[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 693
32 367
113
Ez a tramp nem akart sok halottat es haborut ez mar a jovonek szol... /hogy legyen mire hivatkozni hogy de hat ok ezt az egeszet nem is akartak be volt jelntve mar reg.../ egyebkent igen tobbek kozott a valasztasok miatta is...

Nyerhet iran is nem is keveset... Ha usa val balhe lessz es az iraniak ugy jonnek ki belolle hogy az usa nem eri el celjat. /ami nagyon valoszinu./ azutan iran nem csak a regioban fog jagszani hanem kilep a vilag szinpadara... /afrikai befolyasi ovezet kiterjesztese./ amit ha jol csinal sza t minden iranybol sakkban birna tartani /jobban mondva nyomast tudna gyakorolni proxin./

Arrol nem is beszelve hogy egy ilyen lepes az usa reszerol egybekovacsolna az ellenfeleit. Teheran moszkva pekink haromszog...
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Mi van Iránban? Óriási fejlődés , óriási beruházások amiben az IRGC is bent van a teljes körű hátterével. A Németek csendben 1000 részt vesznek benne. Európa azért van csendben "angolokat kivéve" mert a múltkori szankciók után milliókat kellet fizetni iránnak hogy visszaengedték őket a piacokra.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Na ezt itt cseszte el Irán.
Trump adott nekik egy kiskaput, amikor a támadás volt. Mondta az újságíróknak, hogy SZERINTE nem egy ország hibázott, csak egy felelőtlen személy.
Utána visszarendelte a támadást is, hogy ne legyenek halottak.
Közölte, hogy NEM akar háborút, de belekényszeríthetik.
Erre irán nemhogy elfogadná a kiskaput, hanem SZA/Izrael/héjják kezére játszik, azzal, hogy Trumpba rúg.
Trump elkezdett épp Putyint játszani. Szép diplomatikusan adott egérutat, nem szorította sarokba a Perzsákat. Neki nem kell háború mert az összes eddigi gazdasági eredményét lenullázza. Meg akarja nyerni a következő választást is.
1. Ezzel vagy belekényszerítik Trumpot egy háborúba amiből csak Irán jöhet ki rosszul (Irán nem tud USA-ra ütni, USA viszony bárhová iránra. Az olajat meg leszarják az amcsik, mert önellátók.) Minden egyes nappal Irán csak gyengülne.
2. vagy a demokraták kezére játszanak a 2020-as választáson, ők meg már másnap lebombáznák őket.

Mindkét esetben irán csak veszíthet.
Hiba hiba nagy hiba volt!
Tenyleg olyan erzese van az embernek latva az iraniak lepeseit hogy vagy tudatosan akarnak valami okbol haborut vagy pedig ostobak. A perzsak nem ostobak egyaltalan de a vallas az korlatozotta tesz nem is kicsit.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Ja ha mindenki komolyan venné az USA kívánság listáit az egész világ szopna. Mindenki hajoljon földig, szerelem le a béke és a demokrácia nevében aztán mi majd megmundjuk neki utána mit csinálhat. Ezt eljátszották a mostani Oroszországgal,Kínával, EU-val, Indiával, lránnal éppen próbálkoznak. Közben nem veszik észre hogy változnak az idők. Ezt csak a csicska EU tűri el addig amíg vámokkal még nem szórják.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Nem ostobák tisztességes alku egyenlő felek között jön létre minden más behódolás. Lám a Németek megintcsak előttünk járnak. Ha annyi döntési jogunk nincs hogy a saját hadsereg milyen fegyvert vegyünk akkor hadjuk a fenébe az egészet és nyaljuk a segget és szop...júl a fa....t.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Mert a legtöbben szelektíven ismerik a történelmet.
Az USA a végletekig vegzálni fogja Iránt - és főleg Izrael vagy SA miatt, hanem amiért bármely más hatalom megtenné - mert annó túszulj ejtették az állampolgárait. A nagyhatalmak pedig nem felejtenek - a Pentagon számára pedig a két legnagyobb régi seb Irán túszdrámája és a kínai támadás Koreában. A kollektív katonai tudatban azok nagyon mély sebet ejtettek.
Amíg ez az iráni rezsim van, az ellenségük lesz, mert ez egy lezáratlan ügy közöttük. Obama dealjét ezért tartották rengetegen árulásnak.

Mellesleg aki tapsikol ahhoz, hogy az iszlám bandának atomfegyvere legyen, az kezdjen el gondolkozni, milyen lesz Európa szempontjából mondjuk 2050 környéke, mikor a muszlimok már eléggé bajosak lesznek (túlszaporodás, összeférhetetlenség, környezeti bajok, jönnének erre) - és lesz mögöttük akkorra több atomhatalom (Irán és emiatt reakcióban SA), akik majd "megvédik a helyi muszlim lakosságot"...
Nagyon nem kéne hagyni, hogy ott elterjedjen az atom, mikor hamarosan ezek a népek az éghajlatváltozás miatt megindulnak északnak...
Eddigi kommentjeid alapján te ismered szelektíven a történelmet. Kollektív katonai tudat? Ez milyen történelmi definíció? Irán nem a "lezáratlan" ügy miatt az USA ellensége, hanem más fontos tényezôk miatt, ne feledd hogy a 79es hatalomváltással az egész ország kicsúszott az USA kezébôl. No, leginkább ezt nem tudta Sam papa megemészteni.. Továbbá Irán elég nagy ahhoz hogy egy Siíta tömböt összekovácsoljon és vezessen-sok energiahordozója van, és Kína fontos partnere. És akkor még jön Izrael...
 

sandman

Active Member
2018. június 7.
41
106
33
Vasárnap lesz találkozó Netanyahu, Bolton és Patrusev (orosz nemzbizt tanács vezetője) között. Ez utóbbi részvétele nekem érdekes új infó. A felállás is érdekes, USA-izraeli kapcsolatok nagyon jók, az orosz-izraeliek is nagyon jók, az USA-orosz viszont kifejezetten rossz. Megint az lesz a kérdés, hogy Bolton hazatérve hogy adja át az infókat Trumpnak, mennyit torzít majd. Én most arra gondolnék, hogy az izraeliek és az oroszok is a feszkó csökkentését szeretnék, USÁ-ra meg csak Izrael hathat, de az oroszok meghívása mutatja, hogy a térségben Szíria óta sokkal komolyabb szerepük lett, pl. a szíriai iráni aktivitás mértékére komoly ráhatásuk van.

"The meeting will also include Russian Secretary of the Security Council Nikolai Patrushev and high-ranking Israeli security officials. Making it a summit in which Israel will present its views, and listen to, both Russia and the US."

https://www.jpost.com/Israel-News/B...head-of-Sundays-meeting-with-Netanyahu-593304
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 031
2 711
113
Túlkombináljátok a dolgokat. Az senkinek nem érdeke hogy az öbölmenti olaj egy kézbe kerûljön. Nem fogja hagyni senki, hogy ilyen helyzet kialakuljon, sem Szaddam, sem a perzsák, a szaudiaknak sem engednék max. ők ettől messze vannak.
Véleményem szerint egy ilyen regionális olajhatalom kialakulàsa nekünk sem érdekünk.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
5d0df277fc7e93c4308b457c.png
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az elmúlt napokban kiteljesedett az Egyesült államok és Irán közti háborús pókerjátszma: a perzsa állam pilóta nélküle amerikai kémrepülőt lőtt le, mire az amerikai elnök támadást rendelt el iráni katonai célpontok ellen, de menet közben lefújta az akciót. Azóta hangsúlyozza, hogy nem akar háborút, de páratlan pusztítással fenyeget, ha mégis bekövetkezne.
Miért fújta le Trump az Irán elleni támadást?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Masik topicban meg ekkezuk a nyugatot hogy miert allt le targyalni a nacikkal Hitlerrel es miert nem rendezte le oket akar 38 ban vagy 39 ben a lengyel hadjarat alatt.
Mond meg mit szeretnel hogy legyen a nyugaton sapka vagy ne legyen ?
Hitlernek már korábban is volt több agresszív húzása (Ausztria, Csehszlovákia - amikor meg is ígérte hogy nincs több területi követelése!), így a lengyel hadjárat már a többedik volt, teljesen jogos lett volna 39 végefelé a "helyreigazítása".
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
ezt mutogatják de ez nekem mq9 rapernek tűnik inkább.
a global még a szoros alján van és most keresik nagy erőkkel.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
Hitlernek már korábban is volt több agresszív húzása (Ausztria, Csehszlovákia - amikor meg is ígérte hogy nincs több területi követelése!), így a lengyel hadjárat már a többedik volt, teljesen jogos lett volna 39 végefelé a "helyreigazítása".
na ez hogy került ide ? :D
ezt mutogatják de ez nekem mq9 rapernek tűnik inkább.
a global még a szoros alján van és most keresik nagy erőkkel.
erről tudsz valami linket dobni esetleg ? szemügyre venném jobban
 
W

Wilson

Guest
Bocsánat, ezt a kérdést már egyszer feltetted, de nem tudtam válaszolni.
Szóval egyelőre mindenképpen vissza kell ülnie a tárgyalóasztalhoz, ha nem akarja az amerikai szankciókat fenntartani, pedig ez is lehetne egy opció, mivel Kínán keresztül nem lennének elvágva mindentől. Sőt. Ha nekik büdös az alku a nyugattal, akkor alkudozni kell keleten.
Trump kivonulásánál el lett mondva, hogy azért vonul ki, mert az eredeti megállapodással messze nem elégedett.
Ha meg akarnak egyezni, akkor meg kell kérdezni, hogy mit akar Trump, és teljesíteni! El kell dönteniük, hogy a Hezbolah, a hazai keményvonalasok, a ballisztikus rakéták, és az atomfegyver a fontos, vagy hogy felvirágoztassák az országot. Még be sem kell engedni az amerikaiakat.
Trumpnak nem érdeke egy háború Iránnal, de ha rákerül a neve egy új, az amerikaiak számára hangyányival jobb alkura, akkor van olyan pojáca, hogy újra visszalép az egyezménybe.
Nagyon ráférne már a béke (katonai, politikai és társadalmi is) a térségre. Irán lehetne a Közel-Kelet Németországa, ha végre felnőnének a vezetői....

Az utolsó mondatoddal,teljes mértékben egyetértek kivéve azzal,hogy "ha végre felnőnének a vezetői" ,az a baj,hogy Irán betartotta az alkut az USA volt az aki mondva csinált okokból felrúgta az egészet csepet sem törödve azzal,hogy még jobban destabilizálják ezzel a térséget.Azt világosan kell látni,hogy pontosan az USA az aki visszaél nagyhatalmi statuszával,és pontosan ő kényszeríti arra Iránt,hogy az atomfegyverek felé forduljon,ugyanis Amerika csak ebből ért lásd Észak-Korea.Az irániak szemszőgéből nézve mi a biztosíték arra,hogy ha újra tárgyalóasztalhoz ülnek Sam bácsival és kötnek egy új egyezményt azt az amerikaiak be is tartják, a válasz az,hogy bizony semmi biztosíték nincs erre.Amerika ha úgy tartja kedve bármikor felrúgja az egyezményt aztán gazdasági szankciókkal megpróbálja ellehetetleníteni iránt,így iránnak nem nagyon van egyébb ütőkártya a kezében mint a nukleáris fegyverkezés.Nem szeretném ha úgy tűnne,hogy azt szeretném ha iránnak atomfegyverre lenne ép ellenkezőleg,de ha objektíven nézem a dolgot ezért a helyzetért egyértelműen az USA a felelős.