A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ez mindig is így volt. Én, konkrétan a lövészekre értettem, hogy szerintem kevés a 6 fő, egy rajban.
Akkor segítek! A jármű személyzete is lövész. Ők is a lövészrajhoz tartoznak. Nekik ugyan úgy vannak pl. karabélyaik mint a többieknek, csak nekik lehet, hogy bevonuláskor már volt C-s jogsijuk. A 3 fős személyzetből 1 járművezető, 1 fő toronylövész, és 1 fő járműparancsnok. Utóbbi egyben az egész kocsiban ülő 3+6 embernek a rajparancsnoka.
Így OK?

Dehogy volt elég. Esővédő is csak a szerződéseseknek, meg a hivatásos állománynak jutott. Szerinted mennyire volt kívánatos a vezetés szemében, ha a kikönyörgött váltás gyakorlónak, zöldet kaptunk. Nagyon kellett igyekezni, hogy legalább század szinten egyformán nézzünk ki! :) Övből még a használt régi bőrt kaptuk. Pedig a bocinak lett volna sajátja. Abból még a szerződéses állománynak is ritkán jutott...
Málha: hagyományos zöld, 2cm széles pánttal, a pántszélesítő senkinek... Ês ez már ebben az évezredben történt! ;)
Hja és egyáltalán nem panaszkodhattunk, mert a többi alakulatnál csak rosszabb volt a helyzet. Ott csak a fizetett állományon volt boci...
Az ellátás 20 éve ugyan olyan szégyen sajnos...

Akkor segítek! A jármű személyzete is lövész. Ők is a lövészrajhoz tartoznak. Nekik ugyan úgy vannak pl. karabélyaik mint a többieknek, csak nekik lehet, hogy bevonuláskor már volt C-s jogsijuk. A 3 fős személyzetből 1 járművezető, 1 fő toronylövész, és 1 fő járműparancsnok. Utóbbi egyben az egész kocsiban ülő 3+6 embernek a rajparancsnoka.
Így OK?

BMP-1 rpk voltam, de köszi hogy leírtad.

igen anno más volt a rendszer , de ma már kicsit más vilàg van , szerintem nem nevetni kell rajtuk hanem elfogadni hogy ma már igenis reális igény a fiúktól hogy legyen már legalább 3 gyakorló/fő + váltás bakkancs pontos mérettel ( nem egyel nagyobb/kisebb)
Írtam is hogy ez nem hencegés/vagy a régi idők felemlegetése, inkább csak arra akartam példát adni, hogy egy-egy ilyen gyakorló rendszeresítés nem úgy megy, hogy egyszer még nincs semmi, aztán meg tokkal vonóval az utolsó felszerelési tárgyig egyszer csak már mindenkinek a rendelkezésére áll, mindenből, és több méretben.
Különösen nem idehaza.
Még annyit a gyártási problémákról, hogy állítólag az anyagbeszállító sem tud folyamatosan elegendő 2015M anyagot szállítani. Azt is szakaszosan kapják. Tehát ha lenne elég varrónő, akkor sem lenne jobb a helyzet. Sőt, olyan cikkeket is olvastam, hogy a 2015M gyakorló elkészül nem ripstop anyagból is, hogy mihamarabb tudjanak mindenkinek váltás ruhát biztosítani.
Fontos, hogy ezek nem elsőkézből jövő infók!

Hű, jó optimista vagy koma :D. Egyelőre a 2 éve leszerződött mennyiséget sem sikerült leszállítaniuk amit arra az évre ígértek :) Nem úgy megy ez az egész, ahogy ti azt elképzelitek :D Főleg ott a probléma, hogy nincs elég varrónő az országban. Az Ei-nek se nagyon.
Miért...megszüntek a ruhaipari szakiskolák?

Írtam is hogy ez nem hencegés/vagy a régi idők felemlegetése, inkább csak arra akartam példát adni, hogy egy-egy ilyen gyakorló rendszeresítés nem úgy megy, hogy egyszer még nincs semmi, aztán meg tokkal vonóval az utolsó felszerelési tárgyig egyszer csak már mindenkinek a rendelkezésére áll, mindenből, és több méretben.
Különösen nem idehaza.
Még annyit a gyártási problémákról, hogy állítólag az anyagbeszállító sem tud folyamatosan elegendő 2015M anyagot szállítani. Azt is szakaszosan kapják. Tehát ha lenne elég varrónő, akkor sem lenne jobb a helyzet. Sőt, olyan cikkeket is olvastam, hogy a 2015M gyakorló elkészül nem ripstop anyagból is, hogy mihamarabb tudjanak mindenkinek váltás ruhát biztosítani.

https://combatgear.blog.hu/2019/03/20/15m_kikepzesi_zubbony

Nem a ripstop a lényeg.
A műveleti gyakorló ruházat, lánggálló anyagból készült ami drága is meg sérülékeny is (Mint a magas hőmérsékletű mosásra, mint a mechanikai behatásokra ). A legtöbb hadsereg hasonló szisztémában gyárt egyenruhát (lángálló éles bevetésre- nem lángálló kiképzésre) , mivel a lángálló anyagok fél-egy évet bírnak aztán selejtítik őket.
Csak más hadseregnek ehhez megfelelő az ellátási rendszere, és tudják cserélni.

• Tetszik
Reactions: dudi and Loken
Így OK?
+bevonulás után a maradék 6 emberből minimum kettő megtanult vezetni meg a tornyot használni de amúgy szerintem én még mindig ennek a 9 ember felfegyverzésében látom a legnagyobb kihívást , pontosabban abban hogy megtalálni a jó kombinációt hogy a lehető legjobban tudjanak harcolni a lehető legtöbb fajta ellenség ellen
Különösen nem idehaza.
Jól van értem csak azt akartam mondani ezzel hogy régen se volt jobb a helyzet sok esetben :)

Miért...megszüntek a ruhaipari szakiskolák?

Lényegében a könnyűiparon belül a ruha és cipőgyártásnak elég nagy az élőmunka igénye. Azonban az előállított termékeken kevés a haszon. Így olyan alacsonyak a bérek, amilyen alacsonyak csak lehetnek. Európából ezen termékek előállítása ezért, nagy részt eltávozott a távol keleti régió olyan országaiba, ahol még megfizethető a munkaerő az iparág számára. India, Banglades, stb. Egy pólóban, ha az európai, nagy részt a munkaerőt fizeted meg az árban, nem pedig az alapanyagot és a minőséget, Bár elvileg az jobb mint egy bangladesi gyártmány, ha az nevenincs termék. Márkás termék esetében, a márkanevet is fizeted persze. Egy európai póló a Hervisben, mondjuk 6.000.- HUF. A piacon egy indiai, 1.000.- HUF. Bocs az off beírásért.

• Tetszik
Reactions: Loken
https://combatgear.blog.hu/2019/03/20/15m_kikepzesi_zubbony

Nem a ripstop a lényeg.
A műveleti gyakorló ruházat, lánggálló anyagból készült ami drága is meg sérülékeny is (Mint a magas hőmérsékletű mosásra, mint a mechanikai behatásokra ). A legtöbb hadsereg hasonló szisztémában gyárt egyenruhát (lángálló éles bevetésre- nem lángálló kiképzésre) , mivel a lángálló anyagok fél-egy évet bírnak aztán selejtítik őket.
Csak más hadseregnek ehhez megfelelő az ellátási rendszere, és tudják cserélni.
De akkor ezek szerint lesz rá megoldás, nem? (tényleg kérdezem!) Mármint ezzel a kiképzési gyakorlóval.

De akkor ezek szerint lesz rá megoldás, nem? (tényleg kérdezem!) Mármint ezzel a kiképzési gyakorlóval.
Léngyegében lesz, csak cserélni nem tudják. Jó ez a kiképzési csak vastag kicsit nyárra, egy ripstop nyco anyagú lenne az ideális (annak a méterára természetesen többszöröse lenne ennek az anyagénak.)

+bevonulás után a maradék 6 emberből minimum kettő megtanult vezetni meg a tornyot használni de amúgy szerintem én még mindig ennek a 9 ember felfegyverzésében látom a legnagyobb kihívást , pontosabban abban hogy megtalálni a jó kombinációt hogy a lehető legjobban tudjanak harcolni a lehető legtöbb fajta ellenség ellen

Jól van értem csak azt akartam mondani ezzel hogy régen se volt jobb a helyzet sok esetben :)

Milyrn problémát okoz a fegyverzetük?

Éljen! :rolleyes: De akkor miért lenne kevés az lövész? Miből, és mennyi hiányzik?

A konkrét lövész, szerintem kevés 6 fő. A harcjármű személyzete harcban nem száll ki, a vezető vezeti a járművet, az irányzó harcol. A raj pk lövészként kint van, ha még ez a rendszer él. Tehát, ami az én szubjektív meglátásom persze és lehet hogy ma már maradi, a harcjármű személyzetén kívül kellene még 9 lövész, a raj parancsnokkal együtt.

Raj pk. - gépkarabély.
Géppuskás 1. PKM.
Géppuskás 2. PKM
Gránátvetős RGP-7 vs CARL GUSTAF
Gépkarabélyos lövész ( segítő a gránátvetősnek + gránátok cipelése )
Gépkarabélyos lövész ( lőszeres, 2/3 lőszer elfogyás után lőszert hoz )
Gépkarabélyos lövész ( szanitéc képzettséggel bíró ember, de harcoló lövész is )
Gépkarabélyos lövész
Gépkarabélyos lövész

Lényegében a könnyűiparon belül a ruha és cipőgyártásnak elég nagy az élőmunka igénye. Azonban az előállított termékeken kevés a haszon. Így olyan alacsonyak a bérek, amilyen alacsonyak csak lehetnek. Európából ezen termékek előállítása ezért, nagy részt eltávozott a távol keleti régió olyan országaiba, ahol még megfizethető a munkaerő az iparág számára. India, Banglades, stb. Egy pólóban, ha az európai, nagy részt a munkaerőt fizeted meg az árban, nem pedig az alapanyagot és a minőséget, Bár elvileg az jobb mint egy bangladesi gyártmány, ha az nevenincs termék. Márkás termék esetében, a márkanevet is fizeted persze. Egy európai póló a Hervisben, mondjuk 6.000.- HUF. A piacon egy indiai, 1.000.- HUF. Bocs az off beírásért.

A hazai varrodákba kivétel nélkül minimálbért adtak/adnak. Ha nem egy utolsó zsákfaluban van a varroda akkor mindenki elment jóval több fizetésért pénztárosnak de még árufeltöltőnek is. DE ezelőtt pár éve ismerős középiskolában még volt varrónő képzés, és 15M-et varrni nettó 150-ért kerestek munkaerőt náluk, örültek is akik akkor végeztek. Aztán a képzés megszűnt, nem tudom mi lett az ügyből.

Ez még mindíg nem válasz arra, hogy tőlünk nyugatra miért tudják öltöztetni a bakát. Itthon meg nem... vagy talán ők külföldön gyártatják le? Most szárnyal a honvédelmi büdzsé ebből az ilyen ellátó rendszerek modernizálására is jutna pénz. Mégha nem is olyan látvány beruházások mint a fegyver vásárlás. Ha meg a szervezéssel van gond menjenek ki tanulmány útra egy nyugati sereghez és kérdezzenek rá, hogy ott miért nincsenek ilyen problémák.

Ez még mindíg nem válasz arra, hogy tőlünk nyugatra miért tudják öltöztetni a bakát. Itthon meg nem... vagy talán ők külföldön gyártatják le? Most szárnyal a honvédelmi büdzsé ebből az ilyen ellátó rendszerek modernizálására is jutna pénz. Mégha nem is olyan látvány beruházások mint a fegyver vásárlás. Ha meg a szervezéssel van gond menjenek ki tanulmány útra egy nyugati sereghez és kérdezzenek rá, hogy ott miért nincsenek ilyen problémák.

Az angolok konkrétan Kínában gyártatnak a bakancsuk német amit a horvátok gyártanak.

• Tetszik
Reactions: Kurfürst and Loken
Nem így vannak szervezve. A szd pk és szd tiszhelyettes ÖMT-s (előnyugdíjas) valamint van egy sofőr. Mindenki más ÖTT-s. A katonai előmenetel annyit számít, hogy lehet kérni felmentést a kiképzések alól.
Munkahely mellett a tanfolyamok, melyek tömbösítve vannak tartva, vállalhatatlanok (főleg a versenyszférában dolgozóknak).
Én amúgy nem tartom rossznak ezt a rendszert, de még nagyon sok a tennivaló.
Hát lehet, de két hete az ÖMT-s unokaöcsém szakaszszpk-ként szerelt. Engem tavaly megkerestek, hogy alapítsam meg a helyi századot (Azóta is gondolkodok.), akkor,azt mondták, hogy a szdpk, szpk-k szolgvez (ello tts) biztos, hogy ŐMT-s lesz. A katonai rendfokozatot meg hagyjuk, mert tudnék példákat mondani! Vicc!