Mi-28 Havoc (Mil, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 928
113
A rakéta felfüggesztés módja!
Elég szar a felvétel, de akár az is lehet hogy 3-as indító lesz ebből, az látszik hogy nem kicsi a rakéta. Majd tisztább felvételnél lehet jobban okoskodni, ha nem erről van szó akkor valóban kókány hatást kelt :p.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113

Ezt komolyan kérdezed?

De, ha rosszul látsz itt közelebről láthatod az új rakétát. ;):)
ACnDZMwzjWY.jpg

U7Z4N77BXQo.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Vasárnap, tehát holnap -2019. június 23-án reggel ma.i.sz 8.55h -tól lehet nézni a ZVEZDA TV-én (online) az Mi-28NM-ről az adást.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and dudi

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Egész jó kis helit raktak össze .

Egyébként a korábban ígért két Mi-28NM-et a napokban már átadták az orosz VM-nek.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Íme a film: Mi-28NM
Kicsit olyan mintha leforgatták volna a műsort aztán valaki rájuk szólt hogy...ja, az új rakétát azt mégsem lehet megmutatni...úgyhogy a felvételek felét ki kellett homályosítani.
Na mindegy, azt legalább megmutatták hogy milyen vastag a páncélzat és hogyan ragasztják / szegecselik föl…
aa.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Kicsit olyan mintha leforgatták volna a műsort aztán valaki rájuk szólt hogy...ja, az új rakétát azt mégsem lehet megmutatni...úgyhogy a felvételek felét ki kellett homályosítani.
Na mindegy, azt legalább megmutatták hogy milyen vastag a páncélzat és hogyan ragasztják / szegecselik föl…
aa.jpg

A müsorban többször mondta Jegerov(müsorvezető-szerkesztő), hogy nem engedélyezték(titkos-szekretno) a rakéta típusának megnevezését, sem a rakéta bemutatását, sem a rakéta indítását-csak a rakéta becsapódását a hőt kiadó rezsókból álló célpontra. De így sok érdekes dolgot(újdonságot) ismerhetett meg a néző.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Íme a film: Mi-28NM

Érdekes egy gép.
  • A hajtóművek újak, de a lapátok a régiek, mégis, mintha így is dinamikusabb lenne, mint az N.
  • A Krizantema rakéta 1200mm acélt átvisz, brutális fegyver, de cipelni kell hozzá egy bazi nagy radart, külső konténerben.
  • A 2A42-es ágyú örök problémáját, a csőhosszhoz viszonyított merevségét, illetve az ebből fakadó csőlengést, mint pontatlanságot valahogy ügyesen kikompenzálták, itt ugyanis az ágyú pontossága javult.
  • Növelték a lőszerjavadalmazást
  • Nincs Vityebszk, mégis van MAWS, mégpedig a Szu-57-esekével rokon rendszer. Nem lehetett volna inkább ezt integrálni a Mi-35M-ekre?
  • Az új szuperrakéta egész egyszerűen brutális, ahogy molnibalage mondaná, overkill...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Erősebb az új hajtómü, így dinamikusabb a gép.

Igen a 9М123М Krizantéma jelenleg a legjobb és legerősebb orosz tankelhárító rakéta, de drága is. A célzókonténer(lézeres irányítás) viszont mm-es pontosságú találatot biztosít. Mindennapra az Ataka-VM rakéta lesz használva, amely tesztindítását és találatát is lehett látni a filmben. a célkereszt középpontjától 10-cm-re lefelé talált a rakéta.
Az új védelmi rendszert, ami jelenleg csak az NM-en van rászerelik a korábbi N verziókra is, de ahogy a moszkvai Mil főkonstrüktőre mondta , később az összes helikopter megkapja.

Sikerült öszehozniuk egy igen jó helit.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
A célzókonténer(lézeres irányítás) viszont mm-es pontosságú találatot biztosít.
Az ott egy mm-es hullámhosszú radar, ami a kombinált radar-lézer rávezetéses Krizantema-VM rakétához kell.
A lézeres csatornát a gép biztosítja. A konténer jókora orrésze mögött van a radartányér.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Amúgy a Mi-28NM-ben jóval több teljesítmény fejlesztési potenciált fejlesztettek ki, mint amit ez a film mutat.
Az erősebb hajtóműveket hatékonyabb, de kisebb veszteséget adó porkiválasztóval is felszerelhetik, mint az itt látott klasszikus PZU és vannak nagyobb fordulatszámon , illetve sebességen is hatékony lapátok is:

http://paralay.iboards.ru/viewtopic...id=326b52599544e45e9ffd9963743ec991&start=810
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Python

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Véleményem szerint, a Mil tervezőiroda többlépcsős fejlesztésben gondolkodik.
Míg az amerikaiaknál a repülőgépgyárak azzal kápráztatják el a pénzcsapot kezelő Pentagonbeli döntéshozókat, hogy egy adott upgrade során egyszerre több faktornál is szignifikáns javulást garantálnak (aztán vagy sikerül: Chinook F block2, Apache/Guardian, Viper/Venom; vagy nem: CH-53K), az oroszoknál előbb egy kisebb programköltségbe kell beleférni.
Erős a gyanúm, hogy előbb behúznak egy 100 darabos Mi-28NM rendelést, amit elkezdenek építeni az N gyártósorán.
Ehhez a különféle beszállítók elkezdik biztosítani az új alrendszereket. Klimov az új hajtóművet, a KRET, a Karat, a Kolomna, Vimpel...stb az új avionikát.
Mindenki upgradeli a saját gyártói láncát.
Ezután a már átadott korábbi N-eket is felhozzák erre a szintre, de csak, hogy az orosz VM-nek jó legyen.
Majd egy újabb ajánlatot tesznek további, amúgy gyorsan realizálható fejlesztésekre, mint lapátcsere, porkiválasztócsere, egyéb fejlesztések.
Ezek már rég kész vannak, csak túl drága lenne egyből előrukkolni velük.
Úgy, mint az autóiparban, vagy a szórakoztatóelektronikai gyártók piacán.
Úgymond, "nem lövik le egyből az összes poént", gondolnak a későbbiekre is, mint ahogy nem terhelik meg egyszerre túl sok modernizációval a gyártósort se, nehogy túl drága legyen az ajánlat, ami esetleges elutasítása esetén majd nyakukon marad az egész.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
Sisak kijelzőt meg én fogok nekik adni? :confused:
Komolyan ennyire scifi dolog náluk?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A müsorban többször mondta Jegerov(müsorvezető-szerkesztő), hogy nem engedélyezték(titkos-szekretno) a rakéta típusának megnevezését, sem a rakéta bemutatását, sem a rakéta indítását-csak a rakéta becsapódását a hőt kiadó rezsókból álló célpontra.
Leforgattak egy műsort (gondolom volt előzetes forgatási engedélyük…) Prömi plánban végig benne van az új rakéta minden snittben.
Hogy van az hogy utána meg valaki meggondolja magát és emiatt a műsor felét ki kell homályosítani? o_O
Akkor miért engedték egyáltalán bemutatni?
Sikerült öszehozniuk egy igen jó helit.
Szerény véleményem szerint nem ez a harci helikopterek jövője.
Nem hiszem hogy egy harci heli azért jobb mert 12 tonna a tömege és a rakétája átvisz 1200 mm sima acélt.
Egy H145M csak 3.8 tonna de a 4-8 Spike rakétával a harcértéke simán eléri / meghaladhatja egy Mi-28-ét.
Szerintem egy modern helinél a kulcsszavak:
- datalink (MUM-T), hálózat alapú hadviselés,
- fejlett EO/IR rendszer,
- nagy hatósugarú top attack rakéta
A nagy tömeg (= nagy méret) inkább hátrány mint előny
Sisak kijelzőt meg én fogok nekik adni?
A videóban egy pillanatra felvillantanak egy sisak kijelzőt, de ahogy elnézem rendszeresítve még mindig nincs
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 162
60 902
113
Ne keverjük ide a nyugati OH-6 (MD500), OH-58 (Bell 206) Gazelle/BO-105/H145M, stb könnyű, többszemélyes, civil gyökerű, utólag militarizált vegyes feladatú típusokat.
Ezek csak Nyugaton léteznek, a szovjet-orosz helikopteres harcászatban nincs se hagyományuk, se szerepkörük.
Ettől még jók, csak nem érintik a harcihelikopterek halmazát.
Ez utóbbiaknak nyugaton is megvan a maga kategóriája. Apache/Guardian, Cobra/Viper, a brit WAH-64, A129, Tiger, mind kétüléses dedikált harctéri támadó helikopter.
Nagy mozgékonyságú, különféle módokon növelt túlélőképességű, elsődlegesen a helikopteres harcászatra kifejlesztett gépek.

A vegyes feladatú, kettőnél több személyes, mozgékony könnyű helikopterek elsődleges feladata a kis létszámú operatív erők deszantolása, másodlagos feladat a modulárisan installálható fegyvercsomaggal a támogatói szerepkör.
A harci helikopter egyetlen az ellenség élőerejének és különféleképp páncélozott céljainak pusztítása.
Az ilyen gépek vagy erős páncélzattal, vagy kiterjedt redundanciával és sérülésállóssággal bírnak.
Nagy mennyiségű fegyverzetet hordoznak, NIR rakétafegyverzettel, egy rácsapásban több focipályányi területen is képesek lekötni az ellenség erejét.

A H145M akármilyen kiterjedt informatikával is bír, egy adott időintervallumban csak a harctér egy szűk szegmensét képes tűz alatt tartani, szerény sérülésállóság mellett.
Önmagában nincs ezzel gond, csak ez nem fedi le a helikopteres harcászat teljes spektrumát.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 608
8 791
113
Leforgattak egy műsort (gondolom volt előzetes forgatási engedélyük…) Prömi plánban végig benne van az új rakéta minden snittben.
Hogy van az hogy utána meg valaki meggondolja magát és emiatt a műsor felét ki kell homályosítani? o_O
Akkor miért engedték egyáltalán bemutatni?

Szerény véleményem szerint nem ez a harci helikopterek jövője.
Nem hiszem hogy egy harci heli azért jobb mert 12 tonna a tömege és a rakétája átvisz 1200 mm sima acélt.
Egy H145M csak 3.8 tonna de a 4-8 Spike rakétával a harcértéke simán eléri / meghaladhatja egy Mi-28-ét.
Szerintem egy modern helinél a kulcsszavak:
- datalink (MUM-T), hálózat alapú hadviselés,
- fejlett EO/IR rendszer,
- nagy hatósugarú top attack rakéta
A nagy tömeg (= nagy méret) inkább hátrány mint előny

A videóban egy pillanatra felvillantanak egy sisak kijelzőt, de ahogy elnézem rendszeresítve még mindig nincs

Allesmorral értek egyet ismét csak. Viszont ha már hasonlítjuk az almát a körtével, akkor menjünk bele rendesen! Ha láttad a filmet, akkor emlékezhetsz arra is, hogy mit mondott Vitalij Scserbina,a Mil cég főtervezője: " ez a helikopter szemben a többivel, köszönhetően a szenzorainak és a fegyverzetének, már a csapatlégvédelem hatókörén kívülről fog dolgozni". Az a titkos rakéta valószínűleg jóval messzebbről lesz indítható, mint például egy Hellfire. A csapatlégvédelem veszélyzónáján kívülről lehet vele szétlőni az ellenséges tankokat és egyéb páncélozott járműveket. Tehát a nagy hatótávolságú top attack rakéta már veri a H145 lehetőségeit. Datalink: 32:11-től érdemes olvasgatni a kis felvillanó feliratokat, hogy miben nyújt újat a gép. Ott például van olyan is, hogy "drónokkal való együttműködés képessége és azok irányítása", tehát a datalink, hálózatalapú hadviselés megint csak teljesült. A fejlett EO/IR rendszer megint csak megvan. Tehát eddig mindent tud,amit a H145, csak még annál többet is. A világbajnok páncélzaton kívül vannak már komoly önvédelmi rendszerei (például a kis "lámpa" a gép alatt szétcseszi a közeledő rakéták elektronikáját). Nagy tömeg: a Klimov új, továbbfejlesztett hajtóműveket készített a típus számára,amelyek növelték a gép repülési teljesítményét. Vitalij Scserbina főtervező erről a következőket mondta el:" a gép még felfegyverezve is képes a bukfenc és egyéb más műrepülő manőverek lerepülésére"
Azt gondolom, hogy a megállapításod talán a sima régi Mi-28N esetében állja meg a helyét, mert ott voltak bajok rendesen( a világbajnok páncélzat kivételével szinte nulla önvédelem, bajos erőátviteli rendszer ami például Igor Butenko halálát is okozta), de ennél a változatnál már semmiképpen nem. Ez egy nagyon komoly vas, és már van vele némi éles harci alkalmazási tapasztalat is. A filmre visszatérve jó azt látni, hogy a nagy emberek, mint például Boginszkij,a Vertoljoti Rosszii vezérigazgatója is rendszeresen jár Szíriába, ahol a tapasztalt,pilótákkal és műszakiakkal beszél és ez alapján döntenek az egyes változtatásokról.Ez egy nagyon jó irány szerintem.