T
Törölt tag
Guest
Ezt most a sorozás keretein belül írtad? Mert ha igen akkor ez is egy módszer.Minden megyében főként a megyeszékhelyeken nagyobb városokban elég lenne megyénként egy-két kisebb pl használaton kívüli iskola,vagy bármi ahol normálisan lehetne megtanítani az alapokat. Nem több száz emberben kell gondolkodni. Hanem 30-40-80-100 főkben. Minimum 10 hétben nyáron. Nem kell pátyolgatni őket. Hanem szép lassan a fizikális állapotuknak megfelelően fokozatosan terhelni őket hogy legalább egy későbbi szint felmérésen elérjenek 150-200 pontot. Aki ezt eléri azt már lehetne tovább fűzni is. Mert maradt benne némi aprócska szellem. Tehát a későbbiekben lehet még faragni az erőléten hogy azt a minimális 250-300 pontot elérje. Aki meg nem felelne meg vagy nem érdekli. Azok meg mehetnének önként polgári védelemre (mert oda se ártana ember) vagy ha, ha van még benne fény akkor még ÖTT be. Így legalább pár évig még lehetne őket látni a "rendszerben" feltéve ha nem dobbantanak külföldre vagy máshova.
Aki meg maradt és van benne némi akarás akkor egy jobb ösztöndíjért,alap illetményért,stb..... lehetőséget kapjon arra hogy pl ÖMT ént pár hónapot ( 3-5-6-9 hónapot szabadon) választva egy közeli vagy esetleg távoli alakulatnál eltöltsön. Pl 100 ból talán 10-20 ha bevállalja akkor már jó irány lenne. Mert azok jó eséllyel bent is fognak maradni. A lényeg a kevés használható cölöpöket elérni amire lehetne építeni. A többi meg mehetne ÖTT be. Itt is ismerve őket max 10-20 vállalná be kezdésnek az ÖTT. A maradék feltéve ha időközben nem lép ki vagy bevállal némi ösztönzésre egy polgár védelmi szolgálatot. ( hogy ne veszítsük szem elöl pár évig őket) Vagy csak hec kedvéért neki ennyi is elég volt.
Elég ha csak szétnézel a 15-18 éves korosztályban és rögtön megvílágosodsz hogy nagyon de nagyon kevés lenne köztük akik mind szellemileg,mind fizikálisan,mind társadalmilag megfeleljenek még ehhez a rendszerhez is és ebből kellene lehetőség szerint a használható "értéket" kiemelni. Ha sikerül igaz hogy nem nagy létszám lenne, de annál használhatóbb lenne.
Ha a mostanihoz hasonló önkéntes alapon, akkor az merül fel, hogy megyénként 30-40-80-100 fővel mire mész (meg meddig tudsz fenntartani ennyi érdeklődőt?), ráadásul ha még ezekből le is morzsolódnak, "mert nekik ennyi is elég volt".
Mit jelent az, hogy társadalmilag megfeleljen ennek a rendszernek?
3 gyermekem van. Szerintem, nem igazán tudsz újat mondani nekem a gyermekek jelenlegi és jövőbeni felelősségvállalásáról.
De őszintén, te, amikor bevonultál sorállományúként, mennyiben különböztél a mostani fiataloktól?
Ami pedig a fizikai alkalmasságot illeti:

A balról a második úriember (friss dandártábornok, csak a hírt már eltüntették) a Magyar Honvédség frissen kinevezett új törzsfőnöke (így messziről is elnézést tőle, hogy nem jegyeztem meg a nevét, de elképesztően nincs névmemóriám).
Szerintem nem kellene ránézésből fizikai állapotra, és egyenesen következtetve alkalmasságról ítélni. Lehet, hogy olyan emberek maradnak ki a rendszerből, akik különben nagy szolgálatot tehetnek a Honvédségnek. Az más kérdés, hogy a honvédségnek később gondoskodnia kell(ene) a rendszerbe került emberek fizikai és egészségi állapotáról. Mondjuk az a másik véglet, ami a tartalékosoknál rendszeresen feltűnik, a friss belépőknél....
De szerintem a US Armyba vagy a Marines-hez sem mind a ranger tanfolyam éves krémje jelentkezik (messze nem!), csak hát ott van motiváció! Arra is, hogy bekerüljön, és arra is, hogy legalább az első szerződését letudja.