A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Mindegyik MRAP képességű.
Mbombe_8x8_wheeled_armoured_infantry_fighting_vehicle_Paramount_Group_South_Africa_defense_industry_016.jpg

Az előző kéen is látszik,de ezen mégjobban,hogy tulajdonképpen vaskos NERA panelekből épül fel.
A test ami egyedi.De az ninden harcjárműre igaz,A motort és hajtásláncot olyat tesznek bele amilyet kérsz.Akár a Rába H sorozat fődarabjait is kérheted.Ezen a képen egy orosz gá-val van.De az kerül rá,amit a kedves vevő rendel.4x4est meg MRAP képességű PSZHnak,és járőr járműnek nevezik.Elég jó terepjáró-legalábbis a videók alapján.
Már többször irtam,és továbbra is mondom.Nagyon lebecsülitek a dél afrikai tapasztalatokat.20+ éven át vivtak hibrid háborút.Volt benn bozotnéger-kergetés is-meg elég komoly páncélos csaták is.Több összfegyvernemi csatát vivtak,mint akármelyik európai hadsereg az utóbbi 50évbe-többet,mint az összes eu hadsereg együtvéve.

Nem is ebbe kötöttem bele, hanem a 4x4-változatba. Tegyél mellé egy Iveco Lmv-t vagy annak megfelelő alternatívát. Nem azzal van gondom, hogy nem NATO szabvány fegyverek vannak rajta, hanem azzal, hogy az egész nem NATO szabvány.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Csak egy alapjármű baromira nem 24 tonna, hanem annak a fele és ezzel vissza is kanyarodtunk a az IVECO LMV járműkategóriájához. Egyébként a békefenntartó szerepkör esélyesebb.
A videón a könnyített verziót mutatják szerintem, mert a pótpáncélzat helyei nagyrészt üresek. Háát a Yalcinhez képest látszanak azért az előnyei. ;)
Úszóképes, hátsókerék kormányzott. Nincsenek rajta ablakok!!! :cool: 10fő kényelmesen szállítható hátul.
Nálam ez az APC. :rolleyes: (még egy autómata 20mm+-os torony még ráférne, de ennyike)
Nálam ami vissza tud lőni (30+mm), még akár ATGM-et is hordoz a tornyon, az IFV. (tudom, hogy ez nem mindenhol így van :p)
Szerintem különösen a terepjáró képessége, és a manőverezhetősége meggyőző ennek a finn gépnek.
Más kérdés, hogy nálunk a csapatszállításra belföldön ott a busz, meg egy komolyabb IFV. Nem tudom, hogy kell-e nekünk kimondottan APC.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A videón a könnyített verziót mutatják szerintem, mert a pótpáncélzat helyei nagyrészt üresek. Háát a Yalcinhez képest látszanak azért az előnyei. ;)
Úszóképes, hátsókerék kormányzott. Nincsenek rajta ablakok!!! :cool: 10fő kényelmesen szállítható hátul.
Nálam ez az APC. :rolleyes: (még egy autómata 20mm+-os torony még ráférne, de ennyike)
Nálam ami vissza tud lőni (30+mm), még akár ATGM-et is hordoz a tornyon, az IFV. (tudom, hogy ez nem mindenhol így van :p)
Szerintem különösen a terepjáró képessége, és a manőverezhetősége meggyőző ennek a finn gépnek.
Más kérdés, hogy nálunk a csapatszállításra belföldön ott a busz, meg egy komolyabb IFV. Nem tudom, hogy kell-e nekünk kimondottan APC.
Egyetértve a fentiekkel...a buszos csapatszállítás szerintem csak békeidőben működőképes. Egy háborúban kicsit karcos lenne busszal a frontvonalig szállítani a katonákat. Az APC kategória szerintem azért kell hogy
- legyen jármű ami nem harcol (nem állítod szembe az ellenséggel) hanem hordja a katonákat, lőszert, sebesülteket a frontvonal és a hátország között úgy hogy működőképes marad akkor is ha közben néhány becsapódó gránát repesz vagy AK sorozat eltalálja;
- legyen egy védett hordozó platformja a frontvonal közelében speciális feladatokat ellátó szakiknak (vegyi és EW felderítő, híradós, parancsnoki központ, sebesült szállító, stb..)
- legyen ABV védett, vagyis ha a katonák beülnek és magukra csukják az ajtót, vehessék le a gázállarcot legalább addig amíg bent tartózkodnak.
Azért kellene minél több kerék - több mint 4 - hogy ne jöjjön zavarba ha le kell hajtani a kiépített utakról és dagonyázni kell egy felázott szántóföldön
 
  • Tetszik
Reactions: Kishuszár

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nagyon egyet értek veled. A klasszikus, teherautó méretű MRAP egy túllihegett dolog. Másra nem igazán jó, mint megszállt területeken rendet fenntartani. A terepjáró méretű, V formájú aknaálló alvázas többcélú járműveknek sokkal több feladatot lehet találni. Az NMS 4X4 szerintem sokkal jobb választás lenne. Vagy ott az Iveco LMV, MAN AMPV, Renault Sherpa, Hawkei, Mowag Eagle, JLTV, Sand Cat, Panhard VBR/CRAB, KIA KLTV, KMW Fennek van választék páncélautóból. Nekünk inkább valami ilyesmi kéne nagy mennyiségben nem klasszikus MRAP.

A török cuccok nekem nem szimpatikusak, de én is így látom. 10 tonna körülinél nehezebb MRAP nekünk nem nagyon kéne.


Egyetértve veled azért figyelembe kell venni az árat is...
Ez a jármű - a 2018-as Finn megrendelés alapján - úgy €1 millió / db körül van. (a linkelt videóban €500e van feltüntetve de az szerintem túl szép hogy igaz legyen…)
Én úgy gondolom a seregnek szüksége van egy védett - nem feltétlenül akna védett - mozgékony, hermetikusan zárható alap járműre amiből ki lehet alakítani számos alváltozatot (sima lövész szállító, mentő, parancsnoki, vegyvédelmi, híradós, stb…)
Összességében ebből a járműkategóriából az MH-nak is több száz darabra lenne szüksége. Nagyon nem mindegy hogy az alapjármű 1 vagy 2 millió € / db.
Itt a 24 tonna 3 tengelyen és 6 keréken (ebből 4 kormányzott) oszlik el ami garantáltan jobb terepjáró képességet jelent mint egy 4x4 jármű

Ha valóban ennyibe kerül, akkor az ára egészen kellemes.
Tehát, ha jól értem, te a jelenlegi Uralok, Rábák, vagyis a mostani nem páncélozott, csapatszállításra és egyéb dolgokra használt teherautók egy részének helyére szánnád. Hát, én nem tudnám eldönteni, hogy ilyesmiből is érdemes lenne venni, vagy azt a pénzt, amibe kerülne, inkább még plusz pár darab moduláris APC-re költsék, még, ha abból adott összegért kevesebb darab is jönne ki, mint ebből az MRAP-ból...

de úgy tudom a török jármű csak fele annyiba kerül, mint ez az új finn csoda.

A török (és melyik a kettő közül, amiket mutogattak?) mennyibe kerül?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
...ne szó szerint értsd, talán úgy mondanám, hogy megy a lobbi ezerrel...mostmár kiváncsian várom ,hogy az általam ismert szakmai vélemény vagy a politikai megfontolás győz.
És mi az a szakmai vélemény?
Maga a vélemény forrása ismeretlen, tehát szerintem nyugodtan előadható, nem?
Mit gondolsz (/gondolnak a szakmai forrásaid), hogy mi az amiben a KC előrébb van a másik két (C-130J, A400M) jelentkező előtt?
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Rafael videó Páris air show-ról ha valakit estleg érdekel.

Vége felé beszél a légvédelemről Irond dome, I-Dome, Skyceptor valamint drónok ellen fejlesztett drone dome. Az a drone dome elég jól nézki. Radar valamint optikába integrált lézer a megsemmisítéshez + elektromos jelzavarás, és járműre is felszerelhető.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Tehát, ha jól értem, te a jelenlegi Uralok, Rábák, vagyis a mostani nem páncélozott, csapatszállításra és egyéb dolgokra használt teherautók egy részének helyére szánnád. H
Szerintem a Rábák szimpla logisztikai járművek ami nálam anyagmozgatást jelent.
Embert szigorúan csak addig a pontig engednék szállítani Rába platón ameddig az ellenség tűzérségének a hatótávolsága elér (~40 km?)
Utána már csak APC ben...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ha jól rémlik a török cuccok olyan 500 ezer dolcsi körül vannak.


Hát az kb. annyi, amennyibe egy "csupasz" (fegyverek, távirányítású torony, egyéb harctéri elektronika nélküli) M-ATV, JLTV, vagy Hawkei kerül. Ha a török cuccok ára is csupaszon értendő, akkor nagyon nem érik meg az árukat...


Szerintem a Rábák szimpla logisztikai járművek ami nálam anyagmozgatást jelent.
Embert szigorúan csak addig a pontig engednék szállítani Rába platón ameddig az ellenség tűzérségének a hatótávolsága elér (~40 km?)
Utána már csak APC ben...

Egyetértek.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Szerintem a Rábák szimpla logisztikai járművek ami nálam anyagmozgatást jelent.
Embert szigorúan csak addig a pontig engednék szállítani Rába platón ameddig az ellenség tűzérségének a hatótávolsága elér (~40 km?)
Utána már csak APC ben...
Annyit még hozzátennék, hogy akkor már a busz is jobb, mint a plató. Hazai körülmények között 40km-en belül bármilyen helyszínhez van aszfaltos út.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Annyit még hozzátennék, hogy akkor már a busz is jobb, mint a plató. Hazai körülmények között 40km-en belül bármilyen helyszínhez van aszfaltos út.

Lövész, tehát harcoló katonák szállítójárműve, a harcjárművük. Nem teherautó, vagy busz. Békeidős feladatok végrehajtásában lehet bármi, ami épp a feledatvégrehajtáshoz kell.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
Lövész, tehát harcoló katonák szállítójárműve, a harcjárművük. Nem teherautó, vagy busz. Békeidős feladatok végrehajtásában lehet bármi, ami épp a feledatvégrehajtáshoz kell.
Ami olyan feladat amihesz busz kell ott lehet hova tenni azt a felszerelest ahova kell... Ha meg olyanabb a helyzet oda ugyis kell teherauto legyen az barmi az meg viszi a cuccot... Ha meg nagyon olyan a helyzet hulye az aki mindent egy platora pakol es naem vegyesenmpakolja a platokat... Hiaba van kontener cucc nem kell mind egyszerre. Tehat nem muszaly minden helyrol mindent egy platora pakolni... Ennyi.,, remelem ez nem titok azert... :) /a rendesz nem ellenorzine vagy ha megis leszrna vagy talan meg helyeselne is.../