Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Amit en egyre jobban elterjedni latok nagy oromomre az a facelia. Aratas utan ravetnek faceliat a foldekre egyre tobben. A foldnek jo mert zoldtragyakent funkcional. Eleg sok nitrogent juttat a talajba es feregtelenit... Es a meheknek is jot tesznek vele igy hektaronkent sokkal nagyobb ertek gyujtheto be... Tobb ilyen viragos noveny is lenne amit hasonlo celra zodtragyanak lehetne hasznalni a tarlon /csillagfurt a hajdina meg termest is hoz bukkony felek stb./... Ehhez kellene a gazdak egyre nagyobb felismerese es a sajat foldjenek ismerete. Persze ez se megoldas mindenre de egy lepes elorre... /a tragyazas lenne meg mindig a legjobb megoldas a vezesforgo hasznalata /fold pihentetesevel./de ez ugye nehezen kivitelezheto./ a csatorna kotrasokbol szarmazo iszapot is lehetne tragyazasi celra hasznalni./ ami iszap nem felhasznalasat en nagy pazarlasnak tartok... De ami az orok vesszoparipam az az omtozoviz tarozok hiamya kisgazdasagokban... A belvizes teruleteken csak ra kene markolni hogy to keletkezzen ezzel az ingadozo csapadekellatas ki lenne kuszobolve legalabbis reszben... Emellett fasitassal a to korul kis vadfoltokeletkeznenek ami az elovilagnak hasznos lenne...de a gaudanak is rovarevo madarak megtelepedese reven akar birkakat is lehetne tartani egy egy ilyen korbezart foltocskaba /daniaba rendszerint ozeket szarvadokat tartanak termeszetesen jol korbekeritett ilyen kis tavacskak partjan a kis erdobe./ de akar vizi zoldtragya is termelheto lehetne ezekbe a tavakba /persze ez kialakitastol fuggo./ ha pl vizi zoldtragya termelesre es ontozesre alkalmazna valaki a madarvilag rovarevo fajtajit tamogatna amik egy idomutan eleg jol kordaba tartanak a robarkartevoket./persze nem 100% ba.../ ha melyebb ontozo to kialakitasa mellett dontene valaki akar halat tudna bene szaporitani fasitast tudna csinalni a partjan ami allatt a merttol fuggoen akar birkak tartasa is megoldhato lenne /persze ha tobb a birka mind amit a terulet elbir takarmanyozast igenyelnenek./ kozepes meretu ontozo toban akar vizibivalyok is tarthatoak.../
Jo ezzel nagyon elmemtem most de amiota daniaba lattam hogy minden nagyobb foldon talalhato egy ilyen kis to azota nagyon megtetszett... /ok mondjuk erre ra is vannak szoritva mert a taj lankas es bizonyos helyeken csak feltoltesseel tudtak volna megakadalyozni az allando belviz jelenletet /ezert ramelyitettek..,/ es mivel az ontozohalozat nagyon nincs kiepitve igy az ilyen kis tavak nyujtottak az egyetlen megoldast szamukra./ es ha mar volt nahyon helyesen hasznositottak./


Öntözőtavak helyett van jobb, úgy hívták, hogy csatornahálózat, aminél a főcsatornák 1,5-1,8m mély és szélesek, amiről kiágaznak mellékcsatornák, ezek 30-40cm mély kb ugyanilyen szélesek. Évi 2 árvíz vizét annó az egész kisalföld és nagyalföldre szétvezették, és az pont elegendő öntözés volt, a csatornák nyitásával zárásával a szárazabb területekre jutatták a vizet, a nedvesebbre meg kevesebbet jutattak. Sajnos mára ezeket beszántották, eltüntették, de a kisalföldön sok helyen még megvannak a főcsatornák maradékai.
A zöldtrágyázás meg abba tartozik amiről beszéltem, hogy az Eu-ban fejlődik a mez.-kultúra, viszont sajnos ez sem váltja ki 100%-ban műtrágyát, pl. foszfort, káliumot, és egyebeket nem visz a talajba.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
szerintem atom + megújulóval megoldható.
100éves távlatban pedig szerintem megvalósíthatóak a fúziós erőművek. Ami lényegében korlátlan energiaforrás....

Sztem a probléma, hogy mindha a világ vezetői csak 5-10évre látnának előre. Márpedig a CO2 mennyisége a légkörben éves szinten ~ 2.5PPMel nő. ~2035re ez 450PPMet jelent. Annyi utoljára a Plioceneban volt. Na tessék ránézni mennyivel volt magasabb akkor a tengerek vizszintje. Hát nem 2-5m. (Lustáknak: 20-30m persze 50+évbe is bele fog telni mire grönland, antarktiszról leolvad a jég egy része...) na de ez csak a vízszint emelkedés. Persze probléma de ahoz képest semmi, mind ha a golf áramlat leállna mert északon nem tud a víz eléggé lehülni. Az eső 90%át a golf áramlat hozza Europa fölé egészen az Urálig.

Amúgy én tökre megnéznék egy statisztikát a Ki szelekről az elmúlt 100évben...
Attól tartok már száz évünk sincs, és ahogy jelenleg a dolgok állnak, nem is nagyon foglalkozunk a problémával. Mint a vonatvezető aki tudja, hogy jön a szakadék és nincs híd amin átmehetne, de ennek ellenére nem húzza meg a vészféket.
https://index.hu/techtud/2019/06/05..._emberi_civilizacionak_a_klimavaltozas_miatt/
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
szerintem atom + megújulóval megoldható.
100éves távlatban pedig szerintem megvalósíthatóak a fúziós erőművek. Ami lényegében korlátlan energiaforrás....

Sztem a probléma, hogy mindha a világ vezetői csak 5-10évre látnának előre. Márpedig a CO2 mennyisége a légkörben éves szinten ~ 2.5PPMel nő. ~2035re ez 450PPMet jelent. Annyi utoljára a Plioceneban volt. Na tessék ránézni mennyivel volt magasabb akkor a tengerek vizszintje. Hát nem 2-5m. (Lustáknak: 20-30m persze 50+évbe is bele fog telni mire grönland, antarktiszról leolvad a jég egy része...) na de ez csak a vízszint emelkedés. Persze probléma de ahoz képest semmi, mind ha a golf áramlat leállna mert északon nem tud a víz eléggé lehülni. Az eső 90%át a golf áramlat hozza Europa fölé egészen az Urálig.

Amúgy én tökre megnéznék egy statisztikát a Ki szelekről az elmúlt 100évben...

A golf-áramlat nem a csapadékot hozza, hanem a melegebb vizeket Európa partjaihoz. Ez annyit jelent, hogy a telek enyhébbek, kevesebb az extrém hőingadozások. Régebben ez nyáron adott hűtési faktort. (-1-3C)ami mára eltűnt. Ha a golf áramlat tovább gyengül, a hőkiegyenlítő hatása csökken, nő az extrém időjárás valószínűsége. Egy bizonyos ponton az áramlás útvonala módosul, vagy akár meg is fordulhat.
Ennek hatása Európában a nyári kánikulák hosszának növekedése lesz, télen a fűtőhatás kiasése miatt, amikor kelet-nyugat irányú szelek uralkodnak nagy hidegek jönnek (kb.40%-ban), amikor északi-déli szél uralkodik akkor enyhe akár januári 10-15C-ok lesznek (60%-ban), és bizony ez eléggé nagy probléma lesz.
Csapadékmennyiség a fekete-tenger vonaláig bezárólag ugyan sokkal szélsőségesebb lesz, jönnek majd 2-3 durván aszályos év, aztán meg iszonyat nagy mennyiségű csapadék, de 20 éves átlagokat nézve, a melegedő óceán és a mégjobban melegedő földközi tenger hatására összességében több csapadék jut ide, de sokkal roszabb eloszlásban. (összeségében roszabb lesz mint most, de egyáltalán nem kevesebb).
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Na igen ezért van folyamatos fejlesztés, meg egy ideje már a tudatosabb földművelők tudják, melyik földtípushoz és növényhez, mennyi és milyen műtrágya kell. Az egyenműtrágyázás kora már lejárt, amikor mindent telibeszórtak 85% ammónium-nitráttal és 15% foszfor-pentoxiddal.
Persze vannak még berögrözz TSZ-eken szocializálódott gazdaságok ahol maradtak a jó öreg "bevált" módszereknél. De nitrát szempontjából egyre tisztul az ország, a tudatos mezőgazdaság terjedésével.
Eléggé összetett probléma, és nincs minden orvosolva még, de jó úton haladunk. (és a világ egy része (legalábbis az EU mindenképp))

Bárcsak a próféta szólna belőled. Nekem hiányos ismereteim nem teszik lehetővé, hogy egy komplex biológiai rendszert nagy biztonsággal minden részletében átlássak. Az erdők életének érdeklődés szinten való tanulmányozása során az ebben generációk óta tapasztalatokat gyűjtők eredményeit próbáltam megérteni. Egyetlen következtetést sikerül ezekből az anyagokból levonnom. Nagy valószínűséggel vakon tapogatódzunk.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Az olaj még a jelenlegi kereslettel is 50 évig még biztosan elég lesz. Ezt mondják a szakértők, már vagy 50 éve, közben állandóan feltárnak új elérhető forrásokat.
Persze egyszer biztosan elfogy (elfogyni nem fog, csak gazdaságtalan lesz a bányászata), de az még hosszú idő. Hamarabb lecsökken a kereslet iránta, mert átállunk más üzemanyagra.
Csak műtrágyának használva meg nagyon sokáig elég lesz az olaj.

Fizikából újra neki kellene futni az elemi ismereteknek. Nem állunk át más üzemanyagra mert nincs más üzemanyag. Hiába termelünk energiát, mert nem tudjuk tárolni. Az égéstermékek és az általuk okozott környezetszennyezés ebben a mennyiségben kezelhetetlenek.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Besz*rás komolyan mondom, ez egy rákfene az elkorcsosodott nyugati társadalomban, a liberalizmus tönkreteszi őket.

Állítólag a vegánok egy “védett közösség”, hamarosan saját Pride-juk is lehet

Javában tombol az LGBTQ-közösség büszkeségben gazdag hónapja, és nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan a vegánoknak is lesz Pride-felvonulásuk (vagy hónapjuk), hiszen egy brit ügyvéd szerint az állati eredetű ételeket mellőző, az elmúlt időszakban leginkább egy veszélyes szektává összeálló vegánokat is “védett közösségként” kellene kezelni, vagyis éppen ugyanolyan kategóriába kellene sorolni őket, mint a különböző nemeket (szerintünk kettő van), a származást, a vallást, vagy a szexuális orientációt.
https://pestisracok.hu/allitolag-a-veganok-egy-vedett-kozosseg-hamarosan-sajat-pride-juk-is-lehet/

Már csak a táncoló répák és petrezselymek hiányoznak az Andrássyról :D
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Fizikából újra neki kellene futni az elemi ismereteknek. Nem állunk át más üzemanyagra mert nincs más üzemanyag. Hiába termelünk energiát, mert nem tudjuk tárolni. Az égéstermékek és az általuk okozott környezetszennyezés ebben a mennyiségben kezelhetetlenek.

Már hogyne lenne. Nagyon úgy néz ki, hogy elektromos energia lesz a személyautós közlekedésben.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ez a szalma meghagyasa a foldben jo jo de nem a valodi megoldas.
A valodi megoldas mar reges reg megvan nem nekunk kellene kitalalni. Csak az dragitana a hus arakat es dragitana a zoldseg es gabonafelek arat...

Hogy ez jo lenne e vagy sem ki ki dontse el.

A legnagyobb problemanak en az alap dolgok elertektelenedeset latom.

Az elelmiszer is egy ilyen dolog... Egyszeruen nincs erteke... Mig a szorakoztato eszkozoknek annal inkabb tul vannak tolva...

Egyzeruen nincs erteke az elelmiszernek... Az elet elengedhetetlen hozzavaloja es... /olyan dolog amiert a termeszetbe allatok olik egymast vagy epp csak olesel jut hozza.../ a mi szemunkbe meg... /ennel jobban csak a nem szeretem nem eszem meg tol all jobban fel a szor a hatamon.../

Hát pont, hogy az élelmiszerek ára az, ami drágulni szokott, míg az elektronikai termékeké egyre csak olcsóbb. A kenyér ára sosem megy lejebb, míg egy Samsung 10-es 1-2 évvel a megjelenés után sokkal olcsóbb, újonnan is.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Értem, akkor még a matekkönyvet is elő kellene venni ha a fizikával végeztél.

Ha mondanivalód van, akkor írd le, személyeskedéssel csak a CO2 kibocsátáshoz járulsz hozzá. :p
Mi a bajod az elektromos energiával? Talán nem tudunk eleget előállítani? Vagy esetleg nem megoldott a tárolása? Vagy te is azzal jössz, hogy nincs elég lítium?
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Már hogyne lenne. Nagyon úgy néz ki, hogy elektromos energia lesz a személyautós közlekedésben.
Nem vagy erős fizikából. Az elektromos autó egy parasztvakítás. Tolják 10 évig, azután ráfizeted az autód árának 50%-át a megsemmisítőben, hogy átvegyék és vehess egy hidrogénhajtású gépjárművet. Amíg van hülye, addig gyártják nekik, de mindenki tudja kis fizikai érdeklődéssel, hogy az induló ötlet is kuka.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Ha mondanivalód van, akkor írd le, személyeskedéssel csak a CO2 kibocsátáshoz járulsz hozzá. :p
Mi a bajod az elektromos energiával? Talán nem tudunk eleget előállítani? Vagy esetleg nem megoldott a tárolása? Vagy te is azzal jössz, hogy nincs elég lítium?
Hihetetlen, de gúnyolódás közben pár helyes megállapítást tettél. De, kihagytad még a hőfüggőséget, a hihetetlenül magas exponenciális görbét mutató fordulatszám függőséget. És a gúnyos szavaid is igazak. :)
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Ha mondanivalód van, akkor írd le, személyeskedéssel csak a CO2 kibocsátáshoz járulsz hozzá. :p
Mi a bajod az elektromos energiával? Talán nem tudunk eleget előállítani? Vagy esetleg nem megoldott a tárolása? Vagy te is azzal jössz, hogy nincs elég lítium?
Minek írjam le, ha századszor sem olvasod el amit mások írnak és semmiképpen nem vagy hajlandó elgondolkodni rajta.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Valóban, az elektromos autók és akkumulátoraik legyártása/újrahasznosítása rengeteg energiát emészt fel. Tavaly olvastam egy svéd felmérésben, hogy egy aksi elôállításához felhasznált fosszilis energia 8 évig hajthatna egy hagyományos autöt-nem tudom nem-e túloztak, megpróbàlom elôkeresni a linkjét.
Amúgy tényleg:az e-autó csak átteszi a károsanyag-kibocsátás helyszìnét az erômûhöz, ahol azt megtermelik-ebbôl csak az alternatìvak ès a nukleáris a kivétel-esetleg lehet egy elônye, hogy az erômû károsanyag kibocsátását jobban tudják csökkenteni mint pl egymillió autóét. De még akkor is ott van az aksiprobléma, most a töltésfüggôséget és idôt hagyjuk. A legyártás és újrafeldolgozás alaposan megnövelheti a hozzá kapcsolódó károsanyag-kibocsátást. Ezt vajon belekalkulálták a döntéshozók?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Nem vagy erős fizikából. Az elektromos autó egy parasztvakítás. Tolják 10 évig, azután ráfizeted az autód árának 50%-át a megsemmisítőben, hogy átvegyék és vehess egy hidrogénhajtású gépjárművet. Amíg van hülye, addig gyártják nekik, de mindenki tudja kis fizikai érdeklődéssel, hogy az induló ötlet is kuka.

Elektronikai hulladék leadása magánszemélyek és cégek részére
  • Magánszemélyek részére teljesen ingyenes a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és elektromos készülékeket árusító kereskedőknél. Az EU irányelv tervezetnek megfelelően biztosítani kell, hogy a forgalomba hozó illetve a gyártó díjmentesen visszavegye, hasznosítsa a termékből származó hulladékot. Egyes veszélyes hulladékok – szárazelem, fénycső, elektromos és elektronikai hulladék – áruházak, üzletek gyűjtőiben is leadhatók.
    https://hulladekvadasz.hu/2018/05/08/elektronikai-hulladek-leadas/
Elektromos autókkal nem tudom jelenleg mi a helyzet, de fogadni merek rá, hogy nem te fogsz azért fizetni, hogy átvegyék szemétként. Sőt, szerintem neked fognak fizetni érte, hisz még hulladékként is sokat ér egy autó.

Egyébként hogy jön a fizika ehhez?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Minek írjam le, ha századszor sem olvasod el amit mások írnak és semmiképpen nem vagy hajlandó elgondolkodni rajta.

Ha olvasnád az autós topikot, akkor látnád, hogy nemcsak elolvasom mások írását, de még vitáztam is sokszor néhány fórumtárssal az elektromos autókról.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Ha olvasnád az autós topikot, akkor látnád, hogy nemcsak elolvasom mások írását, de még vitáztam is sokszor néhány fórumtárssal az elektromos autókról.
Rendben, első lépés.
-Triviális példa- mert ilyen kor szoktatok előjönni a különböző gyerekjáték színvonalú megoldásokkal-, hogy egy literes üvegben egy liter parafinolajat fadugóval lezárok és ezzel nagyságrendileg nulla költségű tároló, nulla betárolási költség és nulla fenntartási költség mellett az idők végezetéig tárolhatok kb. 12 kwh energiát. Ha kiürült akkor az üveget egy kővel összetöröm porrá és ezzel minden környezetei kár nélkül visszaalakítottam a tárolóeszközt a kiinduló anyaggá. Ha ezzel versenyképes tároló megoldást tudsz, azt írd meg nekem légy szíves.
Amíg legalább ilyen, ezzel minden területen versenyképes, már meglévő technológiát nem tudsz mutatni addig nincs miről beszélgetni.
Hja és persze ezt terrawatt nagyságrendben.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Valóban, az elektromos autók és akkumulátoraik legyártása/újrahasznosítása rengeteg energiát emészt fel. Tavaly olvastam egy svéd felmérésben, hogy egy aksi elôállításához felhasznált fosszilis energia 8 évig hajthatna egy hagyományos autöt-nem tudom nem-e túloztak, megpróbàlom elôkeresni a linkjét.
Amúgy tényleg:az e-autó csak átteszi a károsanyag-kibocsátás helyszìnét az erômûhöz, ahol azt megtermelik-ebbôl csak az alternatìvak ès a nukleáris a kivétel-esetleg lehet egy elônye, hogy az erômû károsanyag kibocsátását jobban tudják csökkenteni mint pl egymillió autóét. De még akkor is ott van az aksiprobléma, most a töltésfüggôséget és idôt hagyjuk. A legyártás és újrafeldolgozás alaposan megnövelheti a hozzá kapcsolódó károsanyag-kibocsátást. Ezt vajon belekalkulálták a döntéshozók?

Ha építünk világszinten még 4x ennyi atomerőművet, aminek az energiáját felhasználjuk a közlekedésben (gyártás+működtetés) akkor egész jól fog állni a világ a minimális CO2 kibocsátáshoz a közlekedés terén. Csak hát a zöldek szerint az atom rossz. Így azért elég nehéz lesz megoldani ezt a problémát.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Elektromos autó kamu sajnos :(

Nem feltétlenül. Még Skodánál is voltak kísérletek hibrid hajtásra. Nem reménytelen eset mert a egy elektronikusan vezérelt terhelésre optimalizált atkinson vezérléses motor a részterhelésekből és a rövid távok üzemi hőmérséklet változásaiból adódó többletfogyasztást, környezetterhelést kivédi. Jelentős a fogyasztásban és szennyezőanyag kibocsátásban a különbség.
A baj az, hogy az energiafogyasztásunknak ez csak a töredéke. Nem a személyautó nagyság és kategória a döntő.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator
Status
Not open for further replies.