Jómagam is az F35-öst favorizálom, pont az itt sokszor leírt hosszútávú gondolkodás miatt.
Bárhogy nézzük, mikor került képbe a mostani Gripen flottánk? Mennyi idő volt amíg idekerültek majd keszit adtak. Baltikum, új fegyverek, képességek(ne menjünk bele, hogy ez mikor kellett volna már),,, de ami a lényeg, lízing ide vagy oda, a térségben még hány évig potenciális gépnek fognak számítani? Szerintem alsó hangon 10... SK F-16V? Tudtommal még szerződés sincs (javítsatok ki ha igen) Ro F-16 flotta? Az tényleg nagyobb lesz előbb utóbb mint a mi légierőnk, de az még igen messze van. Erre alapozom, hogy a Gripennek maradnia kell, ismerjük, repüljük, és sokáig nem lesz még "tesco gazdaságos" kategória.
F35. Sokak szerint kell a második század(szerintem is). Két század F35-re tuti nincs pénz és jó ideig nem is lesz. Egyre? Óvatosan, lassan szerintem bele lehetne vágni, de szigorúan a jól (!!) működő Gripen század mellett. Így a térségben sokáig,, nagyon sokáig overkill lehetne a két század.
Azt sem értem, hogy miért indul itt ki mindenki a "most" ból. Abszolut nem kell most (!) két század, főleg nem F35-ösből. Lassan felépíteni,, ki tudja tíz év múlva hogy fog állni az F35 program. Lehet, hogy feleannyiba fog kerülni, lehet, hogy a második századunk (mikor a Gripent szétrepültük már) F35C/E/V,,, bármi komolyabb lesz..
Még egy tényező. Azt sem zárom ki, hogy a szomszédos országok helyzeteit tekintve(gazdaság pl. HR) , a harci gépek nem normális költségeinek növekedése, magával hozza azt, hogy pár év múlva védünk még más légteret is NATO feladatként,, az pedig ugye nem ingen van.