[HUN] Mi-24 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Az Airbus-cégtől használt helikoptert majd akkor vehetünk, ha majd a Mercedestől is lehet használt Mercit venni! A repgépgyártó cégek évekre előre lekötött kapacitással, fix megrendelésekre dolgoznak, nem állnak náluk sorban az udvaron a használt gépek.

Lehet hogy közvetlenül tőlük nem de biztosan tudtak volna segíteni. Ha beesel, hogy neked fél éven belül kell 2 db H145 kutató mentő és mellékesen kezdjenek összecsavarozni 20 H145M-et akkor elhajtanak.
Illetve ez messze nem annyiról szól csak, hogy veszünk akkor x-db helikoptert. Igen komoly alkupozíció ha komolyabb kontingenst be tudsz szerezni egy adott helyről, mint láthatjuk a napokban ugye a cél az hogy Mo. ne csak helikoptereket kapjon a pénzéért, de valamilyen ipari ellentételezés is legyen, mondjuk alkatrészgyártás, szervizháttér legalább részben itthon, beszállítói lánc etc etc.

Ezt nem segíti az elő ha használtan összevásárolgatunk innen onnan ezt azt, egy 20+16 db-os komolyabb beszerzés meg a jelek szerint igen. Nem fél év alatt lett ez kitalálva és tető alá hozva...

Oké akkor tegyük rendbe a dolgokat. Szerinted azért kellet a Mi-24 felújítás mert itthon annyi gép se volt, hogy a kutató mentő feladatot el lehessen látni. Erre azt írtam, hogy az lett volna a logikus ha odamegyünk az Airbushoz szólunk, hogy kell 2-4 H225 vagy H145 fél éven belül kutató mentő feladatokra. Ja és mellesleg kell még 20 H145M meg 16 H225M is. Nem hiszem, hogy nem tudták volna vállalni. Ebben az esetben lett volna 2 fajta Airbus helikopterünk igaz lehet az első négy kutató mentő nem új, az is lehet hogy civil gép átalakítva. Illetve maradtak volna ideig óráig a Mi-17-ek. Nem látom ebben hol van a 2 ilyen 2 olyan szedett vedett géppark.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 531
72 524
113
Az Airbus-cégtől használt helikoptert majd akkor vehetünk, ha majd a Mercedestől is lehet használt Mercit venni! A repgépgyártó cégek évekre előre lekötött kapacitással, fix megrendelésekre dolgoznak, nem állnak náluk sorban az udvaron a használt gépek.

Pl. az ukranok vettek toluk hasznalt helikoptereket is 2018 juliusaban. Ezert tudtak nekik leszallitani az elso gepeket meg 2018 decembereben. (meg linkeltem is a ferihegyi leszallasukat) 55 gepet rendeltek es abbol a leszallitott elso ket gep hasznalt SAR valtozatu H225 volt.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Vad gondolat, de majd lehurrogtok érte. :D
Ugye szó volt arról, hogy Thaes-től (vagy Sagem, majd valaki kijavít) vettünk MI-24 szimuláor program féleséget. Én el tudom fogadni azt, hogy a leggyorsabban ezt lehetett rendszerbehozni(Mihu), majd az új teknika beérkezéséig szétrepülni, de azt sem zárnám ki (volt is utalás harci helikre), hogy mi van akkor, ha a vezetés arra számít, hogy belátható időn belül feloldódik az oroszok elleni szigor, majd akkor berendelünk egy 16 db. MI-35-öst. Szerintem az eddig ismert jövőbeli heliflottánk is overkill a térségben (a köv. 10 évben is) meg sok az a plusz 16 Mi-35,, de hátha van ilyen is a háttérben,,, ja azt meg tudjuk ugye, hogy MI-35 rendelhető full Gall/Izr. elektronikával, fegyverzettel.

Ha összehoznák, akkor addig hisztiznék, amíg a H145M-ekkel egy jó 20 gépes kötelékkel nem repülnek át a Balaton felett hosszában, a Walkürök Lovaglását bömböltetve.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and zsolti

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
751
2 016
93
A felújításoknak köszönhetően fullos helikopterflottánk van addig is, amíg feláll a teljes új flotta. Ennyi. Elég nagy igénybevételnek lesznek kitéve az elkövetkezendő 3 évben. Nézzük a jó oldalát.
Addig megértettem az aggodalmaitokat, amíg nem indultak be a beszerzések, azonban mára tisztán látszik, hogy komoly, gyors, és valós a haderőfejlesztési szándékunk, egy szép nagy anyagi háttérrel. Szóval csak pozitívan, megengedhetjük magunknak :D :hadonaszos:
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 141
113
A felújításoknak köszönhetően fullos helikopterflottánk van addig is, amíg feláll a teljes új flotta. Ennyi. Elég nagy igénybevételnek lesznek kitéve az elkövetkezendő 3 évben. Nézzük a jó oldalát.
Addig megértettem az aggodalmaitokat, amíg nem indultak be a beszerzések, azonban mára tisztán látszik, hogy komoly, gyors, és valós a haderőfejlesztési szándékunk, egy szép nagy anyagi háttérrel. Szóval csak pozitívan, megengedhetjük magunknak :D :hadonaszos:
Így van. Viszont elbízni magunkat nem szabad.

1. MÉG nincs itt a sok bejelentésből gyakorlatilag amit használni tudnánk ha kéne a szétfikázott mihukon kívül semmi. AZAZ SEMMI. Ezt tegyük nagyon gyorsan tisztába.
2. Most komoly fejlesztésnek tűnik a heliflotta fejlesztésünk, de fentebb írta valaki hogy jó 10 évig overkill a térségben. Ez megint nem feltétlen van így, jelenleg jól néz ki, de 10 év rengeteg dologot hozhat még a térségben.

Egy tény, bár elbízni nem szabad magunkat, jó az irány.
Szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: silurusglanis

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Nem tudom most mi lesz, mi hogy van záradékolva.

A nem hívjuk le a +4 gépet, az is úgy lett tálalva, hogy "egyenlőre".
Elég sok a ha.
Szerintem csak tesztelgetjük az oroszokat mennyire jók az Oldtimer bizniszben. Kaptak metrót amiből rozsdalé folyt, simán megoldották, kaptak Mi-8-at ami már kissé régen repült, simán megoldották, kaptak Mi-24-et ami nem repült 20 éve és a szabadban rothadt, most még keresik az első négy Mi-24D-t hogy hova kavarodott, ha az is menni fog akkor kiküldjük a kiállított Mig-15-öket nekik meg a T-34-eket. Ha az is megy akkor megcsinálhatják a Pintér Wartburgját...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
247019.jpg

Russian-on, ma reggel szembejött kép :)

A spotterek netre feltöltött képeire milyen szerzői jogi dolgok vonatkoznak?
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
A spotterek netre feltöltött képeire milyen szerzői jogi dolgok vonatkoznak?

Szerintem ugyanúgy mint bármilyen fotónál, minden jog a készítőé, kivéve ha önként lemond róluk (ez akkor egyértelmű ha olyan helyre tölti föl ami direkt azért van hogy szabadon le lehessen tölteni, pl ingyenes stockfotó bázis). Gyakorlatilag meg az interneten bárki azt csinál velük amit akar. Bár nem fordult elő hogy netre feltöltött képemet lenyúlták volna, ha forrásmegjelöléssel teszik nem zavar, ha anélkül akkor már igen de nem biztos hogy leállok problémázni (lenne fontosabb dolgom is, persze megint más ha vki úgy használja föl mintha ő csinálta volna), ha viszont bármilyen üzleti célra akarnák felhasználni akkor garantáltan levetetném.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and dudi

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Olyan volt pár éve, tök véletlen észrevettem hogy az egyik fotómmal reklámozzák a HMfesztet, szóltam hogy oké hogy magam küldtem be nekik de a nevemet azért tüntessék föl, utána már ott is volt minden szórólapon, plakáton korrekten.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and dudi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
Olyan volt pár éve, tök véletlen észrevettem hogy az egyik fotómmal reklámozzák a HMfesztet, szóltam hogy oké hogy magam küldtem be nekik de a nevemet azért tüntessék föl, utána már ott is volt minden szórólapon, plakáton korrekten.

Nem láttam egy Pista a hegyrőp nevű képet sem! ;):hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Közbeszerzési értesítő:


E hirdetmény feladásának időpontja:
29.3.2019


2019/S 066-155892

Adásvételi keretszerződés «Mi-24 típusú harcihelikopterek fenntartása» tárgyban

Mi-24 típusú harcihelikopterek fenntartásához szükséges alkatrészek beszerzésére és berendezések javítására vonatkozó vállalkozói elemekkel bővített adásvételi keretszerződés.

Keretösszeg: nettó 3 937 007 252 HUF (bruttó 4 999 999 208 HUF)

Keretösszeg tervezett éves felhasználása:
2019 nettó 393 700 785 HUF 2019 (bruttó 499 999 997 HUF Keretösszeg)
2020 nettó 551 181 104 HUF 2020 (bruttó 700 000 002 HUF Keretösszeg)
2021 nettó 551 181 104 HUF 2021 (bruttó 700 000 002 HUF Keretösszeg)
2022 nettó 551 181 104 HUF 2022 (bruttó 700 000 002 HUF Keretösszeg)
2023 nettó 551 181 104 HUF 2023 (bruttó 700 000 002 HUF Keretösszeg)
2024 nettó 551 181 104 HUF 2024 (bruttó 700 000 002 HUF Keretösszeg)
2025 nettó 472 440 946 HUF 2025 (bruttó 600 000 001 HUF Keretösszeg)
2026 nettó 314 960 000 HUF 2026 (bruttó 399 999 200 HUF Keretösszeg)

Ajánlatkérő nem vállal kötelezettséget a keretösszeg kitöltésére.

A szerződés időtartama:
Kezdés 1.7.2019.
Befejezés 31.12.2026


Ajánlattételi vagy részvételi határidő:
6.5.2019 - 10:00
Ezt lehet ugy szukiteni hogy2024-ig 8, 2025-ben 6-7, 2026-ban pedig 4-5 geppel szamolnak?