ahogy a valtoval se... Btr nem nagyon volt meg bevontatva nem csak tatan mashol se a gyakterrol /es ezt nem en allitom./ nem a szivem csuvske a btr rengeteg hianyossaga van de az uzemkepesseg pont nem tartouzik a hatranyokhoz... /a motor a valto mind mind olyan elem ami teherautobol szarmazik amik 1000x nagsobb elettartamra lettek tervezve uzemorara mint amit a mi btr jeink a mai napig elertek.../
A motorral pont nincs baj azon kívül, hogy kurva gyenge. A váltó, a felfüggesztés meg a fékek viszont nagyon szarok.

• Tetszik
Reactions: therob

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
A 80 as /Moncsi/ amelyiket a csaj vezette amikor egyszer lentvoltatok az pont egy prt s vas volt...az special 5 eve allt. De az osszes tobbi is az okon a napokon hasznalatba volt mind a roncsteleprol volt valo... /a sajataink egy resze hadgyakorlat miatt nem volt meg vissza keszitve ami volt meg kszkszt adott.../ es tenyleg talalomra lettek kivalasztva ful randomra...

• Tetszik
Reactions: antigonosz

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 087
141 051
113
A motorral pont nincs baj azon kívül, hogy kurva gyenge. A váltó, a felfüggesztés meg a fékek viszont nagyon szarok.

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Azt en nem vitatom hogy gyenge a motor /de uzemkepesseg teren nincs gond vele /egyszeruen nincs bennuk annyi km hogy tonkremennyenek nemelyik meg szinte bejaratos.../van amelyikbe nincs 10000 km se./

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 087
141 051
113
Azt en nem vitatom hogy gyenge a motor /de uzemkepesseg teren nincs gond vele /egyszeruen nincs bennuk annyi km hogy tonkremennyenek nemelyik meg szinte bejaratos.../
Szedjük ki és tegyük teherautóba ahova való...
Mondjuk sokat érsz a motorral ha minden más meg beszart benne.
A fegyverek üzemideje viszont lejárt eléggé bennük.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 344
16 725
113

Én életemben 1szer vezettem btrt.
Elindulásnál beesett a kuplungpedál. Szóltam az oktatónak.
Ő nyugodtan mondta, előfordul. Húzzam ki kézzel.
Ja a kettest 2 kézzel kellett betépni a helyére. A váltója egy rakat szar.
Nem csak annak az 1-nek.

Ebben a gépben akkor 10000 km-volt.
Hogy ennél hosszabb távra tervezték . Még jó.

Ja lenyom a gyaktéren 2 napot? Az igen.még jó, hogy be tud jönni saját lábán.

Ja és saját szememmel többször is láttam vontatva btr-t.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Szedjük ki és tegyük teherautóba ahova való...
Mondjuk sokat érsz a motorral ha minden más meg beszart benne.
A fegyverek üzemideje viszont lejárt eléggé bennük.

Igazabol annak se lenne sok ertelme. :) a btrt mindig is egy gurulo koporsonak tartottam. Soha nem szerettem mindig nyomorogtam benne bal desszant miatt geppuskaval.... A sok vicek vacak ami csak elakadni jo se szerettem ahogy szinte semmit a jarmuvon. Egyedul a fegyverzet amit tartottam valamire mind a 80 ason mind a /a son /de ott is csak a tuzerot./ mert minden mas teren elegtelen...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 087
141 051
113
Nem csak annak az 1-nek.

Én kigyulladva is...

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 288
90 121
113
Nem csak annak az 1-nek.

BTR-ből ha a fele bejön saját lábán két nap után az angy szó

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 087
141 051
113
Igazabol annak se lenne sok ertelme. :) a btrt mindig is egy gurulo koporsonak tartottam. Soha nem szerettem mindig nyomorogtam benne bal desszant miatt geppuskaval.... A sok vicek vacak ami csak elakadni jo se szerettem ahogy szinte semmit a jarmuvon. Egyedul a fegyverzet amit tartottam valamire mind a 80 ason mind a /a son /de ott is csak a tuzerot./ mert minden mas teren elegtelen...
Eleve ha hozzá akarnak nyúlni (remélem nem akkor a motorcserével kéne kezdeni, hogy bírja az elektronikát. Erősebb motorhoz kéne új váltó meg felfüggesztés is meg új fékrendszer. Lényegében vehetsz egy újat az árából amit elbasznál rá.

• Tetszik
Reactions: arcas

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 304
113
Nem csak annak az 1-nek.

Akkor neked mas a tapasztalatod veluk.

Folyami atkelesen nallunk semmi gond nem volt veluk /uzemkepesseg teren./ a vizzaras mas kerdes de az se volt olyan veszes./

Nem akarom vedeni a btrt mert nem szerettem. De en vontatva meg nem lattam.

Mi lenyomtunk egy egy hetes folyami atkelest gyorbe majd lementunk veluk labon a bakonyba ott lenyomtuk az egy honapot veluk majd vasuton vissza egy se esett ki a sorbol kissebb dolgok voltak de nem kellett hozza logz /kezszemes melo volt csak./

En ebbol tudok kiibdulni meg amit az oregek meseltek...

Mind azt mondta hogy kalap szar de motorikusan semmi gond nincs a vasakkal...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 344
16 725
113
A

Ha voltál lövészeten /A-sal akkor láthattad, hogy folyton elakad.
Ezt megoldani csak az irányzó gép tetejére való kimászása és álltalában több perces szenvedésével lehetett megoldani.
Így ott a tűzerő is bukik.
Ráadásul már a 2. lövedék is messze a cél fölé csapódik sorozatnál hacsak nem 1 panelházat lőssz.