A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Az számunkra lényegtelen, ha nem adják hát nem adják. Pont. Az a cuki hogy zsarolni akarnak, és mivel üzemben is kell tartani amíg rendszerben van végig zsarolni fognak vagy 30 évig. Egy ilyen kis xaros országtól ezt nem tűrhetjük, azért ne játszanak már nagy hatalmasdit mert se nem Kína se nem Oroszország vagy Usa szintjén van Norvégia.

Az a baj,hogy annál a kis szaros országnál mi még kisebb és még szarosabbak vagyunk így ől diktálhatnak nekünk...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
A kongsberg 50,001%-os tulajdonosa maga a Norvég állam:
https://www.kongsberg.com/investor-relations/major-shareholders/

Szóval tulajdonképpen a Norvég államtól vesszük valamilyen szinten. Nekem egyébként fura hogy összekötik ezt a dolgot az alappal. Végülis ők csak spórolnak ha nincs velünk megegyezés írtak már erről:

https://magyarnarancs.hu/belpol/nem...pQXfyym7Nbzl-6uXk_4S9b2FiOc3UnVgX8gNDUc0_Ygo8

"Jogi alapjuk azonban aligha van a civil pénzek befolyásolására, mivel az EU és a donor országok között az EGT/Norvég Alapok feltételeiről kötött szerződésben is szerepel, hogy a civil alapért a norvégok felelnek. Ha a kormány nem enged, az is elképzelhető, hogy a civil alap miatt a teljes 69 milliárd forintnyi támogatást elbukjuk. Az ITM abba próbál kapaszkodni, hogy – mint írják – „az Európai Unióval kötött megállapodások a finanszírozási mechanizmusok megvalósítására kötelezik a donor országokat”. Arra viszont nincs precedens, mi a teendő, ha a mechanizmus a fogadó ország ellenállása miatt nem tud megvalósulni"

Vagyis ők létrehozták az alapot, ja hogy mi nem akarjuk így elkölteni? Az igazándiból nem az ő problémájuk.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Nem találom az általad említett értekezést. Esetleg egy linket tudnál adni?
Telóról futottam bele de megnyitás elég nehezen ment,aztán valaki már itt tegnap rákeresett, de állítólag a 6x6 ról volt benn szó a Parsról, még én se olvastam de tessék:
PDF, tessék:
https://hhk.uni-nke.hu/document/hhk-uni-nke-hu/Disszertáció_tervezet_Gávay.pdf

Van neki egy csomó hasonló műve, írd be a keresőbe a nevét. PL:
http://www.hadmernok.hu/143_21_gavaygy.pdf

Az NMS meg tetszik, egyre jobban.
resized_efd45-1115_tur_picture_20180314_14851744_14851740.jpg
turkish-nurol-makina-nms-4x4-missile-carrier.jpg
https://www.nurolmakina.com.tr/en/products/nms-4x4-en
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
A légierő annyi eszközt kap, hogy nem tudja hova tenni egyelőre..... Nem kell itt 2026-os F35-ről ábrándozni.

5-ik generációs vadászgépben szerintem is a következő fegyverkezési ciklusban kell gondolkodni. Most fegyverek kellenek a jelenlegi gépekhez. Akkor nagyjából rendbe lesz 2026-ra a légierő. Max néhány gépes esetleg mégegy százados esetleg gripen (E) bővítést csinálnék, persze ha ezzel tervezünk tovább. F35 vagy addigra lehet lesz más 5-ik generációs is, olyan 2036 környékén jó lesz váltásra.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
De állami engedéllyel lehet fegyvert exportálni hiába tökéletesen független a cég az államtól.Ráadásul nem a cég támaszt követeléat hanem az állam.

Igen, csak ha nagyon akarjuk szólunk Trump-nak, hogy nem tudunk így megvenni ezért, és akkor ha leszólnak Norvégiának akkor lesz rendszer, ha meg nem akkor 2 dolgot tudhatunk.
1, Amerikában nem bírhatunk, így ne vegyünk tőlük semmit.
2, Veszünk Izraeltől akivel elég jóba vagyunk, és erősítjük a kapcsolatokat. (úgysem árt manapság jóban lenni Izraellel, sok mindenben tudnak segíteni politikai ügyekben is)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A légierő annyi eszközt kap, hogy nem tudja hova tenni egyelőre..... Nem kell itt 2026-os F35-ről ábrándozni.
Van azokat hova tenni, szép nagy placc egy repülőtér! Ha meg mégis betelne, van mit újra megnyitni, reaktiválni is. Sokkal nagyobb probléma lehet, hogy honnan veszik az új gépekhez a rengeteg hajózó és műszaki személyzetet?! Ráadásul ha esetleg elköltenek egy kupac pénzt reptér-bővítésre, újra-nyitásra, az már a MH tulajdona marad, nem adja be a leszerelésit. Viszont ha személyzet-kiképzésre vernek el egy kupac pénzt, az nem biztos hogy a MH-en belül marad, esetleg eltelik egy kis idő és ha nincs megfizetve az állomány lecserélhetik a vál-lapot és keresnek egy jobban fizető civil egyenruhát. Mivel ők is a piacról élnek, és esetleg ők is szivesen svájci iskolába küldenék a gyereket ...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Igen, csak ha nagyon akarjuk szólunk Trump-nak, hogy nem tudunk így megvenni ezért, és akkor ha leszólnak Norvégiának akkor lesz rendszer, ha meg nem akkor 2 dolgot tudhatunk.
1, Amerikában nem bírhatunk, így ne vegyünk tőlük semmit.
2, Veszünk Izraeltől akivel elég jóba vagyunk, és erősítjük a kapcsolatokat. (úgysem árt manapság jóban lenni Izraellel, sok mindenben tudnak segíteni politikai ügyekben is)

Van ekkora súlya a szavunknak egy Norvégiával szemben?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Az a baj,hogy annál a kis szaros országnál mi még kisebb és még szarosabbak vagyunk így ől diktálhatnak nekünk...
Olyan szép ez a politika:
  1. Mi mutogathatunk a norvégokra, hogy lám, ő miattuk nem vásárolhatunk tőletek, amerikaiaktól fegyvert.
  2. Az USA mutogathat a norvégokra, hogy lám, mi adnánk nektek magyaroknak, de a norvégok nem engedik.
  3. A norvégok mutogathatnak ránk, lám minden rendben volna, de a magyarok nem akarnak megegyezni.
A fentiekből láthatod, hogy MO és az USA sincs vesztes vagy alárendelt helyzetben. USA-nak ott a Patriot, amihez nem kellenek a norvégok, és vannak más akár eu-s rendszerek is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 504
113
Akkor sajnos szét kell tárnunk a kezünket washingtoni barátaink előtt hogy sajna másik cég termékét kell válasszuk.
Esetleg helyezzenek nyomást a norvégokra ,bár ilyen hozzáállással ha már az elején zsarolgatnak akkor elég megbízhatatlanok.
Gyönyörűen ki tudunk így hátrálni a Nasamsból csont nélkül,ugyanis nem a mi hibánk hogy meghiúsul az üzlet.
Mi akartuk, ti nem, ez van, a ti gondotok.

De mi lehetett az eredeti terve a Magyar Kormánynak?

A.): Nem akart az amerikaiaktól légvédelmi rakétarendszert és repülőgépeket venni, csak radarokat , egyéb rakétákat stb.? És csak Pompeo dobta be a NASAMS-t?

B.): Eredetileg is Patriot-ot akartak venni, de Pompeo bedobta a NASAMS-t? A Kormány pedig azt gondolta, ezzel majd "lefizetheti" a norvégokat is így ez is jó lesz? (Amerikai oldalról nem tűnik logikusnak a drágább amerikai Patriot helyett NASAMS-t ajánlani.)

C.): Amerika ide is Patriot-ot akart eladni, de a Magyar Kormány NASAMS-t akart, hogy ezzel egyszerre "lefizesse" a norvégokat és Amerikát is?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
5-ik generációs vadászgépben szerintem is a következő fegyverkezési ciklusban kell gondolkodni. Most fegyverek kellenek a jelenlegi gépekhez. Akkor nagyjából rendbe lesz 2026-ra a légierő. Max néhány gépes esetleg mégegy százados esetleg gripen (E) bővítést csinálnék, persze ha ezzel tervezünk tovább. F35 vagy addigra lehet lesz más 5-ik generációs is, olyan 2036 környékén jó lesz váltásra.

Pontosan. Szerintem :rolleyes: 100% hogy maradnak a Gripenek, csak fel lesznek -végre- pöpecül fegyverezve, a jenkiknek szánt pénzcsomag egyik fele szerintem ezt fedezi.
Amint a szerződés után elkezdjük mi magunk üzemeltetni őket meg fognak kezdődni a tárgyalások a váltótipusra...
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Van ekkora súlya a szavunknak egy Norvégiával szemben?

Amerikának most a pénz beszél. Ha veszünk tőlük pár milliárd dollárért cuccot vagy 0 dollárért semmit, mert elköltjük másnál. Kevesebbért is szóltak le már országoknak. Egy norvég alapos megegyezés amerikának kevésbé fontosabb a pénznél. A jelenlegi kormányzatot a pénz érdekli. Fordított esetben nekünk szólnának, így a norvégoknak fognak.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
De mi lehetett az eredeti terve a Magyar Kormánynak?

A.): Nem akart az amerikaiaktól légvédelmi rakétarendszert és repülőgépeket venni, csak radarokat , egyéb rakétákat stb.? És csak Pompeo dobta be a NASAMS-t?

B.): Eredetileg is Patriot-ot akartak venni, de Pompeo bedobta a NASAMS-t? A Kormány pedig azt gondolta, ezzel majd "lefizetheti" a norvégokat is így ez is jó lesz? (Amerikai oldalról nem tűnik logikusnak a drágább amerikai Patriot helyett NASAMS-t ajánlani.)

C.): Amerika ide is Patriot-ot akart eladni, de a Magyar Kormány NASAMS-t akart, hogy ezzel egyszerre "lefizesse" a norvégokat és Amerikát is?
Szerintem "C"
Közép-európát Patriottal aggatja tele az USA, a NASAMS szerintem kapóra jött úgy hogy a "szakmának is megfelelt volna" és a külpolban is használható "fegyver" lett volna. Mondom ezt úgy, hogy közismerten NASAMS párti vagyok.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Pontosan. Szerintem :rolleyes: 100% hogy maradnak a Gripenek, csak fel lesznek -végre- pöpecül fegyverezve, a jenkiknek szánt pénzcsomag egyik fele szerintem ezt fedezi.
Ezt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.
Milyen olyan fegyverrendszerre lehet szükségünk jelenleg az amerikaiaktól a Gripenre, amivel jelenleg nem rendelkezünk. Ami előrelépés lenne, az az IRIS-T és a Meteor, de mindkettő európai. Bombákra meg a jelen felhasználásra pedig elégnek kellene lennie annak a párnak, ami a rendelkezésünkre áll.
 
T

Törölt tag 008

Guest
...
Vagyis ők létrehozták az alapot, ja hogy mi nem akarjuk így elkölteni? Az igazándiból nem az ő problémájuk.
Azért megnézném a norvégok arcát, ha közölnénk, hogy létrehozunk egy 100 millio USDs alapot amiből a következő norvég szélsőjobboldali szervezeteket támogatjuk:....
Na most ők ugyanezt csinálják csak a magyar belügybe beavatkozó szélsőballibbant szervezetekel.

Dugják föl a nasamsukat. Simán elhalaszthatjuk a beszerzést pár évvel vagy veszünk mást.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
"Vállalatokat tévesztesz össze egy kőgazdag állammal."
A légvédelmi rendszert nem az állam gyártja hanem egy vállalat (Kongsberg)
Az számunkra lényegtelen, ha nem adják hát nem adják. Pont. Az a cuki hogy zsarolni akarnak, és mivel üzemben is kell tartani amíg rendszerben van végig zsarolni fognak vagy 30 évig. Egy ilyen kis xaros országtól ezt nem tűrhetjük, azért ne játszanak már nagy hatalmasdit mert se nem Kína se nem Oroszország vagy Usa szintjén van Norvégia.
azért erős szavak pont egy norvégokkal szemben, kő gazdagok , nekik aztán rohadtul nem fontos nekünk eladni semmit az ég világon , rohadtul jó helyzetben vannak , ez nem zsarolás csak kihasználják hogy nyert helyzetben vannak
A Kongsbergről meg csak annyit hogy tudtommal 51%-ban a norvég állam birtokolja + ha ez nem lenne elég a norvég állam fegyver export engedélye nélkül kb semmit sem érnek
Szóval ne nézzük le a norvégokat , rohadtul nincs ránk szükségük , viszont a technikájukra normálisabb áron nekünk meg rohadtul
Azért megnézném a norvégok arcát, ha közölnénk, hogy létrehozunk egy 100 millio USDs alapot amiből a következő norvég szélsőjobboldali szervezeteket támogatjuk:....
Na most ők ugyanezt csinálják csak a magyar belügybe beavatkozó szélsőballibbant szervezetekel.

Dugják föl a nasamsukat. Simán elhalaszthatjuk a beszerzést pár évvel vagy veszünk mást.
100 millió USD nekik elég apró pénz , nem vagyunk ilyen jó helyzetben velük szemben.
Ezt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.
Milyen olyan fegyverrendszerre lehet szükségünk jelenleg az amerikaiaktól a Gripenre, amivel jelenleg nem rendelkezünk. Ami előrelépés lenne, az az IRIS-T és a Meteor, de mindkettő európai. Bombákra meg a jelen felhasználásra pedig elégnek kellene lennie annak a párnak, ami a rendelkezésünkre áll.
ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőle :D
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff