Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Miért hiszi azt mindenki, hogy a hálózatfejlesztés az olyan egyszerű meg olcsó? Ott ahol lakossági környetben kell egy (frászt egy, sok!) kvázi ipari lekötést csinálni, főként úgy, hogy közel s távol 0,4 kV hálózat van csak, szerintetek ki fogja megelőlegezni ennek a bődületes költségét? Sok helyen a korábban kiépített nyomvonal már nem felel meg a mai szabványnak ha hozzányúlnak, már csak az új technológiára lesz engedély (légvezetékeket sok helyen majd földbe kell helyezni, szigelteletlen szakaszokat szigeteltre cserélni, stb ami számomra teljesen üdvözlendő, a szolgáltatónak viszont rémálom).
Egyszerű példa: ahol lakom társasházak és családi házak vannak vegyesen, kb 8000 m2-es háztömb, kb 200 fedett vagy zárt parkolóhellyel. A kábelek a földben futnak az utcán. Ha a jelenlegi hálózat eléri a kapacitásának határát (elég, ha 1-2 társasház kéri, hogy a mélygarázsok beállóit mind lássák el töltővel), akkor bizony a teljes betlehemet cserélni kell az első trafóig (trafót is!) (két utcányira van), de nem ám olyan kapacitásra, ami annak az 1-2 társasháznk elég, hanem akkor a körzet valamennyi fogyasztási helyének átalakulásával számolva kell az új kapacitásszintet meghatározni, ami egy nagyon durva érték lesz. Ennek az ára exponenciálisan növekszik. Az ipari környezetbe tervezett hálózati elemek ára nem két forint.
Kérdezem én, hogy ekkor a szolgáltató melyik ujját harapja meg? Hárítsa a kérelmezőkre a teljes költséget (a horror nem elég durva szó, hogy mennyi lenne), vagy vállaljon be egy bizonytalan idejű megtérülést egy fickós beruházásra? Segítek: a menedzserek a profit után kapják a prémiumot, egyikük sem fog egy több éves mínuszt bevállalni, hogy majd valamikor valamelyik utódjának 10-20 év múlva jó lesz...
Ha a lakókra hárítják a kezdeti költségeket, akkor meg senki sem fog belemenni, mert aki dönti a dominót az fizeti a cehet, ha nem kezdi senki akkor nem is fog kiépülni a hálózat, ha nem lesz hálózat nem akarnak majd villanyos kocsit venni az emberek. Sakk-matt.

Amíg erre nem lesz állami támogatás ez nem fog megkezdődni arra mindenki mérget vehet.

Hálózatfejlesztést most is kell csináljon és csinál is az elosztó.
A kábeleket is folyamatosan cserélik szigeteltre. Ha van villanyautó ha nincs, ez akkor is zajlik.
A villanyautó annyit módosít ezen, hogy kicsit gyorsabban kell bővíteni.
Viszont: nagyobb fogyasztás--> több bevétel--> többet lehet költeni hálózatbővítésre.
Így működik minden cég a világon.
A parkolók beállói 16 A-es töltőt fognak kapni, sima konnektorról fognak majd tölteni az autók.
Ma sincs minden parkolóhely mellett egy-egy benzinkút, a jüvőben sem lesz, mert erre semmi szükség.
Villámtöltők városi környezetben csak a bevásárlóközpontok parkolóiban és a mostani benzinkutakon lesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Látom nem tárgyaltál még áramszolgáltatóval hálózatbővítésről, de még netszolgáltatóval sem akár egy fél utcás bekötésről.
A te információhiányodon alapuló téves elképzeléseid abból adódnak, hogy szerinted a nagy szolgáltatók rugalmasak és folyamatos proaktivitás jellemzi őket. Hát egy frászt. A bürokrácia nem a magyar hivatalokban kezdődik igazán, hanem egy Telekomnál vagy egy ELMÜ-nél.
Ha van egy döntés egy nagy átfogó fejlesztésről, akkor azt kivitelezik rohadt szögletesen és szóról szóra. De utána, vagy két ilyen között ne akarj semmit tőlük, mert mindennek meg fogják kérni az árát. Borsosan. Leszarják, hogy neked most kell a kapacitásbővítés. Vagy fizetsz, vagy kivárod a következő fejlesztési ciklust és imádkozol, hogy benne legyen amit akarsz.

A netszolgáltatót ne hasonlítsd ide mert ott verseny van, egymás elől szedik el az előfizetőket, de az utcán az elektromos hálózatban nincs verseny. Egy hálózat van, senki nem fog mellé húzni neked másikat, ha a mostani gazdája szarik rád.

Nem tudsz te semmit Havas Jon pöcshuszár. ;):cool:

Ha van verseny ha nincs, az áramszolgáltató is rá van kényszerítve a fejlesztésre, mert ha nem fejleszt miközben folyamatosan nő a fogyasztás, akkor összeomlik a hálózat. Azt meg senki sem fogja tolerálni.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 450
113
Ha van verseny ha nincs, az áramszolgáltató is rá van kényszerítve a fejlesztésre, mert ha nem fejleszt miközben folyamatosan nő a fogyasztás, akkor összeomlik a hálózat. Azt meg senki sem fogja tolerálni.
Annyival kiegészíteném, hogy ez nem csak toleráció kérdése. A szolgáltatónak szerződés szerinti kötelezettsége biztosítani a megfelelő szolgáltatást. Nem véletlen, hogy szerződésmódosítással jár minden végponti hálózatbővítés. És ezzel eggyütt olyan költségekkel a felhasználó részéről, ami végpontra leosztva fedezi az elosztóhálózat bővítését. Nem véletlen, hogy a bővítésnél A- re számolják a befizetendő pénzt.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Viszonyításképpen. Ha le kell tenni egy kb. 5MVA-es trafót, ami 6/0,4 kV-ra visz le (ez kb. 1000 autó lassú töltésére elég, 5 kW) és cirka 50 misit legombolnak érte, akkor az családonként 50k HUF. Ez nem tűnik soknak. A baj az, hogy akkor is ki kell fizetni, ha éppen csak 50-nek kel, akkor meg 1 misi. Fejenként. Na itt kezdenek majd megnyúlni az arcok...

Az meg igen érdekes húzás lenne, ha az ország hálózati költségét mindenkinek 10%-kal emelik, mert kb. kezdetben 0,1% akar majd villanyautózni.


Lásd fent. Mert igen kevés ember miatt is gondolva a jövőre iszonyatos költség lesz.
Az meg miféle eljárás, hogy egy kisebbség miatt fizet mindenki egy rakat pénzt?
A netszolgáltatók és mobilszolgáltatól példja a legrosszabb (inkább ostobább), amit hozhattál. Mert azok bizony úgy vannak kiépítve, hogy felmérések alapján TUDJÁK, hogy átlagban mennyi a kihasználtság és nem veszed észre, ha éppen nem csúcson hasít a Net.

Ha a felhasználók kb. 20%-a full sávszélen töltene régen lehalna a rendszer. Szerinted mire találták ki a mozgatható ideiglenese mobil tornyokat? Hogy ahol előrejelezhetően besűrűsödik az igény, ott növelik az áteresztő kapacitást.

Apró hiba, hogy ezt a villanynál nem tudod megtenni. Maga a rendszer struktúrája miatt, meg mert kurva feltűnő lesz, ha a rendszer levág vagy korlátoz és az 5kW az 1kW lesz és reggel nincs feltöltve a kocsi...
Ha a mostani trafó kicsi, akkor nem 10%-kal nagyobbat tesznek le...

A Sziget Fesztiválon senki nem lesz attól a plafonon, ha 20Mbit helyett éppen csak 5-tel megy a Net.
Vagy pl. hiába van n+1 előfizetőnek a UPC-nélk 100Mbit-es nete, annak esélye, hogy ezek mind egyszerre használják maxon kb. 0.

A villanyautós cikk pont arról szólt, hogy még a mostani hálózatban is van annyi tartalék, mindenféle fejlesztés nélkül, hogy elbírjon pár százezer villanyautót (sima konnektoros töltéssel), mert ezek nagy része éjjel fog a konnektoron lógni, amikor a béka segge alatt van a fogyasztásunk.
Ha meg megjelenik fél millió villanyautó az meg jelentős bevételnövekedést eredményez, vagyis lesz miből fejlesszenek is.
Nem lesz olyan, hogy fut az országban 1000 villanyautó és miattuk kelljen több száz milliárdos fejlesztéseket véghezvinni.
Amikor már fejleszteni kell komolyan, akkor már sok autó (és bevétel) is lesz. Egyébként már most is több, mint 10000 zöldrendszámos autó van Magyarországon (persze ennek csak egy része teljesen villanyos).
A villámtöltőket meg majd szépen kifizeti az aki ilyet akar. Mindenféle járulékos költségeikkel együtt. Van erre pénzük a bevásárlóközpontoknak, ne sajnáld őket.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Elbeszélünk egymás mellett. Amikor azt mondom nem tárgyaltál hálózatbővítésről én település szintben godolkodom, nem egy cuki kis háromfázisú lekötésről. A legutóbb 300 m 20kV légvezeték földbe helyezésére adtak 80 millás ajánlatot. Csak viszonyításképp, ha a hasonló távolságban levő trafótól egy ilyen gerniccserét kérsz, igaz, hogy csak 6 kV kapacitásra, de ez itt létesítés szempontjából nagyságrendileg mindegy, akkor enneka munkának az ára, a trafó ára a fogyasztási pontok kialakításának az ára mind téged terhel majd, mert hozomra (becsszó fogyasztunk annyit, hogy megérje) ezt nem fogják letenni neked.
Ezt a mit fáj nekem hozzáállást azért nem tudom magamévá tenni, mert hamarosan kurva nagy igazságtalanságok lesznek. Aki majd először megenedheti magának a villanyautót az kiépítteti a saját garázsában a töltőt, (Gyorstöltőt, naná. Nekünk mindenből a nagy kell), a jelenlegi kapacitás terhére, aztán mikor majd mások is szeretnének nekik már be fognak inteni és közlik, hogy fejleszteni kell, így legyetek elegen, vagy fizessetek mint a katonatiszt. Ha fizetnek, akkor az járt jól aki beköttette amikor még volt kapacitás, ha nem, akkor is szívás, mert szívás a villanyautó amíg nincs töltő.

Nem lesz gyorstöltő otthon minden házban felejtsük már ezt el. Ma sincs benzinkútja az autósoknak.
Teljesen hülyeség is lenne rendszeresen gyorstölteni a kocsid, mert akkor hamarabb megmegy az akku, továbbá minél gyorsabban tölt, annál több lesz a vesztesség is.
Egyébként lehet-e kérni egyáltalán Magyarországon magánemberként a gyorstöltés bekötését? És ha igen, mennyibe kerül?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113
Egyébként lehet-e kérni egyáltalán Magyarországon magánemberként a gyorstöltés bekötését? És ha igen, mennyibe kerül?
Gyorsban utánaolvastam:
"Általában a gyorstöltő kategóriába soroljuk az összes, otthoni töltőnél nagyobb teljesítményű, 3,6-40 kW-os váltóáramú töltőt"
https://villanyautosok.hu/elektromos-toltoallomasok-magyarorszagon/elektromos-auto-tolto-tipusok/
Viszont ez a töltő otthoni felhasználásra van és 7,2kw, szóval beleesik a gyorstöltő kategóriába:
https://gateconnection.hu/termek/elektromos-auto-fali-tolto-wallbox-e-home-72kw/
Szóval otthon is rendelkezhetsz gyorstöltővel, ugyan nem a 10+kw-os tartományban.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Akkor 2 kérdésem lenne.
Ha ma teljesítménybővítést kérsz, akkor milyen villanyórát fognak neked felszerelni?:D
De szerintem (;)) régen rossz, ha a szolgáltató csak a végpontok terhelése alapján akarna monitorozni.
Nem egyszerübb ezt a lokális központokban megtenni?
(Csak ostobán kérdezem)
Mi tudom én. Csak a kiindulás az volt, hogy most tudja a szolgáltató, hogy mikor mennyit fogyasztasz. Tudja egy frász. Egy 10 éves lakóparkban lakom és intelligens villanyórának nyoma sincs. Még havi leolvasás sincs, becslés alapján fizetek és korrigálnak aztán. Megint jópofa, hogy a jelenlegi helyzetről volt szó, aztán jössz azzal, hogy mi lesz majd egyszer...

Ok, akkor elnézést kérek, de nekem úgy tűnt, mintha itt páran sorscsapásnak veszik az, hogy nőni fog az áramfogyasztásunk.

De a termelők és a hálózat nem ugyanaz. Nem tűnt fel, hogy a villanyszámládon van hálózati vagy hálózat használati díj? A MAVIR az szerinted micsoda...?

Tudom, hogy nem ugyanaz a termelő és elosztó, nem tűnt fel, hogy külön kezeltem én is őket.
Viszont mindkettőnek az a jó, ha minél több áramot fogyasztunk, hisz az nekik piacot jelent.
Sőt, nem csak nekik jó, hanem az egész nemzetgazdaságnak.
Minél több áramot fogyasztunk kőolajszármazék helyett, annál kevesebb pénz megy ki az országból, hisz a kőolajat szinte csak importáljuk (feltéve, ha nem import árammal fedezzük, hanem megtermeljük atommal).
De nem mindegy a rendszerirányításnak hogy milyen fajta fogyasztó van a rendszeren. Ezt olyan nehéz megérteni...?
A minél több áramot fogyasztunk kőolajszármazék helyett azért muris, mert az éjszakai völgyben a gázerőműveket terhelik vissza jellemzően. Tehát, ameddig a jelenlegi erőmű szerkezet van, addig a villanyautók rákötése pont ezen a téren nem hoz semmiféle változást.

A villanyautós cikk pont arról szólt, hogy még a mostani hálózatban is van annyi tartalék, mindenféle fejlesztés nélkül, hogy elbírjon pár százezer villanyautót (sima konnektoros töltéssel), mert ezek nagy része éjjel fog a konnektoron lógni, amikor a béka segge alatt van a fogyasztásunk.
Ha meg megjelenik fél millió villanyautó az meg jelentős bevételnövekedést eredményez, vagyis lesz miből fejlesszenek is.
Nem lesz olyan, hogy fut az országban 1000 villanyautó és miattuk kelljen több száz milliárdos fejlesztéseket véghezvinni.
Amikor már fejleszteni kell komolyan, akkor már sok autó (és bevétel) is lesz. Egyébként már most is több, mint 10000 zöldrendszámos autó van Magyarországon (persze ennek csak egy része teljesen villanyos).
A villámtöltőket meg majd szépen kifizeti az aki ilyet akar. Mindenféle járulékos költségeikkel együtt. Van erre pénzük a bevásárlóközpontoknak, ne sajnáld őket.
Nem nincs. Mert a hálózatnak nem a teljesítmény az egyetlen paramétere, hanem pl. a fázisszög is. Hányszor linkeljen a TDK tanulmányt, ami megmutatta, hogy gáz lesz már akkor is, ha csak lassú töltés lesz.

Nem lesz gyorstöltő otthon minden házban felejtsük már ezt el. Ma sincs benzinkútja az autósoknak.
Teljesen hülyeség is lenne rendszeresen gyorstölteni a kocsid, mert akkor hamarabb megmegy az akku, továbbá minél gyorsabban tölt, annál több lesz a vesztesség is.
Egyébként lehet-e kérni egyáltalán Magyarországon magánemberként a gyorstöltés bekötését? És ha igen, mennyibe kerül?
Ki mondta, hogy otthon? A bibi az adott szinten és cellában levő fogyasztók együttes hatása a hálózatra. A TDK tanulmány azt hozta ki, hogy már 0 db gyorstöltővel is le fog halni egyes cella, ha 30-40% táji lenne a töltés úgy, hogy valami 3 kW táján töltöttek volna. Egyetlen működő gyorstöltő a cellában levágta volna az egészet, nem 250 kW-os, hanem egy 50-100 kW-os is.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
De nem mindegy a rendszerirányításnak hogy milyen fajta fogyasztó van a rendszeren. Ezt olyan nehéz megérteni...?
A minél több áramot fogyasztunk kőolajszármazék helyett azért muris, mert az éjszakai völgyben a gázerőműveket terhelik vissza jellemzően. Tehát, ameddig a jelenlegi erőmű szerkezet van, addig a villanyautók rákötése pont ezen a téren nem hoz semmiféle változást.

Tudod jól, hogy atompárti vagyok.
Remélhetőleg hamarosan Paks 3-nak is nekifognak.
Paks 1-et egyébként nem lehetne még üzemidőhosszabbítani 2032 és 2037 után?
Vannak olyan orosz erőművek amik 60 évesek és kaptak üzemidőhosszabbítást.
 
M

molnibalage

Guest
Tudod jól, hogy atompárti vagyok.
Remélhetőleg hamarosan Paks 3-nak is nekifognak.
Paks 1-et egyébként nem lehetne még üzemidőhosszabbítani 2032 és 2037 után?
Vannak olyan orosz erőművek amik 60 évesek és kaptak üzemidőhosszabbítást.
Paks 1 üzemidő hosszabbítása technikailag lehet, hogy lehetséges lenne, de az olyan kockázattal jár és egyéb elvárásokkal, hogy ezzel nem számolunk már tudtommal. Eldöntött tény, hogy le lesz állítva.
Minden technológia esetén húznak egy piros vonalat, hogy meddig mehet. Ez nem jelenti azt, hogy azt átlépve atomjaira hullik az egész, de egész egyszerűen a világ így tud működni. Mert, ha mindig csak kicsit tolja ember a piros vonalat odébb, akkor a vége az lesz, hogy egyszer nagyobb baj lesz és egyre nehezebb biztonságosan üzemeltetni a technikát. Vagy gazdaságosan. Hívhatod ezt erkölcsi elavulásnak is.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Paks 1 üzemidő hosszabbítása technikailag lehet, hogy lehetséges lenne, de az olyan kockázattal jár és egyéb elvárásokkal, hogy ezzel nem számolunk már tudtommal. Eldöntött tény, hogy le lesz állítva.
Minden technológia esetén húznak egy piros vonalat, hogy meddig mehet. Ez nem jelenti azt, hogy azt átlépve atomjaira hullik az egész, de egész egyszerűen a világ így tud működni. Mert, ha mindig csak kicsit tolja ember a piros vonalat odébb, akkor a vége az lesz, hogy egyszer nagyobb baj lesz és egyre nehezebb biztonságosan üzemeltetni a technikát. Vagy gazdaságosan. Hívhatod ezt erkölcsi elavulásnak is.

Közben most utánaolvastam, az USA-ban azzal számolnak, hogy 60 vagy akár 80 évig is fognak üzemelni a reaktorjaik.
2037-ig még sok idő van, lehet nálunk is megváltozik még addig a vélemény.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 450
113
Mi tudom én. Csak a kiindulás az volt, hogy most tudja a szolgáltató, hogy mikor mennyit fogyasztasz. Tudja egy frász. Egy 10 éves lakóparkban lakom és intelligens villanyórának nyoma sincs. Még havi leolvasás sincs, becslés alapján fizetek és korrigálnak aztán. Megint jópofa, hogy a jelenlegi helyzetről volt szó, aztán jössz azzal, hogy mi lesz majd egyszer...
Ha teljesítmény bővítést kérsz, akkor automatikusan óracsere. Csak digitálisat szerelnek fel. Ez ma is így van, sőt már egy ideje. A szolgáltatónak a végpont monitorozása csak egy kényelmi opció. Ha a transformátorokat, elosztó központokat monitorozza, az fogja neki a tényleges terheléseket megadni.
De ha analóg rendszerekkel dolgoznak is, akkor az áramlopásoktól eltekintve elég, ha csak a végpontok méretezéset összeadja és +30-40%-kot rászámol biztonsági tartaléknak. Minden bővítés jól dokumentált, és ha elfogy a szükséges teljesítmény a területen, akkor bővíti a különböző elosztó elemeket.
Különben a hálózat bővítése folyamatos. Ha új bekötést kérsz, akkor automatikusan 32A- t kapsz.
De mondok viccesebbet. A főnököm lakásában egy elkavart csekk, és egy hosszabb külföldi tartózkodás után, a befizetetlen csekk miatt levágták a hálózatról. Viszont amikor rendezve lett az ügy, jöttek visszakapcsolni. Az Elmü-s szerelő ránézett az elvágott bekötési vezetékre, 'oszt jól beintett, mert neki szabály szerint 32A- re méretezett vezetékre lehet visszakapcsolást "eszközölni". A vicces az, hogy ő is vágta le....
Majd 3 nap múlva visszajött, és (ha jól emlékszem) 70.000Ft kifizetése után kicserélte a betáp kábelt. Kb. 5mről volt szó, úgy, hogy simán behúzta a régi helyére.
És ezért írtam még jóval korábban, hogy egyre több embernek van elege a packázásból.
A gázművek még rosszabb. Ezért lett villanykazán ugyan ebben a lakásban. 1,5 évig !!!! húzódott egy hasonló okból bekövetkezett gázvisszakötés.
A végösszeg 2M körül alakult volna.
Ezért írtam szimplán korábban, hogy egyre több ember sokall be és fogja magànak megtermelni az áramot, a hőt a saját házán, még ha lehet, hogy kevésbé hatékony is....
Amíg nem találkozol ezekkel a költségekkel, sajnálod, meg aggódsz a szolgáltatók költségei miatt. Utánna meg nem fogsz.
Mondom mindezt úgy, hogy ezeket a költségeket nem nekem kellett kifizetni, én csak próbáltam segíteni az ügyintézésben.
A hálózat nem omlott össze sem a 16A-ról 24-re, majd a 32A-re történő default bővítéskor, de még az elektromos sütő és légkondi bussiness felpörgésekor sem. Pedig a villanyautó nem fog olyan tempóban terjedni, mint ezek....
 
M

molnibalage

Guest
Ezért írtam szimplán korábban, hogy egyre több ember sokall be és fogja magànak megtermelni az áramot, a hőt a saját házán, még ha lehet, hogy kevésbé hatékony is....
Ezen a részen csak mosolyogni tudok. Mert amikor az ember otthon van az év nagy részében, akkor nem működik a naperőmű. Mert nem süt a nap.

Hányszor kell még elmagyarázni, hogy az nem a "magának termelés", ha a PV erőműve termel mondjuk reggel 7 és este 8 között tavasszal és nyáron és mondjuk 9-15 között télen úgy, hogy ő közben nincs otthon..? Rohadtul nem érdekel senkit, hogy akkor termeli az áramot, amikor ő nincs otthon és átveszik, majd este a gridről veszi az áramot. A hálózat alapja a teljesítmény állandóság (fogyasztás = termelés) minden pillanatban, nem az energiáé éves elszámolás. A teljesítmény állandóságból következik az energiáé is, csak tetszőleges időintervallumban.
Tényleg olyan nehéz ezt felfogni...?

Amíg nem találkozol ezekkel a költségekkel, sajnálod, meg aggódsz a szolgáltatók költségei miatt. Utánna meg nem fogsz.
A ló ötödik lábát, azt nem fogsz, mert hálózatra feltáplálsz és veszed le. Saját magadnak nem tudsz áramot termelni és raktározni, mert akkor nagyobb tömegű akku kéne, mint a házad. Annak költségével. Mert nem választod le magad a hálózatról.

A hálózat nem omlott össze sem a 16A-ról 24-re, majd a 32A-re történő default bővítéskor, de még az elektromos sütő és légkondi bussiness felpörgésekor sem. Pedig a villanyautó nem fog olyan tempóban terjedni, mint ezek...
Tényleg? Talán azért, mert a példában, amit leírtál a hálózat végpontját kicserélték az elvágás miatt, de a fogyasztás változott ettől? Ja, nem.
Ezen a ponton már tényleg fejemet fogom.

Jackie-Chan-WTF.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and 2ndt

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Meg a netszolgaltatora sem igaz. Surun lakott helyeken van valamennyi verseny, mashol a fovaroshoz kepest nevetseges sebessegek es arak vannak.

Félig off, talán picit beleillik a hálózatfejlesztési vitátokba.
Én egy olyan utcában lakom aminek a páros oldala erdő. A páratlan oldalon is az utca fele egy futballpálya. Az egész környék kertváros. 2010 után már csak széles sávú internet meg ugye iptv mindenkinek. A sávszélességeket persze folyamatosan emelik, hálózat karbantartás, fejlesztés nincs. Délután mikor mindenki a netet bújja vagy tévét néz hullámzik a sávszélesség, tízed másodpercekre megszakad a kapcsolat, tv adás is. Nyáron a melegben ez hatványozottan igaz. A tőlünk nem messze lévő lakótelepig behúzták az optikai kábelt. Kérdeztem néhány hónappal később a jóembert, hogy mikor érnek vele ide. Nem hozzák tovább egyenlőre, mert a kertes övezetben nem érné meg lecserélni, a kihúzott kábelhosszra túl kevés fogyasztó esne.
 
  • Tetszik
Reactions: 2ndt

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ezért írtam szimplán korábban, hogy egyre több ember sokall be és fogja magànak megtermelni az áramot, a hőt a saját házán, még ha lehet, hogy kevésbé hatékony is....

Jaj, csak a napelemeket ide ne hozd. Állami támogatás nélkül az soha meg nem térülő beruházás, már számtalanszor kiszámoltam.

Napkollektorral melegvizet termelni viszont valószínűleg nagyon megéri. Hamarosan én is szeretnék egy ilyet felrakni a tetőre.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Na de ha már szóba került a napkollektor.
Érdemes fagyállót keringtetni benne? Továbbá nem veszélyes úgy használni? Akarom mondani 10-15 év múlva nem lyukadhat ki és összekeveredjen a melegítendő vízzel?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113
Na de ha már szóba került a napkollektor.
Érdemes fagyállót keringtetni benne? Továbbá nem veszélyes úgy használni? Akarom mondani 10-15 év múlva nem lyukadhat ki és összekeveredjen a melegítendő vízzel?
Pont ez volt az aggály a második generációs bwr reaktorokkal is.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 615
113

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
https://i.gyazo.com/660c413c14bfc48481b530094b8ed692.png
szóval ha a második vízkör valahol megsérül közvetlenül érintkezik a hűtővízzel a primer víz ami nem túl egészséges ha mondjuk egy folyó van az előbbi végén. Ugyan az a probléma mint nálad a fagyálló mint elsődleges vízkör és melegítendő másodlagos vízkör, ha a kettő keveredik probléma lesz :D

Azt tudom, hogy nem szerencsés ha a primer víz kijut a reaktorból, pont úgy, mint ahogy a fagyálló sem jó ha keveredik a melegvizemmel.
Viszont nekem az a kérdésem, hogy előfordulhat-e ilyesmi egy napkollektornál? Mert ha igen, akkor jobb, ha vizet keringtetek benne és télen leengedem.