[HUN] Pzh 2000 HU

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 015
11 836
113
Na erről beszéltem korábban. A germánok is a Vulcano 155 mellett döntöttek.

Mi meg a Smart 155 vettük meg, harmadakkora lőtávval.
( a Vulcano 155 80 km-t tud, a smart 155 pedig 27-et)
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Na erről beszéltem korábban. A germánok is a Vulcano 155 mellett döntöttek.

Mi meg a Smart 155 vettük meg, harmadakkora lőtávval.
( a Vulcano 155 80 km-t tud, a smart 155 pedig 27-et)

Nem teljesen ugyanaz. A SMArt elsősorban páncélozott járművek, harckocsik ellen van, a Vulcano megnövelt hatótávolságú de kisebb rombolóerejű prec gránát, elsősorban repesz-romboló. Ez is lehet a jövőben, ha megvesszük.
Egy tavalyi cikk szerint a szlovákok is integrálni szeretnék a Zuzana / Eva lövegeikhez. Ha tényleg az EVA-ban gondolkodunk mindenképpen opció.
https://www.leonardocompany.com/en/...aborazione-konstrukta-collaboration-agreement
 
  • Tetszik
Reactions: bel, endre and Anti

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Na erről beszéltem korábban. A germánok is a Vulcano 155 mellett döntöttek.

Mi meg a Smart 155 vettük meg, harmadakkora lőtávval.
( a Vulcano 155 80 km-t tud, a smart 155 pedig 27-et)
Másra való a kettő.Nem vagy,hanem is,ami nekünk kell.Ez is,meg az is.És NATO szabvány van.Bármilyen annak megfelelő lőszer bármikor illeszthetőő a löveghez.
És nem csak 80km-re kell tudni lőni,nem csak "okoska" lőszerekkel.Közvetlen lőtávra,önvédelemre kumulativ gránát páncélosok,sörét gyalogsági támadás ellen.Köd,vagy éppen betonromboló gránát.A tüzérek istene se tudja már talán,hány féle gránát van.De a legfontosabb lenne kilépni az ottavai egyezményből,és kazettás lőszereket beszerezni.Mindenféle célra.
Nem teljesen ugyanaz. A SMArt elsősorban páncélozott járművek, harckocsik ellen van, a Vulcano megnövelt hatótávolságú de kisebb rombolóerejű prec gránát, elsősorban repesz-romboló. Ez is lehet a jövőben, ha megvesszük.
Egy tavalyi cikk szerint a szlovákok is integrálni szeretnék a Zuzana / Eva lövegeikhez. Ha tényleg az EVA-ban gondolkodunk mindenképpen opció.
https://www.leonardocompany.com/en/...aborazione-konstrukta-collaboration-agreement
Elvileg NATO szabványos a Vica,bármilyen szabványos lőszert ki tud lőni.Tüzvezető elektronika kérdése "csak" a dolog.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
4-ek voltak. A holland 6-osok váltják öket. Ismerve a finneket nem csodálkoznék, ha mennének tartalékba!

az egész dolog onnan indult, hogy a cseheknek azért annyi a Ceasar, mert saját alvázon van, ami nincsen benne ebben az árban...
Másrészről azt sem tudom, hogy miért gondoljuk, hogy nekünk a pzh kijött 200m Eur-ból...

Részben így van ugyanis ebben az árban még nem tudni,hogy benne van-e annak tűzvezető rendszernek a kifejlesztése ami a csehek számára szükséges mivel a Ceasarokhoz gyárilag az ATLAS-CANON rendszer jár ami a francia hadsereg bevált tüzérségi rendszere viszont ez nem kompatibilis a cseh hadseregben rendszeresített 152 mm Dana önjáró tarack mellett /amihez mellesleg a cseheknek van 3 milliárd korona értékű lőszere/a cseh hadseregben rendszeresített illetve beszerzendő önjáró aknavetőkkel sem.Ráadásul csak most kezdtek el tárgyalni a konkrét szerződés részleteiről,van olyan verzió,hogy a franciák csak a löveget szállítják le és a csehek integrálják rá az elektronikát a Nexter közreműködésével,de van olyan verzió is,hogy az ATLAS-CANON rendszert módosítják,erre a cseh beszerzésre akkor érdemes visszatérni ha már megkötötték a szerződést,mivel azt a csehek nyilvánosságra fogják hozni abban le lesz írva mennyi az az annyi.A magyar pzh külön történet nem biztos,hogy megtudjuk majd a szerződés részleteit,hogy pontosan milyen csomagot és mennyiért vettünk.Azt azonban érdemes tudni,hogy ez a cseh Ceasar sohasem lesz képes olyan védettséget biztosítani a kezelőknek mint a pzh.És még van egy pár terület amiben jobb a pzh,szerintem simán jobb vételt csináltunk a pzh-l.Azt is érdemes megjegyezni,hogy maguk a csehek is elismerték,hogy számukra is a legideálisabb a pzh lett volna,de mivel nekik van egy komoly hadiiparuk és ugye a Tatra már a Titus kifejlesztése kapcsán is együtt működött a Nexterrel és már kifejlesztettek egy platformot a Ceasarhoz,így aztán kézenfekvő volt,hogy a Ceasar mellett döntöttek,a helyükben szerintem minden ország ezt a döntést hozta volna meg.

1) a csehek nem pont a Dana-t akarják váltani a Ceasar-al? akkor miért kell, hogy kompatibilis legyen a 2 rendszer?
2) ugye nem gondolod, hogy a csehek tűzvezető rendszer nélkül veszik a Ceasar-t?
3) sehol nem állítottam, hogy a 3,85 mEUR-os ár tartalmazza a lőszert is (mint ahogy a mi 1,4 mrd eur-os csomagunkba sincsen benne)
4) mindig is azt mondtam, hogy önmagában műszaki paraméterei alapján a Pzh egy jobb eszköz...csak ha harcértéket nézünk, akkor nemcsak ez számít...hanem mondjuk, hogy adott pénzmagból mennyi eszközt tudsz megvenni....tök jó a pzh...de 24 vajon elég lehet nekünk egy akkora frontvonal lefedésére, amire nekünk egy szar helyzetben szükségünk lehet? lehet 52 ceaser-al jobban megoldható a feladat, nem? Amellett se menjünk el, hogy a Ceasar hatótávja nagyobb, közúton jóval nagyobb a sebessége...vagyis jóval mobilabb...illetve ha már NATO tagok vagyunk az sem hátrány, hogy a következő évtized derekára az Európában leginkább elterjedt szállítóval, az A400-al légiszállítható...

Tulajdonképpen eddig @krisss még csak 2x mondta el neked, hogy a KMW csomagunkban benne van a lőszer is! De te nagyon nem akarod megérteni! o_O
A cseheknél viszont rohadtul nincs benne az alváz, és a lőszer sem!

Forrás
De alapvetően még semmi nem biztos, mivel még nincs aláírt szerződésük. Az még csak év végén lesz. És még egyszer mondom, hogy 99%, hogy a cseh üzletben nincs ebben lőszer sem, mivel a lőszert le tudja gyártani az STV is, ami jelenleg is gyárt nagy kaliberü lőszert.
Nekünk per pillanat nincs olyan gyárunk, ami tudna ilyet. A Hirtenberger, valaha tudott. Hogy ma is tud-e, az már egy másik kérdés.

Hja a dánok viszont kompletten vették a Caesart a designos Tatra 8x8-on. Viszont minek vettek volna lőszert, amikor nekik vannak készleteik? M109-eseket váltottak fel velük.

Nézd, ez egy nagyon egyszerű dolog: a német minisztérium export engedélyében az A0006 kategóriájú eszközök mellett - aminek a pontos megnevezése tracked and wheeled vehicles - 1,4 mrd eur szerepel. Az ammunition besorolása pedig A0003...innentől kezdve magyarázhatod, hogy benne van...csak mire is alapozod?

Nem akarják leváltani a Dana-t aktív tartalékok lesznek mivel 77 db van nekik belőle és még van nekik hozzá 3 milliárd korona értékű lőszerük hülyék lennének leváltani a Dana-l az a bajuk,hogy a jelenlegi állapotukban csak 18-20 km lőtávval rendelkeznek,de némi modernizálással ez a lőtávolság némileg kitolható és ezzel jól kiegészíthetik a Ceasarokat .

2)De bizony,amúgy nem én gondolom így a csehek gondolják így állítólag zajlik a tűzvezető rendszer fejlesztése de vannak késedelmek így könnyen előfordulhat,hogy lesznek vadiúj Ceasarjaik de nem tudják használni őket,pontosan erről tárgyalnak jelenleg is.

3)Azt nem tudhatjuk,hogy a mi csomagunkban mi van benne,de ha jól emlékszem talán Kriss azt írta,hogy ebben az árban benne van a lőszer.

Nézd amennyire én tudom a pzh beszerzésénél a honvédségnél a pzh mellett döntöttek,és biztos vagyok benne,hogy csak szakmai szempontok játszottak szerepet a kiválasztásában,ennél jobb érv számomra hangsúlyozom számomra nem kell,A darabszámon lehet vitatkozni az én véleményem az,hogy még egyszer ennyi kellene,de én úgy gondolom,hogy ha nem is most de van esély arra,hogy szerzünk még be további pzh-t.Végül még egyszer visszatérve a védelemre az a Ceasar a Tatra alvázon max 7,62 mm űrméretig biztosít védelmet ezzel szemben a pzh sokkal komolyabb védelmet biztosít a személyzetnek ja és még aktív védelemmel is fel lehet szerelni,az ára emiatt persze magasabb a Ceasar-l de hát valamit valamiért.Én inkább űlnék egy pzh-n éles körülmények között mint egy Tatra alvázas Ceasar-n:)


az egész dolog onnan indult, hogy a cseheknek azért annyi a Ceasar, mert saját alvázon van, ami nincsen benne ebben az árban...
Másrészről azt sem tudom, hogy miért gondoljuk, hogy nekünk a pzh kijött 200m Eur-ból...

:rolleyes: : -> Google; PzH 2000, unit cost [Enter]

(...súgok: 7m $-nál nem nagyon lesz magasabb ár. A 24 x 7 x /árfolyam szorzó/ számítást rád bízom.
cl.gif
)

Visszavárunk az eredménnyel.
 
S

speziale

Guest
:rolleyes: : -> Google; PzH 2000, unit cost [Enter]

(...súgok: 7m $-nál nem nagyon lesz magasabb ár. A 24 x 7 x /árfolyam szorzó/ számítást rád bízom.
cl.gif
)

Visszavárunk az eredménnyel.

Édes istenem....te ezt a marhaságot tényleg ilyen nagy arccal beírod ide...tudod F16C unit price-ra mit ad a google első találatként? 18,8m USD
 
  • Tetszik
Reactions: endre

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
ad1) a hit szép dolog...de én szeretek másra hagyatkozni
...először talán ha vennéd a fáradságot a Google: Pzh2000, unit cost ügyben, kiegészítve a szorzás alapművelettel:rolleyes:

ad2) az ilyen dolgokkal mit kezdjek, hogy mehet rá akár aktív védelem? honnan tudod? rárakta már valaki? meg tudod, hogy az mennyibe kerül? ráadásul minek? ha egy önjáró löveghez ilyen közel tud kerülni az ellenség, hogy aktív védelem kelljen akkor ott már nagyon nagy baj van
... a Caesar-nak elég a passzív védelem! ...ja, nincs is neki :rolleyes:

ad3) szerintem egy peer-to-peer ellenféllel ellen egy önjáró löveg védelmét leginkább a mobilitása szolgálja...ha te egy tüzérségi radarral rendelkező ellenféllel szemben egy 30-60 mp-es tűzcsapás után nem lépesz olajra...hát akkor nagy szarban leszel...és igen a védelme jobb a pzh-nak...a mobilitása meg rosszabb...
...milyen peer-to-peer. Ne csinálj paródiát egy haditechnikai fórumból. A háború nem párbaj (peer-to-peer).
De ha az lenne akkor a Caesar jóval kisebb lőtávolsággal áll ki, páncél nélkül, ismeretlen elektronikával ! ! !
...de biztos vagy az árában ! :rolleyes:

ad4) arra valahogy senki nem akar válaszolni, hogy 24 pzh-val meg 52 ceasar-al mekkora területet/frontszakaszt lehet lefedni tüzérségi tűzzel....mint azért alapvető harcképesség, szerintem ez elég fontos
Mivel Trianon talán 1 szomszéddal nincs "elszámolni valónk", ezért a védendő határ kérdésében a 24 : 50 lényegtelen (3-4-500 kma védendő határ), ha a 24 : 240 lenne a (jogos) kérdés( csilliárd-millió USA/Izreali költségvetés ??? , akkor elgondolkodnánk. ..így szerintem egy újabb :rolleyes:

ad5) a lynx topikba írtam még a lynx bejelentése előtt, hogy az a baj, hogy bármelyiket is vesszük, az fog majd menni, hogy de az a legk*rva jobb és biztos, hogy mennyire megnézték, hogy azt vesszük...pedig a lynx vs. Puma kérdésben is nagyon-nagyon nem egyértelmű a helyzet....a pzh bejelentése előtt, amikor még tüzérségről ment a vita, ott is kb. ez ment a pzh vs k9 vs ceasar vonalon...
Nem tagadom, én is elégedett vagyok a korábbi szinte semmi után a körvonalazódó folyamattal.
...újabb húsz év múlva valaki(a többi "csapatból" kb, bárki) ismét megígért volna egy jobbat, amin pár-tíz-évet gondolkodnak,, majd Nokiás-doboz/egyéb "offenzíva" után közölnék a tragikus hírt: ...a súlyos gazdasági helyzet(itt jön 1-2 oldal bla-bla) nem teszi lehetővé", majd elnézést kér, de most mennie kell megnyitni egy hátrányos helyzetű szivárványos klubbot...
...én elégedett vagyok, várom a folytatást(kacsintottak ;) ), ez az én hibám, most egy nekem :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
ad1) a hit szép dolog...de én szeretek másra hagyatkozni
ad2) az ilyen dolgokkal mit kezdjek, hogy mehet rá akár aktív védelem? honnan tudod? rárakta már valaki? meg tudod, hogy az mennyibe kerül? ráadásul minek? ha egy önjáró löveghez ilyen közel tud kerülni az ellenség, hogy aktív védelem kelljen akkor ott már nagyon nagy baj van
ad3) szerintem egy peer-to-peer ellenféllel ellen egy önjáró löveg védelmét leginkább a mobilitása szolgálja...ha te egy tüzérségi radarral rendelkező ellenféllel szemben egy 30-60 mp-es tűzcsapás után nem lépesz olajra...hát akkor nagy szarban leszel...és igen a védelme jobb a pzh-nak...a mobilitása meg rosszabb...
ad4) arra valahogy senki nem akar válaszolni, hogy 24 pzh-val meg 52 ceasar-al mekkora területet/frontszakaszt lehet lefedni tüzérségi tűzzel....mint azért alapvető harcképesség, szerintem ez elég fontos
ad5) a lynx topikba írtam még a lynx bejelentése előtt, hogy az a baj, hogy bármelyiket is vesszük, az fog majd menni, hogy de az a legk*rva jobb és biztos, hogy mennyire megnézték, hogy azt vesszük...pedig a lynx vs. Puma kérdésben is nagyon-nagyon nem egyértelmű a helyzet....a pzh bejelentése előtt, amikor még tüzérségről ment a vita, ott is kb. ez ment a pzh vs k9 vs ceasar vonalon...

Bevallom neked ha a pzh beszerzésének szakmai oldalát nézem én a honvédséget szerény személyemnél sokkal hozzáértőbbnek tartom,de ez csak az én véleményem:)

Védelem:Az általános elrendezés is védelmet nyújt 14,5 mm-s lövedékek ellen , de reaktív páncélzattal is szerelhető fel rá. A normál páncélzat továbbá védelmet nyújt 10 méteres körzeten túl becsapódó tüzérségi lövedékek ellen (155 mm űrméretig), . A harcjármű teljes ABV védelemmel van ellátva.A HENSOLDT a Muss rendszert jelenleg integrálja a pzh 2000-re.Az aktív védelemmel kapcsolatos minek kérdésedre csak annyit tudok válaszolni,ha meg van rá a lehetőség akkor én simán felszerelném őket aktív védelemmel,mert a szerintem a személyzetet a lehető legjobb védelemmel kell ellátni.de ez csak az én véleményem amúgy meg nem kell túl közel kerülni a pzh 2000-z.hogy egy lézer irányítású rakétával veszélyt jelenthess rájuk.

A pzh 2000 semmilyen tekintetben nem marad el pl:a Ceasar-l abban a tekintetben,hogy gyorsan tűzcsapást képes mérni és még mielőtt az ellenség tűzcsapást mérne rá gyorsan tovább álljon.

Mivel nem vagyok tüzérségi szakértő nem én fogom megválaszolni neked ezt a kérdést nem szeretnék hülyeséget mondani,

Azért az elgondolkodtató,hogy a pzh 2000 K9 kategória sok ország haderejében jelen van illetve az új megrendelések révén jelen lesz valamiért nem egy Ceasar kategóriát választottak még ha ugyanannyi pénzből másfélszer vagy kétszer annyit tudtak volna beszerezni.
 
W

Wilson

Guest
ezt csak azért hogy ne maradjon hülyeség a fejekben...
A dánok ugyanezen a Tatra alvázon vettek 15 darab Ceasart 40 millió EUR-ért 2017 közepén...ez akárhogy számolom, 3 millió alatti ár...akkor ki ne találjuk már, hogy a csehek 3,85 mEUR/darab
árában még benne sincs a saját alvázuk se...

tudod a vásárlás úgy működik, hogy a cseh állam megrendeli a Nexter-től a cuccot...a nexter-nek meg vannak beszállítói...namost alap esetben a nexter a Renault-ól vesz alvázat...de itt, meg a dánoknál a Tatra-tól veszi meg és arra integrálja a rendszerét...aztán a cseh állam szépen kifizeti a pénzt a Nexter-nek a Nexter meg kifizeti ebből a beszállítóit...

Néhány gondolat még eszembe jutott ezzel kapcsolatban.
Először is mint már írtam a csehek most kezdték meg a tárgyalásokat a Nexterrel a speciális cseh igények miatt mindenfélét vásárlási konstrukció lehet de még az ellenkezője is jellemző,hogy az amúgy jól informált cseh szaksajtó sem tudja,hogy milyen konstrukcióban fogják lebonyolítani a vásárlást.
Rá térve a pzh beszerzésre,ne felejtsd el a pzh beszerzés szervesen illeszkedik a magyar nehéz dandár felállításához.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Sracok! Tudom hülye kérdés, de ezeket hogyan takarítják belülről?Tehát ha összesarozzák a katonák a belső részeket művelet közben.