A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Válaszolhatnék egyesével a kérdéseidre és ellenvetéseidre, de a válaszok egy részét igazából már egy gimis történelemkönyvből elolvashatod, és a többire is bőségesen találsz szakirodalmat. Számvéber, Romsics, Ungváry vagy Gosztonyi témába vágó munkássága tökéletes, de még a régebbi, marxista alapvetésű szerzők meglátásai is sokkal részletesebbek, pontosabbak és árnyaltabbak a megállapításodnál, mely szerint egyszerűen azért alakult így a történelmünk, mert akkori vezetőink nagyon, nagyon hülyék voltak…

Ha utánajársz a témának, akkor belátod, hogy a második világháború az érintett országok többségének nem fakultatív program volt! Németország, a SZU, az USA, Anglia, Franciaország, Japán és az egyetlen, valóban hülye vezetővel megáldott Olaszország akarták a háborút, nagyképű és nagyétkű hatalmakként nem ódzkodtak a vérontástól. De a többiek? Nem akarták, csak megkapták.

- Lengyelország? Nem volt választása. A két fenevad hetek alatt széttépte.
- Finnország? Kétségbeesetten küzdöttek a háború ellen, de hiába. Az volt a szerencséjük, hogy utána a háborúban is kétségbeesetten küzdöttek, később pedig az, hogy Sztálin nagyobb koncra tátotta a pofáját, így ők megúszták némi csonkítással.
- A balti államok? Csendben rettegtek, aztán eltűntek a szovjet gyomorban. Kétszer is.
- Romániát sem volt könnyű táncba vinni. Egy besszarábiányi darabot leharapott belőlük is SZU, csendben tűrték. Aztán fogcsikorgatva Észak-Erdély elcsatolásába is beletörődtek. Tudták, mire képes az erősebb kutya, hát szépen meghajoltak a németjuhász előtt, loholtak mellette készségesen, aztán amikor megjelentek a tökösebb kaukázusi juhászok, gyorsan átcsaholtak hozzájuk.
- Bulgária? Szerencsétlenek be sem léptek a háborúba, és bár tessék-lássék hadat üzente a nyugati hatalmaknak, a SZU-val még a diplomáciai kapcsolatokat sem szakították meg. Hiába, ahogy a Vörös Hadsereg elérte a határaikat, ment is tovább és lendületből elnyelte Bulgáriát.
- Görögország? Ők sem akartak háborúzni, az idióta olaszok ugrottak nekik, akik leszereplése után jöttek az angolok, akiket pedig nem tűrhettek el a Reich alfelén a németek. Csak a szövetségesek háttéralkuinak köszönhetik, hogy nem kapták meg negyediknek a szovjeteket is.
- Hollandia? Távol akartak maradni a háborútól, semlegességi nyilatkozatot tettek, de hiába, a német haderő lerohanta őket. Amikor ellenállni merészeltek, megindultak a német bombázók Rotterdam ellen és porig rombolták a belvárost.
- Dánia? Az ország megszállása hamarabb megtörtént, minthogy a híre elért volna minden dánhoz.
- Norvégia? Ha a németek nem olyan gyorsak, akkor az angolok szállják meg őket. Egyik nagyhatalom sem kérdezte meg, hogy ők ehhez mit szólnak.

Svédország évekig rettegésben élt, várva a német támadást. (A korabeli hangulatot remekül leírja Malaparte Kaputt-ja.) Svájc szintén, nem véletlenül építették erőddé a fél országukat. Ez a két ország megúszta, mivel geopolitikai helyzetükből (a fő támadási irányoktól távol eső, ugyanakkor jól védhető, nehezen hódoltatható terep) és messzemenőkig konfliktuskerülő külpolitikájukból adódóan soha senkinek nem lett volna kifizetődő a megtámadásuk.

Magyarország azonban nem kerülhette el a háborút. Bár abban igazad van, hogy 1941 nyarán nem kellett volna belépnünk a SZU elleni háborúba, de fél évvel később, 1942-re már a németek kérték, sőt, követelték az egyre intenzívebb magyar részvételt. Ennek visszautasítása pedig német megszállást eredményezett volna. Az események tehát lényegében ugyanúgy folytak volna le, ahogyan egyébként is történtek, 1941-es háborúba lépés helyett 1942-es belépéssel és 1944-es megszállás helyett már 1942-es megszállással. Semmi más nem változott volna, csak a holokauszt lett volna totális.

Teljesen irreális az elképzelésed, amely szerint a magyar haderő és a magyar társadalom olyan hatékony ellenállás kifejtésére lett volna képes és hajlandó, amely elriasztotta volna a németeket a megszállás kísérletétől vagy hatékonyan visszaverte volna azt. Ez nem sikerült sem Hollandiának, sem Norvégiának, sem Jugoszláviának, sem Görögországnak, sem másnak.

Az általad már kivéreztetettnek titulált, szerinted már erősen gyengélkedő német haderő 1943 őszén különösebb fennakadás nélkül megvalósította fél Olaszország megszállását. Több mint egymillió olasz katonát fegyvereztek le, több mint 400 ezret kényszermunkára hurcoltak el, és még így is ki tudtak állítani maguk mellett egy közel 800 ezres, bár gyenge harcértékű fasiszta olasz hadsereget. Mindezt a nyugati szövetségesek orra előtt, egy olyan országban, amelynek közvéleménye sokkal inkább németellenes volt, mint a magyar!

Roppant naiv feltételezés részedről az is, hogy a Vörös Hadsereget csak úgy át lehetett volna engedni az országon. Ahová a szovjet hadak bevonultak, ott szépen be is rendezkedtek és biztosították az adott ország szovjet érdekszférába hajtását, majd később teljes szovjetizálását is. Arról nem is beszélve, hogy a németek végképp nem mondhattak volna le egy olyan ország megszállásáról, amely a térségben egyedülálló módon semmiféle katonai segítséget nem nyújt nekik, miközben azt tervezi, hogy amint a szovjetek megjelennek a Keleti-Kárpátokban, készségesen utat nyit nekik Bécsig.
Szem elől tetszett téveszteni az egész témát, ami arról szólt, hogy B.L. írt egy valamit, ahol szinte minden tekintetben rákent mindent az angolszászokra.

A saját gondolatmenetem arról szólt, hogy talán nem kellett volna mindent csontig benyalni. 1941-es jugó beengedés kényszer volt, de utána kb. meg sem próbáltunk semmit és hogyhogynem akkor és a vh után is előkerült az a gumigerincű réteg, ami kiszolgálta a rendszer minden igényét. Más megszállt országban ellen álltak a deportálásoknak, ahogy csak tudtak, pl. Dánia. Itthon meg a hatóságok halál lelkesen asszisztáltak hozzá nagyrészt.

Na ettől a mentalitástól tudnék okádni.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
A saját gondolatmenetem arról szólt, hogy talán nem kellett volna mindent csontig benyalni. 1941-es jugó beengedés kényszer volt, de utána kb. meg sem próbáltunk semmit

A saját gondolatmeneted ezidáig arról szólt, hogy nagy lendülettel lehülyézted az akkori magyar vezetést, és a későbbi hozzászólásaidban is azt próbáltad bizonyítani, hogy milyen elképesztően degenerált hülyék voltak. Továbbá felvázoltál egy irreális sci-fi forgatókönyvet arról, hogy hogyan lehetett volna kimaradni a háborúból nem hülye, hanem okos vezetéssel. Ezekkel a hiányos ismeretekről árulkodó, durván leegyszerűsített, de annál indulatosabb gondolatiddal szálltunk vitába néhányan.

Borhi cikkéről vagy a megszállókkal való együttműködésről eddig nem sok szó esett, a kettőnk vitájában pedig konkrétan semmi.
 
M

molnibalage

Guest
A saját gondolatmeneted ezidáig arról szólt, hogy nagy lendülettel lehülyézted az akkori magyar vezetést, és a későbbi hozzászólásaidban is azt próbáltad bizonyítani, hogy milyen elképesztően degenerált hülyék voltak. Továbbá felvázoltál egy irreális sci-fi forgatókönyvet arról, hogy hogyan lehetett volna kimaradni a háborúból nem hülye, hanem okos vezetéssel. Ezekkel a hiányos ismeretekről árulkodó, durván leegyszerűsített, de annál indulatosabb gondolatiddal szálltunk vitába néhányan.

Borhi cikkéről vagy a megszállókkal való együttműködésről eddig nem sok szó esett, a kettőnk vitájában pedig konkrétan semmi.
Szövegértelmezési hiányosságokon nem tudok segíteni.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Nagyon nem. Az eroforrasok többséget a nemetek elleni harc kapta. Ki is volt mondva es írásba is volt foglslva a "germany first".

Bocsánat, de azért ez egy kicsit csúsztatás. Az, hogy "germany first" azért volt kimondva, mert kettő az egy elleni arányban az Angolok és a Szovjetek erre szavaztak (nem beszélve a szabad Francia, Lengyel, ... erőkről). Nekik fontosabb volt az európai hadszintér, mint a csendes óceáni, de ettől az USA közvéleménye (és Ausztrália, Új Zéland, ...) a Japánoktól félt jobban, a Japán fenyegetés kézzel fogható volt, az európai háború nagyon messzi volt nekik, míg Japán ellen ezrével haltak meg a fiaik (csak Peral Harbour-nél is).
Az USA részéről a "germany first" egy gesztus volt az európai szövetségesei felé, akiknek ez tényleg lérkérdés volt, hogy utána ezekkel együtt közösen végezzenek Japánnal, és az európai harcok befejezéséig meg valahogy az USA megpróbálja Japánt feltartóztatni.
Én azt mondtam, hogy ha Hitler teljesen érthetetlen, őrült módon nem üzen hadat az USA-nak (sőt esetleg még el is ítéli a Japán támadást, hiszen a Japánok megszegték a megegyezésüket), akkor az USA nem lép be az európai háborúba, csak max miután legyőzte Japánt.
Japán mint egy gőzhenger darálta be a Brit, Holland, Francia, ... gyarmatbirodalmakat, kegyetlenkedtek a fogjokkal, a lakossággal (Kínában és Kóreában már évtizedek óta, lásd 1937 Nanking, ahol a német megfigyelő azt írta Hitlernek, hogy a Japánok minden létező és elképzelhető háborús bűnt elkövettek).
Mi baja volt Hitlernek az USA-val? Mi baja volt az USA-nak Hitlerrel? A TEXACO még a háború elején is szállított a németeknek olajat, az USA-ban német szimpatizáns felvonulások voltak horogkeresztekkel (az európai háború elején).
 
M

molnibalage

Guest
Bocsánat, de azért ez egy kicsit csúsztatás. Az, hogy "germany first" azért volt kimondva, mert kettő az egy elleni arányban az Angolok és a Szovjetek erre szavaztak (nem beszélve a szabad Francia, Lengyel, ... erőkről). Nekik fontosabb volt az európai hadszintér, mint a csendes óceáni, de ettől az USA közvéleménye (és Ausztrália, Új Zéland, ...) a Japánoktól félt jobban, a Japán fenyegetés kézzel fogható volt, az európai háború nagyon messzi volt nekik, míg Japán ellen ezrével haltak meg a fiaik (csak Peral Harbour-nél is).
Az USA részéről a "germany first" egy gesztus volt az európai szövetségesei felé, akiknek ez tényleg lérkérdés volt, hogy utána ezekkel együtt közösen végezzenek Japánnal, és az európai harcok befejezéséig meg valahogy az USA megpróbálja Japánt feltartóztatni.
Én azt mondtam, hogy ha Hitler teljesen érthetetlen, őrült módon nem üzen hadat az USA-nak (sőt esetleg még el is ítéli a Japán támadást, hiszen a Japánok megszegték a megegyezésüket), akkor az USA nem lép be az európai háborúba, csak max miután legyőzte Japánt.
Japán mint egy gőzhenger darálta be a Brit, Holland, Francia, ... gyarmatbirodalmakat, kegyetlenkedtek a fogjokkal, a lakossággal (Kínában és Kóreában már évtizedek óta, lásd 1937 Nanking, ahol a német megfigyelő azt írta Hitlernek, hogy a Japánok minden létező és elképzelhető háborús bűnt elkövettek).
Mi baja volt Hitlernek az USA-val? Mi baja volt az USA-nak Hitlerrel? A TEXACO még a háború elején is szállított a németeknek olajat, az USA-ban német szimpatizáns felvonulások voltak horogkeresztekkel (az európai háború elején).
Hm....

Szerinted a háború legerősebb résztvevője figyelembe is vette bármennyire azt, hogy mit akartak a kicsik, vagy akár csak UK? Azért volt GF, mert azt ítélték sokkal nagyobb fenyegetésnek.

Az anyagország nélkül védekezésre képtelen gyarmatok "bedarálása" kb. akkor fegyvertény volt, mint egy csecsemőt elverni, még UK-nak sem volt erőforrása azok megvédésére, nemhogy a holland távol-kelet és fr gyarmatoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Hm....

Szerinted a háború legerősebb résztvevője figyelembe is vette bármennyire azt, hogy mit akartak a kicsik, vagy akár csak UK? Azért volt GF, mert azt ítélték sokkal nagyobb fenyegetésnek.

Az anyagország nélkül védekezésre képtelen gyarmatok "bedarálása" kb. akkor fegyvertény volt, mint egy csecsemőt elverni, még UK-nak sem volt erőforrása azok megvédésére, nemhogy a holland távol-kelet és fr gyarmatoknak.

Én azt mondom, hogy amikor Japán megtámadta Pearl-t, meghalt több ezer amerikai, a csendes ócáni flotta jelentős része elpusztult, a Japánok évek óta győzelmet győzelemre halmoztak, ővék volt a világ egyik legerősebb és legmodernebb flottája és a csendes óceánon mindenki tőlük rettegett, akkor vajon melyik amerikai szenátor mondta volna azt, hogy: "Kedves választópolgárok, ugyan véres háborút vívunk egy kegyetlen és technikailag most még felettünk álló (pl.: anyahajók száma) ellenséggel, aki több ezer amerikait megölt már most, de mi lenne, ha áthajóznánk Európába és harcolnánk Németország ellen is? Hogy miért, pl.: hogy segítsünk szegény kommunisátknak, akiket amúgy utálunk, de nagyon verik őket éppen." Így ki és mikor mondta volna ki a Germany First-öt, ha Hitler teljesen értelmetlenül házhoz nem megy a pofonért, mert ki az a hülye, aki miután már két nagyhatalom ellen harcol, még hadat üzen egy harmadiknak, akivel ráadásul nincs is elvileg semmi baja? Semmit nem nyert Hitler a hadüzenettel, de nagyon sokat vesztett, vélhetőleg az egész háborút.
 
M

molnibalage

Guest
Én azt mondom, hogy amikor Japán megtámadta Pearl-t, meghalt több ezer amerikai, a csendes ócáni flotta jelentős része elpusztult, a Japánok évek óta győzelmet győzelemre halmoztak, ővék volt a világ egyik legerősebb és legmodernebb flottája és a csendes óceánon mindenki tőlük rettegett, akkor vajon melyik amerikai szenátor mondta volna azt, hogy: "Kedves választópolgárok, ugyan véres háborút vívunk egy kegyetlen és technikailag most még felettünk álló (pl.: anyahajók száma) ellenséggel, aki több ezer amerikait megölt már most, de mi lenne, ha áthajóznánk Európába és harcolnánk Németország ellen is? Hogy miért, pl.: hogy segítsünk szegény kommunisátknak, akiket amúgy utálunk, de nagyon verik őket éppen." Így ki és mikor mondta volna ki a Germany First-öt, ha Hitler teljesen értelmetlenül házhoz nem megy a pofonért, mert ki az a hülye, aki miután már két nagyhatalom ellen harcol, még hadat üzen egy harmadiknak, akivel ráadásul nincs is elvileg semmi baja? Semmit nem nyert Hitler a hadüzenettel, de nagyon sokat vesztett, vélhetőleg az egész háborút.
Kínával nem bírtak és ez felidegelte őket ---> Nanking mészárlás
Oroszok pofáncsapták őket...
Az európai a franciák gyarmatait kezdték felfalni, akkor az USA jelezte, hogy ezt nem kéne. A japán terjeszkedés folytatódott ---> embargo ---> PH

Szóval azért annyira nem "halmozták" a sikereket. Egy széttagolt, hadurak által darabokat uralt Kínát abajgattak, megszállták Koreát és Mandzsúriát, amin elég régóta marakodtak a környező országok. A francia gyarmatok védekezésre képtelenek voltak. Amin komoly és tájékozott erővel találták magukat szembe igen gyorsan csapták őket arcon. Szovjetek Hahlin Golnál a jenkik Midwaynél.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Kínával nem bírtak és ez felidegelte őket ---> Nanking mészárlás
Oroszok pofáncsapták őket...
Az európai a franciák gyarmatait kezdték felfalni, akkor az USA jelezte, hogy ezt nem kéne. A japán terjeszkedés folytatódott ---> embargo ---> PH

Szóval azért annyira nem "halmozták" a sikereket. Egy széttagolt, hadurak által darabokat uralt Kínát abajgattak, megszállták Koreát és Mandzsúriát, amin elég régóta marakodtak a környező országok. A francia gyarmatok védekezésre képtelenek voltak. Amin komoly és tájékozott erővel találták magukat szembe igen gyorsan csapták őket arcon. Szovjetek Hahlin Golnál a jenkik Midwaynél.

Erre mondhatom ellenpéldának a bevehetetlennek hitt Szingapúr, vagy Hong Kong elfoglalását. Malajzia, Burma, Jáva, Ceylon, később a Fülöp szigetek, ... Én nem nézném ennyire le az akkori Japán haderőt, csak Malajziát 100.000 főnyi brit haderő védte.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Erre mondhatom ellenpéldának a bevehetetlennek hitt Szingapúr, vagy Hong Kong elfoglalását. Malajzia, Burma, Jáva, Ceylon, később a Fülöp szigetek, ... Én nem nézném ennyire le az akkori Japán haderőt, csak Malajziát 100.000 főnyi brit haderő védte.
Sőt volt az inkább 140 ezres is. De a minőségét tekintve, másodvonalbeli és helyi katonák és elavult repcsik védték, ráadásként tehetségtelen vezetőkkel az általad felsorolt helyeket. Amikor fontos volt, akkor pl Slim visszaverte aBurmából Indiába áttörni próbáló japán haderőt, kisebb, de jól képzett egységekkel. Még modern páncélosai sem voltak a japánoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ez már önmagában muris komment. A sokkal kisebb és gyengébb Szlovákia, ami kvázi protektorátus volt majd önállóan akciózgat? Bakker, komolyan mondom egész egyszerűen fel nem fogom, hogy egyesek az "egyenlet peremfeltételeit" milyen lazán kezelik. Amikor én abból indulok ki, hogy mi volt, ami fizikai való volt és ezzel szemben ilyen sci-fi húzásokat írnak le. Mondjuk úgy, hogy engem akkor itt veszítetek el. Mert ennyi erővel, akkor még az is belefér, hogy titkos úton veszünk korszerű fegyverzetet az USA-ból és ellenállunk 1944-ben. Kb. ennyire sci-fi az, hogy Szlovákia önállóan megtámadja Mo-t úgy, hogy kb. ott azt történt, amit a németek jóváhagytak.

Miért Szlovákián lovagolsz? Romániát és Szlovákiát írtam. A románok volt a komoly veszélyforrás, a szlovákok csak a bónusz.

Ez a link mást mond. Persze ez sem nagy szám, de amikor nagyságrendileg tévedsz, akkor valahogy remeg léc bennem, hogy nem vagy objektív és egy fél perces keresést sem toltál le.
https://www.feldgrau.com/WW2-Germany-Statistics-and-Numbers

B. Monthly Field Army (Feldheer) casualties September 1939 to November 1944

https://en.wikipedia.org/wiki/German_casualties_in_World_War_II#German_sources_for_military_casualties

7:26-nál állítsad le a videót és nézd meg 1941 ápr-t. Látható, hogy itt is messze nagyobb veszteségről van szó, mint amit említesz.

http://www.fallen.io/ww2/

Te a Balkánon elszenvedett német vesztességeket Jugoszláviának tulajdonítod?
A görögöknél voltak azoknak a vesztességeknek a legnagyobb része.
https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Yugoslavia
Casualties Germany:
151 killed
392 wounded
15 missing
40 aircraft shot down
The losses sustained by the German attack forces were unexpectedly light. During the twelve days of combat the total casualty figures came to 558 men: 151 were listed as killed, 392 as wounded, and 15 as missing in action. During the XLI Panzer Corps drive on Belgrade, for example, the only officer killed in action fell victim to a civilian sniper's bullet. The Luftwaffe lost approximately 60 aircraft shot down over Yugoslavia, costing the lives of at least 70 aircrew. The Italian Army took heavier casualties in northern Albania from the Yugoslav offensive there (Italian casualties on all fronts during the invasion amounted to some 800 killed and 2,500 wounded[135]),[65] whilst the Italian Air Force lost approximately 10 aircraft shot down, with a further 22 damaged. The Hungarian Army suffered some 350 casualties (120 killed, 223 wounded and 13 missing in action) from the shelling by Yugoslav riverine forces of its frontier installations and in its attacks upon the Yugoslav frontier forces in Vojvodina,[111] with one quarter of a Hungarian parachute 'battalion' becoming casualties when a transport aircraft filled with 30 troops went down during an abortive drop on 12 April.[136] The Hungarians also lost five Fiat fighters and one Weiss WM-21 Sólyom reconnaissance aircraft during the fighting.

Basszus, erről is huszadjára van szó. Te azt hozod fel érvként, hogy a fullos német 1941-es támadásnak nem állt ellen Jugoszlváia vs azzal az esettel, hogy egyáltalán mivel szálltak meg volna minket 1944-ben, amikor már egészen más volt a német minőség és a kérdés az lett volna, hogy mit és honnan hoznak.

Messze nem fúlos támadás volt. Ez volt a német oldalon:
Germany:
337,096
875 tanks
990 aircraft
Ehhez még jött:
Italy:
22 divisions
666 aircraft[1]
Hungary:
9 brigades
6 air squadrons
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
....Azért az is hozzá tartozik, hogy a Jugoszláv Királyság hadseregét nagyon nem verték meg. Utóvédharcokkal vonultak vissza, a területet feladták. A 700.000-ből alig 50.000 fogoly volt a megadás után. A többi eltűnt Horvátországba, Boszniába, stb.... meg beállt partizánnak...

https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Yugoslavia#Losses
The Germans took between 254,000 and 345,000 Yugoslav prisoners (excluding a considerable number of ethnic Germans and Hungarians who had been conscripted into the Yugoslav Army and who were quickly released after screening) and the Italians took 30,000 more.[137][138]
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Én azt mondom, hogy amikor Japán megtámadta Pearl-t, meghalt több ezer amerikai, a csendes ócáni flotta jelentős része elpusztult, a Japánok évek óta győzelmet győzelemre halmoztak, ővék volt a világ egyik legerősebb és legmodernebb flottája és a csendes óceánon mindenki tőlük rettegett, akkor vajon melyik amerikai szenátor mondta volna azt, hogy: "Kedves választópolgárok, ugyan véres háborút vívunk egy kegyetlen és technikailag most még felettünk álló (pl.: anyahajók száma) ellenséggel, aki több ezer amerikait megölt már most, de mi lenne, ha áthajóznánk Európába és harcolnánk Németország ellen is? Hogy miért, pl.: hogy segítsünk szegény kommunisátknak, akiket amúgy utálunk, de nagyon verik őket éppen." Így ki és mikor mondta volna ki a Germany First-öt, ha Hitler teljesen értelmetlenül házhoz nem megy a pofonért, mert ki az a hülye, aki miután már két nagyhatalom ellen harcol, még hadat üzen egy harmadiknak, akivel ráadásul nincs is elvileg semmi baja? Semmit nem nyert Hitler a hadüzenettel, de nagyon sokat vesztett, vélhetőleg az egész háborút.

Azt kellene megértsd, hogy az USA vezetése a németek ellen akart háborút. Már 1940-ben is rengeteg anyagi és hadi segítséget küldött az angoloknak. Csak azért nem léptek még be, mert a közvélemény ellenezte. De amint a japánok megtámadták őket, rögtön be tudtak lépni a németek ellen is, mivel a közvélemény számára is nyilvánvaló volt, hogy a németek és a japánok szövetségesek.
A németek meg azért üzentek hadat, mivel így már ők is tüzelhettek az amerikai hajókra, az amerikaiak már jóval korábban is tüzeltek, hadüzenet nélkül is...
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
Azt kellene megértsd, hogy az USA vezetése a németek ellen akart háborút. Már 1940-ben is rengeteg anyagi és hadi segítséget küldött az angoloknak.
A németek meg azért üzentek hadat, mivel így már ők is tüzelhettek az amerikai hajókra, az amerikaiak már jóval korábban is tüzeltek, hadüzenet nélkül is...

Egyrészt azt a hadianyagot (pl.: olyan rombolókat, amiket már selejtezni akartak az USA-ba) igen busás haszonért adták, így került az Angol aranytartalék USA-hoz, meg jó néhány sziget, amik addig Brit gyarmat voltak.
Az amerikai hajók okozta fenyegetés meg pont csökkent azzal, hogy Peral-nél a csendes óceáni flotta jelentős része megsemmisült, miközben Japán flottája volt az egyik legnagyobb és legmodernebb, vagyis pont az atlanti ócaánról kellett hajókat átirányítani a csendesre.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Egyrészt azt a hadianyagot (pl.: olyan rombolókat, amiket már selejtezni akartak az USA-ba) igen busás haszonért adták, így került az Angol aranytartalék USA-hoz, meg jó néhány sziget, amik addig Brit gyarmat voltak.
Az amerikai hajók okozta fenyegetés meg pont csökkent azzal, hogy Peral-nél a csendes óceáni flotta jelentős része megsemmisült, miközben Japán flottája volt az egyik legnagyobb és legmodernebb, vagyis pont az atlanti ócaánról kellett hajókat átirányítani a csendesre.

A Szu-t is ugyanígy segítette az USA, már a Barbarossa indulásától kezdve. Nem számított, hogy addig gyűlölték a kommunistákat.
Németország volt a legerősebb ország az akkori Európában, ők törtek hegemóniára. Ez így törvényszerűen eredményezte azt, hogy az USA Németország ellen fog háborút vívni. Egyszerűen nem engedhették meg azt, hogy ne lépjenek be a németek ellen, mert azzal azok nyertek volna, ami katasztrofális lett volna az USA számára.
A hidegháború nem USA és Nyugat-Európa vs Szu között játszódott volna le, hanem USA vs Európa.
 
M

molnibalage

Guest
Azt kellene megértsd, hogy az USA vezetése a németek ellen akart háborút. Már 1940-ben is rengeteg anyagi és hadi segítséget küldött az angoloknak. Csak azért nem léptek még be, mert a közvélemény ellenezte. De amint a japánok megtámadták őket, rögtön be tudtak lépni a németek ellen is, mivel a közvélemény számára is nyilvánvaló volt, hogy a németek és a japánok szövetségesek.
A németek meg azért üzentek hadat, mivel így már ők is tüzelhettek az amerikai hajókra, az amerikaiak már jóval korábban is tüzeltek, hadüzenet nélkül is...
Na basszus, ez úgy mondod, mintha a németek nem süllyesztettek volna el jenki hajót 1941 decembere előtt...
Az egész megbeszélés félrement abból a kiindulásból, hogy B.L. kicsit túl bőszen mutogatott nyugatra, hogy kik és miben hibásak...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 697
113
Na basszus, ez úgy mondod, mintha a németek nem süllyesztettek volna el jenki hajót 1941 decembere előtt....

Leszámítva hogy mindegyik esetben USN rombolók kezdeményezték a harci cselekményt, csak a végén a rövidebben húzták.

1939 októberében(!!) az USA egyoldalúan bevezette a Neutrality Patrolt, folyamatosan járőröztek és kísérték az angol hajókat nagyjából az antilláknak megfelelő vonalig, amire eleve semmi joguk nem volt nemzetközi vizeken. FDR parancsára az ismert német hajómozgásokat kódolatlanul, rádión folyamatosan jelentették haza, a gyakorlatban persze alig leplezetlenül ingyen infó volt a briteknek.

1941. áprilisára “semleges” amerikai csapatok vették át Izland katonai megszállását az angoloktól, és innentől egészen Izlandik terjedt a “semlegességi” zóna, amiben amerikai hadihajók adták a kíséretet, amely egyre agresszívabban lépett fel. Ennek következtében 1941. szeptember-októberremár több incidens is kialakult, USN rombolók bajban lévő brit konvojokhoz siettek, mélyvízi bombákat dobáltak német tengeralattjárókra, vagy órákon keresztül követték őket szonárral és folyamatosan adták le a pozíciót.

https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Greer_(DD-145)?wprov=sfti1
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Kearny_(DD-432)?wprov=sfti1
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Reuben_James_(DD-245)?wprov=sfti1
https://maps.apple.com/?ll=51.98333...W3d39SUAxSwRHVVUVO8A5WbXW3d39SUBBSwRHVVUVO8A=

Ezt kár szépíteni, a jenkik könyékig belemásztak a háború eleje óta, 1941. őszétől pedig hadüzenet nélküli háború volt a tengeren.