A heti Hírhalommal kapcsolatban vetem fel a témát.
A Tomahawk-cikkben hol "robotrepülőgép"-nek, hol"rakéta"-nak nevezik ki az eredetileg "Cruise Missile" kategóriába sorolt eszközt. Az első kategorizálás hiába régen megszokott, szerintem abszolút téves, a robotrepülőgép-kategóriába a Predator/Reaper, Sentinel, Global Hawk és hasonló társaik tartoznak (angolul ugye UAV-kategória, tehát ott sem keverik a kettőt). A repülőgép ráadásul mint technikai eszköz többszöri felhasználású fegyverhordozó platform, a T. pedig egyszeri felhasználású fegyver, amely a használat során törvényszerűen megsemmisül. Ez a kétféle felhasználás mind a tervezés és gyártás, mind az üzemeltetés szempontjából gyökeresen eltérő módszereket igényel a két kategóriánál.
A rakéta sem stimmel, hiszen a T. gázturbinás sugárhajtóművel repül (igaz, hogy a légi indítású változaton kívül van rajtuk gyorsító startrakéta, dehát egy BMW turbómotorját se hívjuk indítómotornak, pedig ugye van rajta olyan). Jó lenne, ha legalább egy haditechnikai oldalon precízebben "magyarítanánk" az eredeti Cruise Missile kategóriát.
Szerintem ha a feladatkörből és a T. működési elvéből indulunk ki, akkor a korrekt megnevezés ez lenne: sugárhajtású programvezérlésű manőverező szárnyasbomba, vagy egyszerűbben manőverező szárnyasbomba (ugyebár már a megszületésekor utaltak rá, hogy ez a német V-1 korszerűbb utódja, és hogy is hívták a V-1-et a magyar köz és szaknyelvben egyaránt: szárnyasbomba).
Mi a véleményetek?