Rejtő- és terepminták (egyenruhák)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

D

danielblack

Guest
Az ÖTT-nél voltak természetesen refis foglalkozások is. A kiképzők mondták, hogy figyeljünk, mert valahol lesznek rejtett megfigyelő állások, ahol oszlopba fogunk elhaladni... Kb. 20 méterre volt tőlünk a fák között 6 refi, de senki se vette észre, a kb. 50 emberből. Nagyon nagyon jól lehet rejtőzködni a magyar terepen. Sűrűbb erdőben 15-20 méter után már nem nagyon láttuk a 2015M/brit gyakorlókat. A pusztai mozgások során is jól rejtettek, a kiégett füves, bokros-cserjés terepen.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and szuvorov

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Azt hiszem ez a térkép nagyjából mutatja, hogy mennyi zöld szín kell egy magyar rejtőszínbe:
erdo_th.jpg
Zöld-fehérben ugráljanak a nyulak? Blogen, nem mész ki nyílt terepre, ha élni akarsz nem mész ki. Mindenki téged lát, és bárki vígan körbe lőhet. Sehol egy fedezék, semmi, látnak szabad szemmel, látnak drónnal, éjjel éjjellátóval, hőkamerával, műholddal, repülőről, helikopterről, mindenhonnét. Ott fogsz lapulni a bokorban, vagy valami épület padlásán.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov and tonyo

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Zöld-fehérben ugráljanak a nyulak? Blogen, nem mész ki nyílt terepre, ha élni akarsz nem mész ki. Mindenki téged lát, és bárki vígan körbe lőhet. Sehol egy fedezék, semmi, látnak szabad szemmel, látnak drónnal, éjjel éjjellátóval, hőkamerával, műholddal, repülőről, helikopterről, mindenhonnét. Ott fogsz lapulni a bokorban, vagy valami épület padlásán.

Emléxem kisiskolás koromra, amikor először vettem részt masszív számháborúban kisdobosként. Két alapvető stratégia volt, a rejtőzködő és a támadó. A rejtőzközdők a terep adottságait próbálták kihasználni, a fákra, az avar közé, vagy egyszerűen csak jó messzire a kiindulóponttól próbáltak elrejtőzni. A támadók legföljebb időlegesen kerestek fedezéket és legfőbb céljuk kezdetben a többi támadó viselkedésű számának leolvasása volt, mégha azt is kockáztatták, hogy a többiekre való rárontás során leolvassák az ő számukat is. A rajtőzködőket végül egyenként rángatták elő a rejtekükből azok a támadók akik megúszták az első rohamok veszteségeit és átfésülték az erdőt préda után.

Egyszer és mindenkorra megtanultam hat évesen, hogy a támadás bárminél hatékonyabb stratégia, még akkor is, ha nyílt terepen kell kockáztatni! Azóta minden tapasztalatom és ezzel kapcsolatos információm alátámasztja ezt a meggyőződésemet.

A te fedezékben rejtőzködő halottaidat első körben a tüzérség masszív csapásai fogják megritkítani, majd a gyalogság rohama fogja elsöpörni. A támadóknak ugyan lesznek veszteségeik, de a rejtőzködőid mind odavesznek és velük a haza is. A véderőt agresszív, támadó taktikára kell képezni és felszerelni. Akár narancsvörös egyenruhát is adhatunk rájuk, a fegyereik ütőereje és taktikájuk brutalitása lesz győzelmük kovácsa.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Blogen, azt se tudják hol vagyok , hogyan kérnek oda tüzérségi tüzet a támadók? Vagy a védők? Vagy akárkik? Én is azt mondom hogy védekezve nem lehet háborút nyerni, ahhoz támadni kell, mégpedig folyamatosan, hol itt, hol ott, de éjjel-nappal. Te hol törnél előre, egy kiszáradt patakmederben vagy a partján a földúton? Városban hol, a Könyves Kálmán út közepén a villamos síneknél, vagy a házak, épületek fala mellett, azok udvarán át, többek közt a Népligetben?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Blogen, azt se tudják hol vagyok , hogyan kérnek oda tüzérségi tüzet a támadók? Vagy a védők? Vagy akárkik? Én is azt mondom hogy védekezve nem lehet háborút nyerni, ahhoz támadni kell, mégpedig folyamatosan, hol itt, hol ott, de éjjel-nappal. Te hol törnél előre, egy kiszáradt patakmederben vagy a partján a földúton? Városban hol, a Könyves Kálmán út közepén a villamos síneknél, vagy a házak, épületek fala mellett, azok udvarán át, többek közt a Népligetben?

Magyarországon vagyunk. A lehetséges rejtekek szakasz, század és zászlóalj szinten meglehetősen korlátozottak. Az Alföldön nagyjából elég megszórni minden nagyobb erdőfoltot. De mivel a drónok használata általánosan elterjedt, ezért méterre pontosan tudják hol vagy. Mintha nem nézted volna végig a donbasszi konfliktus drónfelvételeit az ellenséges állásokról az ide írogatók többségével együtt. Engem sokkolt, hogy pár tízezer forintos műanyag kütyük megszüntették a fedezék fogalmát az általunk ismert keretek között és olyan döbbenetes mértékben kitágították a felderítés lehetőségét minden lehetséges szinten, hogy per pillanat a potenciális információbőségben rendet vágás a kihívás a hadvezetés számára. Lehet, hogy szemmagasságban tűrhetően lehet álcázni bizonyos nézőpontokból, de a magasból sehogy. Sehogy. Onnan minden látszani fog, beleértve az álcázott állásaidhoz vezető keréknyomokat is.

Rég reménytelen és fölösleges. Derítsd fel messzebbről és lőjj messzebbre a hatékony taktika jelenleg.

Ugyan már készülnek a különféle aktív álcák, mind vizuális, mind IR fronton, de még nagyon gyerekcipőben járnak, hogy változzon a jelenlegi helyzet.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Jó kis rejtőszín ez, bár kissé világos, túl zöld. Nyári, tavaszi erdőben okés de más évszakban kissé " világít" mindenesetre A multicamnál sokkal jobb az biztos.

Szerintem nem vészesen zöld az (vicces, de ha jól emlékszem, a CGB-n valamelyik cikk alatt meg pont, hogy a rejtőszínekben a több zöldet favorizálták páran, elmondásuk szerint aktív katonák, vagy volt szerződésesek, hivatásosok, de speciel én pont nem vagyok oda a túl sok és/vagy élénk zöldért a ruhán). Amúgy ezek a képek csalókák, mert ahogy néztem, ahány csak van a WildWood-ról, mindegyiken kicsit más árnyalatúak a színek. Viszont van egy videó is, amin a GreenZone-nal hasonlítják össze és ezen nekem nagyon rendben lévőnek tűnik.



Volt szerencsém kipróbálni az olasz Vegetato Woodland et az nekem nagyon bejött,magyarban simán el tudnám képzelni, mint ahogy a CCE t is vagy akár a flecktarn t

Vegetato nekem is tetszik, szerintem egy jól eltalált szín-és mintakombináció. A Flecktarnt viszont túl sötétnek tartom ide. Missziókba meg pláne.

Ha jobban bele akarunk merülni a témába akkor figyelembe kell venni hogy egy rejtőszín hatékonyságát mi minden befolyásolja. Évszak, napszak, időjárás, fényviszonyok, terep, a használat módja, még az is hogy hányszor lett kimosva à ruha. Ezért nem lehet multicamot csinálni.

"Fullosat" persze, hogy nem. Mármint olyat nem, ami mindenhol egyformán és kiválóan rejt. De pont írod, hogy milyen sok körülmény befolyásolja a hatékonyságot. Namármost, nagy vonalakban két lehetőség van.
Az egyik, hogy kiválasztasz egy szűkebb tartományt (pl lombhullató erdő nyáron) és kifejezetten arra optimalizálod, De akkor a legtöbb más környezetben és/vagy évszakban jelentősen romlani fog a rejtőképessége.
A másik, hogy próbálod minél több lehetséges környezethez optimalizálni. Ekkor nyilván szinte sehol sem lesz tökéletes, de ha jól csinálod, akkor azért a legtöbb helyen és évszakban elfogadhatóan fog működni (emellett még esélyesen lesz olyan helyszín is, ahol nagyon jól fog működni, mint pl a Multicam a bakonyi gyakorlótéren ősszel, vagy épp Afganisztánban).
Nos, nekem a második verzió a szimpatikusabb, szóval én megértem a "multicam őrületet".

Mivel Magyarország nem egy sztyeppe és elvileg ritkán fordulhatna csak elő hogy megfelelő használat esetén nyílt területen kell rejtőzni, a gyakorlót vegyes, erdős/bokros/aljnövényzetes terepre kell beszerezni.Magyarországon A MULTICAM éppen a nyílt terepen rejt a legjobban ami harcászati szempontból nem a legjobb:)

Ebben maximálisan egyetértek veled, a Multicam még az univerzálisabbnak szánt ruhák közül sem a legjobb ide.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 311
113
Az ujraszabott boci a mai napig tokeletese teli ruhazatnak.
Az uj mi ta meg nyarinak.

A bocinal a teli amugy is jo volt a nyari volt egy kalap...
Az uj mintanal meg a nyari anyaga jobb...

A ruhazat tobbi resze termeszetesen az uj rend szerinti alkalmasabb...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Amúgy mi volt a baj a woodlandel?

Kitalálták,hogy kell nekeik egy olyan ami mindenhová jó és rendszeresítették az ACU-t, majd rájöttek,hogy szar és csak Afganisztánra rendszeresítették a Multicam-et(nem mellesleg azon a tenderen amin az ACU-t kiválasztoztták indult a Multicam is csak alulmaradt az ACU-val szemben).Ezután rendszeresítették a Multicam-et az ACU helyett(még mindig azt a Multicam-et ami egyszer már alulmaradt az ACU-val szemben).Ezután rendszeresítették a Multicam helyett a Scorpion-t mert Crye nem volt hajlandó eladni a Multicam licencét azARMY-nak így minden egyes négyzetmméter Multicam anyagért licencdíjat kellett fizetni a CRYE-nak ami ddrágávaá tette a felsezrelést(amúgy a Multicam-et meg a Scorpiont alig lehet egymástól megkülönböztetni,épp csak annyi a különbség,hogy ne kelljen licenet fizetni).
Dióhélyban ez a történet magyarul itt( https://combatgear.blog.hu/2010/03/05/uj_amerikai_egyenruha )olvashatsz róla egy több részes cikksorozatot de angolul vannak igazán megdöbbentő anyagok a témában.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
UI.:Förtelmes amit telefonnal művelek helyesírás címén bocsi.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 186
13 456
113
Kitalálták,hogy kell nekeik egy olyan ami mindenhová jó és rendszeresítették az ACU-t, majd rájöttek,hogy szar és csak Afganisztánra rendszeresítették a Multicam-et(nem mellesleg azon a tenderen amin az ACU-t kiválasztoztták indult a Multicam is csak alulmaradt az ACU-val szemben).Ezután rendszeresítették a Multicam-et az ACU helyett(még mindig azt a Multicam-et ami egyszer már alulmaradt az ACU-val szemben).Ezután rendszeresítették a Multicam helyett a Scorpion-t mert Crye nem volt hajlandó eladni a Multicam licencét azARMY-nak így minden egyes négyzetmméter Multicam anyagért licencdíjat kellett fizetni a CRYE-nak ami ddrágávaá tette a felsezrelést(amúgy a Multicam-et meg a Scorpiont alig lehet egymástól megkülönböztetni,épp csak annyi a különbség,hogy ne kelljen licenet fizetni).
Dióhélyban ez a történet magyarul itt( https://combatgear.blog.hu/2010/03/05/uj_amerikai_egyenruha )olvashatsz róla egy több részes cikksorozatot de angolul vannak igazán megdöbbentő anyagok a témában.
Hát igen, mert annyira rossz szerintem nem volt a woodland. Fura is volt, hogy arra a szürke valamire cserélték le.
cdeca04794e355d89dd2678cc5bbd7bd.jpg
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 186
13 456
113
Megértem ha modernizálni akartak csak elég magyarosan sikerült...
Sőt ezzel az egész modernizálással, ami a multicammel csúcsosodott ki, nekem amolyan "vissza a gyökerekhez" érzésem vam.
Ugyebár az alap rejtőszín, amit a modern hadseregek először kezdtek használni az a khaki volt.
https://www.google.com/search?q=kha...-SoKHRwMDagQ_AUIECgB&biw=1680&bih=907#imgrc=_
Namármost a történet az én szememben úgy ért végett, hogy fogták a jól bevált khakit és néhány ártnyalatából, amit néha még megbolondítottak egy kis zölddel visszatértek az alapszínhez amit már a 19 század közepén használni kezdtek.
https://www.google.com/search?q=mul..._SoKHaBmAYUQ_AUIECgB&biw=1680&bih=907#imgrc=_