A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

exi

Well-Known Member
2018. augusztus 28.
224
469
63
"A modernizáció mindenre hatással lesz: az ideológiai képzést átveszi a technikai, egyre több lesz az éjszakai gyakorlat, hiszen az éjjellátók tömeges megjelenésével erre is lehetőség lesz, és megjelennek a szimulációk, mert a nagy értékű modern gépek, nagy értékű lőszerrel működnek, így a kiképzés mindinkább a virtuális térbe helyeződik át. A kiberképességet is fejlesztik, s már nemcsak a védekezésre, de a támadásra is hangsúlyt fektetnek; egy kiberakadémiát is létrehoznak Szentendrén – sorolta az altábornagy."
https://honvedelem.hu/cikk/115130_az_utokepes_hadsereg_letrehozasa_nem_szlogen

Remelem, hogy megtalaljak a szimulacio/eles gyakorlat kozotti megfelelo egyensulyt es nem csuszunk at egy szelsosegbe. Rendszeres eles gyakorlatra oriasi szukseg van, ha draga, ha nem.
 
M

molnibalage

Guest
naigen...bár már régen olvastam ilyen normális és tényszerű cikket az indexen...köszönet érte.
Tényleg korrekt. De azért egy kis Mupet Shows öreges gonoszkodás: Románia nem T-72-kel van felszerelve. DE ezt már nagyon kellett keresnem...
Jó cikk! :rolleyes:
Az indexen van egy jo cikk es molni nincs sehol...
Vagy elraboltak vagy o rabolta el az ujsagirot, de valami biztos tortent. :cool:
Hát azért tárgyi tévedések vannak benne itt-ott, hol súlyosabb, hol kisebb.

A 2000-es évek közepére a Magyar Honvédség már csak nagyjából ötven, teljesen elavult T–72-es harckocsival rendelkezett, amelyek fele használhatatlan állapotban volt. Ezeket csak azért tartották meg, hogy az alkatrészeikkel életben tudják tartani a többit. Ebben az időben nem volt olyan helikoptere a hadseregnek, amelyet harci helyzetben használni lehetett volna.
Ekkor még volt ATGM és fegyverzet is a Mi-24-esekhez. Vagy én vagyok feledékeny?

A magyar légierő büszkeségei a 2006-ban beszerzett Gripenek voltak. A 14 gépből 2016-ban 12 volt használható: egy gép a csehországi Čáslav katonai repülőterén tartott gyakorlat során túlfutott a kifutópályán, és összetört, a másik egy Kecskeméten végrehajtott kényszerleszállás közben sérült meg.
A Gripen szerződés 2001-es döntés, 2003-as módosítás és 2006 közepétől 2007 jan. között érkeztek a gépek. Tehát ez egy picit pontatlan és téveszméket generálhat a döntés és képesség kialakulása közötti átfutásról, nem szerencsés.

Az utóbbi évtizedekben a magyar tüzérség is leépült. Korábban a NATO a tagországok szárazföldi képességet nem részesítette előnyben, inkább a légi képességek fejlesztésére koncentrált, de ez a doktrína az utóbbi időben változott. Itt ismét érdemes utalni a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus tapasztalataira, ahol sok esetben több tíz kilométeres távolságból lőttek célpontokat, azaz a tüzérség és a rakétavetők sok esetben kiváltották a helikoptereket.
Azért ez ebben a formában nem igaz. A helikopterek képesek pontcélokat és páncélosokat is leküzdeni irányított pct. rakétával. Ennek nem 1:1 kiváltása az, hogy orbitálisan nagy szórású lövegekkel területtüzet ad egy BM-21/24 vagy Gvozgyika vagy Akácia...

A svéd Gripenek lízingje hét év múlva jár le, ekkor kerülnek a Magyar Honvédség tulajdonába.
Ez ebben a formában egész egyszerűen nem igaz, kivéve, ha módosították a szerződés nem nyilvános részét és feltétel nélkül, maradványérték kifizetése nélkül itt maradnak. Ez hatalmas eredmény lenne és kétlem, hogy nem kommunikálnák, ha ez lenne. Anno a szerződés hosszabbításról Hende több csatornán is nyilatkozta, hogy a második 10 év kb. feleannyiba került, mint az első. Tekintve, hogy kb. 30M USD volt a gépveszteség pótlása még további értékvesztéssel is ez legalább 0,5 mrd USD körüli "ajándék" lenne a svédektől. Ennek fényében az, hogy simán itt maradnak az álom kategória.

A Jas 39 Gripenek ugyan sokkal fejlettebbek a hetvenes-nyolcvanas évekre kifejlesztett, igazi negyedik generációs repülőgépeknél, de nem érik el az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett ötödik generációs harci repülőgépek, például az F–22 Raptor és az F–35 Lightning-II műszaki színvonalát
A Gripen nem igazi 4. gen gép? Itt kicsit rosszul fogalmazott vagy nem érti a besorolást. A 4, 4+ és 4++ fogalmát nem sikerült jól átadni, az hogy "igazi 4. gen" nem értelmezhető.

Ezeket leszámítva összességében tényleg nagyon korrekt lett. Helyenként az az érzésem, hogy megkérdeztek legalább jártas fórumozókat, de a fenti pontok némelyike ennek fényében furcsa.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
A Leopard harckocsikat még el tudom képzelni, de hogy Szentendre hogy lesz modern! Lehet már egyáltalán lőni ott, vagy az elsüvítő golyókat a saját szemükkel látó kocogók miatt még mindig le van zárva a lőtér, ahol a sorozatlövés amúgy is be volt tiltva, mert zavarta a kertvárosi lakókat!
Nagy földsánc van a Duna felé, elvileg lehet lőni kézifegyverekkel. Ha más nem akkor meg ott van a szomszédban egy másik lőtér.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Apró különbség, hogy a lengyeleknél beolvasztották a szélső jobboldali szervezetek jó részét. Nálunk meg, ha ismertél valakit, akinek a rokona gárdista volt...
Nem a szélső jobbos embereket kell megfogni. Hanem a fiatalokat. Azért a lengyel "hibába" ne esünk.
Egyébként a kadét és a honvédelmi tábor egy jó erős alap lenne a programnak kezdésnek. Azokból kiindulni már lehetne.
Viszont a jelenlegi rendszerre ráférne egy átalakítás ha a lengyel példát vennék elő. Ha a későbbikekben a lengyel példa alapján kapnának ezek az "erők" tűztámogatást ahhoz kiképzés,felkészítés se nem ártana. Ehhez pedig idő,hely,ember,felszerelés kellene. Ezt pedig legjobb esetben a főiskola,egyetem vagy "felnőtt" szakiskola előtt lehetne megcsinálni. Az érettségi után vagy a főiskola/egyetem közben lehetne is. Modul rendszerben. Egy alap 2-3 hónapos helyben valahol. A "kadét" programban résztvevőknek 1-2 hónap. Utána felajánlani hogy valamely alakulatnál folytassák. További 3 vagy 6 hónapot. Ez mondjuk nem lenne kötelező jelleg. Azért ösztönözni nem ártana :) Akinek van hozzá kedve az csatlakozhat valamely alakulathoz. Legalább a minimális szakalap legyen meg. Így már el lehetne érni egy régebbi sorkatonai "felkészültséget". Tehát aki csak az alapot kívánja elvégezni azokból lehetne egy felkészített ÖTT. Aki meg pluszt meg kíhivást akar. Azok meg mehetnének ÖMT jelleggel valamely alakulathoz. pluszba még 3 hónaptól 6 hónapig. Esetleg 9. Választhatóan.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ekkor még volt ATGM és fegyverzet is a Mi-24-esekhez. Vagy én vagyok feledékeny?
Minimális mennyiségben.Az utolsó beszerzésekböl,a többieknek lejárt az üzemideje.90es évek második felében több tanulmány és cikk volt a Mihuk korszerűsitésének sürgetésére,és azokban irtak a fegyverzet gondjairol is
Azért ez ebben a formában nem igaz. A helikopterek képesek pontcélokat és páncélosokat is leküzdeni irányított pct. rakétával. Ennek nem 1:1 kiváltása az, hogy orbitálisan nagy szórású lövegekkel területtüzet ad egy BM-21/24 vagy Gvozgyika vagy Akácia...
Nem válthatja ki,de folyton elfeledkezel az irányitott és önirányitott tüzérségi lőszerek lehetőségeiröl.Pedig nemrég még az SDB bombát is belinkelte valaki,hogy bevethető MLRS rakétával.A legújabb izraeli gyújtó(!) már akár a D20 ezeréves HE gránátját is végfázis irányitásuvá teheti,egyszerű gyújtócserével.
 
M

molnibalage

Guest
Nem válthatja ki,de folyton elfeledkezel az irányitott és önirányitott tüzérségi lőszerek lehetőségeiröl.Pedig nemrég még az SDB bombát is belinkelte valaki,hogy bevethető MLRS rakétával.A legújabb izraeli gyújtó(!) már akár a D20 ezeréves HE gránátját is végfázis irányitásuvá teheti,egyszerű gyújtócserével.
Logikailag helytelen. A cikk arról írt, hogy az ott bevetet tüzérség váltotta/pótolta a harci helit. PGM nélkül.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Erre írtam feljebb egy lehetőséget a könnyű gépesített ÖMT zászlóaljra!

Most az alapok lerakása folyik, szerintem még legalább 2-3 évig. Először legyen minden járásban az elvárt század. Aztán azok alkossák a zászlóaljakat, majd azok ,a dandárokat. Nyílván felfegyverzésükben is tovább fognak lépni. Nem csak gépkarabély lesz a fegyverzetük.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
A Leopard harckocsikat még el tudom képzelni, de hogy Szentendre hogy lesz modern! Lehet már egyáltalán lőni ott, vagy az elsüvítő golyókat a saját szemükkel látó kocogók miatt még mindig le van zárva a lőtér, ahol a sorozatlövés amúgy is be volt tiltva, mert zavarta a kertvárosi lakókat!

Már 10 éve sem azon a törpe lőtéren lőttünk...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Ha a dandart bekuldenek a husdaraloba donyeckbe es ellatasuk utan biztositananak megfelelo mennyisegu repulogepet a rehabilitaltak balatoni gyogykezelesere akar meg elkepzelheto is lehet a dolog...

Nem akarok belemelyedni de kezdjuk ott hogy munkacs budapest 350 km ami meg nem balaton. /persze az ukran hadseregnek jolmegy es sportkocsival jarnak mimdenhova./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Bp tol sza!moljumk egy rovid 120 km ert ez olyan 470 km. 2 ora allatt 235 km/h folyamatos sebesseggel kellene haladniuk... Igazabol szerintem egy f1 es autoval egy f1 es pilotanak nem menne meg ha az uthalozat jo is lenne es az utszelen a benzinkutak boxutca szeruen mukodnenek../ezt a kijelentest kezeljuk igy.../.
 
H

Hummen23

Guest

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem válthatja ki,de folyton elfeledkezel az irányitott és önirányitott tüzérségi lőszerek lehetőségeiröl.Pedig nemrég még az SDB bombát is belinkelte valaki,hogy bevethető MLRS rakétával.A legújabb izraeli gyújtó(!) már akár a D20 ezeréves HE gránátját is végfázis irányitásuvá teheti,egyszerű gyújtócserével.
Elméletileg és tágra vett világkörnyezetben persze hogy lehet beszélgetni akár ICBM-ekről is, de ez a topik konkrétan a MH-ről szól. A magyar Mi-24-ekhez volt irányított páncéltörő rakéta, a Gripenekhez is a Maverick-ek, de nem tudom volt-e a tüzérségünknek valaha is bármilyen irányított gránátja?? Mert ha nem, akkor az arról ITT történő diskurzus csak elméleti álmodozás. Sajnos ...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
A baráti hangnem már önmagáért beszél, komoly ország lehet elininálná a hangadót...

Szerintem örülnek, hogy élnek, de Kárpátaljára sajnos tényleg telepítettek (Munkácsra) egy dandárt, csak barátilag... Volt már itt róla szó, hogy mi mennyit segítettünk nekik (HM kórházban sérültek ápolása, balatoni nyaraltatás ukrán gyerekeknek, pár T-72, gáz mikor Putyin elzárta nekik, kaját, árvizi segítséget) erre ők ezt teszik. Amúgy tüzérséget raktak ide töbségében 2S1, 2S3-kat.

Az meg hogy két óra alatt a a
Balatonon.... Bruhahaa.... De azért nem árt figyelni ezeket a ganékat...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Semmi valóságalapja. Egy háború nem boxmeccs.
Megtámadni egy Nato tagországot, miközben a szomszédaik szintén azok, valamint csak a Nato tartja vissza az oroszokat is. Kétfrontos háború egyszerre a Nato és oroszország ellen.
Napok alatt felosztanák ukrajnát.
Napok alatt felosztanák Ukrajnát.... Akkor ezt gondoljuk csak újra :)
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Nyilván egy főképp tüzérséggel felszerelt dandár 2 óra alatt a balcsinál lenne...
Indióta hálátlan mocskok ... nyakukon az oroszokkal nyilván még majd a nato-val is háborúzni akarnak... kicsit nagy az arcuk ahhoz képest hogy 5 év alatt sikerült visszafoglalniuk egy tetvest várost...