A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Ezeket is elbírnám nálunk képzelni. Úgy látom elég széles a rakéta palettájuk. Gondolom a rakétát is ők gyártják hozzájuk. Ideális esetben mennyi ilyenre lenne szükségünk? Ahogy írtad, viszonylagosan jó árban van, csak ennek az etetése, mennyibe kerülhet? Úgy tudom, a Himars sem drága, csak a hozzávaló rakéták. A lengyelek 24 db-ot, a románok 16 db Himarsot szereznek be, azért nálunk is elférne ilyen cucc mindenféle rakétával. Azt kötve hiszem, hogy a braziloktól egyszerre ennyit szerezzünk be. Példa: KC-390-es meg ez a rakéta tüzérség. Sajnos szerintem ez lesz az utolsó dolog, amit be fogunk szerezni.
hogy mennyi ilyen kéne ha ezt választjuk vagy mennyi ATACMS kéne ? :D egyszerű a válasz , minél több ha egy mód van rá mondjuk tüzérosztályonként én odaraknék 8-at, lesz 3 dandárunk , jó esetben 2 kap tüzérosztályt , tehát 16db (mondom ezt úgy hogy hivatalosan ugye nem tudom hogy fognak kinézni a dandárok felépítése)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Kezdésnek én szívesebben látnék valami bm rendszerű rakétás tűzérséget.
Lehet hogy hülyeséget írok. A szerbeknek ott van a friss sumadija rakétás rendszerük. Ha nato kompatibilitást nézném akkor a izraeliektől nem e lehetne külön rakétát és a hozzá szükséges egyébb rendszereket beszerezni azokba az inditó csövekbe il alvázra. Tudom magyarosan hangzik :). Vagy Pl a dél afrikaiaktol is lehetne szerintem rakétát licencelni. Csak kérdés hogy egy kisebb szériát megérne e itthon összelegozni.
Egyébként egyszer tényleg szétnézhetnénk az izraeli portékákban is.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Az a feneség,hogy a PzH2000 eredetileg a hadosztály,avagy támogató tüzérség eszköze.Dd tüzérségnek,avagy kisérő tüzérségnek az M109G-L39est szánta a német,csak a hh végével kidobtak mindent,ami csak a kezük ügyébe akadt.Az ASTROS II egy jol bevált eszköz,az eredetit modernizálták a félbemaradt ASTROS III elemeivel.A III-as egy MLRS/ATACMS szintű támogató (rakéta)tüzérségi eszköz lett volna.A modernizált Astros II egy rugalmas sorozatvető,ami egyáltalán nem rossz.Protó szinten készült hozzá 122milis csőköteg is,azt is lehet rendelni hozzá.A lengyel upgradelt Gradnál sokkal jobb a brazil
 

Star Trek86

Well-Known Member
2017. október 23.
203
398
63
kíváncsi voltam mikor fogja valaki bedobni az Astrost :D , eltudnám amúgy képzelni itthon de csak mint utolsó lehetőség , előbb vennék HIMARS-t vagy valami Izraeli csodát ha van rá lehetőség

nyilván a semminél kb minden jobb :D

nem számolhattál ilyeneket mert se a 2024-es GDP-t nem tudjuk pontosan se pedig egy Grif árát, csomag függő ezek max durva becslések (és kicsit furán írtad ki de az 160 milliárd HUF ami ahhoz képest kevés hogy a német vasak kb ennyiért jönnek és akkor másra nem szántál semmit az ég világon pedig hajaj mennyi minden kéne még mindig ugye)


Akkor Te már valamit tudsz!
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Értelek. Én támogatom. :D
Ha jól látom a dolgokat, az a különbség, hogy precíziós rakéta kell, illetve kifinomultabb vezérlés, hogy tudj egyesével is indítani.
Én legalábbis úgy gondolkodom, hogy az irányított rakétát is úgyis "nagyjából pont arra" kell lőni, mintha pl. egy BM-21-el lőnél, csak a végfázisban korrigálja magát. Mondjuk előretolt irányító lézerrel mutat, vagy GPS alapján.
Én speciel egy pimpelt graddal is megelégednék első körben, aztán lehetne finomítani a dolgot. Momentán szerintem a klasszik BM-21 is előrelépés lenne. Visszalépés ugyan, de előre.
Egy BM-21 ből is lehet precíziós fegyvert faragni csak meg kell venni hozzá a megfelelő irányító fejrészt (pár ezer $/db)
Ha elég pár méteres pontosság akkor létezik GPS vezérléssel is. Nem csak Izrael gyárt ilyesmit hanem pl. a Törökök is.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Egy BM-21 ből is lehet precíziós fegyvert faragni csak meg kell venni hozzá a megfelelő irányító fejrészt (pár ezer $/db)
Ha elég pár méteres pontosság akkor létezik GPS vezérléssel is. Nem csak Izrael gyárt ilyesmit hanem pl. a Törökök is.
Rába alvázzon. Szerb indító csövekkel, (vagy lengyel cseh) izraeli rakétákkal. (Esetleg török) :)
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
H

Hummen23

Guest
Úszva a meder alján légzőcsővel :D


Másik kérdés:

Lesz-e Hódmezővásárhelyen harckocsi?
Valaha volt. Sok ottani katona volt harckocsizó, és az infrastruktúra egy része is megvan még.
Stratégiailag is indokolt volna a keleti országrészen is tartani belőlük.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Vásárhely régen dandár volt, hely is van, szóval oda inkább.
Nem tudom hogy lenne e értelme egy második nehéz dandárnak? Inkább egy jól felszerelt közepes dandárt jobban el tudnék képzelni. Erre meg még jöhetne két könnyű dandár. Egy aktív és egy tartalékos ha addigra kiépülne a rendszer.
Pluszba egy nehéz dandár? Akkor hova nem fog jutni forrás? Annyira azért szerintem mi sem vagyunk eleresztve. Meg honnét akasztanak le hozzá 2-3 ezer fiatal életerős motivált embert?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Akkor Te már valamit tudsz!
lehet :rolleyes::rolleyes::oops::oops:
Ti hova tennétek egy második nehézdandárt? Debrecen, Hódmezővásárhelyen, esetleg teljesen más helység?
Nem tudom hogy lenne e értelme egy második nehéz dandárnak? Inkább egy jól felszerelt közepes dandárt jobban el tudnék képzelni. Erre meg még jöhetne két könnyű dandár. Egy aktív és egy tartalékos ha addigra kiépülne a rendszer.
Pluszba egy nehéz dandár? Akkor hova nem fog jutni forrás? Annyira azért szerintem mi sem vagyunk eleresztve. Meg honnét akasztanak le hozzá 2-3 ezer fiatal életerős motivált embert?
hát , jó , adjuk meg nehéz dandárnak azt amit mi szeretnénk itthon Tatára bár a német nehéz dandár struktúra jobban tetszik kiegészítésekkel
én pl Tatára raknám a közepest dandár , Debrecenbe és Hódmezőre meg 1-1 nehéz dandárt (harckocsi az alföldre kell , nem a hegyekbe) a könnyűt meg egerszegre , ezen felül lenne ugye a KRD Szolnokon meg a légvédelmisek Győrben de hát ... na mindegy , kevés ez nekem , nesze semmi fogd meg jól kategória , oké hogy nincs rá ember (mert éhbérért senki se fog katona/rendőr/stb lenni amúgy...de , mindegy) de semmire nem elég , lenne értelme egy második nehéz dandárnak de a mostani 3+1 re sincs ember és szerintem akarat se , szóval lényegtelen
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Nem tudom hogy lenne e értelme egy második nehéz dandárnak? Inkább egy jól felszerelt közepes dandárt jobban el tudnék képzelni. Erre meg még jöhetne két könnyű dandár. Egy aktív és egy tartalékos ha addigra kiépülne a rendszer.
Pluszba egy nehéz dandár? Akkor hova nem fog jutni forrás? Annyira azért szerintem mi sem vagyunk eleresztve. Meg honnét akasztanak le hozzá 2-3 ezer fiatal életerős motivált embert?

Én amúgy rárepülnék az árvaházakra.
Azt gondolom, hogy ahogy érkezik majd a normális felszerelés, úgy nőni fog a vonzerő. Ezért is lett volna jobb, ha mondjuk a Leopardokból mihamarabb érkezik néhány darab mutatóba.
 
H

Hummen23

Guest
Nem tudom hogy lenne e értelme egy második nehéz dandárnak? Inkább egy jól felszerelt közepes dandárt jobban el tudnék képzelni. Erre meg még jöhetne két könnyű dandár. Egy aktív és egy tartalékos ha addigra kiépülne a rendszer.
Pluszba egy nehéz dandár? Akkor hova nem fog jutni forrás? Annyira azért szerintem mi sem vagyunk eleresztve. Meg honnét akasztanak le hozzá 2-3 ezer fiatal életerős motivált embert?


Az erőforrásokról most nem beszélve, indokolt volna-e egy nehézdandár mértékű erő jelenléte közel a román és szerb határhoz?