Civil fegyvertartás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Nekem volt otthon évekig szolgálati PA, mivel egyfajta kmb-s jelleggel otthonról induló járőr voltam, mivel a "saját" területemen laktam, és így egyszerűbb volt mint bebumlizni 16km-et az őrsre aztán meg vissza a területemre. Volt rendes páncélkazetta, szekrényben lefúrva. Na és pár hét után tudod hol tartottam azt a pisztolyt? A gyakorlóm derékszíjára fűzött tokban, tárban a lőszer ,egyik tár a pisztolyban. Mindez ledobva a székre az ágyam mellett. Évekig így volt, évekig. Nem volt az páncélban csak egy hónapig talán. Ellenőrizni meg max 1-2 alkalommal voltak,akkor is mikor szolgálatban voltam,mert máskor nem akartak zavarni. Azért nem lőnek le sok embert engedéllyel tartott fegyverrel mert ELENYÉSZŐ mennyiségű ilyen fegyver van, pláne a forgalomban levő kések számához képest. Pár hete meg az egyik vadász ismerősnél sörétessel lövöldöztünk az udvaron. Pont. Semmiféle fegyver nem kell senkinek, kivéve akinek ez a szakmája. El lehet menni rendőrnek, meg katonának, aztán lehet nyalogatni a fegyvereket.
Nagyon tévedsz. Az hogy te ilyen remek módját választottad a fegyvered tartásának, annak külön gratula. Normális ember nem igy csinálja. Mi az elenyésző??? minimum kétszázezer éles fegyver van magánkézbe legálisan, de ha ez szerinted elenyésző... de nem kell szeretni a fegyvert, de hülyének se kéne nézni azt akinek ez egy hobby pl.... és azért nem lőnek le legális fegyverrel senkit MERT AKINEK ENGEDÉLYE VAN SOK MILLÁT BELERAKOTT A FEGYVEREIBE, EZ A HOBBYJA AZ NEM OLYAN HÜLYE HOGY LÖVÖLDÖZZÖN VELE.... ezt olyan qrva nehéz felfogni??? Nehogymár magadból kiindulva megmond kinek milye lehet.....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Amúgy számtalan lőtér van ahova be lehet fizetni és lövöldözhetsz kedvedre. Még félautomata katonai fegyverekkel is!
Sosem fogom megérteni, hogy mi a szarnak kell egy átlagos civilnek otthonra fegyver...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Amúgy számtalan lőtér van ahova be lehet fizetni és lövöldözhetsz kedvedre. Még félautomata katonai fegyverekkel is!
Sosem fogom megérteni, hogy mi a szarnak kell egy átlagos civilnek otthonra fegyver...
Nem baj nem is kell hogy megértsd....Minek neked feleség ha elmehetsz bármikor kurvázni???
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Irnek par sort ide, erdekessegkent vagy erdekes tenykent... Na szoval a lenyeg, hogy szerintem peldaul Ausztriaban nagyon konnyen lehet fegyverhez jutni. Igen, sport fegyverrol beszelunk, nem onvedelmirol tehat nem hordhatom utcan blablabla... Egyenlore nem is szeretnem, a lenyeg, hogy keznel van, ha egyszer... Szoval keznel.

A megszerzesenek feltetele igen egyszeru, 5 eves osztrak allando lakcim kellett, termeszetesen a korom az 18 felett van mar boven, el kellett mennem egy pszicho vizsgalatra, egy fegyvervizsgara, es tagnak kell lennem egy loteren. Ez az egesz mindenseg nagyjabol ket honap alatt lejatszhato es utana 3 darab boldog gazdaja lehet aki a fent felsoroltakat letudta es vasarolt pancelt a tarolasra.
Tapasztalatbol allithatom, tulajdonkeppen annak nem lehet sport celu maroklofegyvere aki nem akarja, nincs 5 evnel regebben allando lakcime illetve teljesen debil. Es megsem omlik az arcunkba, hogy itt a sogoreknal tomegesen lovik egymast agyon vagy onbiraskodnak lofegyverrel. Megemlitenem, hogy a lofegyverrel elkovetett buncselekmenyek kozel 100 szazalekban engedely nelkuli jatekosok kovetik el. Tovabba ami fontos es szamomra igen erdekes, hogy a loteren szinte minimalis csuhas, turbanos es egyeb finoman szolva kategorizalhato embert latni. Nagyjabol 90 szazelek echte osztrak a maradek 10 szazalekon egyeb europai nemzetek osztoznak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
A gyerekemnek volt egy plüsskutyája, amit nagyon szeretett. Aludni sem tudott nélküle. Mindenhová magával hurcolta. És nagyon féltette.
De szerencsére 5 éves korára kinőtte ezt...:)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ratamahata

Egyrészt a hasonlat amit írtál nem állta meg a helyét, másrészt írj nekem pontokba szedve 5 érvet, hogy minek neked önvédelmi fegyver. Kíváncsian várom az érveidet ;)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Megint felteszem a kérdést mi a fenének írsz baromságokat géppuskák, rpg, stb. Te most provokálod a népet hülyeségekkel. Ezeket senki sem akarja civileknek engedélyezni, ezt te is tudod. Itt max sörétes, maroklőfegyver, esetleg kispuskárol van szó, nem tüzérségről, vagy harckocsiágyúkról.
A másik topicban jó ötletnek tartották, hogy a tartalékos hazavigye a fegyverét....:D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Te a kőrfűrész zárt lemezszekrényben tárolod bekapcsolva folyamatosan? Vagy mondjuk a műhelyben leállítva, de hozzáférhetően, mert nem tudod cipelni minden alkalommal. Nagyon irracionális vagy ez már komédiába illik.
Én vagyok irracionális?:D:rolleyes:
Egy körfűrész használat tárgy, míg az otthon kedvtelésből tartott fegyver egy dísztárgy, ami pont annyira hasznos a szekrényben, mint egy körfűrész ugyan ott.
(Ha már a hasonlatnál tartunk)
Szerintem tökéletesen feleslegesen próbálják a fegyvertartók megindokolni racionális, logikus érvekkel azt, hogy miért tartanak otthon fegyvert. Szerintem ez képtelenség!
Innentől pedig simán egy fétisnek lehet nyilvánítani. De egy fétist szerintem (szigorúan magánvélemény) nem kellene az államnak figyelembe vennie a törvényei megalkotásánál. Vagy rosszul gondolom?:cool:
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Ratamahata

Egyrészt a hasonlat amit írtál nem állta meg a helyét, másrészt írj nekem pontokba szedve 5 érvet, hogy minek neked önvédelmi fegyver. Kíváncsian várom az érveidet ;)
Miért beszélsz összemegvissza???? Te itt.azon kezdtél el okoskodni hogy minek otthon tartani a fegyvert amikor a lőtéren dögivel van..... Ki az anyám beszélt önvédelmi fegyverröl??? Ugyhogy tőlem te ne várj kiváncsian semmit, és hasonlatom bizony megállja a helyét....
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Hipotetikusan, csak a poén kedvéért :)

Miért lehetne tartani önvédelmi fegyvert? Mondjuk cseh mintára.
1. Ha támadás éri az otthonod meg tudd védeni szeretteid, értékeid.
2. Most volt hír, hogy leszerelt a rendőrség reklámarca, létszámhiánnyal küzd a rendőrség, nem biztos hogy időben kiérnek.
3. Olyan helyen laksz, ahová rendőr egy óra alatt sem ér ki (alföldi tanyavilág, apró zsákfalvak)
4. Szar helyen élsz, éjszakai műszakba jársz, nincs autód, gyakran kell a Hős utca mellett éjjel sétálnod vagy gyakran sörözöl a Vittulába
5. Idős vagy, vagy beteg, gyenge a fizikumod kivédeni egy támadást.
6. Meg tudsz akadályozni egy terrortámadást.
7. A migransok miatt
8. Az Ómigránsok miatt

Amúgy miért szereltek zárat a lakásotokba és miért zárjátok be az ajtót?
Tudjatok milyen kevés a betörés hazánkban? Nagyon kicsi az esélye, hogy betörjenek hozzátok!

Ennek ellenére én nem támogatom a civilek önvédelmi fegyver tartását.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Érdekesek ezek a hozzászólások, főleg így visszaolvasva. Nos nekem az a véleményem hogy a rendőrség akiknek dolga a vagyon és élet védelme sok esetben lopás esetében 3 hónap után simán lezárják az ügyet ismeretlen tettessel, ha pedig életveszélybe kerülünk a halál beálltának az idejét állapítanák meg, ja hogy utána esetleg meg van a tettes az áldozatot nem fogja érdekelni. Ezt így felvezetésnek. A másik had döntse el az állampolgár , adott esetben hogy mit akar, mire költi a pénzét és az idejét, adott esetben úgy gondolja hogy akkor érzi magát jól ha lőfegyvere van és nem akar vadész , sportlövő stb. lenni. Úgy érzem elég adót zsebelnek be tőlünk, hábórú esetén a félhalottat is besoroznák húsdarálóba küldenék, és végre ne kérelmeket kellene kitölteni hanem igénylést. A hangsúly az igénylésen van, ha akarom legyen , ha akarom legyen, ha nem igénylem ne legyen. A gázfegyvert mindenki vehet tarthat, viselhet, az emberek mégsem lövik egymást halomra vele ilyen a hírekben is ritka. Ugyan ez lenne a lőfegyverekkel is. És ehhez jöhetne a szabályzás amit az előző hozzászólásomban említettem. A hozzászólásokkal az a bajom hogy személyeskedő hangúak többnyire, fekete / fehér nem pedig előre mutatóak.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Én vagyok irracionális?:D:rolleyes:
Egy körfűrész használat tárgy, míg az otthon kedvtelésből tartott fegyver egy dísztárgy, ami pont annyira hasznos a szekrényben, mint egy körfűrész ugyan ott.
(Ha már a hasonlatnál tartunk)
Szerintem tökéletesen feleslegesen próbálják a fegyvertartók megindokolni racionális, logikus érvekkel azt, hogy miért tartanak otthon fegyvert. Szerintem ez képtelenség!
Innentől pedig simán egy fétisnek lehet nyilvánítani. De egy fétist szerintem (szigorúan magánvélemény) nem kellene az államnak figyelembe vennie a törvényei megalkotásánál. Vagy rosszul gondolom?:cool:
Szerintem meg te erőlködsz azon hogy végre be tudd itt bizonyitani hogy az otthon tartott fegyver a világ legveszélyesebb dolga, és óriási emberiségellenes dolog ezt törvényileg jóváhagyni..... szerintem ezt engedd el, és fogadd el szépen hogy nem olyan a világ ahogy megálmodtad... nem kell semmit megindokolni, törvényileg akármennyi, bármilyen kaliberű fegyvered lehet otthon ha úgy tartja a kedved.... ez alkotmányos joga minden magyar 18. évét betöltött személynek aki megfelel az egyéb leirtak szerinti követelményeknek. Ennyi. És ez igy van jól.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Én vagyok irracionális?:D:rolleyes:
Egy körfűrész használat tárgy, míg az otthon kedvtelésből tartott fegyver egy dísztárgy, ami pont annyira hasznos a szekrényben, mint egy körfűrész ugyan ott.
(Ha már a hasonlatnál tartunk)
Szerintem tökéletesen feleslegesen próbálják a fegyvertartók megindokolni racionális, logikus érvekkel azt, hogy miért tartanak otthon fegyvert. Szerintem ez képtelenség!
Innentől pedig simán egy fétisnek lehet nyilvánítani. De egy fétist szerintem (szigorúan magánvélemény) nem kellene az államnak figyelembe vennie a törvényei megalkotásánál. Vagy rosszul gondolom?:cool:
http://www.pecshor.hu/periodika/XIII/kiss.pdf
Javaslom elolvasni
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Az ugye megvan hogy pl nyilhoz es szamszerijhoz semmifele engedely nem kell?
Es az hogy ezek milyen munkat tudnak csinalni? Pl egy 4 penges vadaszfej mit tud?
Egy szaros nyilpisztoly atuti a koponyat 10 m rol siman.
Megsincs belole meszarlas, (max orvvadaszat) pedig ez ugye nem is beazonosithto mint egy huzagolt csobol kilott lovedek.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
ha pedig életveszélybe kerülünk a halál beálltának az idejét állapítanák meg, ja hogy utána esetleg meg van a tettes az áldozatot nem fogja érdekelni. Ezt így felvezetésnek.
Ha a bunozoknel is lesz fegyver, akkor tobb lesz a halalos aldozat.
Persze lehetne nehany eset ahol mukodik a lofegyveres onvedelem, de osszessegeben tobb artatlan aldozattal kellene szamolni.
A másik had döntse el az állampolgár , adott esetben hogy mit akar, mire költi a pénzét és az idejét, adott esetben úgy gondolja hogy akkor érzi magát jól ha lőfegyvere van és nem akar vadész , sportlövő stb. lenni.
Ez nevetseges. Nem hozhatod masokra a bajt csak mert te jol akarod erezni magad.
Van aki szeret gyorsan autot vezetni, van aki a drogokat kedveli stb, de ezek is okkal tiltott dolgok.
A gázfegyvert mindenki vehet tarthat, viselhet, az emberek mégsem lövik egymást halomra vele ilyen a hírekben is ritka.
Mondjuk abban igazad van, hamar rajottek az emberek, hogy ha azzal allnak neki hoskodni, akkor a sajat gazpisztolyukkal verik oket agyon.
Akinek az ilyesmi segit, annak egy gazspay hasznosabb. A tobbiek pedig csalodottan vehetik tudomasul, hogy nem egy valodi fegyvert vettek...
Ugyan ez lenne a lőfegyverekkel is.
Nyilvan nem.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Az ugye megvan hogy pl nyilhoz es szamszerijhoz semmifele engedely nem kell?
Es az hogy ezek milyen munkat tudnak csinalni? Pl egy 4 penges vadaszfej mit tud?
Egy szaros nyilpisztoly atuti a koponyat 10 m rol siman.
Megsincs belole meszarlas, (max orvvadaszat) pedig ez ugye nem is beazonosithto mint egy huzagolt csobol kilott lovedek.

Lovasíjászkodtam 9 évig, a visszacsapó íj töltési sebessége jó lövőnél 1,5 sec 2 lövés között, átlag tegez 30db nyílvesszőt tartalmaz, és 90m súlyos/éleveszélyes sérülés 50 fontos íjnál 60m-en halálos/életveszélyes sérülés 45m-en halál 80% mozgó célpontnál és mozgó lovasnál. 20m-en belül 90% feletti halálos találati arány. Persze álló és mozgó céltárgyakra lőttünk élőlényre nem.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ratamahata

Vagyis nem vagy hajlandó válaszolni nekem. Végül is ez is egy válasz. :)

szuvorov

Gyakorlatilag több pontba szedtél össze egyetlen egyet. Nem hiszed, hogy meg tudod magad védeni és ezért félsz másoktól.
A legtöbb ember fél ettől, de én úgy látom, hogy az esetek 99%-ában semmit sem számítana, hogy van-e nálad fegyver vagy nincs.
Viszont, úgy gondolom, hogy egy támadás (rablás, betörés, lopás) esetén a bűnözők vinnék a fegyvered is, és így lőfegyvereket adnánk a bűnözők kezébe. Minden illegális fegyver ugyanis legálisan kezdi.
E mellet én úgy gondolom, hogy ha az esetek 1%-ban van is esélyed elő venni a fegyvered , akkor is ön és közveszélyes vagy. Egy bepánikolt civil lőfegyverrel nem a legjobb eshetőség.
És mi van ha a bűnöző nem szarik be a fegyveredtől? Lelövöd? Egyáltalán meg van a fegyver használathoz a rutinod? (pl. kibiztosítás)? Tudsz stressz helyzetben gyorsan és jól célozni? Biztos nem lősz le másokat?
És ha mindent jól is csinálsz és lelövöd az elkövetőt akkor együtt tudsz-e ezzel a tudattal élni? Egyáltalán le mered-e lőni?
A kérdéseket személyesen fogalmaztam meg, de nem csak neked szól, hanem úgy általánosságban.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal