Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Elvileg igen, bár a második kép nekem is fejtörést okozott, de ott van hogy Marx tér, a Skála áruház épült a sarokra, a baloldali díszes házat (tudja valaki mi volt az?) pedig lebontották, a Bajcsyn pedig még villamos jár.

Az első képen pedig látszik az eredeti Westend sarokepulet, ahol ma a parkoló és a felüljáró van, ha jól emlékszem rosszhírű kupi volt. :D
Sajnos nem tudom mi volt az. Igen, az az épület valami kaszinó kupi volt az I. vh táján aztán csak pusztult lefele, de akkor már csak lakások voltak fent. Asszem.

De valahogy a tér sokkal emberléptékűbb, mint ma.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ez egy irracionalis eloitelet. Ha valakikrol inkabb nem hiszem ezt el, akkor azok az oroszok, oket a kutya nem hivta soha, megis jottek (avagy az ukranok, bar oket legalabb kinjukban munkaadok importaljak dolgozni.) No meg en meg nem lattam olyan orszagot, ahova az oroszok joletet vittek volna, mar megbocsass, mig a nemetek mindenkeppen azt hoznak most is.
A betelepult ill behivott nemetek (szaszok, svabok, bajorok stb) az egyik legjobban integralodott kisebbseg volt a Magyar Kiralysagban. A Habsburg eraban biztosan mas volt a hozzaallasuk, de a K.u.K. vilagosan megmutatta, hogy hibatlanul tudnak integralodni egy tobbsegi magyar tarsadalomba is.
FYI Budafokon meg 20-25 eve is elofordult, hogy a nenikek mondat kozepen hirtelen svabra valtottak egymas kozott a jardan, majd ket mondattal kesobb vissza magyarra - eszre sem vettek, en csak somolyogtam, de ez teljesen rendben van, ez erosit, nem megoszt.
Ja es nem lenyegtelen, hogy ezek a "svabok" altalaban osztrakok voltak, aki azert eleve joval kifinomultabbak voltak (meg mindig :D), mint a nemetek, pl a poroszok.;)

A kitelepítésekkel nagyon megcsappant létszám, és a szocializmus alatti ellehetetlenítésük volt az igazi ok, ami miatt asszimilálódtak.
Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a kis picsányi Magyarországnak nem okozna gondot, ha mondjuk 20 év alatt bevándorolna 300 000 hírhedten rugalmas német.
Nem értem ezt a magyar sajátosságot, hogy bizonyos népeket zsigerből utálunk, lecigányozunk, röhögünk rajtuk, de a németek csizmáját fényesre nyalogatjuk és valamiféle félistenként tekintünk rájuk.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
"A betelepult ill behivott nemetek (szaszok, svabok, bajorok stb) az egyik legjobban integralodott kisebbseg volt a Magyar Kiralysagban. A Habsburg eraban biztosan mas volt a hozzaallasuk, de a K.u.K. vilagosan megmutatta, hogy hibatlanul tudnak integralodni egy tobbsegi magyar tarsadalomba is."

A magyarországi németek integrálásanem nevezhető sikertörténetnek. Persze a szó mai értelmében, amikor is az integrálás a saját, népi kultúra elvesztését és új felvételét jelenti, ami Nyugat-Európában, különösen Franciaországban már pár száz éve megszokott, azonban Magyarországon az intgráció, ha lehet egyáltalán bármikor is erről beszélni nem volt a történelmi Magyaországon és viszonylag modern gondolat. Mire kialakult volna egy kormányzati igény az integrációra (pl. névmagyarosítások a Horthy korszakban), addigra a svábok kívülről igen erős támaszt és patrónust kaptak (No.), mikor ez a külső erős támasz megszűnt a magyarországi németek jelentős része (nem is feltétlen számszerűen) is odalett.
Nyilván nem lehet teljesen általánosítani, mert voltak, akik integrálódtak, de vélhetően a nagy többség sosem integrálódott. A szászok a sok évszázad alatt sem integrálódtak, mindig is állam volt az államban és inkább kereskedtek és tanultak a német anyaországgal/ban mint Mo.-n. A sváboknál sem beszélhetünk integrálódásról. Sőt a 20. sz. első felében sváb problémáról beszéltek (De ezt nem lehet feltétlen a svábság számlájára írni, mert a probléma egyik forrása az egyke és egyse következtében kiürülő magyar falvakban való térnyerés jelentette.), de a 30'-as évekre igen világosan megmutatkozott, hogy jó integrálódásról nehéz beszélni, hisz tömegek nem csak eszmeileg, de anyagilag és katonailag is az első "szikra hatására" inkább támogatták Németország "gyarmatosító" elképzeléseit, mint Magyarországot.
Ahogy volt zsidókérdés Magyarországon, úgy volt németkérdés is; ahogy probléma volt a zsidók integrálódása, úgy a németeké is.
Tehát nem lehet kijelenteni, hogy a magyarországi németség=integrációs sikertörténet.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
  • Tetszik
Reactions: gacsat

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem is tudtam,hogy ezt szerelték Kraz motorral,meg, hogy volt belőle duplahúzós is.:)
Gondolom ez is max egy emberöltőt bír ki...;);)
M zárolt készlet. Én se láttam még ilyet. ZIL 130ason tanultam vezetni. Imádtam a hangját, de ha beleléptem a gázba, már koppant is az oktatópálca. (fél seprűnyél) Olyan volt, mintha locsolóautó lett volna. Fél óránként újra kellett tölteni a hűtővizet. Mintha a Margit-szigeti szökőkutat vezettem volna.:)
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Elképzelhető, hogy volt már, de mivel ennyi év alatt is elég alacsony a nézettsége, lehet, hogy van, akinek újdonság:
Mélységi felderítők
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Az eura gondoltam,a bevándoroltatók,vagy a másik brigád?

https://m.portfolio.hu/gazdasag/ime-az-ep-valasztasok-vegeredmenye.325577.html
"konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 179 képviselőt küldhet a 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 150, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 107 mandátumot kaphatnak."
Ők a top3. de a néppárt hiába" konzervatív" egy részük eléggé fullba nyomja a kretént.
 
  • Tetszik
Reactions: vata and blitzkrieg

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
https://m.portfolio.hu/gazdasag/ime-az-ep-valasztasok-vegeredmenye.325577.html
"konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 179 képviselőt küldhet a 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 150, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 107 mandátumot kaphatnak."
Ők a top3. de a néppárt hiába" konzervatív" egy részük eléggé fullba nyomja a kretént.
A bajorok bevándorlás ellenesek és ők adják az elnököt valószínűleg.